Kaloper (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


zvončica -> Kaloper (11.7.2008 16:06:08)

Ćao svima , juče mi je naša forumašica Mali rekla za jednu biljčicu koja se zove kaloper, da je dobra za zatrudnjenje i ja sam malo po internetu tražila i našla ovo:

KALOPER
 Thu Mar 13 2008, 04:22PM by amir 

 Kaloper pripada krizantemama, pa je jedno od njegovih sluzbenih naziva Chrysanthemum balsaminta L., a drugo Tanacetum balsaminta L. kako se opet zove i jedna druga ljekovita biljka vratic (Tanacetum vulgare).
Kaloper nije jedina biljka s dva sluzbena naziva, ali je jedna od rijetkih kojoj je oba imena dao isti autor L. (Line) i oba su jos uvijek u upotrebi. Meni manje lici na krizantemu, a vise na tanacetum zbog malih zutih cvjetova, dok list nema veze s vezom. Mozda navucem i gnjev botanicara zbog ovih bogohuljenja, ali eto. U svakom slucaju balsaminta ovoj biljci zaista pripada jer ima aromatican, balzamican i romantican miris.
Zbog tog mirisa je list kalopera i zacinska biljka, a cim je zacinska lako je zakljuciti da se njeno ljekovito djelovanje odnosi na stimuliranje probave. Zvanicno ona je antispazmodik (protiv grceva), aromatik, karminativ (za plinski cunami iz debelog crijeva), holagog (sredstvo za tjeranje zuci na rad), diuretik (izmokravator), sedativ.
Ipak, potraznja za kaloperom kao ljekovitom biljkom ne ide u zvanicnom pravcu. Ide u dva veoma razlicita musko-zenska pravca:
Mlade zene ga traze da bi zanijele na brzinu jer kruzi prica da se u roku od 15 dana moze zanijeti pijuci caj od lista kalopera.
Izvor iz kojeg je prica pocela teci je nepoznat, ali pretpostavljam da se radi o nekoj staroj babi koja se sjeca iz svoje mladosti da su djevojke, udavace, na seoska sijela i vasare odlazile sa zataknutim strukom kalopera. Struk kalopera je bio znak da je djevojka spremna za udaju i za radjanje, a kako je to biljka koja pusta svoje mlade izdanke od ranog proljeca do kasne jeseni djeluje veoma plodno. Uz sve to imalo ju je svako seosko domacinstvo u svojoj basti, a uz to je i romanticno mirisala.
S druge strane vecinom muskarci, ali i zene, traze kaloper zbog lijecenja hemeroida! I ponovo nova prica o kaloperu. Ukoliko se svaki dan zvace svjez list kalopera covjek izlijeci hemeroide. Zato se u novije vrijeme medju ukrasnim cvijecem po stanovima nalazi i saksija s kaloperom. Jest da je list kalopera pogorak zbog etericnog ulja u svom sastavu, ali kako se kaze sve se za zdravlje pretrpi.

Još da ja dodam, danas sam kupila Kaloper ( baš ima neobičan miris) na pijaci Otoka i kaže čiko da ga je pravo teško naći, kesica košta 4 km, a on ima i kombinaciju tj. mix kaloper,maca,zdravac,neven... Pa probaću i taj kaloper da konzumiram, pa možda upali. Eto, ako koja od vas zna ili pronađe šta o ovoj biljci nek javi. 
Pozz ]      




glavobolja -> RE: Kaloper (11.7.2008 18:31:53)

Zvončice, u Čekaonici sam napisala šta me zbunjuje po pitanju kalopera.




dadakg -> RE: Kaloper (11.7.2008 18:47:09)

zvoncice

Ja sam pronasla da je kaloper jedan od narodnih naziva za žalfiju?




dadakg -> RE: Kaloper (11.7.2008 19:30:06)

zvoncice

A sada sam pronasla nesto sasvim drugo i verovatno je to ta biljka:
Kaloper ili lat.Tanacetum baslamita - je ljekovita biljka,jako lijepog mirisa.to su stari prije koristili, i sad koriste za lijecenje hemoroida. i za još neke bolesti.
Kad se list kalopera utrlja ima veoma jak miris...neki cudan neobican miris.Ima ovalne duze listove(mekane tanke). cvate žute boje i to melene okrugle cvjetiće i cvijeta u 7i8 mjesecu.  Naraste visine do 60 cm sa cvijetom . voli iznimno sunčana i suha mjesta tako da nema neke velike brige oko njega.  [image]http://www.kuleuven-kortrijk.be/facult/wet/biologie/pb/kulakbiocampus/images/lage%20planten/Tanacetum%20vulgare%20-%20Boerenwormkruid/Tanacetum%20vulgare-boerenwormkruid-03.jpg[/image]




suncan_dan -> RE: Kaloper (11.7.2008 20:29:15)

hmm to je interesantno, samo sam cula da Chrysanthemum balsamita pmaze kad se imaju mijesecni bolocvi.

Koliko sam cula da Vitex agnus-castus (lat.) neznam kako se na nas zove da pomaze (podupire) jer koci muske hormone apodupire zenske
l



Kazu da isto pomaze
Rubus Idaeus(to je nesto malina) i brusnica, Pije se mijenjajuc, jednu nedelju prvo pa 2 brusnica, pa opet Rubus Idaeus itd...

puno pozdrava




Stranica: [1]