|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 5 6 [7]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
23.2.2019 21:52:42   
Daliyah92
Ja imam jednog tvrdoglavog. Od kako se rodio takav je bio. Imao je faze koje su prolazile.
Medjutim, ova sad "faza" nikako da prodje. Ne znam vise sta da radim. Stvarno mi je potreban savjet. Gubim zivce. Osjecam da sam nemocna ispred malog djeteta.
Znam da ovdje ima iskusnih mama i sa starijom djecom, pa nadam se da ce vidjeti moj post i dati mi koji savjet.
Moj sin ima 6,5 godina. Sad je prvi razred. Inace, vec duze vrijeme je takav da kad nesto kaze da nece, onda ide do kraja.. uporan je u tome.
Sve je nekako bilo izvodivo dok nije poceo govoriti da nece ni u skolu. Pokusavala sam mozda sve nacine. I da mu objasnim, satima sjedim i objasnjavam.
I on sve kao shvati i na kraju kad mu kazem eto sutra ces ici u skolu, on mi samo kaze vidjecemo. Ujutro ista prica. Kad se probudi pravi se da spava jos makar pola sata, dok ga ja ne podignem da ode u wc. Onda se svom silom otima, i kad vidi da ne moze, udje i sjede na banju i nece da se pomakne. Dzaba mu sve govoriti. NEkad ga bukvalno molim i obecavam mu neke nagrade, on samo govori da ga to ne zanima. A vrijeme prolazi, otici ce mu autobus. Onda mu izmisljam kazne, tipa zabranicu ti crtice i igrice, opet govori da ga ne zanima. Pokusala sam i par dana da ga jednostavno ne tjeram nego da mu svaki dan objasnjavam. Rezultat je samo da nije bio par dana u skoli i opet sve isto. NEma sanse da kaze ok ici cu, da to bude bez nekih problema. JA razumijem da djeci treba vremena, da mu se ne ide rano iz sna itd. ali on nikako ne zeli ici. Evo malo prije mi rekao da bi volio od sutra da deset godina ne ide nikako u skolu. Jedino, nazalost, sto upali to je prut. Zao mi ga je ali jednostavno ja za sad ne mogu drugacije. Ima li neka treca metoda, a da je nekom bila uspjesna???
Njemu u skoli nije bajno, djeca su uzasno dosadna i to njemu smeta. A kad dodje kuci govori mi da bi volio da je ostao u skoli jos pola sata.
Ovo je samo primjer, za skolu. A ima jos hrpa drugih primjera. Npr, do skoro sam ga kaznjavala sto ne jede. On nije od djece koja samo nece povrce i jos ponesto. On je jeo dugo vremena samo rizu ili krompir, rijetko kad picu samo sa sirom, ili makarone sa piletinom i spinatom (dok nije skontao da je to piletina, sad nju vadi) Ali ovo drugo dvoje nece uvijek. Znaci samo mu je ostala riza i krompir, a i krompir u zadnje vrijeme nece nekad. I za hranu me je izludio dok ga jednostavno nisam pustila. A za skolu ne mogu pustiti da bude po njegovom.
Primjer je i kad mi treba malo pomoci pa da pokupi svoje igracke ili papire i bojice, nema sanse. odmah krene u plac i govori kako je umoran itd. Kad mu kazem dobit ces 2 KM, on kaze hocu 4. Ok, dobit ces 4, krene da sredjuje i opet nesto zanovijeta, ili govori kako ce pokupiti samo neke stvari. A nekad mi samo kaze (u zadnje vrijeme vecinom) nije me briga hoces li mi sta dati.

Znaci moj problem je sto je pretjerano tvrdoglav, nagrade ne pale a ni kazne. Samo mi na sve kaze BRIGA ME! I bas ga je briga. Spreman je danima biti bez crtica. JA vjerjem da on ipak laze da ga je briga, jer kad mu ujutro obacavam neku nagradu a opet na silu ode, kad dodje spominje mi tu nagradu i zeli je. Onda je i tu uporan, spreman je sat vremena konstantno ponavljati kako to hoce. Bukvalno u svemu je uporan ko mazga i tjera svoje do kraja.



_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu boki11)
Neposredna veza do poruke: 151
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
24.2.2019 18:47:44   
Alma_27
Pa nije ni čudo kad mu plaćaš da pokupi igračke i ide u školu. I ja bih se ponašala tako kao on 😂 I šta bude kad zaprijetiš kaznom, a on ne posluša? 


(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 152
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
24.2.2019 18:58:56   
Daliyah92

IZVORNA PORUKA: Alma_27

Pa nije ni čudo kad mu plaćaš da pokupi igračke i ide u školu. I ja bih se ponašala tako kao on 😂 I šta bude kad zaprijetiš kaznom, a on ne posluša? 




To je placanje pocelo kad sam trazila nacine. Nije uvijek tako bilo. A on je tvrdoglav od svoje druge godine. Samo sto je to sad puno izrazenije.
Sta bude? Pucnem ga par puta. Samo tada poslusa.

_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 153
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
24.2.2019 23:37:06   
Visnja RR
uh baš nezgodno
nemam to iskustvo ali dok sam čitala šta si pisala tako me je naljutio da bih ga lupila po guzi ...

moja kćerka ima ponekad ali male trvdoglavobezobrazne ispade samo meni....
ali nakon toga dobije dobru porciju moje ljutnje i nepričanja s njom što nju boli više nego išta na ovom svijetu...

možda da potražiš savjet stručne osobe jer će te ta situacija pojesti zbog sikiricije a i on mora stati s tim ponašanjem....nekako osjećam da si preblaga prema njemu...griješim li???


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 154
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 13:49:54   
ijaa
Moja curica je mladja ima 4.5 godine... Ali sve mi se cini da ce biti ista.. Znaci ako nesto hoce to ce ponavljati bar 2h i onda opet kad se sjeti... A kad nece moram ja ponavljati i podsjecqti i dok god ne zagalamim nista... Kad kazem bacit cu igracke ona kaaze ok... Ne dodiruje je nista... Dovede me bas do ludila, isto tako nista nije htjela jesti... I ja sam digla ruke pa je sad hb krenula... Ja sam licno mislila potraziti pomoc.... Pa bi i vama preporucila... Jer njemu je 6.5 godine sto je stariji ni prut nece pomagati, kakav je sa muzem? 


(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 155
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 14:56:33   
lulaloo
Uh, uz neku djecu trebalo je biti prilozeno i "uputstvo za upotrebu", hahaha (takav je i moj).

Kao sto, cini mi se Visnja rece - najbolje bi bilo potraziti strucnu pomoc.

Ono ste je kod vas problem (po nekom mom iskustvu) - on dobija previse emocija od tebe (ovdje mislim na negativne emocije, ljutnju, nerviranje, galamu i sl).
Pronasao je nacin da tako bude u centru paznje i kontrolise situaciju.
dakle, ti mu uskrati te negativne emocije: postavi se hladno, bez imalo ljutnje, nerviranja i sl. Hladan ton glasa, bezizrazajno lice.
nema galame, ali odlucan ton.
nece da ustane iz kreveta - cvrsto i odlucno ga uhvatis za ramena (mi smo dobili savjet od psihologa da ako dijete nesto ne zeli uraditi, nikada ga ne treba vuci za ruke i sl, nego cvrsto uhvatiti za ramena i dijete usmjeriti u pravcu gdje treba da ide).
nema moljakanja, cjenkanja i ucjenjivanja nego jasne granice: nagrada i kazna.
nece da pokupi igracke? jasno mu reci da nece izaci iz sobe dok ih ne pokupi. sjedni i citaj nesto i cekaj. bez ljutnje.

nadam se da sam uspjela prenijeti poantu: nema galame, hladno i odlucno, jasne granice, dosljedno.

ali ono na sta ne treba zaboraviti jest: zasto se tako ponasa?

mi smo tek nakon nekoliko godina saznali da je (moj sin) imao jako losa iskustva i dozivaljaje u vrticu (koje sa nama tada nije dijelio, nazalost).

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 156
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 15:22:27   
Alma_27
Mi lijepo pokupimo igračke i u podrum. Znala sam neke i baciti. Isto tako sa stola iz dječje sobe sve pokupim u kesu i kažem im: kesa će biti pored kante za smeće pa uzmite iz nje šta vam treba. A tu znaju biti i stvari za školu. Da vidiš kako onda vode računa o svojim stvarima. Pa nisam ja sebi rodila gospodare pa da ih služim. Može sve al s mjerom. 


(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 157
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 16:32:38   
Daliyah92
Ja sam svakako zatrazila i pomoc strucne osobe. Ali su nekad i savjeti iz iskustva dobrodosli. Visnja, nisam preblaga. Bila sam nekad. Vise je kao sto kaze lulaloo, nerviranje, galama.. Ali to bude nakon pokusaja da budem blaga. Nije ni sa mojim muzem nesto bolji, samo se njih dvojica manje vidjaju jer muz radi a ja ne. Kad bas pretjera, krenem da ga ignorisem do kraja dana. Samo nisam primijetila da to ima nekog ucinka, pretrpi on i to nekako. Alma, uradim i ja to sa igrackama. I pogodi? Ni to mu ne smeta (odnosno pravi se vjerovatno samo kako bih ja odustala). Nadam se da cu naci pravo rjesenje ako prvo nadjem razlog. To mi je savjet strucnjaka. Vjerovatno ce potrajati malo, al duze traje ovo njegovo ponasanje i Bog zna koliko bi moglo jos potrajati ako ne poduzmem nesto. 

_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 158
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 17:37:44   
ijaa
Ja msm da je problem ne izdrzavanja nas roditelja u kazni, znaci ako kazemo da cemo baciti da to i ucinimo... Nedavno smo gledali serriju gdje majka baca igracke u more... I moja M poce plakati ne bacati igracke i to... I par dana sam govorila hoce li mama odnijet igracke u vodu i tad ih kupi... A ta zena ludjakinja pa nisam htjela vise to spominjati, a tacno bi trebala... Jos kod nas i ljubomora zbog mladjeg clana


(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 159
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 17:44:58   
Alma_27
Ja napisala svašta nešto i izgubi mi se post. sve se ovo može riješiti za par sedmica. Mnogi od nas su prošli kroz slične faze da nas djeca toliko znaju izbaciti iz takta da bismo ih razbili i da budemo očajni. Samo čvrsto i s puno ljubavi. I može ti pomoći dogovor s mužem i učiteljicom. Ona može puno pomoći, ali samo ako je stručna i dobra u svom poslu. 

A djeca nemaju iskustva kao mi i nisu pametna kao mi. On ne zna za drugi obrazac ponasanja. U svom malom svijetu za svojih šest godina je naučio da dobije ono što želi samo ako je uporan.  Mora naučiti da postoji i drugi način i bit će i njemu lakše kako s vama tako i s drugarima i u školi.
Sretno i pregurat ćete to vi!  

(odgovor članu ijaa)
Neposredna veza do poruke: 160
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 18:49:26   
Visnja RR
Daliyah92
kada uveče ide u krevet? da mu nije malo sna pa se ne želi ujutro buditi da ide u školu?


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 161
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 21:17:40   
Daliyah92


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Daliyah92
kada uveče ide u krevet? da mu nije malo sna pa se ne želi ujutro buditi da ide u školu?




I kad se najbolje naspava nema neke promjene. Inace stavljam ga na spavanje u pola 8, a ustaje u pola 6.



_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 162
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.2.2019 21:27:13   
Visnja RR
taman kad pomislih šta ti je...onda skontah gdje živiš ...vjerovatno je kod vas takav tempo... user posted image
probaj razgovarati s njim da li ga nešto muči.... u školi, u porodici,,, da li mu nešto nedosataje ...mora biti negdje izvor bunta

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 163
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
26.2.2019 21:27:50   
Daliyah92


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

taman kad pomislih šta ti je...onda skontah gdje živiš ...vjerovatno je kod vas takav tempo... user posted image
probaj razgovarati s njim da li ga nešto muči.... u školi, u porodici,,, da li mu nešto nedosataje ...mora biti negdje izvor bunta



Ne razumijem, kakav tempo? Razgovaram ja puno sa njim.. i bude stvari koje ga muce, samo nesto se moze promijeniti a nesto ne. Npr za skolu, jedan djecak mu je bas dosadan bio i zadirkivao ga i to smo rijesili. Ali njemu smeta i to sto djeca stalno galame i dosadni su (a on je u skoli miran i poslusan, stalno ga nastavnici hvale), samo ja ne mogu mijenjati drugu djecu i to mora da trpi. Samo sto on to ne razumije da mora. Stvarno se trudim da ga razumijem ali zapnemo kod tih stvari koje su bitne a on ih vidi kao nebitne. Ili kad mu kazem da mora pretrpiti nekad i nesto sto mu se ne svidja.

_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 164
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
23.5.2019 0:29:48   
Mamica_
Jao kako sam se nasmijala, i svojoj muci se smijem, ne brinite..Uvijek sam voljela lopužastu djecu, a onda sam i dobila jednog takvog i pokušat ću da vam ukratko napisati šta mislim da bi moglo da riješi Vaš problem.Jeste li probali da pokažete osjećanja kada se Vaše dijete kada se ponaša tako?Ne agresivnost, ljutnju i negativne emocije tog tipa.. nego tugu. Na sve djeca mogu da budu ravnodušna, ali kada je mama tužna, to je nešto drugo.Pokušajte da probudite empatiju u njemu.Sigurno ćete naći način, a evo ja ću vam pokušati pomoći kako.Kad vam dođe da urlate, udarate i ne znam šta sve ne, vi se jednostavno smirite i tihim glasom kao da sami sebi govorite kažite: '' moje dijete neće da ide u školu, druga djeca idu, zabavljaju se, igraju, uče, druže se, kako sam tužna..''Uz to ako treba zaplačite, klonite, stavite ruke na lice, nakon toga ne gledajte ga, samo izađite tako tužni iz prostorije. Ostanite u tom raspoloženju dobro vrijeme, ostanite tužni i neka dobro vidi šta je uradio sa majčinih osjećaja. 
Time mu nećete ostaviti prostora da manipulira, da pregovara sa Vama, cjenka se kako je navikao. Jednostavno je mama tužna i to ostaje tako dok on ne promijeni mišljenje. 
Vejrujte mi da kod moga to pali. Škoditi ne može, mi smo u suštini kad su takvi najviše tužni, a najmanje tugu pokazujemo, vičemo, svađamo se.. i takvim ponašanjem ne učimo dijete ništa, samo da smo slabi, umorni i neraspoložni i agresivni.
Nadam se da će Vam moj savjet pomoći, ako ništa bar ćete probati nešto drugačije.Sretno i javite mi je li imalo uspjeha :)

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 165
   RE: Sta sa tvrdoglavom djecom
25.10.2019 14:13:25   
Visnja RR
Zanimljiva tema

TI STRASNI DVOGODISNJACI

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 166
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 5 6 [7]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 5 6 [7]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *