Kako, kada i koliko tečnosti dati bebi? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


kvik -> Kako, kada i koliko tečnosti dati bebi? (6.8.2008 16:07:07)

''''a sam u 3''''.sedmici i tek me ''''e sada uhvatio strah kako oko male bebe, da li ću ''''a to znati i sl.Još kad vidim šta vi na forumu sve znate dođe mi da plačem.Ali hvala vam, na puno pitan''''a sam dobila odgovor. Evo ''''oš ''''ednog pa pomozite.
Da li se novorođenčetu da''''e voda da pi''''e, ili ''''e dovol''''no samo ma''''čino mli''''eko i kada mu se počin''''e davati voda?Ovo vam ''''e možda sm''''ešno, ali ''''e meni sve ''''ako bitno.




Amrino -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 16:21:06)

Novorodjencetu koje doji- dovoljno je SAMO majcino mlijeko. Znaci ne treba piti niti vodu niti cajeve niti bilo sta drugo. Iskljucivo dojenje se preporucuje do 6. mjeseca.
Sto se tice adaptiranog mlijeka- koliko sam ja upucena- takodje nista nije potrebno do 6. mjeseca. To je po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.
Evo saljem ti na PP nesto sto ce ti pomoci.




Amrino -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 16:25:40)

Evo ti ovaj link:

http://bebe-i-mi.com/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=59&id=29&Itemid=108




mamyca -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 16:48:05)

Ja sam Hamzi pocela davati pomalo prokuhane vode kad je imao 3 mjeseca,to mi je pedijatar rekao,zato sto je majcino mlijeko slatko,pa on ozedni,a isto tako i zbog vrucine.




Amrino -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 17:06:07)

IZVORNA PORUKA: mamyca

Ja sam Hamzi pocela davati pomalo prokuhane vode kad je imao 3 mjeseca,to mi je pedijatar rekao,zato sto je majcino mlijeko slatko,pa on ozedni,a isto tako i zbog vrucine.


Izvini- ali taj pedijatar nije odaaaavno obnovio gradivo.





triplemama -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 17:39:10)

Do 6 mj ISKUČIVO DOJENJE bez kapi čaja ili vode sve što treba u prvih 6 mj beba ima u tvom mlijeku. Ako budeš trebala podršku u dojenju tu smo.




hanabanana -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 17:42:52)

Malenoj ( sad će joj 4 mjeseca ) ponekada na kašiku dam kašiku dvije vode.
Dojim je.




jupajdi -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 17:44:53)

IZVORNA PORUKA: triplemama

Do 6 mj ISKUČIVO DOJENJE bez kapi čaja ili vode sve što treba u prvih 6 mj beba ima u tvom mlijeku. Ako budeš trebala podršku u dojenju tu smo.

Potpisujem




mamyca -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 18:07:00)

Dojim ga i imam mlijeka hvala Bogu,a tri su mi doktora rekla da mu dajem pomalo vode,i ne smeta mu.Jer nekad pocne plakati a znam da nije gladan,vec jednostavno ozedni,a i u Mostaru su velike vrucine i to je jos jedan od razloga sto su mi preporucili da mu dajem vode,a on je dosta napredan masala,i vidim da njemu ovako odgovara.Moje mame hvala vam na savjetima,ali nama dojenje stvarno ide,i to iz prve,nisam jos imala problema u vezi toga.




Aminad -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 19:03:18)

IZVORNA PORUKA: amrino

IZVORNA PORUKA: mamyca

Ja sam Hamzi pocela davati pomalo prokuhane vode kad je imao 3 mjeseca,to mi je pedijatar rekao,zato sto je majcino mlijeko slatko,pa on ozedni,a isto tako i zbog vrucine.


Izvini- ali taj pedijatar nije odaaaavno obnovio gradivo.





slažem se da treba što više podsticati dojenje kod majki ali ja nisam pristalica "slijepog" slijeđenja svega što zdravstvena org. kaže jer ni oni nisu 100% sigurni, ako su prije 10 godina govorili da treba davati vodu, sad kažu da ne treba šta će reći našim kćerkama pitanje je...

ja smatram da bebu treba isključivo dojiti punih 6 mjeseci ali po potrebi se može dati i voda i čaj u vrlo malim količinama( par kašikica dnevno, zašto da ne) i da to ne utiče na ustaljeni ritam dojenja

ja sam svojima davala kad vidim da se muče sa stolicom i stomačićem s kašike malo čaja od komorača a već sa tri mjeseca redovno par kašika vode,(ako imaju temperaturu dojila sam ih više nego inače ali i dodavala malo vode) isto s kašike, Burhanu je 9.mj. i još uvijek doji

nemam namjeru sad izazvati lavinu reakcija, definitivno bebu treba dojiti punih 6 mj. ali po potrebi, ako majka zaključi da bi bilo potrebno može malo vode i čaja  




nesanica -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 21:39:40)

iskljucivo dojenje do 6. mjeseca bez kapi bilo cega drugog.ja sam evo svog [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/modricrtici.gif[/image]dojila punih 6 mjeseci i cak mi je babica savjetovala da mu i pored vrucina ne dajem nista drugo, nego samo da ga sto cesce dojim. znaci djetetu nista nije potrebno  u prvih 6 mjeseci osim majcinog mlijeka. a djeca koja su na adaptiranom mogu poceti ranije sa vodom.




mamyca -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 21:49:40)

Sve zavisi od djeteta do djeteta,nisu to velike kolicine,ako mu odgovara i ako je on mirniji,sto da ne?Meni je najbitnije da on doji,a nekoliko kasika vode mu nece zasmetati.Ne znam,ne bih htjela da se ovo svede na pricu treba ili ne treba,nijedno dijete nije isto,pa samim time ni njihove potrebe nisu iste.Nama je ovako super.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Pozdrav vam svima i kiss svim bebicama rodjenim i onima sto su u pupi.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




boogy woogy -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 22:29:04)

Majcino mlijeko nije homogenizirano, to znaci da vodenkasti dio i masni dio nisu "sastavljeni". To mozes najbolje vidjeti kad se izmuzes, i ostavis svoje mlijeko pa poslije par sati vidjet ces da se ono razdvojilo na masni dio (koji pada na dno flasice) i vodenkasti koje je na povrsini. Kravlje mlijeko koje mi pijemo ocito jest homogenizirano.
Majcino mlijeko se stalno mijenja! Ono se prilagodjava potrebama bebe STALNO! Ono nije isto na pocetku dojenja, u razlicitim periodima dana i noci, i varira prema starosti bebe. Majka priroda ili Bog (kako hoces) se pobrinuo/la da osigura tvojoj bebici dovoljno i vode, masnoce, vitamini, minerala, antitjela (potrebnih za imunizaciju) SVEGA!

Ja ti toplo preporucujem da dojis, i samo dojis. Bez vode ili caja. Bebini bubrezi nisu dovoljno razvijeni za konzumaciju vode (to pedijatri prije nisu znali).

P.S. Ono zuckasto mlijeko koje bude na samom pocetku (Kolostrum) je IZUZETNO vazno za bebe!!!! Zato je bitno poceti sa dojenjem cim se beba rodi!!!! Njemacki naucnici su otkrili u zadnje 3 godine da kolostrum ima sastojke koje mlijeko nema i da je cak nevjerovatan antimikrobik. Upravo proucavaju kolostrum i pokusavaju pronaci lijek protiv karcinoma!!!




mamin sin -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 22:33:03)

Ja sam prema savjetu patronazne sestre prva 2-3 dana, dok je bio kolostrum davala 2-3 kasikice prokuhane vode bebacu. Onda smo nastavili dojiti, a kad su krenule ove vrucine pocela sam mu nuditi vodicu,pa ako hoce hoce... Nisam gledala da li ima punih 6 mj. ili ne. Cak je i savjet pedijatara ponuditi tecnost po ovim vrucinama, neka djeca nece, a nekoj jednostavno treba vise tecnosti. Zimi je ok iskljucivo dojenje, ali sad kad se jako znoje... Moje misljenje...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamyca -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 22:36:06)

Slazem se sa tim,da mu ne odgovara ne bi je pio.A dojim ga od onog trena kad su mi ga donijeli i nemamo nikakvih problema hvala Bogu.




anitaMO -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 22:39:03)

ja svojoj dajem vodu i sokic.jos po ovoj zegi koliko ona hoce.ali uvjek prokuhanu.




Visnja RR -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 22:51:37)

Asja ima 4 mjeseca i jos joj nisam davala vodu... ali joj svaki dan dam malo caja (HIPP komorac) izmedju flasice... bar tri ili cetriri puta po npr 10 ml




ja -> RE: kad se bebi daje voda (6.8.2008 23:22:58)

kao sto je vec neko ovde rekao nije sve kao sto kazu svjetske zdravstvene ustanove,nekad ima slucajeva da na svoju ruku ucinis nesto a da to isto osuduju...ja sam i za dojenje ali isto tako sam da bebi nista nece biti od par kasikica na dan prokuhane vode ...ja sam svom od samog pocetka davala mozda nakon neki par dana i hB evo ga ziv i zdrav....




stella -> RE: kad se bebi daje voda (7.8.2008 1:09:10)

Ja sam  mojoj dusici vodu i po malo kamilice davala od puna 3 mj.Mada nikad nije htjela.Onako cisto par kasicica.Tek od skoro je pocela da pije kako treba.




suncan_dan -> RE: kad se bebi daje voda (7.8.2008 1:17:25)

ja svojoj bebanoj dajem, i nije mi samo jedan doktor ili babica rekla. mislim da je bas po ovim vrucinama vazno, da se bebi ponudi voda.



[image]http://img129.imageshack.us/img129/3991/milchdh3.jpg[/image]

naravno da  moze varirat.




mišur -> RE: kad se bebi daje voda (7.8.2008 8:34:47)

Ja Luki dajem pomalo prokuhane vode-čisto ga ponudim, pa ako hoće, hoće...I uvijek između podoja, nikada prije!
Nekada odmah zatvori usta i neće, a nekada navali...
Ali to su male količine, možda 20ml dnevno ukupno.
Šta znam, ja mislim da mu to ne može štetiti, a ne utiče nam na dojenje-on hvala Bogu super ručka i napreduje.
Ovdje pedijatri takođe savjetuju vodu prije 6 mjeseci, čak mi je dr u savjetovalištu za bebe rekla da sa puna 4 mjeseca krenem sa uvođenjem druge hrane.
A kad sam izlazila iz porodilišta, dr koja je pedijatar mi je rekla isljučivo ništa drugo sem majčinog mlijeka prije navršenih 6 mjesece.
Ti doktori...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]Ne znam što se ne usaglase...Ovako samo zbunjuju,kao da nam nije dovoljno sva naša briga oko naših anđela....




hanabanana -> RE: kad se bebi daje voda (7.8.2008 9:12:15)

IZVORNA PORUKA: boogy woogy

Majcino mlijeko nije homogenizirano, to znaci da vodenkasti dio i masni dio nisu "sastavljeni". To mozes najbolje vidjeti kad se izmuzes, i ostavis svoje mlijeko pa poslije par sati vidjet ces da se ono razdvojilo na masni dio (koji pada na dno flasice) i vodenkasti koje je na povrsini. Kravlje mlijeko koje mi pijemo ocito jest homogenizirano.



Masni dio ostaje na vrhu, a vodenkasti je na dnu flašice.




ElmaB -> RE: kad se bebi daje voda (7.8.2008 9:38:22)

Ako bude na adaptiranom mlijeku preporucuje se davati malo prokuhane vode na kasikicu. Iz iskustva znam da je to u redu, jer sam i svojoj prvoj kcerki, koja nije dojila, uz adaptirano mlijeko davala vode.


Pozdrav!




bebacha -> RE: kad se bebi daje voda (7.8.2008 10:25:23)

nemate pojma koliko je naporno na svakoj temi citati postovi od isti osoba koje konstantno samo pisu ISKLJUCIVO DOJENJE DO 6 MJSECI.naporne ste.to je nesto sto znamo i nemam potrebe stalno ponavljat.ja nevjerujem slijepo pedijatrima ali to nije teme pa da se vratimo na vodu.istina je da majcino mljeko sadrzi vodu ali dali je to dovoljno bebi.znam da ce biti komentara i previse na ovaj moj posto ali za mene majka koja bebi nedaje vodu na ovoj vrucini nije nenormalna.voda nemoze naskodit a potrebna.nakon treceg mjseca moze se koristit flasirana ne prokuhana.bebi treba ponudit vodu,ako nece netreba je siliti samo joj cesto nudit




boogy woogy -> RE: kad se bebi daje voda (7.8.2008 13:07:47)

upravu si hanabanana, moj propust.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>