|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Djeca i čitanje
26.3.2013 12:33:50   
Blue rose RR
"Mogu li roditelji pomoći maloj djeci da jednog dana nauče čitati? Da! Roditelji su prvi učitelji svojoj djeci i mogu podržati razvoj jezičnih sposobnosti svog djeteta tako da ono, kako raste, razvija dobre vještine čitanja i užitak u čitanju.
   Učenje čitanja je vještina koja se dugo razvija i počinje još dok su djeca vrlo mala. Kao što možete pretpostaviti, podučavanje malog djeteta različito je od podučavanja čitanja starijeg djeteta. Mala djeca prvo počinju učiti o čitanju učeći govoriti i razumijevati jezik – u biti, učeći komunicirati s drugima. Roditelji odgovaraju na komunikaciju svog djeteta i tako pomažu izgradnji djetetovih jezičnih sposobnosti. Čim djeca čuju jezik, počelo je njihovo usmjeravanje prema pismenosti.  Istraživanja  pokazuju da djeca koja tijekom prvih godina života čuju mnogo riječi i koja su aktivno uključena u komunikaciju imaju bolje rezultate na testovima znanja i vještina u osnovnoj školi nego djeca koja nisu bila tako bogato izložena jeziku.
   Postoji mnogo različitih stvari koje roditelji mogu činiti sa svojom djecom da im pomognu razviti osnovne jezične i komunikacijske vještine koje će ih pripremiti za učenje čitanja.

ZA MANJU DJECU
Razgovarajte sa svojim djetetom dok ga hranite, kupate ili presvlačite
   Jezik je temelj razvoja čitanja, stoga su vrlo važne prigode koje roditelji imaju da razgovaraju sa svojom djecom – dok ih hrane, kupaju i presvlače. Kada govorite svome djetetu tijekom dana, stvarno mu dajete dvostruku nagradu! Učite ga jeziku i stavljate mu na znanje da je on važna osoba za komunikaciju.

Govorite ili pjevajte jednostavne pjesmice
   To daje djeci mogućnost da predvide "što dolazi sljedeće", što je vrlo važan dio razvoja pismenosti.

Ponudite djetetu slikovnice
   Knjige sa slikama namijenjene maloj djeci pružaju mogućnost da ona počinju doživljavati  neovisna iskustva s materijalom za čitanje. Jednako tako, čitanje slikovnice daje djetetu rani pristup književnosti, zadovoljstvo fizičkog kontakta i mogućnost doživljavanja čitanja kao pozitivnog iskustva.

ZA  NEŠTO VEĆU DJECU  

Neka uz pomoć knjiga djeca uče pitati i odgovarati
   Vrlo brzi razvoj i mnoštvo pitanja koja djeca postavljaju (tko?, što?, gdje?, kako?) pružaju mnogo prilika da roditelji upotrijebe knjige kako bi pomogli djeci da postave pitanja i odgovore na njih. Dok djeci čitaju knjige, roditelji mogu postavljati pitanja koja će djetetu pomoći da uvježba novo što uči («Kako kaže krava?»), da nauče nešto o uzroku i posljedici («Što će se dogoditi?»), te razviju vještine razvrstavanja i organiziranja.

Komentirajte stvari koje se događaju oko Vašeg djeteta tijekom cijelog dana
   Odrasli pomažu djeci da obrade događaje oko njih tako da ih komentiraju: «Pitam se tko ovdje živi?», «Što nam ovaj znak kaže, što moramo učiniti?», «Gdje je mlijeko za doručak?», «Zašto je ovo mokro?».

Ohrabrite svoje dijete da upotrebljava bojice, flomastere i olovke
   Djeca postupno razvijaju vještine fine motorike koje su im nužne za držanje i uporabu pribora za pisanje. Zbog toga što je pisanje dio iskustva pismenosti, pružanje djetetu iskustva nadziranih aktivnosti pisanja i crtanja nije samo važno, već i zabavno,  jer djeca istražuju svoj pristup životu «Ja to radim sam!».

ZA PREDŠKOLCE
Stvorite okružje bogato tiskanim materijalima
   Predškolci su vrlo svjesni znakova i simbola koji predstavljaju njihovo ime, godine, mjesto gdje žive, materijale koje upotrebljavaju i druge aspekte njihovog svakodnevnog iskustva. Roditelji mogu naviknuti svoju djecu da čitaju i pišu pokazujući im javne znakove (prometne znakove, oglasne ploče, oznake na vratima itd.), tražeći njihovu pomoć u pisanju popisa namirnica i igrajući organizirane (abecedni Bingo) i spontane igre ("Ajmo potražiti slovo B").

Iskoristite kupnju namirnica da potaknete čitanje
   Premda odlazak u kupovinu s malim predškolcem može biti zahtjevan, potraga za određenim namirnicama ili proizvodima određenih proizvođača stvara prilike da djeca nauče "čitati" pakiranja i različite natpise.

Iskoristite pripremanje obroka da bi poticali čitanje
   "Čitanje" recepta, napisanog ili nacrtanog, pomaže predškolcu da nauči orijentaciju slijeva na desno koja je važna za iskustvo čitanja. Djeca također mogu povezati pisani jezik s naputka za pripremu jela s pravim namirnicama, što im pomaže da shvate vezu između pisanog materijala i objekata koje pismo predstavlja.
   Prve godine djetetovog života pružaju roditeljima mnogo divnih prilika da potiču jezične i komunikacijske vještine svog djeteta. Kroz jednostavna, svakodnevna iskustva s jezikom i s toplim, brižnim skrbnicima, vrlo mala djeca će početi učiti radost komuniciranja, izmjene ideja i misli, kao i pisane riječi."

Izvor:
www.centar-logos.com



_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Djeca i čitanje
26.3.2013 13:28:34   
veeseelaa
divna tema
moja Ajša spada u nešto veće dijete i dok čitamo priče ja je uvijek pitam a ko je ovo na slici, koliko ima lopti i sl
jednostavno ne čitam samo da pročitam nego i nju uvučem u isto

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Djeca i čitanje
26.3.2013 14:40:36   
Rosaina
Što se tiče čitanja, pisanja, brojanja, zbrajanja, oduzimanja... sve je dozvoljeno. Osim forsiranja.
Najgore mi je kad razgovaram sa nekim roditeljem pa kaže da će ga "natjerati da nauči još koje slovo".
Učitelji su tu da ih uče čitati, ako dijete samo hoće prije skole i pokazuje interes - odlično.
Ako neće, gade mi se oni koji ih tjeraju...

Ovo su odlični savjeti.
K tomu, veoma veoma je korisno malo dijete što ranije (najbolje onda kada može uspravno držati glavicu) nosati i nosati i nosati i govoriti mu, pokazivati predmete i imenovati: ovo je prozor, ovo je stol, ovo je stolica, itd. ovo pomaže u razvijanju njihove inteligencije i njihovih kasnijih mogućnosti. Djeca vole istraživati, čak i tako malena, i mnogo će utjecati poslije na procese djetetova mišljenja.

Sjesti s djetetom (ovo je već za malo veću bebanu koja razumije dosta) i reći joj: Pokaži mi kako si tužna. A kako si vesela? A kako si ljut? Kako si iznenađen? Odlično je za emocionalnu inteligenciju.

Dajte im lego kockice, bilo kakve kocke, kutije različitih veličina, autiće, preporučuje se čak određeno vrijeme provedeno za kompjutorskim igricama - razvija se spacijalna inteligencija, bolja orijentacija u prostoru, itd.

Čitajte im i onda ih potičite da vam pričaju što ste pročitali.

Gledajte tv s njima i komentirajte zajedno, pa ih opet potičite da vam ispričaju što su gledali.

Pokažite koje je koje slovo, kako se izgovara, lagano i bez forsa. Ne očekujte previše, jer su sva djeca različita.

Samo bez forsiranja.
Sve ovo zajedno veoma utiče na razvoj inteligencije, pa će oni procesi u osnovnoj školi puno lakše biti prevaziđeni. Po meni je ovo gore mnogo bitnije, jer eto svi smo naučili i pisati i čitati, ali masa nas ne zna se jasno izražavati, ne zna komunicirati, ne može položiti vozački jer je orijentacija 0, nisu socijalni... :)

Poanta je stvoriti bogato okruzenje za dijete, igrati se s njim, gledati tv s njim.. bogato ne materijalno, nego bogato duhovno. A to se moze i sa obicnom kutijom na kojoj je jedna strana iskruena i igramo se npr televizora, hihi.
Ali se igramo zajedno. :))))

< Poruku je uredio Rosaina -- 26.3.2013 14:45:30 >

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Djeca i čitanje
26.3.2013 14:42:20   
veeseelaa
user posted image baš tako
Rosaina ti si pametnica user posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Rosaina)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Djeca i čitanje
26.3.2013 14:44:24   
Rosaina

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

user posted image baš tako
Rosaina ti si pametnica user posted image



Hihih user posted image

Ma spremam ispit pa malo i pametujem usput. :D
A i spremam se za svog bebana jednog dana, aBd. :)))

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Djeca i čitanje
26.3.2013 14:45:13   
veeseelaa
aBd user posted image bićeš divna mama

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Rosaina)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Djeca i čitanje
26.3.2013 14:50:52   
Daliyah92
Ja sam pocitala samo ovo vezano za male bebe. Ja sam se bas obradovala kad sam vidjela da moj A. jaaako voli slusati kad mu nesto citam. Ja prstom pokazujem po recenici ili po slici i citam ili nesto njemu pricam kao "sta je ovo, medo.." i sl. a on samo slusa a nekad i on nesto mrmlja. Dusa moja user posted image Morat cu mu kupiti slikovnice, imaju bas za malu djecu samo onako krupnije slike bez recenica.

_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Djeca i čitanje
26.3.2013 15:02:56   
Rosaina

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

aBd user posted image bićeš divna mama



:*
Zato sam i dosla ovdje, da se informiram koliko mogu. user posted image

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *