vrijeme za dodavanje (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Uvođenje guste hrane



Poruka


mamina cura -> vrijeme za dodavanje (31.5.2008 23:57:25)

Mi smo poceli malo eksperimentisati i malo probavati okuse ali nista ozbiljno posto je mojoj malenoj punih pet mjeseci. Jasno mi je da neki pocinju sa zitaricama, kako cemo i mi, a neki sa vocem, ali mene to ne zanima jer smo se odlucili prvo za zitarice i to proso i jecam kao prvo. Interesuje me u koje doba dana i da li je to odmah poslije dojenja ili malo kasnije pocinjete sa probavanjem novih okusa?




triplemama -> RE: vrijeme za dodavanje (1.6.2008 0:22:10)

Mi to radimo oko podne, prije dojenja  koliko beba hoće pa onda dojenje.




akica b -> RE: vrijeme za dodavanje (1.6.2008 14:43:39)

I mojoj bebici je punih 5 [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]  i ja sam pocela sa povrcem...blitvica,tikvice,krompiric i riza...super podnosi i svidja mu se

Interesuje me kakve su to zitarice??? moze li malo detaljnije? gdje se kupuje,kako se pravi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

I naravno slatke kasice smo poceli..isto tako popodne..poslije spavanja a slatka ujutro kad se probudi..




mamina cura -> RE: vrijeme za dodavanje (1.6.2008 19:51:46)

Kupila sam proso u DM-u a jecam imam u pahuljicama, dobro se skuhaju u vodi i onda se pasira. Ja nisam proso pasirala i davala sam joj pomalo. Ona je to meljala po ustima i gutala. I mi cemo ici na povrce cim bude domaceg posto necu da joj dam nista ne provjereno. Nana nam je posadila i cekamo usjeve[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




anitaMO -> RE: vrijeme za dodavanje (1.6.2008 21:17:19)

moja puni za 4 dana 5mj.jos joj nisam nista pocela davati .pedijatar mi rekao da ne dajem dok ne napuni 6mj.zbog alergija kaze.
LAURA 5.1.2008.




Amrino -> RE: vrijeme za dodavanje (25.4.2009 19:46:08)

IZVORNA PORUKA: mamuška

zdravo drage moje "mame". znam da je pitanje slično mom postavljeno mnogo puta, ali ja n isam našla ono što me zanima. Dakle, molim Vas za informaciju kada početi sa davanjem prve zamjenske hrane (mislim na sokove i sl.) ako moja beba ima tri i pol mjeseca i hrani  se hipp-ovom dohranom.
hvala mnogo


IZVORNA PORUKA: hanabanana

http://www.ringeraja.ba/forum/tm.asp?m=10972

http://www.ringeraja.ba/forum/tm.asp?m=2003

Ovdje imaš kada se uvodi dohrana. Moja starija kćer je bila na adaptiranom mlijeku i svejedno joj nisam počela davati nadohranu prije nego je navršila puna 4 mjeseca. Počeli smo sa žitaricama.


IZVORNA PORUKA: semi83

Zar se nepocinje sa mrkvicom ili slicnim???


IZVORNA PORUKA: MumaMaja

Pretpostavljam da ce mnogi reci kako niko nije odgojio djecu po knjigama, ali knjiga " Djecja hrana - iz mamine kuhinje ( i tatine)" autora Marthe i Davida Kimmela i Suzanne Goldenson nama je bas pomogla. Kao i ti cula sam oprecna misljena o tome sta i kada uvesti, cak i od pedijatara, tako da smo odlucili slijediti ovaj izvor . Svi savjeti i recepti su mi dosta bliski i logicni. Sada vec imamo deset mjeseci i uvodjenje svake namirnice proslo je bez ikakvih problema. Potrazi knjigu. Mislim da ce ti mnogo pomoci. Sretno!


IZVORNA PORUKA: camm

mislim da je jos rano za uvodjenje hrane,mi smo poceli od 6mj.
i koliko se sjecam prvo sto je probala bila je mrkvica i jabuka pa sve ostalo
polako redom.
jer treba 7 dana da se djete navikne na jednu vrstu hrane pa se uvodi onda druga.mi smo tako radili i biloje sve ok.


IZVORNA PORUKA: Nedzmy

draga mamuška
mislim da svojoj bebi ne bi trebala ništa početi davati prije navršenih 4 mjeseca,a kad to bude najbolje je da ti praviš kašice i sokiće od voća i povrća
ja sam svojoj bebi prvo dala mrkvu i jabuku,a onda u dogovoru sa njegovom doktoricom davala i drugo voće
izbjegaji voće tipa jagoda i malina jer se zna desiti da je beba alergična, a sve ostalo pokušaj.
nemoj se razočarati ako se bebi na prvo probanje neko voće ne svidi i ako bude pljuvala hranu, najvažnije je da budeš strpljiva i spremna na sve
puno pozdrava


IZVORNA PORUKA: ebru

Pozdrav
Moja bebica je isto na hipp-u i bila sam pocela sa navrsena 4 mjeseca uvodit gustu hranu,po 2-3 kasikice dnevno,medjutim od toga je imala strasne grceve,tako da ni tebi ne bi preporucila uvodjenje prije navrsenih 6 mjeseci.Na tebi je izbor,mozda tvoja beba i prihvati ali moja nije et...Mona sad papa uveliko,ja sam pocela sa mrkvicom,krompirom i onda sljivom koju je odlicno prihvatila.


IZVORNA PORUKA: lejlašh

Sačekaj da napuni 4 mjeseca, pa pokušaj, sve zavisi od same bebe. Neke odmah prihvate hranu bez problema, dok se druge dugo navikavaju na nju.


IZVORNA PORUKA: anitaMO

ja danas bila sa Laurom u savjetovalistu jer sutra puni 6 mj.DR me pitala dajem li joj ista slano.reko nisam jos nista pocela.da sam trbala vec.a drugi mi rekao nista prije 6 mj.pa sad vi vidite.opet treci bi mi rekao svoje misljenje.


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

korisni savjeti:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=238&Show=1468


IZVORNA PORUKA: anitaMO

hvala Visnja evo nadjoh svasta.


IZVORNA PORUKA: zvijezda

moja bebica ima 9 mjeseci kada joj mogu početi davati meso i koje


IZVORNA PORUKA: nikka

Možeš već početi,ja sam sa 7mj.piletina,riba malo kad se privikne uvjeriš se da dobro podnosi i da je stolica ok. onda crveno meso,teletina ,junetina i zadnja svijetina pošto je najmasnija ali sve postepeno da se trbuščić privikava.


IZVORNA PORUKA: zvijezda

hvala nikka ide li samo ili mogu dodati krompirića  


IZVORNA PORUKA: nikka

To je samo što se tiče mesa a povrće naravno da možeš sve kombinirati,ja sam svaki dan svome sinu kuhala u maloj šerpici posebno obrok do godine,postepeno smo uveli sol i onda je jeo sa nama zajedno ali opet bez prženog i pečenog.
Imaš negdje na forumu tablice dohrane kojim se redoslijedom koje namiernice otprilike uvode,mislim ishrana bebe do godine ili tako nešto,nisam sigurna pošto se dosta toga nemože otvoriti,pokušaj.



IZVORNA PORUKA: Lulu_

i ja imam knjigu hrana iz mamine kuhinje i tatine i mogu je svima toplo preporuciti i to prije nego sto pocnete sa dohranom


IZVORNA PORUKA: moni

Lulu možešli reći gdje mogu kupiti tu knjigu.
Hvala unaprijed





Stranica: [1]