|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
10.2.2014 12:29:04   
Admin
Dragi roditelji,

otvaramo novu temu o pohranjivanju matičnih ćelija...
Namjenjena je isključivo vama da diskutujete o pohranjivanju matičnih ćelija ...

Pitanja predstavnicima banaka matičnih ćelija možete postaviti na njihovim temama ili telefonskim pozivom na njihove brojeve...

Zamolićemo da sva diskusija bude isključivo o matičnim ćelijama... vaša iskustva, razmišljanja, saznanja....

I ono što je najvažnije bez uvredljivog sadržaja za bilo koga (one koji pohranjuju, one koji ne žele da pohranjuju ili one koji obavljaju posao pohranjivanja matičnih ćelija)

Vjerujem da ćemo se lijepo družiti na ovoj temi 

RR Team
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
13.2.2014 11:17:19   
mmeri
Molim administratora da mi objasni zasto je moj komentar obrisan? Ja sam prava clanica, nisam tu dugo ali nisam nista ni ruzno napisala.
Pohranit cu maticne celije, rekla sam sta mislim o tome i rekla sam iskustvo moje sestre sa Cryo Save-om kada je rijec o ovim nalazima. Ona ih nije dobila, nisu joj ni spomenuli da je sve uredu. Vidim opet su napisali kako oni to rade, ali ja se samo pitam kako niko ne kaze da ima te nalaze, pa da ih i mi vidimo svi... Nije vise ni bitno, ja znam zasto sam se odlucila za banku koju jesam i necu da nagadjam jel mi uzorak ovakav il onakav.


(odgovor članu Admin)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
18.2.2014 9:11:24   
tajra26
Ja sam dobila uredno nalaz i certifikat o pohrani. Ako stignem ovih dana uslikat cu i postaviti.

_____________________________

Ljubav se zove imenom tvojim 12.10.2011

(odgovor članu mmeri)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
19.2.2014 12:49:05   
mmeri
Dobila je i moja sestra uredno nalaz ali na nalazu nema ni B od bakterioloskih nalaza, nego samo broj maticnih celija i vitalnost. Ako treba mogu uzeti od nje i postaviti da vidis jel to to. Uredno je dobila i certifikat na kojem pise ima i prezime i broj identifikacije.

Poslala im je email i dobila je neke nebuloze u odgovoru... nista konkretno. Ja sam u drugoj banci dobila info da je u javnim bankama prosjek 4% zarazenih uzoraka. sto znaci 4 od 100... tako da mi je to sve sumnjivo. Vise se brinem zbog nje i novca koji je dala, ja sam za sebe vec odlucila

(odgovor članu tajra26)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
19.2.2014 23:44:02   
Nirvana81
Ja sam pohranila matične ćelije u Vita34 i zaista je sve dobro prošlo, bila sam jako zadovoljna. Obzirom na priču oko zaraženosti uzoraka i prijatelje koji su sačuvali u Cryo Save-u, poslala sam im upit i postavila nekoliko pitanja da vidim šta mi oni o tome mogu reći... Ispod ću kopirati njihov odgovor, pa možda i vama pomogne.


Poštovana gđo Nejra,


Prije svega, nadamo se da ste nam Vi i mala Uma dobro i zdravo? Na Vašu preporuku, javila nam se porodica Omeragić i već su preuzeli svoj set.

Naravno da smo upoznati sa cjelokupnom problematikom i u poslednje vrijeme dobijamo mnoštvo upita od porodica koje su pohranile matične ćelije u Cryo Saveu, predpostavljamo da su i Vaši prijatelji jedna od tih porodica. Mi zaista ne želimo da dajemo bilo kakve odgovore i komentare na ove upite jer smatramo da to nije naš problem.

Same procedure se u mogome razlikuju, od procesuiranja i pripreme uzorka za krioprezervaciju pa do metode skladištenja što ste i mogli ćuti prilikom našeg razgovora. Mi zahtjevamo medicinsku anamnezu - porodičnu historiju prije i nakon poroda, dok oni to nemaju, naš set ima dva čipa za mjerenje temperature u transportu, a njihov nema niti jedan, mi zahtjevamo testiranje majke prije poroda i slanje majčine krvi radi analiza na dodatne testove dok oni ne. Prema njihovim navodima naša banka koristi zaostalu tehnologiju skladištenja matičnih ćelija, a oni su po broju sačuvanih uzoraka duplo veći od Vite 34 ali zato imaju duplo manje uspješno korištenih uzoraka u lijećenju što dovoljno govori o razlikama u kvalitetu. Na kraju Vita 34 je bila izbor mnogih kraljevskih porodica što je potvrda najviših standarda kada je u pitanju krioprezervacija.

Pokušati ću da Vam odgovorim na Vaše pitanje vezano za mikrobiološke testove. Činjenica je da se dolaskom Vite 34 na naše tržište, ljekari u porodilištima prvi put susreću sa problemom kontaminiranih uzoraka odnosno uzorcima koji u sebi sadrže određene bakterije. Naša statistika govori da smo mi u prošloj godini na 180 dobijenih rezultata uzoraka krvi iz pupkovine imali 31 zabilježen slučaj kontaminacije što iznosi cca 17 % ili svaki šesti uzeti uzorak.

Ono što je statistički nemoguće jeste da u porodilištima širom Bosne i Hercegovine nije zabilježen niti jedan slučaj kontaminacije iz dotične banke, te da ljekari koji su uzimali uzorke nisu nikada dobili obavještenje o tome da li je uzorak kontaminiran ili ne. Na stranici Cryo Savea mozete vidjeti o kojem broju uzoraka iz BiH je riječ, preko 4000 porodica je sačuvalo matične ćelije u toj banci. Prosjek kontaminacije u bankama širom svijeta se kreće izmedju 4-5% uzoraka sa određenim bakterijama. Kontaminacija je nekada neizbježna obzirom da sam čin prirodnog poroda nije sterilan i ukoliko medicinsko osoblje na porodu adekvatno ne steriliše pupčanik prije uboda igle i uzimanja uzorka, vrlo lako se mogu prenijeti bakterije koje naseljavaju porođajni trakt majke ili neka bakterija vanjskog porijekla ( posljednji naš slucaj kontaminacije je bio zaražen MRSA-om ).

Vita 34 je najveća njemačka banka matičnih ćelija, te je prema strogom njemačkom zakonu dužna poštovati najrigoroznije standarde. Svaki uzorak, osim testiranja na broj matičnih ćelija, vitalnost kako TNC, tako i CD34+ ćelija, se analizira na viruse i bakterije. Činjenica je da se virus može izolovati iz uzorka (sifilis, hepatits B,C...), ali bakterija se ne može izdvojiti a da pri tome matične ćelije ostanu vitalne.
Do sada smo imali različite slučajeve vaginalnih bakterija, bakterija iz debelog crijeva, pa čak i vanjske bakterije. Ono što je najvažnije jeste da u tom slučaju dobijete antibiogram sa objašnjenjem bakterije, te njene senzitivnosti na različite antibiotike. Obzirom da postojanje bakterije može utjecati na samu primjenu uzorka, odnosno da postoji vjerovatnoća da se takav uzorak ne može koristiti za transplataciju i lijećenje, roditelji u tom slučaju donose odluku o daljem skladištenju.

Nekolicina porodica kojima je uzorak bio kontaminiran se odlučilo na čuvanje bez obzira na postojanje bakterije i u tom slucaju Vita 34 izdaje certifikat kao dokaz o čuvanju matičnih ćelija. Znači izdavanje certifikata od strane bilo koje banke je samo potvrda o skladištenju ćelija. Predlažemo Vam da se Vaši prijatelji direktno obrate centrali Cryo Savea i traže dokaze o uredno urađenim mikrobiološkim testovima. Oni će ih vjerovatno prebaciti na lokalnog partnera u ovom slucaju kompaniju Family Plus iz Banja Luke gdje će neko od njihovih direktora poslati opširan email u kojem neće dobiti konkretan odgovor. Stoga savjetujemo da Vaši prijatelji insistiraju na komunikaciji direktno sa centralom Cryo Savea jer na kraju sa njima su i potpisali ugovor, a ne sa lokalnim partnerom.

Nadamo se da smo Vama i Vašim prijateljima pomogli u objašnjenju i nedoumicama koje ste imali.

Ukoliko budete imali još nekih pitanja, budite slobodni da nam se obratite.

Lijep pozdrav za Vas i Umu


(odgovor članu mmeri)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
11.5.2014 16:31:20   
Targus
Pohranila sam maticne stanice u Cryo save-u. Da li mi moze iko reci da li je dobio ove bakteriolske nalaze o kojima se pricalo? Da li su radili te testove uopste? Vidim da ovi iz druge banke govore da CryoSave ne radi te testove. user posted image

Izgleda da nas ovi iz Sarajeva nesto foliraju… Ako ima iko da postavi svoje nalaze ili bar kaze sta im je pisalo u nalazima.

(odgovor članu Nirvana81)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
13.5.2014 20:51:43   
masnica
Draga Targus,

Ja ti ne mogu mnogo pomoci, osim potvrditi da ima nesto sto su ovi iz CryoSave-a presutili svojim klijentima...

Moja sestra je sacuvala prije nekoliko godina kod njih. Obzirom da sam ja bila trudna raspitivala sam se za maticne, pa tako i za ove nalaze na bakterije. Ona te nalaze nije dobila u mailu koji je dobila od njih kao potvrdu da je uspjesno sacuvano, pa je poslala email vezano za to.
Naime, oni su napisali mnogo nekih nebuloza, ali nisu joj dali potvrdu da su uradili te nalaze. Tako da je ispalo da su oni neke bitne stvari u toj proceduri preskocili.. Ne znam kako ce se sve to zavrsiti, al kakva je moja sestra ne bi me cudilo da zavrsi na sudu.. user posted image

Ja sam se odlucila u medjuvremenu za drugu, provjerenu banku. Nadam se da sam ti mogla bar malo pomoci...

(odgovor članu Targus)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
30.5.2014 20:35:28   
Targus
Hvala Masnice… Onda je ocito da tu ima nesto. Nadam se da ce jos neko postaviti svoje iskustvo sa ovim nalazima.
Ne mogu da vjerujem da su nas tako prevarili i da jos izbjegavaju odgovor. Dodje mi da trazim pismeni dokaz da su 100% uspjesne maticne stanice, da ne bi kasnije ne daj Boze bilo ne moze se koristiti jer ima bakteriju user posted image

(odgovor članu masnica)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
18.6.2014 9:44:17   
Lalopa
Odlucila sam se javiti na ovoj temi kako bi ostalim pomogla u odluci oko banke maticnih celija. Prenijet cu vam svoje iskustvo. Odlucila sam se pohraniti maticne celije u Vita34, predstavnik je kompanija Bio Save.

Jos prilikom odluke bila sam informisana o mogucnosti zaraze uzorka, jer mi je doktorica to rekla, a i u banci prilikom moje odluke. Mnogo mojih prijateljica je sacuvalo u Cryo Save banci, jer su oni tada bili najpoznatiji, vjerovatno i jedini. Iako je kod njih prema njihovim rijecima bilo sve ok, ja sam se odlucila za Vitu 34 zbog dosta prednosti koje su imali u odnosu na druge.

Nazalost, desilo se bas meni da uzorak bude zarazen. Broj maticnih celija je bio i vise nego dobar, ali otkrili su bakteriju Enterococus faecalis. Bilo mi je jako tesko, jer sam stvarno zeljela da sve uspije. Bakterije je bila otporna na nekih 9 navedenih antibiotika. Zaista sam dobila sve potrebne Informacije, ali naravno na meni je ostala odluka o tome hocu li uzorak i dalje sacuvati.user posted image

Mogu reci da mi je, iako se ovo desilo, drago sto sam se odlucila za Vitu 34. Nazalost uvijek postoji mogucnost zaraze, a posebno kod nasih doktora od kojih rijetki vode racuna o sterilisanju. Prilikom svoje odluke da li zelim dalje cuvanje konsultovala sam se sa ljekarima, pa i sa svojim poznanicama. Ove koje su sacuvale u Cryo-Save banci nisu uopste dobile informacije o sterilnosti uzorka. Ne znam da li sada rade te nalaze... To me ustvari sada najmanje zanima, ali moje prijateljice su se zabrinule, obzirom da nijedna od njih nije dobila potvrdu da je sve sterilno, a sumnjaju da je bas moguce da je svima uzorak bio ok. Moguce je da su dale 4000 KM, a da nemaju detaljnu informaciju. Jako mi je zao tih roditelja, ali isto krivim i doktore koji su totalno zanemarili tu mogucnost, pa su godinama mislili da je sve uredu :S
Tolko o nasoj zemlji i odnosu prema nama... kod nas sve može, pa da se i ne rade svi nalazi.

Uglavnom, ja sam ipak odlucila da sacuvam, obzirom da ne znam da li cu imati jos djece i jos prilika. Nadam se da ce medicina jos napredovati i da ova bakterija nece biti problem, mada trenutno prema informacijama ljekari se ne bi usudili korisititi ovakav uzorak.
Nadam se da sam bar nekome pomogla u odluci i informaciji o bakterijama kojim se prica. user posted image

Ako jos trebaju nekom informacije, slobodno mi se obratite...

(odgovor članu Targus)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
22.9.2014 0:32:37   
hadzimustra
Lalopa, hvala za ove informacije. Vidim da je post napisan davno, ali dobro je znati ovo kako smo muz i ja vec poceli razmisljati i o ovome. Recimo uopste nisam znala da je moguce da uzorak bude zarazen bakterijama, mislila sam da je tu 100% uspjesnost i da nema mogucnosti neuspjeha.

Svakako cemo se raspitati jos o ovome, imam jos par mjeseci fore. :)

(odgovor članu Lalopa)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
19.1.2015 23:02:15   
poli
Zdravo. Za one koji razmisljaju o pohranjivanju celija jedna interesantna ispovjest babice. Tekst je samo na Eng.
http://midwifethinking.com/2011/02/10/cord-blood-collection-confessions-of-a-vampire-midwife/
Ja sam se prije citanja ovog clanka odlucila da necu cuvati celije zbog nekoliko razloga ali nakon ovog clanka drago mi je sto nisam.

(odgovor članu hadzimustra)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
6.3.2015 22:37:41   
ella_ina
I mi smo pohranili u seracellu maticne celije. Dobili smo certifikat da uzorak ispunjava sve da moze biti pohranjen. I da, imamo bon za popust, pa ako se ko odluci da zeli pohraniti, nek mi se javi da mu ga dam
:-)

(odgovor članu jovana2013)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
8.4.2015 14:18:32   
scarlett
Nije se mnogo pisalo na ovoj temi, pa vas molim za mišljenja i iskustva, koga preporučujete i zašto, na što treba obratiti pažnju, kakvi načini plačanja postoje? 35. sam sedmica, nemam mnogo vremena, a ne znam odakle da se počnem informisati user posted image

_____________________________

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu ella_ina)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
31.8.2015 10:33:50   
Arija84
Draga @scarlet, kasno ti se pruzamo informacije , nadam se da sad uzivas sa svojom bebom i da si uspjesno pohranila maticne celije.
Bila sam u istoj potrazi za informacijama, ali mogu da ti potvrdim da nažlost na formumu imamo jako puno lažnih korisnika koji promovišu sami sebe, a u to sam se uvjerila prilikom kontaka sa bankama.

Čekam porod, uzela sam set za pohranjivanje u Cryo save-u, otišla na razgovor postavila sam sva pitanja koja sam našla da su "problematicna" ne samo o maticnim celijama nego i o njima koja kruze na ovom mjestu.
Uglavnom cijenim njihovu profesionalnost, ljubaznost, informacije i što se ne spuštaju na nivo da pričaju samo protiv konkurencije, naprotiv rekli su mi da rad drugih banaka na komentarišu da jedino mogu reći zašto je njihov način rada takav kakv jeste i da se trude da stalno rade na unaprijeđenju svog rada u svakom segmentu, obzirom da se ova grana medicine brzo razvija.

Preporučujem svakako da se prije odluke dobro informišete ipak je to dugoročno ulaganje za dijete, porodicu. Bolje je da ih imamo a da nam ne zatrebaju, nego ne daj Boze da nam trebaju a da ih nemamo, ovo je sigurno najbolji argument za sve nas, buduće roditelje zašto da se odlučimo za ovaj korak.

Javit ću vam kad se sve aBd dobro završi. user posted image

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
18.11.2015 12:48:14   
Arija84
Drage mame, iako niste pisale u međuvremenu, ali obećala sam da ću javiti kako je sve prošlo.

Matične ćelije našeg dječaka su uspješno pohranjene, dobila sam izvještaj iz laboratorije, gdje je nekoliko podataka, ali najvažniji su kako su istakli vitalnost koja je 99% i broj matičnih ćelija CD34+ 1.655.320. Analiza moje krvi je OK, kao i analiza krvi iz pupčanika, nema virusa, bakterija i sl.
Prije poroda popunjavali smo medicinsku anamnezu nas i naše porodice, te još neke prateće dokumente koji su otišli u laboratoriju.

Na kraju jedno lijepo iskustvo u radu sa Cryo saveom i njihovim uposlenicama.

Ako vam budu trebale još neke informacije, rado ću ih podjeliti sa vama.

Sretno svima i da nam nikad ne zatrebaju!user posted image

(odgovor članu Arija84)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
20.4.2016 12:50:08   
mamatobe
Ja sam dobila popust od 100 eura za pohranjivanje matičnih ćelija, jer sam radila Tranquility test putem cryo-save-a, eh sad me interesuje kad ste se vi mame prijavile za pohranjivanje matičnih ćelija vaše bebice.
Sad sam u 29 sedmici i htjela bih da imam set uz sebe u koji se uzimaju matične ćelije ne daj Bože da porod krene ranije.

Unaprijed vam hvala na odgovoru.


(odgovor članu Arija84)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Pohranjivanje matičnih ćelija - diskusija!
6.5.2016 13:07:04   
bambi1

IZVORNA PORUKA: mamatobe

Ja sam dobila popust od 100 eura za pohranjivanje matičnih ćelija, jer sam radila Tranquility test putem cryo-save-a, eh sad me interesuje kad ste se vi mame prijavile za pohranjivanje matičnih ćelija vaše bebice.
Sad sam u 29 sedmici i htjela bih da imam set uz sebe u koji se uzimaju matične ćelije ne daj Bože da porod krene ranije.

Unaprijed vam hvala na odgovoru.




Mamatobe i ja planiram raditi Tranquility test, mozes li mi molim te napisati proceduru, u kojoj sedmici je najbolje raditi i detalje :) Htjela bi zaobici amniocintezu

(odgovor članu mamatobe)
Neposredna veza do poruke: 17
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *