|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Dijastaza rektusa
27.4.2016 23:16:07   
Isha
Za ovo sam saznala tek nakon treceg poroda, nasi ginekolozi uglavnom ne obracaju paznju na ovaj segment.
U trudnoći i/ili nakon porođaja može doći do razmicanja uzdužnog trbušnog mišića (m.rectus abdominis) duž srednje linije, odnosno tzv. dijastaze. Dijastaza se javlja kada prednji trbušni zid ne može više da se rastegne pod pritiskom uvećane materice i ploda. Zbog hormonskih promjena i nemogućnosti daljeg rastezanja, dolazi do razmicanja na najmekšem dijelu, na središnjoj liniji (linea alba), vezivnom tkivu koje spaja ivice m.rectus abdominisa.
Dijastaza je zdravstveni, funkcionalni i estetski problem. Dijastaza je češća kod žena koje su već rađale ili su imale više trudnoća, kao i kod onih koje nose blizance. Riječ je o problemu koji se može riješiti vježbanjem, ali često trudnice i porodilje radeći nepravilno vježbe mogu ovo stanje da pogoršaju i da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema, naročito ako je razmak izmedju ivica m.rectus abdominisa veći od 2,5 cm,kada postoji tzv. patološka dijastaza. Zbog dijastaze može da se javi bol u leđima,trbuhu i karlici,spuštanje organa i problemi sa mokrenjem (urogenitalna disfunkcija), te pojava pupčane kile (hernia umbilicalis).
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Dijastaza rektusa
27.4.2016 23:26:18   
Isha
Evo kako to izgleda
https://www.google.ba/search?q=diastasis+recti&oq=diastasis&aqs=chrome.1.69i57j0j69i61j69i59l2j69i61.5124j1j4&client=ms-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8#imgrc=c0otnQQG6EizmM%3A

Mozete provjeriti imate li dijastazu tako sto legnete na ledja, savijete noge u koljenima sa stopalima na tlu i blago podignete glavu i ramena od tla uz stiskanje trbusnih misica. U tom polozaju prstima pipate predio pupka, te iznad i ispod. Ukoliko nema prostora da prsti "upadnu" onda nema ni dijastaze.
Ja sam uspjela smanjiti razmak sa tri na dva prsta zasad, i to u podrucju pupka, i vec vidim razliku u izgledu stomaka.
Bitno je naglasiti da vecina trbusnjaka koji se rade su kontraindikovani. Vjezbe sam nasla na netu, ima i dosta na youtube- u sa detaljnim instrukcijama.

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Dijastaza rektusa
28.4.2016 11:20:48   
škorpija
čula sam za ovo ranije, iskreno strah me i provjeriti imam li to, ali morat ćuuser posted image

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Dijastaza rektusa
28.4.2016 12:29:38   
Isha

IZVORNA PORUKA: škorpija

čula sam za ovo ranije, iskreno strah me i provjeriti imam li to, ali morat ćuuser posted image


Bolje sto prije. Ja sam u drugoj trudnoci dobila, to sada znam, a u trecoj su me ledja na kraju toliko boljela da nisam mogla hodati. Da sam ranije znala radila bi vjezbe da se dijastaza zatvori.

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Dijastaza rektusa
28.4.2016 12:37:46   
Isha
https://www.google.ba/search?q=crunch+free+abs&oq=crunch+fre&aqs=chrome.2.69i57j0l3.8464j1j4&client=ms-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8#imgrc=oBRHp_Rnp1q1jM%3A

Ove vjezbe ja radim.

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 5
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *