|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   A gdje je mama Bambi ?
20.10.2008 15:09:20   
Blue rose RR
Prekjučer me pita kikica, nakon što je pregledala crtani film "Bambi", : mama, de je mama Bambi?
user posted image

Retrospektiva: Bambi se rađa u šumi, sve pjeva, pleše, cvijeće cvjeta, Bambi se druži, pjeva, uživa sa svojom mamom, dolazi zima, teško je podnosi, ali preživljavaju do prvih vlasi trave na kasno zimskim danima, i tu mama Bambi odlazi sa svojim malim Bambi na proplanak, da jedu trave, i u tom momentu ona (majka srna) osjeća prisustvo lovaca na hunti, bježi zajedno sa Bambi, prema šumi, oni trče zajedno, mama govori: ne okreći se, bježi, u tom trenutku pucanj se čuje...i samo se naslućuje kraj za mamu srnu.
Naravno Bambi zove, traži je ali ne nalazi, već mu otac govori, koji se pojavljuje tek: Sine majke više nema user posted image user posted image user posted image user posted image . I crtani se nastavlja do njegovog osnivanja porodice, i u stvari je happy end.

Eh, sada...Maryam Amina nije razumjela cijeli crtani, ali je shvatila i cijelo vrijeme pita mene: A gdje je mama Bambi?...uhhh
Prećutala sam joj istinu,jer ne mislim da bi me shvatila, da joj kažem da je okrutni čiko upucao mamu Bambi, i da nje više nema. Kao odgovor ponudila sam joj priču da je mama Bambi otišla daleeeeko da rodi drugog Bambija.
Jer fakat na kraju mali Bambi odrasta i formira svoju porodicu, tako da joj je kraj, ustvari ponudio i zamjenu za mamu Bambi.

U suštini obično ja prvo pregledam crtani, i ako zaključim da je prikladan njenom uzrastu i uzansama koje sam postavila, (jezik, nasilje, edukativni karakter), "odobrim njegovo korištenje". Međutim, nekako mi se "Bambi" omakao, valjda sam pretpostavila da je to crtani koji je baš namijenjen najmlađima, tako da ..do mene je.
Da li sam pogriješila, što ne želim još uvijek da joj predočim okrutnost života, ili jednostavno da pustim nju da sama zaključi (mada sumnjam da bi se to moglo desiti uz njeno konstantno : mama ća je ovo?).

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: A gdje je mama Bambi ?
20.10.2008 15:13:56   
makana
omaklo se i to je nauk za ubuduće
djeca u ovom dobu uopšte ne mogu da rezonuju, ili da se razumski utješe, meni je to tužno, mogu misliti kako je kikici bilo, vjerujem da djeca prije "prihvate" nasilje jer neko bude poražen neko pobijeđen eto jugioh ili tog tipa crtaći nego što prihvate i emocionalno lahko prebrode da mame (bambi) nema
za njih je to tragedija i hvala ti m. amina na ovome jer almedina će sada možda gledati ovaj crtani jer ne razumije radnju, vidi samo likove, ali akbgd ću ga izbjegavati kada počne potpuno da rezonuje poput kikice
hvala
user posted image

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: A gdje je mama Bambi ?
20.10.2008 17:28:13   
amdi
Iz tog razloga kod mene u kuci postoje samo crtani teletabisi, nody, traktor tom...
A bajke ne citam iz razloga sto se uvijek uplasi vuka ili vjestice, jos uvijek smo na basnama.
Doci ce i to vrijeme, ne brinem se ...

_____________________________

veliki 22.3.2005
mala 17.7.2007

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: A gdje je mama Bambi ?
21.10.2008 0:08:08   
Crvena
Mojuser posted image je gledajuci crtani film Dumbo, postavljao pitanja tipa, gdje je Dumbova mama, zasto on place itd. i na kraju se i sam rasplakaouser posted image user posted image user posted image . Mislim da ce doci vrijeme kada ce sami shvatiti okrutnost zivota, zasto s tim zuriti?Vrlo brzo ce shvatiti da zivot nije uvijek bajka sa sretnim zavrsetkom.

_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu amdi)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: A gdje je mama Bambi ?
24.10.2008 11:31:44   
travnicanka
Negdje smo davno pisale nesto slicno.Ja sam bila u istoj situaciji kad sam Ajli citala pricu prije spavanja,bilo je masa pitanja tipa:zato je pepeljugina mama umrla,pa onda se rasplakala kad sam citala kako je maceha maltretira,pa onda sve te silne vjestice gotovo u svakoj bajci.
Ja sam se onda zapitala dali su uopste  sve te silne bajke zdrave za djecije mozgice.Jedan period sam izbjegavala klasicne bajke pa sam kupila cd sa nekim basnama i ona bi tako prije spavanja slusaj i zaspi.Eh u poslijednje vrijeme ovdje su jako popularne princeze i tako smo nedavno isli u teatar i gledali opet bajku o princezi i opet sto pitanja....a sta bi i mi smo rasli uz te bajke i rast ce jos mnoge generacije.

(odgovor članu Crvena)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: A gdje je mama Bambi ?
24.10.2008 11:36:15   
mamsi
Tako je i kod nas,recimo imamo jedan DVD na kojem su bajke Crvenkapica i Zlatna guska,Zlatnu gusku bi gledao i dan i nooć a Crvenkapicu(ili Cekapicu kako on kaže) ni pod razno,boji se vuka,a da ne pričam o Ivici i Marici.Zato je Tractor Tom i Fifi zakonuser posted image

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: A gdje je mama Bambi ?
24.10.2008 13:56:45   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

Da li sam pogriješila, što ne želim još uvijek da joj predočim okrutnost života, ili jednostavno da pustim nju da sama zaključi (mada sumnjam da bi se to moglo desiti uz njeno konstantno : mama ća je ovo?).


Mislim da si posutpila odlično. Ona je premalena da bi shvatila odnos života i smrti, jer da je suprotno lako bi im bilo objasniti i zašto ne smiju same na cestu, popiti se na drvo, skočiti sa klupe...Mislim da si super postupila.
Nema potreba da "sanckionišeš" ovakve vrste crtanih filmova, jer je ipak pitanje života, ili odrastanja starenje i umiranja nešto prirodno i normalno. Ali djetetu s obzirom na godine to treba različito predočavati.

Mene je Hana u tom uzrastu pitala: gdje je Bog, jel muško ili žensko, zašto ga ne vidi....

Davala sam kratke odgovore, nisam ulazila u detalje jer bih se samo zapetljala. A djecu ne možemo slagati, zato i nemaju pravo glasa na izborima. user posted image

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: A gdje je mama Bambi ?
24.10.2008 19:44:36   
fanamatik
Ja sam i sama ovih dana u istim dilemama. Moja malena je jako osjećajna. kad sam joj pričala Vuka i sedam jarića, poslije je plakala. I svaki put kad joj pred spavanje kažem: SAD ĆU TI PRIČATI PRIČU, ona kaže: SAMO NEMOJ ONU SA VUKOM, JA SE RASTUŽIM.
To je bilo prije nekih 3-4 mjeseca, i otada cenzuriram sve dijelove koji bi je mogli rastužiti. Pa tako npr. vještica u Ivici i Marici nije htjela da ih pojede nego je bila lijena pa je htjela da oni za nju rade kućne poslove, Ružno pače je otišlo od kuće ne zato što su ga svi tjerali od sebe, nego zato što mu je bilo dosadno, Vuk nije htio pojesti Crvenkapicu, nego je bio gladan i htio je kolače iz njene korpe itd...
Sama se pitam dokle tako, ali jednostavno osjećam da još nije vrijeme...
Ne želim da odrasta pod nekim staklenim zvonom, ne mislim da je to uopće moguće, ali želim je zaštititi od nečega za što još nije spremna.
Mislim da svaka od nas najbolje poznaje svoje dijete i da ćemo osjetiti KADA JE TO...

A što se tiče Bambija, nije nam još u repertoaru, ali se uvijek pitam ko ga izmisli, pa to je patetika par-exellance...A tek za djecu!user posted image

_____________________________

AIŠA, 27.06.2006.
MERJEMA, 17.07.2008.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: A gdje je mama Bambi ?
27.10.2008 14:44:43   
dami
Sjećam se kad sam ja svome sinu čitala slikovnicu (pravu slikovnicu baš napravljena za malu djecu) Snjeguljica, neka stara verzija, bilo je ono kao protjerana je u šumu i naređeno lovcima da joj odrube glavu i donesu srce kraljici ili kome već nije bitno, pa svaka čast na biranju rijči onom ko je to prevodio, zgrozimo se mi stari di neće naša dječica.

(odgovor članu fanamatik)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: A gdje je mama Bambi ?
27.10.2008 14:58:22   
majki
mi smo imali verziju bambija koja počinje od trenutka kada se bambi budi sam sa ocem, nema dijela kada majka biva ubijena. moja je curica sama nešto skontala i povezala da je neko drugi mama, ona je ipak mlađa bila 2 godine i nije puno pitala. Prije je isto tako plačem reagovala na tužne dijelove priča i pjesmica i ako skonta da je nekome učinjena nepravda ali sad je očvrsnula i necenzurišem crtane sa tog aspekta, naravno ne volim nasilne ali ove lijepe klasične priče koje smo svi gledali i znamo dozvoljavam da gleda i kad ima okrutnosti i nije više tako osjetljiva.
Najviše mi je žao bilo kad sam joj pjevala zeku i potočić a ona samo stavi ručice preko očiju i lica i počne plakati tako tužno i duboko potresena da sam se znala zapitati kako je moguće da tako mala djeca tako duboko doživljavaju i shvataju tuđu nesreću.

(odgovor članu dami)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: A gdje je mama Bambi ?
28.10.2008 20:54:19   
mamaomi
E moram komentarisati ovu temu,naime moj sin gleda Teletabise od osmog mjeseca i to mu je omiljeni crtić,ima sve moguće dijelove i stalno ih je gledao da i ja znam svaki dio napamet, au zadnje vrijeme ga zanimaju i Traktor Tom i Bob graditelj,tako da sam se malo odmorila od Teletabisa

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: A gdje je mama Bambi ?
29.10.2008 13:30:21   
nikka
Ti si dobro postupila jer tvoja curica to još nemože shvatiti.
Što se tiče crtića bambi,ja ću isto još malo pričekati...inače mi se jako sviđa ,opisuje ljubav majke koja je tolika da bi za svoje dijete i život dalauser posted image .
Drugi dio je malo umjereniji po osjećanjima.

(odgovor članu mamaomi)
Neposredna veza do poruke: 12
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *