RE: svrab bradavica (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


Lejla Ka -> RE: svrab bradavica (12.3.2011 0:30:14)

To je kolostrum, ili prvo mlijeko. On se počinje lučiti još u trudnoći. Kod nekog veoma rano, kod nekog pred sami kraj trudnoće, a neke žene ga nikad ne vide, tj. ne pojavi se van dojki. No on se uvijek počinje proizvoditi još u trudnoći. Kolostrum je žuta gusta tekućina, savršen prvi obrok za novorođenče. Kolostrum u sebi sadrži sve ono što je bebi potrebno da se počne prilagođavati na život van majčine utrobe. U njemu je sadržan majčin imunitet na sve bolesti sa kojima je majka dolazila u dodir, kolostrum sadrži prve dobre bakterije koje naseljavaju bebina sterilna crijeva da bi mogla početi raditi i variti hranu. Kolostruma je malo, taman koliko može stati u stomačić novorođene bebe (koji je po rođenju veličine klikera), ali zato je toliko bogat masnoćama i mliječnim šećerom (zato je gust) da je savršena hrana za sami početak.

Ono što želim napomenuti, kolostrum postoji u dojkama u trenutcima nakon poroda, bez obzira da li su ga majke ikad prije toga primjetile. On je tu spreman da ga vaša beba pojede. Nemojte da vas zavara ono što naše med. sestre jako često govore majkama "nemate vi još mlijeka gđo." jer to jednostavno nije istina. Kolostrum je tu, kao jedini savršen prvi obrok za bebu i on se nastavlja proizvoditi u prvim danima, polako prelazeći u prelazno mlijeko koje je nešto rjeđe, isto je žućkasto, da bi kad "krene mlijeko" prešlo u tzv. zrelo mlijeko koje je bjeličasto i čini se dosta rijetko i providno. Što je beba češće i duže na dojkama i proizvodnja mlijeka se brže povećava.
Znači, u vašim dojkama čak i u trudnoći se već započinje proizvodnja mlijeka i nastavlja se nakon poroda. Ne postoji trenutak u kojem "nemate mlijeka". Istina da su to na početku male količine, ali bebama i ne treba više jer kako rekoh imaju želudčić veličine klikera. Istina je i da će beba u tom periodu sigurno tražiti često da doji, možda će plakati kad god ne spava i nije na dojci, ali to ne znači da nemate mlijeka niti da je beba gladna. Beba je upravo iz sigurnosti i topline došla na drugu planetu na kojoj je sve drugačije, i jedino što zna i pruža joj sigurnost je majka, njen miris, ritam otkucaja njenog srca, njen glas i topla slatka tekučina do koje se dolazi onim što male bebe najviše smiruje, sisanjem.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]