Pljuskavice i povracanje (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca



Poruka


bubica_1 -> Pljuskavice i povracanje (11.1.2011 22:37:21)

Dakle musko djete,12 godina dobilo pljuskavice.U Subotu smo ga muz i ja vodili doktoru i doktor je dao puder.Od tad djete slabo jede. Pravili smo sve sto nam je rekao da bi zelio jest al nebi nista pojeo.Jucer se zalio na uzasnu glavobolju te je cak 2 put povratio.Doktorica nam je rekla da ga umirimo i da pokusa odspavati.Danas je bio relativno dobro , glavobolja je prestala ali i dalje kaze da ima nagon da povraca.

Ako mi netko moze reci da li je to normalna pojava (glavobolja i povracanje)?


Hvala.




dinaa -> RE: Pljuskavice i povracanje (11.1.2011 22:54:55)

Dobro dosla na forum[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].Moja djeca su ih prebolovala i ne znam je li glavobolja i povracanje normalna pojava uz pljuskavice,moj sin to nije imao,mozda je najbolje da se opet posavjetujes sa dr.




Anoniman -> RE: Pljuskavice i povracanje (11.1.2011 23:03:49)

Evo sta sam nasla...moguce da ima u ustima pljuskavice pa mu to izaziva nagon...procitaj i ovo zadnje...mozda je bolje da ga jos jednom odvedes doktoru

VODENE OSPICE

Vodene ospice traju samo 1-2 nedjelje, ali u principu kraj ne može doći dovoljno brzo. Ako je problem bol, ublažite ga paracetamolom – nikada aspirinom. Ako je svrab prejak i ne možete ga podnijeti probajte sa hladnim kupkama i antihistaminicima za djecu, ali daćemo vam još neke savjete koji mogu biti od pomoći.

ŠTA NIJE U REDU?
Vaše dijete ima uobičajenu dječiju bolest uzrokovanu virusom – varicella zoster. Virus se prvo ispoljava kao osip ili crvene tačke na trupu, koje se prošire na ostale dijelove tijela za nekoliko dana. Može se pojaviti samo nekoliko tačaka, a može i na stotine njih. Tokom perioda od odprilike nedjelju dana, mnoge od tačaka postaju mali plikovi koji pucaju, a na površini se stvaraju kraste. Vaše dijete može imati povišenu temperaturu i svrab koji može biti blag ili intenzivan. Nakon što se plikovi izliječe, virus prelazi u latentnu fazu i živi u senzitivnim nervima u organizmu. Može izbiti na površinu godinama kasnije u obliku bolnog oboljenja – herpes zostera.

OSTANITE HLADNI
-         Ako je zima, smanjite grijanje na najnižu tempraturu koja vam prija. Ljeti koristite ventilator. Toplota, naime dovodi više krvi do površine kože pojačavajući svrab.
-         Pustite dijete da leži u mlakoj kupki 15-20 min. svakih nekoliko sati. Ne upotrebljavajte sapun. Umjesto toga, dodajte pola šolje sode bikarbone ukoliko kada nije puna ili punu šolju ukoliko je kada puna vode, čim ćete obezbijediti dodatno olakšanje. Koloidno ovseno brašno (kao što je Aveeno) dodato kupki takođe spriječava svrab.
-         Kada Vaše dijete želi da se počeše, ponudite mu hladan, mokar peškir da ga pritisne na kožu koja ga svrbi. Češanje može dovesti do infekcije i nastanka ožiljaka. Upotrebom peškira, potreba za češanje će biti zadovoljena bez nanošenja štete. Kao osiguranje protiv češanja, podsijecite djetetu nokte i stavite mu rukavice prije spavanja.

NAPADNITE SVRAB
-         Da li bi trebalo staviti kalaminu? Losion kalamine je tradicionalni lijek koji se dugo koristi za smanjenje svraba kod vodenih ospica. Međutim, ljekari ga sada ne preporučuju tako rado, a dermatolozi smatraju da on može čak pogoršati svrab.
-         Stavite antihistaminsku kremu koja će pomoći da se smiri svrab.
-         Dajte paracetamol ili ibuprofen sirup djetetu sa povišenom temperaturom ili glavoboljom da bi mu bilo ugodnije. Izaberite jačinu koja odgovara starosti Vašeg djeteta i pratite upustva na etiketi.
-         Ako je svrab jak, a vaše dijete je staro najmanje 2 godine dajte mu oralni antihistaminik kao što je cetirizin (vodite računa da prvo provjerite šta piše na etiketi). Ovaj lijek može biti posebno koristan za vrijeme spavanja ako svrab ometa san, jer izaziva pospanost.
-         Neka vaše dijete bude u čistoj pamučnoj pidžami, jer je pamuk manje iritirajuća tkanina od drugih. Izaberite pidžame dugih rukava i nogavica kako biste spriječili češanje.

BRINITE O USTIMA
-         Ako vaše dijete ima vodene ospice u ustima (da, to se može dogoditi), najbolje liječenje je ispiranje usta ili grla slanom vodom.
-         Dajte djetetu sladolede na štapiću. Oni mogu djelovati umirujuće.
-         Dok su plikovi bolni, hranite dijete blagom hranom kao što su kaša, puding od pirinča, želatin, supe i banane.

MOĆ PREVENCIJE
Ako vaše dijete nije imalo vodene ospice možete se potruditi da ga držite podalje od djece koja ih imaju. Međutim, daleko je bolje dobiti vodene ospice kao dijete, jer se one teže podnose kada se dobiju u odrasloj dobi.
Postoji i vakcina protiv vodenih ospica. Ona može da se aplicira osobama koje nisu imale vodene ospice ili koje rade ili žive sa osobama koje bi bile u velikom riziku ako bi se zarazile virusom, kao što su osobe sa slabim imunitetom (HIV pozitivne osobe, osobe na imunosupresivnoj terapiji, kao što je hemoterapija).

DA LI POSJETITI LJEKARA?
Vodene ospice su više dosadne, nego opasne. U većini slučajeva se povuku za 10-14 dana bez problema. Posjetite ljekara ako vaše dijete dobije visoku temperaturu praćenu teškom glavoboljom, ako ima povišenu temperaturu koja traje više od nekoliko dana, ako osjeća jak bol u ekstremitetima, ako uzastopno povraća, ako kašlje, ako ima veliku crvenu površinu na koži koja okružuje jedan ili više plikova – to je znak infekcije. Takođe posjetite ljekara ako vaše dijete ima konvulzije, postane dezorjentisano ili se žali na bol u vratu. Veoma rijetko vodene ospice mogu dovesti do meningitisa.

(preuzeto: http://porodicnidoktor.com/751,vodene-ospice.html




joni -> RE: Pljuskavice i povracanje (12.1.2011 16:42:28)

normalno je i glavobolja i povraćanje mojae cure obadve prvo povratile pa glavobolja pa povraćale onda osip i temperatura i malo ih je grlo boljelo a bebać nije povraćo nije imao temperaturu al je sav u tačkicama pošle su se malo sušit pelenski dio i oko usta malo teže jer je vlažno stalno naoružali smo se strpljenjem i čekamo da sve prođu čujem u zvorniku epidemija ovde kod nas odnosno oko nas ima puno djece i ja među nima samo ja nemam vremana bolovat brzo ozdravljenje




Stranica: [1]