|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Bolovi nakon povrede ruke ne prestaju
22.11.2021 20:22:19   
MinčiPe
Pozdrav svima.

Htjela bih da pitam ima li neka među vama sličnih iskustava pa da mi preporuči nešto ili posavjetuje.

Meni je se 11.1. 2021 desila veoma gadna povreda desne ruke štapnim blenderom. Muž upravo službeno otputovao na 10 dana i ja ostala sama sa malom kćerkicom. Ja krenula da pravim mrkvene kolačiće. Treba izmiksati mrkvu i umješati je u tijesto. Dok miksam mrkvu štapnim blenderom (imamo jedan velik i dosta snažan) blender mi se zatrpa i više ne radi kako treba. Isključila sam blender ali nisam primjetila da mi je ostao u struji. Krenula sam da desnim kažiprstom očistim komadiće mrkve iz noža, lijevom sam rukom držala blender. Kako sam ga lijevomrukom pritiskala o nešto mi se pritisnulo dugme turbo. Moj kažiprst desne ruke naravno još u blenderu user posted image .
Košmar pravi. Krv svugdje. Tačno sam osjetila kako mi nož prošao kroz kost. Sve što je dalje još mi je u magli. Pustila sam blender, lijevom sam rukom uhvatila kabel i istrgnula ga iz utičnice. Ne znam kako ali uspjela sam išćupati svoju desnu ruku iz noževa blendera. Znala sam da nije dobro ali ovo nisam zamišljala nikako. user posted image

Vrh kažiprsta sve do korijena nokta skroz odsječen, jagodica otrgnuta, posljedni članak prsta mi visio u stranu na komadiću kože i mesa, vidjela mi je se slomljena kost i imala sam na prstu još nekoliko dubokih posjekotina. Ustanovljena je traumatska amputacija distalnog članka i mnogostruki lom kažiprsta desne ruke. Kost mi je slomljena na pet mjesta, presječen živac, arterija i obije tetive. Noževi su mi uništili i zglob između drugog i trećeg članka prsta jer mi je otrgnuta hrskavica. user posted image

Prvo su prst htjeli amputirati ali na kraju su probali da mi ga spase jer sam mlada i bez drugih oboljenja. Na specijaliziranoj klinici plastične hirurgije šake su se potrudili da ne izgubim kažiprst jer mi je to desna ruka i ja naravno dešnjakinja. Prišivali su mi taj komad prsta nazad i spajali sve presjeknute strukture više od 3 sata. Morali su mi presaditi komad kože iz podlaktice na mijesto odrezane jagodice da bi se pokrila kost. Trebalo je ukupno 26 šava samo izvana, ne računam one kojima su šivali vene, tetive i sl. Odlomke kosti mi spojili sa dvije metalne žice.

Sutradan ujutrose budim u neopisivo okrutnim bolovima sa ogromnim "pakovanjem" bijelih zavoja umjesto ruke. Povraćam i loše mi je, dijelom zbog "bad tripa" poslije anestezije i djelom zbog bolova. Puštaju me iz bolnice na kućno liječenje prije podne zbog pandemskih mjera i svaki dan pa kasnije svaki drugi moram na previjanje. Dobijam kombinaciju blažih opijata protiv bolova uz atb koje pijem svakih 6 sati. Ni sama više ne znam kako smo preživjele kod kuće prve dane same sa kćerkicom dok je muž bio na poslovnom putovanju. Uspio je da se izvuče bar za vikend.

Na previjanjima mi govorili da sam ovako završila zbog toga što sam išćupala ruku iz blendera umjesto da čekam hitnu, što mi je dosta jak blender i što su mi ruke poprilično sitne (ja sam cca 158cm/53kg). Nisu željeli da vidim šta mi je ostalo od prsta ali ipak sam pogledala. Nakaradno otečen (možda duplo takav u odnosu na zdravu ruku), deformiran i nepomičan patrljak iz kojeg sz virili svi ti konci i žice i koji je sav poplavio. Nakon 14 dana strašnih bolova mi je pocrnio komadić kože koji su mi stavili kao zakrpu umjesto odsječene jagodice pa je se morao da skine jer je nekrotizirao.

Nakon vađenja žica su mi srezali zglob koji nije bilo moguće spasiti. Bolovi su bili tolko jaki da nisam mogla nikako da spavam, zagrizla sam jorgan i plakala ko mala beba user posted image . Kao da vas neprestano udara čekićem po prstu koji kao da će svake sekunde da eksplodira. Zbog žestokih bolova nisam mogla nikako da spustim ruku u poziciju nižu od ramena.
Nažalost mi je se prst inficirao, lječila sam upalu još skoro pa 2 mjeseca uz dvije revizije rana i neprekidne užasne bolove.

Kost nije zarastala kako treba pa početkom aprila sam dobila gips na 6 sedmica. Dok sam u gipsu vrati mi se upala, prst opet nevjerovatno boli. user posted image Gips mi rasjekli jer je prst bio toliko otečen da nisam imala dovoljan protok krvi. Završila sam u bolnici sa drenažom u ruci, spremna za amputaciju ali hvala Allahu pa do toga na kraju i nije došlo.

Krajem maja su mi ponovo otvorili kažiprst od vrha patrljka pa sve do dlana da mi rekonstruišu obije presječene tetive. Prst mi opet sašili i ponovo stavili žice. user posted image

Još uvijek s vremena na vrijeme osjećam bolove. Ne mogu da dotaknem prstom ni na šta i da pritisnem ejr me boli. Ne mogu da savijem šaku, da uzimam sitne stvari među palac i kažiprst itd. Bolno mjesto mi je još otečeno i kažiprst ostao skoro pa nepomičan. Vrh prsta nikako ne osjetim jer nema inervacije, svi su mi živci prekinuti i ne znam hoće li da ikad srastu nazad.

Od jula sam na fizijoterapiji. Efekat nije baš sjajan ni estetski ni funkcionalno. Kolko još dugo ću ovako nemam pojma. Zna li ko kako da ubrzam liječenje? U inostranstvu sam, SAD, tako da me je i skupo koštalo ali hvala Bogu na osiguranju pa sam i dosta dobila nazad. Više od deset mjeseci sam totalno nesposobna da bilo šta radim, kuham ili brinem oko kuće. Majka sam trogodišnje curice i imam samo 26 godina. Ne bih nikad vjerovala koliko belaja može samo jedan prst da uzrokuje.

Kakva su vaša iskustva, savjeti, preporuke? Ima li još neka od vas slično iskustvo da je se povrijedila blenderom ili nečim tome sličnim? Ili je doživjela nešto poput ovog? Kako dugo je trajao oporavak? Napišite mi.

Hvala vam na odgovorima. Čuvajte zdravlje i pazite se jer i u kuhinji znade da bude opasno user posted image

Emina P.
Neposredna veza do poruke: 1
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *