Kako ih naučiti da dijele igračke... (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Odgoj



Poruka


Blue rose RR -> Kako ih naučiti da dijele igračke... (14.3.2011 13:50:45)


Kako se razvija govor vašeg djeteta, tako ono počinje sklapati svoja prva prijateljstva i razvijati osjećaj empatije. U drugoj polovici treće godine, govor dobiva društvenu dimenziju i postaje sredstvo pomoću kojeg dijete ulazi u društveni svijet. Zbog toga je dobro da dijete provodi vrijeme razgovarajući ne samo sa odraslima, već i sa svojim vršnjacima.

Društveni jezik počinje obilježavanjem vlastitog teritorija. Dijete postaje svjesno samoga sebe, a kako bi ojačalo svoj identitet, mora naglasiti što pripada samo njemu: igračke, krevet, njegova mama i njegov tata. Kad se drugo dijete približi tom teritoriju, čut ćete uzvik“To je moje!“ I tako će početi svađa, kojoj ćete vjerojatno i u budućnosti prisustvovati puno puta. Iako vam se tada možda neće tako učiniti, takvi su okršaji zapravo prva faza procesa u kojem će vaše dijete naučiti kako dijeliti i što znači igrati pošteno.

Nakon nekog vremena, prijateljstvo među djecom postaje stabilnije, ali ipak je dobro provoditi nadzor, jer u pravilu uvijek dođe do sukoba oko igračke i odbijanja dijeljenja iste.

Dijelite i dijelite jednako

Ako dijete ima omiljene igračke koje jednostavno ne može dijeliti s drugima, pomozite mu da ih spremi na posebno mjesto. Činjenica da zna da su na sigurnom, ohrabrit će ga i povećati njegovu darežljivost i spremnost da ostale igračke dijeli s drugima.

Kad se radi o dvogodišnjacima, morate znati da oni neće dijeliti bez poticanja. Za njih je normalno da su sebični i da misle da se svijet vrti samo oko njih. Morate ih poticati na dijeljenje, ali s puno strpljenja, jer dijete brzo zaboravlja, ali također i brzo uči. Ako organizirate igranje s vršnjacima, unaprijed pripremite dijete na to da svoje igračke mora dijeliti s prijateljima. Naglasite da će njegove igračke i dalje ostati njegove i nakon što se ostala djeca njima poigraju. Recite mu, i ostanite tome dosljedni, da ćete svaku slomljenu igračku od strane druge djece zamijeniti novom (jer te se male nezgode uvijek događaju).
Pomozite im da nauče dijeliti smireno i pošteno. Na kraju će shvatiti da se na taj način i oni uspiju poigrati s tuđim (i njima uvijek poželjnijim) igračkama. Ako dijete ipak zgrabi igračku koja nije njegova, a za koju nije pitalo smije li ju uzeti, odmah reagirajte. Pokušajte reagirati bez ljutnje i bijesa. Podsjetite dijete na sljedeće činjenice: ako se želi igrati s nečim čime se netko drugi igra, tada treba:
- čekati na svoj red;
- pitati vas za pomoć oko redoslijeda igranja;
- ljubazno zamoliti drugo dijete za dopuštenje da se igra s tom igračkom;
- ponuditi drugom djetetu poštenu zamjenu za drugu igračku.
Pobrinite se da druženja s drugom djecom, barem dok učite dijete dijeliti, ne traju predugo. Dva sata bit će i više nego dovoljno. Kao i za ostale pozitivne vrijednosti kojima želite naučiti svoje dijete, i za učenje dijeljenja morat ćete se oboružati velikim količinama strpljenja, ali rezultati nakon obostranog truda sigurno neće izostati.




Blue rose RR -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (14.3.2011 13:53:03)

Meni se nekako čini da je kika dog je bila manja bila susretljivija prema željama drugog djeteta da posudi u igri njenu igračku - dok u posljednje vrijeme primjećujem da nije baš oduševljena kada neko uzme njenu igračku.
Ona odmah pristupa ostavljanju njene trenutne zanimacije, i njeno zanimanje prelazi na upravo onu igračku koju je npr. njena jednoipogodišnja rodica uzela da se igra.




bebacha -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (14.3.2011 13:56:05)

ja sam primjetila da Ajla Alenu uzima igracke,i ja objasnjavam da to netreba radit,da ima dovoljno igracki,da ona moze uzet kad on ostavi al u vecini slucajeva ja joj moram uzet i dat njemu a to nevolim.objasnim joj da je on prvi uzeo i da nesmijem otimat od njega a njen odg je pa stavit ce usta,udarit ce se i slicno.




ziki -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (14.3.2011 14:02:43)

Super text Blue Rose. Nemirko uglavnom dijeli igračke, nosi slikovnice u obdanište, čak je mojoj frizerki koja mu je poklonila prve dvije ribice posudio, vrlo rado svoju knjigu o akvaristici. Mada ima ponekad faza da  neće da dijeli al za sad me to ne zabrinjava.




reallove -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (14.3.2011 14:22:32)

moj Emin dijeli igracke,nismo ga mi nesto pretjerano ucili,on je sam takav[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] kada mu dodju djeca,on ih odma vodi na svoje igracke i vadi iz korpe..ali sto je problem..kod nas su ovdje skoro sve starija djeca od njega,kada dodju uzimaju njegove igracke i pokvarise sve zivo,a kad mi odemo kod njih,Eminu nista nedaju..prije mozda 2 noci smo bili kod jednog djecaka i njegova mama donijela igracke da se igraju..sta god je Emin htio uzeti,ovaj mali mu neda,na kraju je uzeo igracke,skupio ih i sakrio od njega..meni bas bude tesko jer stvarno gdje god da odemo nista ali bas nista mu nedaju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] a on jadnicak sve svoje podijeli[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] ..ima jednog rodjaka koji je stariji od njega 5 mjeseci i sa njim je isto,neda mu nista,cak ako Emin ima svoju igracku u ruci ovaj mu uzme i ode..kakva su to dijeca [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




ivanak -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.8.2011 15:21:13)

Antonio će svakome sve dati - dovodi ih do kutije za igračke i kao rukom poziva dođite se igrati sa mnom - vidite šta ja sve imam. Samo čašice i kocke neće baš da dijeli, pogotovo ne sa sekom.




mama2009 -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.8.2011 15:55:41)

drago mi je da nadjoh svoju temu, moja D ima 18 mjeseci do nedavno je sve dijelila, davala svakom djetetu igracke cak i na ulici ako sretnemo neko dijete sve je davala bez problema, al njoj djeca nisu nista davala cak su je gurali kad bi im prisla...

da bi nedavno primjetila da moje dijete ne da nikome nista, mala je da bi to iz ranijeg iskusva primjenila, dal je to faza ili sta vec...

trenutno je sa mojom mamom i u ulici ima vise djevojcica, samo jednoj da sve, ostalima nista, cak sto vise te ostale se trude oko nje vozikaju je na biciklu, guraju na guralici, sve rade kako ona zahtijeva, al nista im ne da




emma.L -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.8.2011 16:06:57)

Mislim da je faza. Osipala sam se kad Emi kažem da će nam netko doći a ona odmah: E neću mu dati medu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]
NIje naučeno bilo, jer je jedino dijete koje znam da je tako reagiralo i bila sam jako frustrirana.
Onda je pomalo prestajalo, pričala sam i pričala i pričala i ili te faze prolaze same od sebe ili je priča upalila.




chuci -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 7:51:48)

da ne otvaram novu temu mislim da moje pitanje može i ovdje biti.
helem ja sam kontala pošto je u toku ova akcija za 7članu porodicu da neke ajšine igračke izaberem i poklonim onoj maloj djeci.

ajša je prvo reagovala tako što je rekla da ne može nikom dati igračke, jer su njene. poslije kad sam joj ja malo udarila na emocije pričom kako mali braco i seka nemaju nikako igračaka, izabrala je jednu barbiku i jednog medu koje će kao dati braci i seki.

šta vi mislite jel ovo ispravno. mislim s moje strane. možda je ona još mala da razumije da neko nema i da mu se treba pokloniti nešto svoje.
jel vi za ove akcije pitate dijete šta će pokloniti, ili sami birate igračke kojima se dijete ne igra, ili pak kupite neke nove igračke.


da napomenem da je ajša u igri stvarno fer, obično dijeli igračke bez problema.




chuci -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 10:19:05)

refresh sad kad je više online forumašica




Hanady RR -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 10:28:30)

Ja sma mnogo igrački podjelila ne pitajući svoju djecu o istom. naime nisu s eigrale više s najima, pa sma ih sklanjala , također plišane ne volim po kući a imali smo ih previše...to sam sve bez njihove saglasnosti radila...

Moja je starija u ejdnoj od akcija sam u paket stavila novu barbiku...iako je kacija bila za dječake...ja sm je ostavila u paketu jer je rekla da želi dati nekome ko nema...

U principu starija mi je dovoljno ''velika'' da joj mogu reći ''neko nema ništa ati imaš mnogo, zar nije lijepo da podjelimo'' dok s amlađom to još ne mogu...mala je i svadljiva...ali jedna je sitina...imaju previše igrački i ona uošće ne zna šta ja to poklonim nekome drugom jer su doavno sortirane u garažu[sm=smiley36.gif]

ne poklanjam ono što mislim da bi s emogla sjetiti ili ono što znam da ona voli, ali opet mislim da kada bi joj rekla ''neka seka nema ništa nema s ečime igrati'' d abi i moja ljutica mlađa reagirala lijepo i dala da se pokloni[sm=smiley1.gif]




Ilhana RR -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 10:34:39)

Mi hB nemamo problema sa tim, ova moja daje igracke i kuci da ponesu prijatelji joj al meni to ne smeta. Posto nisam ni ja ni muz lukavog tipa bojala sam se da nam ona ne bude lukava jer ovdje u vrticu prvo sta nauce (dokazano je) jeste da kazu "To je moje" i da se bore za "Svoje" sto se meni licno nije svidilo jer to je po mom misljenju ucenje da ne dijeli... Srecom nije joj dugo taj perioz trajo jer smo ja i mm bili uporni da je od tog odviknemo i brzo smo odvikli. HB pa je veoma razumna osoba i ako njoj nekad neda nesto kaze on/ona je mali/mala pa ne zna. Nekad joj bude zao sto ona mora da dijeli sa naprimer rodicama jer one nisu kao ona i place kad odu kuci i kaze "ja njima dadnem sve a one meni ne daju" bude mi je zao al neka je, ne volim lukavost...

Jedina stvar koju ne da a to je sa pravom jeste da diraju ribice jer se brine o njima 80% ona.

Da dodam da je veoma samostalna i cvrsta kao osoba, ljubi je majka [sm=smiley36.gif]




ziki -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 12:12:35)

Kad je bila akcija za malog Mehmeda iz Lukavca Nemirko je sam izabrao 3 igracke sa kojima mogu i seke da se igraju i stavio u kesu. Za malog djecaka odvojio je jednu slikovnicu a ostale je rekao da trebaju bebi nasoj. Ja sam puuuno ponosna na njega zbog ovog. Normalo ispricala sam mu da ima seka koja nema igracke a on ima puno i da bi mogao da izabere igracke kojima moze i ona da se igra. Inace voli djecu, voli kad mu neko dodje i sve bi podijelio, cak kao mali ako bi nesto jeo a neko mu zatrazi odmah davao ako treba i iz usta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], jednostavno je takvo dijete.




Rabi -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 12:31:21)

ja imam problem oko dijeljenja igracaka izmedju njih dvoje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ajsa uvijek trci da uzme ono sto je Adnan uzeo da se igra...a opet Adnan trci da njoj otme igracku jer je NJegova[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image]
Kod nas je trenutno lud, zbunjen, normalan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
stalno prijetim da cu sve igracke pokupiti i skloniti....al ne znam sta cu i hocu li ista postici[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Pomisao da im podijelim igracke, na njene i njegove mi se ne svidja!
Ona mala da skonta sta joj govorim...jer je u vecini slucajeva problem u njoj...Adnan se igra auticima, ona je odmah tu da mu uzima, razvaljuje i smije mu se u facu...ja kad kazem Ajsa NE! Ona crce od smjeha[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
A ako bi Adnana zatvorila u sobu da se igra, malo je rizicno da kakav belaj ne napravi, ali i ako bi to probala uraditi...ona cijelo vrijeme sjedi pred vratima i lupa, place dernja se...
Sta reci....nekad mi dodje da sjednem i vristim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




chuci -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 14:55:28)

rabi nije ti lahko, ali šta ćeš

moja Ajša je najavila da će ona bebu kad se rodi, kad naraste naučiti kako će se igrati NJENIM igračkama, što je fino naglasila. ko neka se zna čije su [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

a inače moja ajša uopšte nema puno igračaka. baš sam kontala anketu postaviti da vidim koliko druga djeca imaju igračaka jer mi gdje god dođemo djeca imaju puno više od ajše. a ja mislim da je i ovo što ima njoj dovoljno. odoh baš postaviti anketu
mislim ona ima jednu slagalicu od 35 kom, i jednu gdje se uklapaju po 2 kom. ima peglu, 15tak plišanih što je većinom dobila, ima kasu, ima slonku što izbacuje leptiriće, ima jednu kutiju za cipele igračaka za male bebe onih zveka i slično, ima kuhinju i sudiće (ima oko 3 kompleta ali nisu svi na broju), ima usisivač, oko 4-5 lopti raznih veličina i čvrstine, ima slikovnica 15tak ukupno (kupila joj sve one po 2 KM što su bile), ima jednu kutiju sitnih igračkica, i nekoliko beba od kojih svaka ima ime i mjesto gdje spava i tako, i jedna kolica u kojima ih naizmjenično voza, 3plastične barbike i tako. možda je ovo gore oko 85% njenih igračaka i ima sigurno nekih koje sam zaboravila.
mislim ništa previše. ili ipak jeste?




milenium -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 15:05:05)

mislim da nemamo previše igračaka u odnosu na drugu djecu,al i ovo što imamo za mene je previše.plišanci mi nisu neka edukativna igračka s kojom bi se dijete igralo više su za gledati ili dok su djeca baš mala pa za spavanje maženje itd.a rado djelimo igračke tko god da dođe,ali nijednu igračku nebi mogli nikome pokloniti jer nema nijedna baš u tako dobrom stanju da se pokloni.vidi se da su sve korištene i da se dijete igra s njima.izgrebane su dosta itd.




Rabi -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (24.1.2012 15:51:40)

rabi nije ti lahko, ali šta ćeš

Ma nek su mi zdravi hvala Bogu...al bi bilo lijepo da se svako malo ne dernjaju oko igracaka[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

A ovo sto ti navede ''malo'' meni ne djeluje malo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Sasvim dovoljno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Blue rose RR -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.3.2013 10:31:19)

Trenutno stanje je takvo da sve što se nalazi na vidljivom mjestu će podijeliti sa drugom djecom, ali uredno, prije negoli joj gosti dođu sakrije ono što je njoj "vrijedno" :)




ljubičica 28 -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.3.2013 10:37:41)

Uh, definitivno teška tema...

J. je donedavno sve igračke dijelio, nikad s njim nisam imala problema kad gosti dolaze, kad idemo negdje pogledom je uvijek tražio moju dozvolu da uzme igračku (to ako se drugo dijete dijete prethodno igralo istom)...

A sad užas [sm=hudicek1.gif], ne da ništa, otima tuđe ako mu se svidi i tako...

Nedavno nam došla komšinica s malenom i ja im podijelim svakom po jednu tablu, a moj harambaša došao do njene table (nakon nekoliko vraćanja i upozorenja da je ne dira) i piše po onom čošku po kojem ona pokušava [sm=jezicek.gif][sm=hudicek1.gif]

Samo se nadam da je ovo faza i da će proći [sm=smiley1.gif]




saninica -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.3.2013 10:43:51)

to su sve neke faze koje svako dijete ima.ja mislim da ne treba uticati previse na to u smislu da se dijete kaznjava radi toga.ako neda, neda. kod mene je tako i ja postujem njegovu volju. jer sa starijim sinom sam to prošla i znam da je to sve prolazna faza




rose 87 -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.3.2013 10:46:49)

E. nije bas odusevljen da podjeli svoje igracke ali stalno ga opominjem i poticem da se lijepo igra sa drugom djecom,to su njegovi drugovi i drugarice,oni ce se malo igrati i opet ce sve biti samo njegovo kad oni odu kuci,takvu pricu pricam i kad smo negdje u gostima kad njemu neko ne da igracke,sve su to nasi prijatelji i znam da se ne ljute cak sta vise,a ako je oko neke igracke bas problem i nemogu se dogovoriti igracka ide na ormar a oni imaju sto drugih da se zabave [sm=smiley1.gif]




ljubičica 28 -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.3.2013 10:50:14)


IZVORNA PORUKA: saninica

to su sve neke faze koje svako dijete ima.ja mislim da ne treba uticati previse na to u smislu da se dijete kaznjava radi toga.ako neda, neda. kod mene je tako i ja postujem njegovu volju. jer sa starijim sinom sam to prošla i znam da je to sve prolazna faza


Slažem se, ali je baš nezgodno kad ne da niti jednu igračku. Samo saburam [sm=smiley36.gif]




bebana27 -> RE: Kako ih naučiti da dijele igračke... (11.3.2013 11:35:56)

Na pocetku je bilo jako tesko jer je razlika izmedju njih 2 godine Ibrahim nije davao svoje igracke njemu uvijek je bio rat medju mjima ali kako je krenuo u vrtic stvari su se popravile sad se igraju u miru




Stranica: [1]