RE: Upala pluca! (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca



Poruka


najjda -> RE: Upala pluca! (21.1.2011 18:13:44)

drage moje nije me vec duze vrijeme bilo evo sada sam usla i pregledala malo ove postove za upalu pluca ... takodjer i moja najjda je imala prije mjesec dana upalu pluca i propisali su joj injekcije 10 dana ujutro i navece ampiciline ...pored toga sto je sve to isprimala potrebno je da pije singulair granule trenutno ih ovdje nema ...proizvodi ih holandija i nemogu se kupiti samo na recept dobiti ....tesko je doci do nih ....nabavili smo jednu kutiju i super je djelovao na nju moja je najjda pocela da jede i udebljala se eto tako nam je dr amina selimovic predlozila treapiju od 6 mj







majamaja -> RE: Upala pluca! (7.2.2011 2:14:49)

Guscija mast je najbolja za bronhitis, upalu pluca i kasalj. Posebno je korisna kod male djece koja ne znaju i ne mogu sama da izbace slajm. Nakon uzimanja masti kasalj postaje jaci, dok se slajm ne izbaci sav. Uglavnom efekta ima, u to smo se uvjerili. A evo i kako nabaviti prirodnu mast.




Mala Selma -> RE: Upala pluca! (22.4.2011 17:19:27)

Dan drage zene..
evo da malo podignem temu, nazalost[sm=smiley19.gif]
pisala sam vec na pdf bebe, da A.ima upalu pluca sa lijeve strane, pije antibiotik i bio je na dvije inhalacije.Danas smo isli na kontrolu i malo ide na bolje, hvala Bogu.Citajuci vase postove, vidim da ce mi tek slijedi borba tj.oporavak.On nece da nista jede, ali bukvalno, samo pije mlijeko (po odobrenju dr.), malo caja, malo soka, ma basbas malo.Sta mi preporucijete za jelo, ali i sta sad da radim, da mu pomognem da izbaci slajm, da mu pobolsam imunitet?
Sta da kupim za imunitet i apetit?
Gdje da nabavim ovu kozju loj i gusciju, ako znate gdje u sarajevu ima kupiti recite?
Muz mi je danas donio svinjsku mast, da li ste je stavljali i da li ima efekta?
Stvarno bi vam bila zahvalna na odgovorima, jer sam sva [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif].Prvi put u 2 godine bude bolestan i to bas upalu pluca[sm=smiley19.gif]




danim -> RE: Upala pluca! (22.4.2011 21:01:21)

Bas mi je zao malenog jer dobro znam kako je to sa upalom pluca kod djece pa da ti kazem svinjska mast ti je jedan od najboljih lijekova za lijecenje od moje sestre mala je imala upalu pluca sa obadvije strane a bila stara samo 6 mjeseci bila upucena na lezanje u bolnici i a posto je bilo kasno popodne da je vozimo ostavili smo je do jutra kuci al nam je doktorica rekla da ujutro dodemo ponovo prije nego je odvezemo u bolnicu i tu noc mi njoj stavljali svinjsku mas na gazu i na pluca ujutro kad smo otisli kod doktorice ponovo na pregled upala se smanjila za 40 % veli ona nama sta ste radili i mi joj kazemo da smo je oblagali sa s masti kaze ona hajte kuci i nastavte docte za 2 dana na kontrolu kad smo otisli ni glasa od upale pa ti toplo preporucujem probaj neces se pokajati ali samo da je nesoljena




N_N -> RE: Upala pluca! (22.4.2011 22:27:30)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] e miša mu, tako mi je žao što je A bolestan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Nemam nikakav savjet vjerujem da će ti se javiti žene sa iskustvom. Samo da vam poželim što skorije ozdravljenje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Malenaoduvijek -> RE: Upala pluca! (22.4.2011 22:37:44)

mala selma,
bas mi je zao malenog, ali samo polako.

najbolje za pluca ti je supica i to pileca, ako nece da je jede a ti mu fino iskuhaj sa dosta povrca i daj mu vodicu da pije , ako nece samu onda pomijesaj sa sokom ili cajem.

ja loj nisam koristila ali vjerujem da ce ti se javiti mame koje jesu.

dali kaslje maleni?
jesi mu kuhala onaj caj sa lukom i jabukama, daj mu njega da Pije, mozes i njega s necim pomijesati ako ga nece samog.

kazu da je pekmez od jabuka dobar za pluca, iako je meni ciko jedan rekao da je dobar i pekmez od krusaka.

ne mozes mu nista od preparata ukljucivati za imunitet dok je pod terapijom samo prirodna sredstva.

znaci med ti je dobar uvijek, po kasicicu to mu je i za snagu ako nece da jede.

i nemoj ga tjerati da jede, bitno je da dosta pije, jer ako ima slajma on treba da se razrijedi a za to mu treba dosta tecnosti.

svinjska mast sigurno ima ucinka, kao i ove druge dvije, znam da je lady26 stavljala svojoj curici a ja nisam ....

mozes ga tapkati po ledjima da mu se "slajm odvaja" i da lakse iskaslje.

eto ne znam sta bih ti jos napisala, ako se jos necega sjetim pisem ti





Mala Selma -> RE: Upala pluca! (23.4.2011 9:52:02)

Hvala vam drage moje drugarice[sm=bravo.gif]

A.kaslje, znaci pun je slajma, pije fluimukan 3x1 kesicu to mu je dala dr. da razrijedi slajm, malo je uce popio supice, al bas malo, pije mlijeko sa medom i puterom, malo caja od luka i jabuka....pije on , al to je basbas malo, kako inace pije mlijeko i sokove.Svinjsku mast nisam jos stavlala, jer neznam smijem li stavlati dok ima "upalu" ?jer kontam moze ta upala da "ne-izadje " kroz pore i da ostane "unutra2 pa eto ti belaja nedo Bog.
Sve u svemu, pratim vas sa savjetma i nadam se da ce moje pilence biti bolje[sm=bravo.gif].Sinoc me zove drugarica kojoj je kcerka imala upalu pluca, kaze nepancari zeno, pa neumire[sm=smiley36.gif]...malo da me dohaviza, jer sam bas[sm=smiley19.gif]




mišur -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 13:18:14)



Nažalost, evo i nas na ovo jtemi!
Pisala sam već na drugoj temi da sam Anu vodila dr, i nakon preslušavanja pluća, dr je tražila da uradimo krvnu sliku i sedimentaciju.
Leukociti su bili povišeni, željezo palo, a sad su mi javili i nalaz sedimentacije-poveišena(ne znam koliko) i početak upale pluća!
Već je dobila inhalacije, dvije vrste, jedna za suhi kašalj, a druga za iskašljavanje- i poslije posla odoh po recept za antibiotik.
Hvala Bogu, kaže dr da ćemo proći bez injekcija!

Malo sam pročitala šta ste pisale, najviše o prirodnim lijekovima, pa bih molila za pomoć u sljedećem:
1. Kako se pravi ovaj sirup od luka i jabuke?
2. Smije li piti kozje mlijeko i vrijedi li uopšte da pije ono kupovno, pošto domaćeg nemam?
Imajte na umu da je njoj tek godina dana, i tek je probala kravlje mlijeko, pa ne znam za kozje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ja sam joj već stavljala guščiju mast na pluća, a nisam znala da ne smije pod temperaturom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Zna li neko razlog?
Ako se neko još sjeti nečeg pametnog, napišite...
ja sam trenutno malo smušena od svega, pa ne znam ni šta pišem....




ziki -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 13:37:10)

Prvo se ti mišure smiri. Dijagnoza zvuči srtašno i još strašnije što je ona mala al se dešava i liječi.
1. Vezano za kozije mijeko, njega djeca mogu prije kravljeg da piju jer je lakše probavljivo(sjeti se kad smo uvodile gustu hranu da je Amrino davala njenom Hamzi) , groznog je ukusa al mali su oni i neće se plaho bunit. Možeš i ono iz tetrapaka, zašto ne. Ako kreneš u dublju filozofiju to je možda i bolje od domaćeg jer je prošlo inspekcije.
2. Bilo kakva obloga masna na plućima kad se ima temepratura izaziva uplau pluća, ove obloge se uglavnom daju za bronhitis. Mada možeš da joj stavljaš i sad, samo budi sigurna da nema temperature.
3.  Probaj malo da je držiš da leži da se što više odmara. Nek pije što više tečnosti. Antibiotik vrlo lako može tu upalu da razbije u bronhitis a onda se to dosta lakše liječi.
Nemirko je sa 18 mj imao početak upale plića, pio je antibiotik i kroz 3 dana je razbio u bronhitis, inhalacije, dosta tečnosti, još jedan antibiotik da se polako skine. Ne znam kakvi su ti planovi za ljeto al bilo bi dobro da je odvedeš na more, nemoj po onim vrućinama nego kraj sezone, kad more krene da se hladi, pozdraviš se sa kupanjem jer ideš zbog zdravlja i šetaj.
Ako se još nečeg sjetim pišem.





Nedi -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 13:38:41)

Čaj by Hanady
4 glavice luka crvenog prokuhati sa 4 jabuke ( luk oguliti jabuke ne) kad prokuha kuhati još 8-10 min i procjediti i dati djetetu da pije 2-3 puta dnevno.
Čaj by Hanady
8 listova lovorovog lista + 250 gr smeđeg šećera prokuhati sa onoliko vode koliko treba da se šećer pokrije u šerpici i to kuhati nakon prokuhavanja 3-5 min. procjediti i piti supenu kašiku ujutro i naveče. Odrasli mogu i 3-4 puta dnevno,. u ovaj sirup se može umješati i med ali u većini prirodnih sirupa koji su na bazi meda a za djecu su je zamjena smeđi šećer.

razrezan luk u sobi je jako dobar olakšava disanje a pored toga obavezno ako vam je centralno grijanje u kući-stanu na radijator staviti posudicu sa vodom najbolje kamilicom. za malu djecu nema potrebe kapati eterična ulja a za onu stariju do 1 godine eukaliptus, ulje mente i lavandino ulje je najbolje za osvježenje isšenog prostora u sobi.

Nosići koji sure - nama pomaže baby -vac ali od svih kapi koje smo koristili najbolje je koristiti otopinu šljeza u mlakoj vodi ( samo se potopi i odstoji bez kuhanja) s tim da ovo nesmije biti korišteno više od 4-5 dana pa se radi pauza jer šljez može osštetiti sluznicu.

By Nedi
Stavljali smo obloge od meda i masti, čistili nos usisivačem, parili kamilicom , eukaliptusom, suhim borovim iglicama. Kuća nam je poprimila miris ćevabdžinice...luka na sve strane. Kad kuham čaj od luka i on bude u kuhinji tako da smo se po 5 min parili i lukom.
U nos smo stavljali sprej aquamaris 1x dnevno. Obavezno mnogo čaja, limunade, jeo je mnogo mandarina, pileće supice.

za obnavljanje pluca i podizanje imuniteta, bogato kalcijem  by Adana

5 jednodnevnih jaja - oprati dobro i staviti u veliku teglu.
Sok od 1 kg limuna preliti preko jaja, da ih skroz prekrije. Zatvoriti teglu i ostaviti 8-10 dana.
Nakon toga ljuska od jajeta postaje tanka kao najlon. Moze se pocijepati, otvoris jaje ko smoki 
Dakle, ovo procijediti i dodati:
1 kg secera u kocki (ovo je bitno, ali ne znam zasto)
1 solju meda
1 solju konjaka
Dobro umutiti drvenom kasikom.
Drzati u frizideru. Piti 3x1 fildzan. Malo sacekati da se umlaci u fildzanu pa onda lagano popiti. Prije svake upotrebe dobro promuckati jer se bijeli talog od ljuske jajeta slegne na dno.
Od ove mjere izadje oko 1,5 litar. Potrebno je popiti 2 ture

Za jacanje imuniteta/bronhitis/oporavak pluca nakon upale  by tekja
 
Potrebno:
1kg limuna
6 jaja
0,5 kg meda
staklena tegla od 3 kg
sterilna gaza
 
Limun izrezati na kriske sa korom, na dno tegle redati limun, zatim jaja potpuno oblozena kriskama limuna, a na vrh staviti ponovo red limuna...zatvoriti teglu i drzati 8 dana na hladnom i mracnom mjestu. Deveti dan, drvenom kasikom dobro izmijesati smjesu, procijediti kroz sterilnu gazu i dobiveni sok izmijesati sa pola kg meda...staviti u manju staklenu teglu i cuvati u frizideru...piti 3 puta na dan po (drvenu ili plasticnu) kasikicu...
Vazno je da su jaja friska, domaca, kao i med...    




Nedi -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 13:41:10)

Nama je odlično pomogla svinjska mast ali VAŽNO je da dijete nema temperaturu i da se stavi na obe strane. Mi smo dežurali budni kraj N kad mu stavimo oblogu jer me bilo strah da u noći ne dobije turu.






henna ze -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 13:42:26)

smijrš joj dati kozije mlijeko.njega i preporučuju djeci koja su alergična na kravlje...a ako nemaš dommaćeg onda daj kupovno..pa i kravlje dajemo kupovno..jest da bi bilo bolje..ali eto ja dajem svojoj kupovno za sad..
guščju, svinsjku i sve ostale masti ne treba stavljati kad ima temp..jer se onda navuče upala pluća-tako meni rekli, pa i ja tebi..
sad joj smiješ komotno ako imaš čistu guščju mast jednu malenu kašićicu te masti staviti u toplo mlijeko da se rastopi i da popije...ali onu najmaleckiju...
dalje ja sam davala med od borovih iglica..samo ona je mala i ne znam jesi li počela i da li smije med...
obavezno pileće supice..




mišur -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 14:13:48)


Hvala, hvala, hvala drage moje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image]

Sve ćemo da probamo!!!
Sad sam u potrazi za medom od borovih iglica, pa ako neko zna neku apoteku ili nešto slično, neka javi....





mamabb -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 14:41:34)

Mnogo mi je žao dječice, skoro će biti bolje aBd.

Ženice a sad vam je sezona za branje mladih izdanaka jele, bora, smrče (smrča je najbolja jer je najbogatija sa C vitaminom i smolom i još nečim) od kojih se pravi sirup za liječenje bolesti disajnih organa a dobar je i za jačanje imuniteta.
Pravi se na sljedeći način:
500g iglica 500g šećera se reda u staklenu teglu red iglica, red šećera dok se ne potroši. Zadnji sloj treba da bude šećer. Neko stavi i limuna, neko pravi medom. Ja sam šećerom i bijelim i smeđim. Stoji 40tak dana na suncu, procjediti i spremiti u staklenu flašu na suho, hladno i tamno.




henna ze -> RE: Upala pluca! (19.5.2011 14:45:30)

i ja sam za 1.maj iskoristila planinu i nabrala borovih iglica..i odmah gore složila red šećera i iglica..i eno mi stoji na prozoru ..dvije tegle..ne stavljam med..jer je H alergična..
a med od borovih iglica sam ja kupovala u Konzumu na odjelu gdje stoje medovi..mala teglica simpa oblika..piše kao nešto domaće..oko 4,5 KM dodje ta teglica..dobar je ...




mišur -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 12:21:11)


Evo da se javim kako je prošlo...
U stvari, još nije prošlo, jer je Ana puna šlajma, a ne zna to iskašljati, ne izbacuje ga kroz stolicu, a samo je jednom povratila, i to kad sam je ja nešto naljutila, pa od huje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Sad je bolje, nema temparaturu, malo bolje diše, ali i dalje hropti kao deda od 70g. Stavljam joj guščiju mast na pluća, u hranu i mlijeko, dajem kozije mlijeko tako što sa njim pravim klopicu, jer neće da ga pije...
Prije 2 dana joj se kašalj tako pogrošao da je morala primiti injekciju da može diše[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Imala je neki napad kašlja!
Pošto je tad bila pod antibioticima, a još i primala 4 inhalacije na dan, dr nam je savjetovala da uradimo snimak pluća, jer se bojala da nema još upale, pošto od hroptanja u plućima ne može dobro čuti preko stetoskopa.
Hvala Bogu, nalaz je bio dobar, a specijalista pulmolog je rekao da je mala da je sad pregleda i muči, a još je i bolesna, i da dođemo kad malo poraste, jer možda ima i treći krajnik[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ona je sad bolje, ali još ima dosta šlajma.
U ponedeljak idemo raditi briseve i za nju i za Luku, pa da vidimo šta dalje raditi. Možda imaju i neke bakretije u grlu i nosu pa joj smetaju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Dobila sam borove iglice, ubrala mi jedna koleginica na Romaniji, a juče dolazila na neki sastanaka kod nas. Legenda, kako me obradovala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Kako sad to da pravim? Koliko sam čula, ima neka fora sa šećerom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Zna li neko provjereni recept ili da tražim od Googla?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




henna ze -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 12:29:14)

evo ja sam napravila za 1. maj..iskoristila sam praznik i očerupala bor..ja sam uzela veliku flašu staklenu sa širokim grlom..i stavila red iglica ( jedan prst debljine) pa onda red šećera (najbolje ako imas smedji)..i tako sve do kraja..na kraju zadnji red bio šećer..dobro zatvorila i eno stoji na prozoru ( sa vanjske strane)...već se napravilo pola flaše soka...treba tako da stoji 40.dana...i onda procijediš i to je to..




new mama -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 12:29:47)

Misur zelim brzo ozdravljenje  malenoj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], razumijem te u popunosti,ja sam se bas napatila sa upalom pluca,a vidi sa pedijatricom da joj dajes i flumiukan on je dobar za izbacivanje slajma,nama je dr. to davala,a i mast je dobra da joj stavljas na prsa ili svinjsku iili koziji loj,da se taj slajm razgradi,a pravi joj i onaj caj od luka i jabuke,mozda tako izbaci slajm i mi smo muku mucili sa slajmom ,ustvari mojoj A je od slajma doslo do upale pluca,zato je bitno da taj slajm sto vise izbaci
Sretno i bice dobro aBd[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mišur -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 12:30:53)

IZVORNA PORUKA: mamabb

Mnogo mi je žao dječice, skoro će biti bolje aBd.

Ženice a sad vam je sezona za branje mladih izdanaka jele, bora, smrče (smrča je najbolja jer je najbogatija sa C vitaminom i smolom i još nečim) od kojih se pravi sirup za liječenje bolesti disajnih organa a dobar je i za jačanje imuniteta.
Pravi se na sljedeći način:
500g iglica 500g šećera se reda u staklenu teglu red iglica, red šećera dok se ne potroši. Zadnji sloj treba da bude šećer. Neko stavi i limuna, neko pravi medom. Ja sam šećerom i bijelim i smeđim. Stoji 40tak dana na suncu, procjediti i spremiti u staklenu flašu na suho, hladno i tamno.


Tek sad vidjeh ovaj recept!
Kako misliš da se reda red iglica, red šećera? Koliko treba onda da bude iglica/šećera u tom redu?I koliko redova?
Možda ispadam glupa, ali ne kontam baš [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Pretpostavljam onda da ide onako otprilike...
I je li se med/limun stavi odmah dok se reda, ili kad se sve završi?





mišur -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 12:32:55)

IZVORNA PORUKA: new mama

Misur zelim brzo ozdravljenje  malenoj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , razumijem te u popunosti,ja sam se bas napatila sa upalom pluca,a vidi sa pedijatricom da joj dajes i flumiukan on je dobar za izbacivanje slajma,nama je dr. to davala,a i mast je dobra da joj stavljas na prsa ili svinjsku iili koziji loj,da se taj slajm razgradi,a pravi joj i onaj caj od luka i jabuke,mozda tako izbaci slajm i mi smo muku mucili sa slajmom ,ustvari mojoj A je od slajma doslo do upale pluca,zato je bitno da taj slajm sto vise izbaci
Sretno i bice dobro aBd[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



I Ana je dobila upalu od šlajma koji nakuplja zadnjih dva mjeseca....
Davala sam Fluimukan, ali opet ništa.
Moraću je opet naljutiti,  pa da huja proradi i povrati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mišur -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 12:35:16)

IZVORNA PORUKA: henna ze

evo ja sam napravila za 1. maj..iskoristila sam praznik i očerupala bor..ja sam uzela veliku flašu staklenu sa širokim grlom..i stavila red iglica ( jedan prst debljine) pa onda red šećera (najbolje ako imas smedji)..i tako sve do kraja..na kraju zadnji red bio šećer..dobro zatvorila i eno stoji na prozoru ( sa vanjske strane)...već se napravilo pola flaše soka...treba tako da stoji 40.dana...i onda procijediš i to je to..


Hvala, draga [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Danas ću očerupati one svoje iglice i spremiti to.
Sad vidim da ti držiš sa vanjske strane-je li mora tako ???





D_K -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 13:08:00)

IZVORNA PORUKA: mišur


Evo da se javim kako je prošlo...
U stvari, još nije prošlo, jer je Ana puna šlajma, a ne zna to iskašljati, ne izbacuje ga kroz stolicu, a samo je jednom povratila, i to kad sam je ja nešto naljutila, pa od huje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Sad je bolje, nema temparaturu, malo bolje diše, ali i dalje hropti kao deda od 70g. Stavljam joj guščiju mast na pluća, u hranu i mlijeko, dajem kozije mlijeko tako što sa njim pravim klopicu, jer neće da ga pije...
Prije 2 dana joj se kašalj tako pogrošao da je morala primiti injekciju da može diše[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] . Imala je neki napad kašlja!
Pošto je tad bila pod antibioticima, a još i primala 4 inhalacije na dan, dr nam je savjetovala da uradimo snimak pluća, jer se bojala da nema još upale, pošto od hroptanja u plućima ne može dobro čuti preko stetoskopa.
Hvala Bogu, nalaz je bio dobar, a specijalista pulmolog je rekao da je mala da je sad pregleda i muči, a još je i bolesna, i da dođemo kad malo poraste, jer možda ima i treći krajnik[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ona je sad bolje, ali još ima dosta šlajma.
U ponedeljak idemo raditi briseve i za nju i za Luku, pa da vidimo šta dalje raditi. Možda imaju i neke bakretije u grlu i nosu pa joj smetaju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Dobila sam borove iglice, ubrala mi jedna koleginica na Romaniji, a juče dolazila na neki sastanaka kod nas. Legenda, kako me obradovala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Kako sad to da pravim? Koliko sam čula, ima neka fora sa šećerom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Zna li neko provjereni recept ili da tražim od Googla?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



a joj mogu misliti kako ti je.. sam se pokusaj smiriti - bice to ako Bog da dobro - doktori je prate a vidim da vi pokusavate sve sto mozete.

nadam se da ce moj post biti od koristi ali moja Esma je stalno imala problema sa izbacivanjem slajma i isle smo nekoliko puta na inhalacije. jednom, kad je bila bas mala zaova mi je rekla za Bisolvon kapi - kaze da rastopi slajm i on izadje kroz stolicu!! mi smo ga jednom, dva puta koristili a sad sam se jedva sjetila koje su bile kapi. ona je sad veca pa je lakse ali preporucujem ti da pitas u svoju doktoricu ili u apoteci - oni ce ti tacnije reci - da li je dobro i kako djeluje..
kako god, malo princezi zelim brz oporavak a mami sto manje stresa..




henna ze -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 13:14:26)

meni su rekli da treba tako..i ja tako stavila...svekrva je napravila u veeeeeeeeliku teglu..samo pomiješala iglice sa šećerom i rdrži unutra..al uopšte ne izgleda kao moje..ne pušta sok kao kod mene...




mamabb -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 14:16:23)

IZVORNA PORUKA: mišur

IZVORNA PORUKA: mamabb

Mnogo mi je žao dječice, skoro će biti bolje aBd.

Ženice a sad vam je sezona za branje mladih izdanaka jele, bora, smrče (smrča je najbolja jer je najbogatija sa C vitaminom i smolom i još nečim) od kojih se pravi sirup za liječenje bolesti disajnih organa a dobar je i za jačanje imuniteta.
Pravi se na sljedeći način:
500g iglica 500g šećera se reda u staklenu teglu red iglica, red šećera dok se ne potroši. Zadnji sloj treba da bude šećer. Neko stavi i limuna, neko pravi medom. Ja sam šećerom i bijelim i smeđim. Stoji 40tak dana na suncu, procjediti i spremiti u staklenu flašu na suho, hladno i tamno.


Tek sad vidjeh ovaj recept!
Kako misliš da se reda red iglica, red šećera? Koliko treba onda da bude iglica/šećera u tom redu?I koliko redova?
Možda ispadam glupa, ali ne kontam baš [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pretpostavljam onda da ide onako otprilike...
I je li se med/limun stavi odmah dok se reda, ili kad se sve završi?





Vagneš, koliko ima iglica i u istom omjeru staviš šećera. Red iglica, red šećera, znači, kolika je debljina sloja iglica, kao što henna kaže debljine prsta ili kako već, toliki sloj šećera i zadnji sloj treba da bude šećer. Neko pravi s medom,umjesto šećera stavlja med. Ja nisam, a nisam ni limun stavila, mislim da ima dovoljno C vitamina i bez limuna. Stoji na prozoru 40 dana. U mene se sav šećer otopio i pretvorio u sirup. Ja sam imala jednu veliku teglu, od 3kg, od jelinih, a dvije smrčinih iglica. Neka sirupa, da Bog da mi ne trebao.




mamabb -> RE: Upala pluca! (26.5.2011 14:22:49)

Za izbacivanje šlajma imam jedan super receptić:

Izrendati glavicu crvenog luka i u to dodati kašiku, dvije meda i ostaviti da odstoji pola sata. Projediti i takav sirup, u par navrata, davati djetetu u toku dana. Provjereno!




Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>