pareza facijalis (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Zgode i nezgode



Poruka


esmina i bebina mam -> pareza facijalis (26.3.2011 13:07:22)

Trazila sam ovu temu i nisam uspjela da je nadem pa ako postoji molim moderatore da je premijeste tamo.

Moja djevojcica je sklona upalama grla a skoro svaki put je bole i usi.Prosle godine u martu mjesecu je primjecena i blaga pareza facijalis od jake upale uha.Lijecena je antibioticima te vitaminima C i D.Pareza se povukla u roku desetak dana.Od septembra skoro svaki mjesec pije antibiotike radi upale grla koja je uvijek popracena bolovima u usima.
Trenutno prima injekcije jer joj je ORL propisao do ponedeljka pa cemo vidjeti dalje.Ja sam jutros primjetila opet blage karakteristike pareze i ja sam ocajna. Naime svaki put odemo dr na vrijeme cuvamo je propuha ,ne pije hladnu vodu,...... a ja sam trazila da joj urade i briseve uho,grlo,nos prije 1mj jer sam mislila da su bakterije u pitanju.Nalaz je bio negativan a dr kazu da je kod nje to virusno?
Sada sam razgovarala sa jednom rodicom koja kaze da joj uradimo ASTO nalaze .
Molim vas da li neko ima iskustva sa ovim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 14:10:04)

neznam stvarno nadam se da ce ti tko odg ubrzo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image].....





Daj daj -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 14:36:59)

Obzirom da u porodici imam slucaj pareze, mozda ti ne bi bilo s gorega da se obratis i fizijatru kako bi dijete moglo dobiti vjezbice zbog nerava koji prouzrokuju parezu, takodjer posavjetuj se sa lijecnikom da li dijete moze koristiti B komplex jer je i on jako dobar u sprecavanju pareze.

Ne bih da te uplasim, ali povedi racuna vise o parezi, jer mogu ne daj Boze ostati trajne posljedice, ako se na vrijeme ne suzbije, kako u fizickom izgledu, tako naravno i na psihickom planu.
Ponovo napominjem, ne zelim da te preplasim, nego mozda ti ovo napisano dodje kao jos jedan savjet.

Sretno i brzo ozdravljenje maloj princezi.




maja78 RR -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 14:51:02)

a kakvi su joj krajnici? treci?

sa parezom se nije igrati, ko je jednom preboluje, ako se jako ne pazi opet ce je dobiti, i sto rece daj daj mogu ostati posljedice.
Isto ne zelim te plasiti, ali dobro se raspitaj i konsultuj

meni te ceste upale bas vuku na krajnike i bolovi u usima




esmina i bebina mam -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:02:16)

 I ja sam odmah posumnjala na krajnike ali ORL kaze da joj sada nisu uopste upaljeni a ja i MM smo razgovarali akko bude do krajnika da bi ih najvjerovatnije izvadili jer ovo nicemu ne vodi kljukanje antibioticima.
Nego da li ima neki specijalista ORL koji radi privatno da joj uradimo sve nalaze,mozda ima neku prikrivenu upalu.




bebacha -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:09:07)

ja ti samo mogu preporucit da odes nekom dobrom privatniku,uradi sve potrebne nalaze pa da znas pravi uzrok.
a sta je pareza




Lulu_08 -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:12:36)

Prenos teksta o lijecenju licnog zivca (klijenuti licnog zivca ili ti pareza facialis):

Liječenje kljenuti
U liječenju kljenuti ličnog živca važno je spomenuti sljedeće: bez obzira na uzrok kljenuti, liječenje treba započeti što prije jer je tada vjerojatnost oporavka živca veća. Iako postoje patološka stanja kod kojih se živac više nikada ne oporavi, što u trenutku pojave prvih simptoma ne možemo znati, do završetka dijagnostičke obrade ponekad mora proći odrađeno vrijeme koje može biti dragocjeno. Najvažnije je već pri pojavi prvih tegoba odmah otići na otorinolaringološki pregled kako bi se dijagnostika i terapija što prije započele. Liječenje kljenuti živca ovisno je o tome na kojoj je razini došlo do njegova oštećenja i što je uzrok tom oštećenju. Može biti konzervativno ili kirurško. Konzervativno liječenje obuhvaća davanje lijekova i provođenje fizikalne terapije. Moramo odmah na početku spomenuti da se 80% Bellovih pareza oporavlja gotovo u cijelosti, što spontano što zahvaljujući konzervativnoj terapiji i rijetko kada je potreban operativni zahvat. U drugih vrsti kljenuti, kada znamo uzrok nastanka, liječimoupravo taj uzrok ciljano provodeći terapiju lijekovima uz fizikalnu terapiju.
Kada govorimo o kirurškom liječenju, ono ima stroge i određene indikacije i obično se provodi kod kljenuti poznatih uzroka nastanka, ali i u kljenuti nepoznatog uzroka. Pri tome se živac može oslobađati od izravnih i neizravnih pritisaka, njegovi se prekinuti dijelovi mogu ponovo spajati, može se premostiti s drugim živcima ako dijelovi nedostaju ili se mogu raditi plastično rekonstruktivni zahvati na mišićima lica. Postoje brojne operativne tehnike, a sve one pripadaju području otorinolaringologa koji obavlja takve zahvate ili eventualno neurokirurga ako je oštećenje živca više centralno.
Ponekad je vrlo teško odlučiti u kojem trenutku treba pristupiti operativnom zahvatu jer je uspješnost pojedinih zahvata neizvjesna, a na rezultate treba čekati dugo vremena. Oporavak živca općenito traje dugo i zahtijeva dugotrajnu konzervativnu terapiju.
Postoje kljenuti koje se nakon određenog vremena ponavljaju, a isto tako i kljenuti koje su vrlo progresivne i koje dovode do pogoršanja prvobitnog stanja nakon čega se živac gotovo nikada ne oporavlja. Zato je ishod bolesti vrlo teško prognozirati, osobito u trenutku kada još ne znamo njezin uzrok.

Kljenuti ličnog živca viđaju se i u djece i u odraslih. Uzroci nastanka su slični iako postoje neke razlike, a način liječenja gotovo je isti. Bez obzira pojavljuju li se u djece ili odraslih, kljenuti ličnog živca treba shvatiti kao ozbiljno stanje i već pri pojavi prvih simptoma potrebno je otići na liječnički pregled, a propisanu terapiju treba provoditi uporno i redovito te strpljivo čekati ishod liječenja koje je obično dugotrajno.
 
 
Samo bih naglasila boldirano, a sigurna sam da ti to vec znas obzirom da si prosla kroz to, cim prije doktoru da se dijagnozira ukoliko jeste pareza.

Zao mi je zaista sto malena prolazi kroz ovo (a i vi) [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




esmina i bebina mam -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:17:24)

Ma samo ne znam kako me vazda uhvati vikend a ona je na antibioticima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




vjestica -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:18:08)

samo ti mogu reći da nađeš dobrog lejkara , uradiš sve moguće nalaze i koje treba i koje ne treba, da nađeš uzrok
pareza je djelimična oduzetost
fizijatar ti ne može pomoći sada, njemu se ide kad se već manifestovala pareza da se liječi posljedica, a sad je bitno naći i liječiti uzrok




Lulu_08 -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:19:53)

IZVORNA PORUKA: vjestica

samo ti mogu reći da nađeš dobrog lejkara , uradiš sve moguće nalaze i koje treba i koje ne treba, da nađeš uzrok
pareza je djelimična oduzetost
fizijatar ti ne može pomoći sada, njemu se ide kad se već manifestovala pareza da se liječi posljedica, a sad je bitno naći i liječiti uzrok



Citiram, tojest slazem se u potpunosti i htjela bih dodati da je izrazito vazna fizikalna terapija odnosno vjezbice u sprijecavanju i lijecenju pareze, a neko vec i rece ranije B-vitamin da se definitivno treba primjeniti.




vjestica -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:21:18)

vježbe neće spriječiti parezu, nego njene posljedice
odnosno komplikacije (atrofiju mišića  i sl)





Lulu_08 -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:23:49)

IZVORNA PORUKA: vjestica

vježbe neće spriječiti parezu, nego njene posljedice


Negdje sam medju ovim stranicama procitala da vjezbe sprijecavanju (u kombinaciji sa napomenutim vitaminima i izbjegavanjem promaje itd.) ponovno pojavljivanje pareze...Ne mogu sada opet da nadjem link sorry.




Lulu_08 -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:24:44)

A za posljedice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] pfff prepalo me pravo kada sam citala koje su moguce..... Strasljivo, esmina i bebina mam sretno i nadam se da cete cim prije reagovati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




esmina i bebina mam -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:32:46)

Ma ja sam njoj dala B kompleks oko podne danas jer imam stari nalaz neuropedijatra i to joj je bila terapija.
Cekam da MM dode s posla pa cemo vidjeti sta dalje.
Hvala vam drage moje na savjetima
To je tako diskretno ali se vidi kad se nasmije ili zmiri upravo kako je bilo i prolsi put grrrrrrrrrr




Lulu_08 -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 15:34:12)

esmina i bebina mam tako mi je zao [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] zaista se nadam da cete cim prije snaci se i rijesiti to. Kao sto drugi rekose, dobrog doktora naci i sve izrazito detaljno pregledati da se nadje uzrok... (koliko sam uspjela procitati na brzinu moze biti od prehlade, upale srednjeg uha ali nedaj Boze uzroci mogu biti i gori...)




rose -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 18:40:44)

ja sam u ratu, 93-e imala parezu facijalis...koliko se sjecam terapija mi je bila blokade i b kompleks u obliku inekcija i neki antibiotik (od kojeg sam kasnije dobila gljivice pa morala i na svoj prvi ginekoloski pregled sa svojih 16 godina [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image])...trajalo je 10-ak dana a dobro se vidjelo cak i sad su mi usta kriva (vidi se na fotografijama) ...znam da sam nakon sto blokada prestane djelovati rukom masirala obraz i gurala ga prema gore...znam da je trebalo grijati i da dugo nisam smjela kosu prati...ja zimi bez kape ne izlazim...ako se desi da izadjem, odmah mi se javi bol u tom facijalnom misicu...znala me bol do suza dovesti a nikad nije bilo praceno upalom grla ili slicnom prehladom...cak ni tada kad sam dobila parezu...zato sad imam kolekciju zimskih kapa [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




esmina i bebina mam -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 22:56:18)

Eh evo nas drito iz bolnice
Danas smo otisli privatno jednoj pedijatrici koja nam je preporucila da prije injekcije kazemo dr u hitnoj za ovo a ona nam je rekla da bi trebali kontrolistai masu nekih stvari inace [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] UZ srca ,nalaze jetre,uz bubrega ,hormon rasta(jer Esma ima 12kg),da uradimo magnetnu glave radi pareze.
I nas dr iz hitne uputi za bolnicu,dole nas je dr na pedijatriji docekala pregledala pa na ORL gdje je Esmi sisaljkom izvuceno iz lijevog uha dosta sadrzaja,gledala je i pod nekim mikroskopom i kaze da ima upalu uha a i grlo je crveno.Kaze da ona ne bi sa magnetnom jer kao ne bi se bas puno ukazalo a za CT je jos mala,takode sumnja da treci krajnik pravi problem i ako bude do toga da idemo operativno,........
Promijenili su joj terapiju pa cemo ujutro opet u Zenicu da nas pregleda jos jedna pedijatrica.




R&T@ -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 23:12:44)

Zao mi je, mila, sto se borite s tim...
Ali mi je drago sto ste uporni da otkrijete uzroke i sprijecite posljedice...

Sretno sutra i da sve, sto prije, bude iza vas...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Ljubi ih oboje i cuvajte se...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 23:20:15)

Esmina bas mi je draga zao [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image], zelim vam brz oporavak, a sto se tice ORL ako ti bude trebao imam ja jednog sto je mojoj ani izlijecio totalno ostecenje sluha i u koga se kunem pa ti mogu poslati podatke na pp ako ti budu trebali. Ima svoju privatnu kliniku u SA.
Ljubimo vas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




rose -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 23:40:12)

ako nista bar se nadam da je ne boli puno ni uho ni grlo ...ona je njeznica pa osjetljiva...bit ce to sve ok aBd [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 




Lulu_08 -> RE: pareza facijalis (26.3.2011 23:50:27)

IZVORNA PORUKA: esmina i bebina mam

Eh evo nas drito iz bolnice
Danas smo otisli privatno jednoj pedijatrici koja nam je preporucila da prije injekcije kazemo dr u hitnoj za ovo a ona nam je rekla da bi trebali kontrolistai masu nekih stvari inace [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] UZ srca ,nalaze jetre,uz bubrega ,hormon rasta(jer Esma ima 12kg),da uradimo magnetnu glave radi pareze.
I nas dr iz hitne uputi za bolnicu,dole nas je dr na pedijatriji docekala pregledala pa na ORL gdje je Esmi sisaljkom izvuceno iz lijevog uha dosta sadrzaja,gledala je i pod nekim mikroskopom i kaze da ima upalu uha a i grlo je crveno.Kaze da ona ne bi sa magnetnom jer kao ne bi se bas puno ukazalo a za CT je jos mala,takode sumnja da treci krajnik pravi problem i ako bude do toga da idemo operativno,........
Promijenili su joj terapiju pa cemo ujutro opet u Zenicu da nas pregleda jos jedna pedijatrica.




Pile malo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]... Kako mi je zao sto se srecica ovako mala susrece sa tom glupavom parezom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. 12kg ajme bas je mrsavica... A koliko je visoka?

Vama saljem velike [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] podrske!




maja78 RR -> RE: pareza facijalis (27.3.2011 9:38:31)

a kako mi je zao curice, pile malo [sm=smiley31.gif]




esmina i bebina mam -> RE: pareza facijalis (27.3.2011 22:19:37)

Bili jutros kod jako dobre pedijatrice znaci trece misljenje.
Slaze se sa dijagnozom orl i kada uradimo ove nalaze za sluh vidjet ce prijedlog za magnetnu r ili uha ili mozga.
Po njima je to urodeno uzak kanal kuda prolazi taj zivac i prilikom svake upale uha ga pritisne ,molim Boga da bude to .........
Sutra idemo ovdje nadleznoj pedijatrici pa cemo i sa njom porazgovarati a za dalje cemo postepeno.
djana pitala si me za visinu 98 cm je visoka





Lulu_08 -> RE: pareza facijalis (28.3.2011 8:06:52)

IZVORNA PORUKA: esmina i bebina mam

Bili jutros kod jako dobre pedijatrice znaci trece misljenje.
Slaze se sa dijagnozom orl i kada uradimo ove nalaze za sluh vidjet ce prijedlog za magnetnu r ili uha ili mozga.
Po njima je to urodeno uzak kanal kuda prolazi taj zivac i prilikom svake upale uha ga pritisne ,molim Boga da bude to .........
Sutra idemo ovdje nadleznoj pedijatrici pa cemo i sa njom porazgovarati a za dalje cemo postepeno.
djana pitala si me za visinu 98 cm je visoka




Najiskrenije se nadam da ce naci uzrok i tretirati ga kako bi se ovo izlijecilo i ako Bog da sprijecala nova pojava u buducnosti.

Sto se tice visine, ne znam kako se krecu standardi, nesto nisam pratila da budem najiskrenija, Luna nije ni najvisa ni najmanja, nedavno sam uzela joj "mjere" i ima 99cm a teska je 14kg, za mjesec dana ce joj biti pune tri godine.

Da li cete raditi te pretrage za hormon rasta to ce vam sigurno pedijatrica reci, mislim da je moje misljenje tu bas nestrucno pa da ne komentarisem bezveze, jer zaista ne znam kakvi su standardi.

Ja se samo od srca nadam da malenu ne boli puno, i da ce joj uskoro biti u potpunosti bolje, srculence malo... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




esmina i bebina mam -> RE: pareza facijalis (28.3.2011 12:03:02)

Evo danas su nas narucili da sutra idemo kod neuropedijatra i on ce nam isto dati svoje misljenje.
Nasa dr nam je naparavila i uputnicu za magnetnu samo ceka zeleno svjetlo od njega pa vidjet cemo sutra.
I meni je to sto se tice kilaze i visine trenutno nebitno,ali uradit cemo i to kad ovo rjesimo.Treba pratiti i kakave su visine i grade roidtelji a ja sam 1,60 muz 1,70 tako da je nerealno ocekivati isti prirast kao kod djeteta visokih roditelja.




Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>