|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  22 23 24 25 [26]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
9.1.2014 11:29:43   
Super Beba
Memom - prvo skoči, pa reci hop!

_____________________________

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 626
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
9.1.2014 12:16:36   
malenaa
uhhh svasta sam bila napisala i izbrisah ....


< Poruku je uredio malenaa -- 9.1.2014 12:28:13 >


_____________________________

MAMINO SRCE I DUSA ..SVE MOJE DOSLO NA SVIJET 1.6.2009... CITAV SVIJET JE TAKO MALI NA PREMA TVOJIM OKICAMA SINE MOJ!!

Nedostajes mrvice mamina 18.4.2012. :(

Ema & Kaan. 19.3.2014. Duse moje malene...


(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 627
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
9.1.2014 12:49:13   
bebacha

IZVORNA PORUKA: memom

Interesantno je da forumasice djele vaucere na forumu a jos interesantnije da te forumasice imaju slicnu poruku, Brineta 26 NADA ZADNJA UMIRE i Avallon - DOK DISEM NADAM SE – DUM SPIRO SPERO user posted image JOs jedna stvar je zanimljiva a to je da se vauceri djele po gradovima SARAJEVO, TUZLA, MOSTAR, u narednim danima ocekujemo i ostale da se jave.

Ovo postaje smjesno i jadno, stvarno ste bezobrazni i ne mogu da vjerujem da ste u stanju takve stvari raditi. Pristaje vam da podmicujete doktore i nadam se da cete jednog dana odgovarati za korupciju.

Draga moja Avallon ili bolje reci ljudi iz Cryo Save, ovim samo dokazujete da ste dosli u Bosnu da uzmete novac. Mislite da smo glupi i zatucani da nam ovi fazoni prolaze. Pokusavate nas na jedan providan i krajnje perfidan nacin ubjediti da je sasvim normalno to sto doktorima dajete novac kako bi nas ubjedjivali da ste vi najbolji izbor. Primorani ste djeliti kojekakve vaucere sa popustima kao da prodajete Zepter posudze. Ocito ste sve fazone ispucali pa se sada koristite i ovom vrstom marketinga. Nadate se da cemo pasti na te otrcane fazone. Upravo sam shvatila zasto vam u potpisu stoji Nada posljednja umire user posted image

Ja sam sacuvala maticne celije i necu reci u kojoj banci ali cu reci da sam sretna sto vi niste bili moj izbor. Savjetujem svima onima koji se odluce na ovaj korak da porazgovaraju sa svima i da ne slusaju doktore koji nemaju blage veze o maticnim celijama a kamoli o bankama.




samo ti mogu reci da ti nisu bas sve na broju u glavi
et toliko od mene



_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu memom)
Neposredna veza do poruke: 628
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
14.1.2014 11:50:14   
marmelade
IZVORNA PORUKA: dana.i

Posao mi je takav da svakodnevno imam kontakte sa doktorima, a neki od njih su mi i bliski prijatelji koji su mi otvoreno rekli da Cryo Save placa 400 KM po svakim maticnim celijama i da imaju ugovore za to. Posebno se prica o doktoru Borisu Nikulinu, koji je navodno sebi kupio auto od tih para. A tu sigurno ne zaostaju ni sestre Imsirije i dr. Murtezic. Nije vise tajna ni da vecina od njih ima svoje cijene kada rade carske rezove ili samo obican porod... Cijene se krecu od 500-1000 KM.

Nadam se da ce nekada doci vrijeme kada ce ovakvi zavrsit iza reset_aka, jer sve se ovo može provjeriti da ima volje od strane istražnih institucija. Zbog cega doktor koji prima platu od drzave ima ugovor sa kompanijama bilo da su one farmaceutske ili banke maticnih celija.


Evo i dokaz da doktori imaju ugovore sa Cryo Save bankom :) Nemam informaciju koliko im se plaća a ako je istina za 400 KM, moram biti iskrena i reći da zavidim doktorima na tim primanjima.



Da ima države i sistema svi bi već odavno bili sankcionisani ali očito da kod nas u Bosni sve može proći. Doktori ginekolozi sudjeluju u naučnoj studiji o matičnim ćelijama, koje ovjde lud i blesav ???

Gospodo iz Cryo Save banke, zašto nam se ponovo ne obratite i objasnite o kakvoj studiji je riječ i ko je odobrio ovu studiju, ministarstvo zdravlja, agencija za ljekove ili neki od instituta u BiH ???

Zbog čega se plaćanje vrši direktno na račun Cryo Save u Belgiji i izbjegava plaćanje PDVa u našoj zemlji ???

Dali vršite bakteriološke testove i ako da, kako je moguće da na 4000 uzoraka niste imali niti jedan slučaj kontaminacije bakterijom ??? Standard u svijetu je 5 % a ukoliko uzmemo stručnost ljekara u BiH recimo da je to nekih najmanje 10 % sto bi značilo 400 uzoraka u vašem slučaju.

Vi niste prijavili niti jedan što može značiti dvije stvari, ili ne radite mikrobiološke testove ili takve slučajeve ne prijavljujete pa roditelji i ne znaju kakav uzorak čuvaju u vašoj banci.

Zamolila bih moderatore foruma da ne brišu ovaj moj komentar !!!




< Poruku je uredio Admin -- 10.2.2014 13:13:10 >

(odgovor članu dana.i)
Neposredna veza do poruke: 629
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
16.1.2014 19:10:31   
selmich

Svaka cast na ovome user posted image user posted image user posted image

Sramotno je na sta su nasi doktori spali, tuga i zalost user posted image

(odgovor članu marmelade)
Neposredna veza do poruke: 630
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
16.1.2014 23:18:15   
dana.i
Aferim..ko kod je ovo postavio user posted image
Samo ne razumijem ovo ostalo, kako izbjegavaju placanje PDV-a?? i kakve testove ne rade?? user posted image

(odgovor članu selmich)
Neposredna veza do poruke: 631
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
28.1.2014 15:25:21   
Jaca84

IZVORNA PORUKA: mmeri

Ja sam nova na forumu. Dugo vec pratim, ali tek sam se odlucila registrovati.

Citala sam sve na forumu, ali ovdje sam procitala najsmjesnijih stvari. Ja cu za svoju bebu nadam se pohraniti maticne celije, i mislim da sam dovoljno inteligentna da sama odaberem banku. Ne zato sto mi je rekao doktor, prijateljica ili zato sto sam vidjela reklamu.

Mislim da je pohranjivanje maticnih celija skupo za nase plate, ali da je jeftino u odnosu na vrijednost. Ja cu platiti i nadam se zaboraviti na to. Medjutim, ovdje pisete o doktorima i placanju. Moja sestra je medicinske struke, pohranila je maticne celije u Cryo Saveu jer nije imala izbora i i tada je znala da oni placaju doktore. To uopste nije nesto sto se sakrivalo i slazem se da je glupost sto su oni to uveli. Doktorima na cast ako imaju ugovore, a valjda ce i kod nas doci vrijeme pravne drzave pa ce dobiti zasluzeno.

Sto se tice testova koje je neko spomenuo, gledala sam sestrine rezultate za maticne i tvrdim da ona nikakve rezultate osim broja maticnih celija i vitalnosti nije dobila, niti su joj spomenuli. Svakako cu se detaljno raspitati o tome.

Svim trudnicama predlazem da ako vc placaju 4000 maraka, fino stave na papir prednosti banaka, ali prednosti tj. sta dobijaju za te pare, a ne ovi najbolji, ovi najveci ko sto ovdje pisete. Ono sto sam ja do sada vidjela da ima velike razlike izmedju banaka, a ja cu pohraniti u nadam se najkvalitetnijoj. Ipak mi je vazno kad vec ostavljam maticne celije da se one mogu koristiti i za 40 i vise godina.



Svaka čast na komentaru! user posted image

I ja sam istog mišljenja - I ako idem privatno doktorici, a i kod nas u bolnici, ni jedna od njih mi nije spominjala pohranjivanje matičnih čelija, a još manje koju banku da odaberem. Suprug i ja smo se odlučili to učiniti i nadamo se da ćemo (naravno bez utjecaja ikoga drugog) odabrati najkvalitetniju banku po kriterijima (kao što si i ti navela) - Prednosti i omjer cijene i usluge koju dobivaš.

Kad si već spomenula važnost čuvanja čelija na 40 godina i više, imaš tu mogućnost kod banke Biosave/Vita34 (A možda si već upućena u to user posted image

Htjela bih još samo dodati da se CryoSave previše vrti po reklamama na televiziji - I to nešto govori o njihovoj "kvaliteti, zadovoljnim korisnicima" itd., itd. user posted image

(odgovor članu mmeri)
Neposredna veza do poruke: 632
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
31.1.2014 11:33:03   
mmeri
Da, vidjela sam da Vita34 ima na vise godina nego ostali. Najvjerovatnije cu se odluciti za njih, zvala sam pa imam jos vremena.
Gledala sam kod prijateljice koja je prosle godine sacuvala kod njih nalaze i vazno mi je da dobijes informacije sta je sve negativno od nalaza, pa da nemas brige.

Ima svakakvih doktora, neki su stvarno realni i divni, a neki rade samo za pare, tako da mi njihova rijec ne znaci previse. Po cijeli dan sam na internetu, ako nista mogu sama zakljuciti sta ko nudi. user posted image

(odgovor članu Jaca84)
Neposredna veza do poruke: 633
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
9.2.2014 15:16:03   
FAMILY PLUS
Poštovani,

U cilju tačnosti, transparentnosti i istinitosti ovim putem Vam se želimo obratiti, vezano za učestale razne neistinite navode koji se pojavljuju u zadnjih nekoliko mjeseci, između ostalog i to da Cryo-Save ne radi bakteriološke analize i sl. Potvrđujemo da se rade sve analize, provjere, postupci, uključujući i analizu na prisustvo bakterija, kako je propisano i zakonski definisano, po najvišim standardima i praksi koju poznaje savremeni svijet. Svaki postupak u Cryo-Save-u je standardizovan i potpuno identičan za sve uzorke bez obzira da li su iz BiH, Evropske Unije ili bilo kojeg drugog dijela svijeta, a u skladu sa zakonski odobrenim procedurama i standardima koji se primjenjuju, što se na kraju i potvrđuje certifikatom koji roditelji dobivaju od Cryo-Save-a i koji je dokaz da su matične ćelije uspješno sačuvane. U slučaju da je utvrđeno prisustvo bakterija u uzorku, takav uzorak ne bi bio sačuvan. Svi uzorci matičnih ćelija iz čitavog svijeta sačuvanih u Cryo-Save-u, uključujući i uspješno sačuvane uzorke matičnih ćelija preko 4.000 beba iz BiH, prihvatljivi su u svim bolnicama širom svijeta. Ne postoji niti jedna bolnica, klinika, institut, niti bilo koja druga institucija ili ustanova u Evropi ili svijetu gdje uzorci sačuvani kod Cryo-Save-a nisu prihvatljivi.

Razumijemo zabrinutost roditelja, jer u zadnjih nekoliko mjeseci dobivamo slične upite, koji su posljedica raznih pisanja koja se pojavljuju na internetu i po raznim portalima, medijima, forumima i društvenim mrežama, gdje se nažalost iznose neistine, izvrću činjenice, bez ikakve odgovornosti onih koji to rade. Ovakve dezinformacije i neistine nanose velike štete, a ponajviše porodicama kojima su matične ćelije jedina nada za liječenje i izliječenje.

Činjenica da je Cryo-Save u proteklih skoro 5 godina koliko je prisutan u Bosni i Hercegovini, potpuno besplatno sačuvao matične ćelije za 43 porodice iz svih dijelova Bosne i Hercegovine (za porodice gdje roditelji, braća ili sestre imaju neko teško oboljenje koje se može liječiti matičnim ćelijama), a i da ovakav program u svijetu nudi samo Cryo-Save, samo po sebi govori o odgovornosti Cryo-Save-a prema društvu.

Pozivamo sve članice foruma Ringe Raja, koje su zaintresovane za pohranjivanje matičnih ćelija ili su već pohranile matične ćelije u Cryo-Save-u, da nas za sva dodatna pitanja ili informacije slobodno kontaktirate ili da nas posjetite u našim kancelarijama u Tuzli, Sarajevu ili Banja Luci, gdje Vam možemo prezentovati sve dokumente i dokaze o našem radu koji u potpunosti demantuju svaki od lažnih navoda pojedinih korisnika/korisnica navedenih na ovom forumu. Ako pogledate samo neke zvanične informacije, ne samo iz BiH već iz zemalja EU, da je Cryo-Save najveća evropska banka matičnih ćelija, da zvanično ima najveći broj sačuvanih uzoraka matičnih ćelija u Evropi, da ima najveće povjerenje roditelja u zemljama EU, da je zvanično jedina banka iz Evrope koja se nalazi među 10 top banaka svijeta, da je Cryo-Save jedina banka koja učestvuje u projektima Evropske Unije, da su se uzorci matičnih ćelija iz Cryo-Save-a već koristili za liječenje na klinikama u Švajcarskoj, Njemačkoj, Španiji, SAD,... iz ovih informacija je jasno vidljivo da možete biti potpuno spokojni i sigurni da ste izabrali najbolju i najsigurniju banku matičnih ćelija, za sigurniju budućnost Vaše djece i čitave porodice.

S poštovanjem,
Vaš FAMILY-PLUS Tim

(odgovor članu mmeri)
Neposredna veza do poruke: 634
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
10.2.2014 12:32:45   
Admin
Dragi roditelji,
Otvaramo novu temu o pohranjivanju matičnih ćelija...
Namjenjena je isključivo vama da diskutujete o pohranjivanju matičnih ćelija ...
Pitanja predstavnicima banaka matičnih ćelija možete postaviti na njihovim temama ili telefonskim pozivom na njihove brojeve...
Zamolićemo da sva diskusija bude isključivo o matičnim ćelijama... vaša iskustva, razmišljanja, saznanja.... I ono što je najvažnije bez uvredljivog sadržaja za bilo koga (one koji pohranjuju, one koji ne žele da pohranjuju ili one koji obavljaju posao pohranjivanja matičnih ćelija)
Vjerujem da ćemo se lijepo družiti http://www.ringeraja.ba/forum/pohranjivanje-maticnih-celija---diskusija/m_2085112/mpage_1/tm.htm#2085112

RR Team

(odgovor članu mmeri)
Neposredna veza do poruke: 635
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
25.2.2014 9:20:04   
VITA 34
Poštovane forumašice,

Obzirom na česte upite roditelja koji se odnose na nalaze koje banka matičnih ćelija radi, ovim putem Vam se obraćamo.
Vita 34 je najveća njemačka banka matičnih ćelija, te podliježe najstrožijim medicinskim standardima u svijetu – njemačkim standardima. Najduže iskustvo koje posjeduje u ovoj oblasti, te rigorozni medicinski standardi nalažu Vita 34 da uzorak pupčane krvi analizira na viruse i bakterije.

Dakle, osim analiza kojima se potvrđuje broj matičnih ćelija (TNC i CD34+), vitalnost, uzorak se posebno testira na viruse i bakterije. Ono što je veoma važno napomenuti jeste da se virus (hepatitis B i C, sifilis...) može izolovati iz uzorka, ali ne i bakterija. Zbog toga je važno da roditelji koji se odluče na čuvanje matičnih ćelija svoga dijeteta dobiju potpune informacije, dali uzorak krvi iz pupkovine sadrži bakterije ili ne.

Dolaskom Vita 34 na tržište ljekari se prvi put susreću sa problemom kontaminacije uzoraka. Pojedine banke koje posluju u BiH ne rade bakteriološke testove, iako tvrde suprotno. U prilog tome ide činjenica da u njihovoj banci iz BiH nije zabilježen niti jedan slučaj kontaminacije, što je statistički nemoguće ako uzmemo da je prosjek u svijetu 4- 5%.

Krv iz pupkovine je prirodno sterilna, međutim može biti kontaminiran prilikom uzimanja uzorka na porodu. Bakterije koje normalno naseljavaju porođajni kanal, probavni trakt ili kožu majke mogu vrlo lako zaraziti uzorak. Kontaminacija uzorka je nekada neizbježna, pa je i u javnim banakama zabilježeno do 5% uzoraka zaraženih bakterijom.

Vita 34 radi po visokim standardima obrade i skladištenja pupčane krvi i roditeljima pruža detaljne informacije o samom uzorku. U slučaju da je uzorak kontaminiran, roditelji dobiju antibiogram sa detaljnim informacijama, te u konačnici sami donose odluku o pohranjivanju takvog uzorka.

Ovim putem roditeljima ćemo skrenuti pažnju na veoma bitne činjenjice na koje trebaju obratiti pažnju prilikom izbora banke matičnih ćelija za svoju porodicu:

1. Da li banka radi bakteriološke i seriološke nalaze?
U Bosni i Hercegovini posluje nekolicina banaka matičnih ćelija, neke od njih ne rade mikrobiološke testove jer to iziskuje dodatne troškove. Postojanje bakterije u uzorku može ograničiti njegovu primjenu kada je u pitanju liječenje.

2. Da li banka matičnih ćelija od svojih klijenata zahtijeva ispunjavanje medicinske historije?
Standard u svijetu je da svaki pacijent ima svoju medicinsku historiju. Prema standardnim operativnim procedurama pravilo je da majka treba ispuniti medicinsku anamnezu koja će ostati uz uzorak u slučaju njegove primjene. Obzirom na dugi period čuvanja matičnih ćelija, ovo bi trebala biti obaveza svih banaka. Klinika u kojoj se radi liječenje u slučaju primjene može zahtijevati ovu dokumentaciju uzorka.

3. Da li se uz uzorak matičnih ćelija šalje na testiranje i uzorak majčine krvi? Zbog buduće primjene vrlo je važno da uz uzorak osim medicinske dokumentacije ostanu i nalazi majčine krvi. Neke banke ne rade ove nalaze, zbog dodatnih troškova koji oni iziskuju.

4. Da li set za transport uzorka sadrži čip za mjerenje temperature? Temperatura na kojoj se šalje uzorak matičnih ćelija, može uticati na njihov kvalitet. Vrlo je važno stabilno održavanje temperature, kao i informacije o oscilacijama temperature tokom transporta. Set Vite 34 je set koji je od strane TUV-Svjetske agencije za tehničku inspekciju ocijenjen kao najkvalitetniji, odnosno održava temperaturu stabilnom najduži vremenski period.

5. Koliko banka ima terapijskih primjena uzoraka? Veoma je važno da roditelji provjere broj iskorištenih uzoraka za liječenje. Standardi pohranjivanja u bankama zavise od zemlje do zemlje, pa klinike u kojima se rade liječenje mogu odbiti uzorak ukoliko on ne zadovoljava standarde. U svijetu postoji preko 450 banaka. Vita 34 je jedina banka iz Evrope koja se nalazi među 8 porodičnih banaka u svijetu kada je u pitanju primjena uzoraka za liječenje.

6. Da li banka ima dozvolu za alogenu - primjenu uzoraka za srodnike?
Ukoliko banka nema dozvolu za primjenu za liječenje srodnika, klinika može odbiti uzorak.

7. Da li banka matičnih ćelija naplaćuje dodatne troškove transporta uzorka u slučaju primjene? Vita 34 je jedina banka u Evropi koja na raspolaganju ima mobilni transplantacioni tim – tim stručnjaka koji dolazi na lice mjesta – u kliniku u kojoj se radi liječenje, besplatno transportuje i priprema uzorak za primjenu.

8. Period čuvanja uzorka matičnih ćelija?
Veoma je važno obratiti pažnju na period skladištenja matičnih ćelija koji banka nudi, kao i da li je ugovorom definisana mogućnost produženja perioda pohranjivanja matičnih ćelija.



Potvrda najvišeg kvaliteta pohranjivanja Vite 34 jeste najveći broj terapijskih primjena u Evropi. Vita 34 je jedina banka iz Evrope koja se nalazi među 8 porodičnih banaka u svijetu kada je u pitanju primjena uzoraka za liječenje, te je bila izbor mnogih kraljevskih porodica.


_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Admin)
Neposredna veza do poruke: 636
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
21.9.2019 15:35:31   
Visnja RR
Drage mame ,

da li je neka od vas spremna dati intervju za N1 u vezi MĆ vaše djece koje ste pohranile u Cryo Save!

Poruka novinarke:

"Radimo pricu o CRYOSAVE u i pohrani maticnih celija odnosno gasenju firme.Da li poznajete nekog ko je dao maticne celije i ko bi javno govorio? "

Hvala!

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 637
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  22 23 24 25 [26]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  22 23 24 25 [26]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *