|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   učimo da govorimo
5.8.2013 17:12:15   
raspolozena mama
Pozdrav :) Nije me dugo bilo... mlađa kćerka je u svom osamnaestom mjesecu... još uvijek pomalo doji user posted image , ima skoro sve zubiće, sem trojki i petica, a i one su na putu... učimo riječi, upijamo kao spužva...

Ali, za razliku od starije kćerke koja je jako rano pričala i govorila kao duplo starije dijete... pravilno, bez tepanja, ni ona ne tepa ali riječi koje sadrže negdje u sebi slovo P stavlja na početak, i to joj je zabavno, mada je ponekad znala izgovoriti pravilno...

Tako su joj cipele -Piceje, čarape - Pajače, leptir-Pete, kapa - Paka... user posted image

kakva su vaša iskustva sa djecom od godinu i po? (ili starijom ili mlađom) po ovom pitanju
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: učimo da govorimo
6.8.2013 9:27:30   
smajli80
Mislim da se uopšte netrebaš sekirati zbog ovog.Ona je još uvjek mala da bi pravilno izgovarala rječi.Djecu netreba nikada porediti sa braćom/sestrama i ostalim vršnjacima.Svako je djete individua za sebe znanja usvaja na drugačiji način.

Moja kćerka je progovorila tek poslije drugog rođendana a kad je progovorila onda je to bilo punim rečenicama sa dvije ili tri rječi.Ali je zato pelene skinula sa 18 mj.Bila je jako živahna i radoznala i na moje pitanje koje sam postavila pedijatrici zašto ona nepriča odgovorila mi je."Ona je jako živahno djete koje je stalno u pokretu,ostavila je pelene a njen mozak je isuviše mali da bi sve te radnje radiuo istovremeno.Polako propričaće i to punim smisaonim rečenicama i nećeš je moći zaustaviti.
Tako je i bilo progovorila je nakon 2.rođendana punim rečenicama i to je sad djevojčica od 5.5 god koja bukvalno nezatvara usta izgovori 10000000 rječi na dan.

Sin ima 18mj i nešto mumla nema razumljivih rječi ali je isto kao seka stalno u pokretu i uopšte se ne sikiram hoće li i kad progovoriti.
Bitno je da je zdrav,da me čuje i razumije moje zahtjeve-a sve ostalo će doći na svoje.

Evo ti i prenos teksta koja je postavila dip.logoped sa teme -Vi pitate stručnjaci odgovaraju

ŠTA PODUZETI DA DIJETE BRŽE PROGOVORI? user posted image
Stručnjaci kažu da djeca najlakše usvajaju učenje govora u prve dvije godine života. Da bi vaše dijete što prije usvojilo sporazumijevanje govorom olakšajte mu:
Posmatrajte dijete
Najbolji način da potaknete razvoj govora jest da govorite o onome u što beba gleda ili što radi. Kao svi mi, i bebe najbrže uče kada ih predmet posebno zanima. Jednostavni su opisi najdjelotvorniji: "Igraš se s autom. Auto je plave boje.
Govorite vašem djetetu
Govorite svojoj bebi o onome što radite: "Sada mijenjam tvoju pelenu. Sada ćemo skinuti tu mokru pelenu. Evo suhe pelene." Brojne su dnevne aktivnosti odlična prigoda za učenje govora. Mi gotovo automatski punimo bebinu bočicu ili se češljamo, no za bebu su to uzbudljiva iskustva. Svaki je kućni posao prava riznica za učenje govora i zato pedijatri savjetuju da te poslove bebi naglas opisujete.
Govorite razgovijetno
Kako bebe oponašaju točno ono što čuju, stručnjaci preporučuju razgovijetan govor umjesto tepanja. Ako vaša beba krivo izgovori riječ, primjerice "baba" umjesto "duda" samo ponovite riječ pravilno: "A, ti želiš svoju, dudu."
Budite muzikalni
Bebe su fascinirane glazbom. Vaše pjevanje ubrzat će učenje govora. I ne brinite ako baš ne pjevate dobro, bilo kakvo pjevanje privući će bebinu pozornost. Možete pjevati sve - od dječjih pjesmica i uspavanki. Promjene u ritmu, tonu i jačini očarat će vašu bebu. Individualne razlike igraju presudnu ulogu u tome hoće li dijete postati brbljavo. Roditelji ne trebaju djecu tjerati da po svaku cijenu izgovore prve rijeci jer svako dijete ima svoj redoslijed. I spol djeteta igra ulogu u razvoju govora. Dijete koje je fizički vrlo aktivno možda će progovoriti kasnije. Jer, razvoj teče više u nizu no istodobno: prvo kretanje, a zatim govor. Budući da su dječaci općenito aktivniji od djevojčica, obično kasnije progovore. Usto, odrasli s djevojčicama više razgovaraju a s dječacima se više igraju, pa one stoga ranije progovore. Stručnjaci savjetuju da se s dječacima više razgovara, a s djevojčicama više igra kako bi se razvoj ravnomjerno rasporedio.




_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu raspolozena mama)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: učimo da govorimo
6.8.2013 11:13:53   
MicoTico
IZVORNA PORUKA: raspolozena mama

Pozdrav :) Nije me dugo bilo... mlađa kćerka je u svom osamnaestom mjesecu... još uvijek pomalo doji user posted image , ima skoro sve zubiće, sem trojki i petica, a i one su na putu... učimo riječi, upijamo kao spužva...

Moj t. je u tom uzrastu znao reći samo mama, kata i jaja (ovo zadnje dvoje ne znamo šta mu je značilo user posted image  nismo nikad ni saznaliuser posted image ) Mislim da se stvarno prerano brineš.

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu raspolozena mama)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: učimo da govorimo
6.8.2013 16:10:51   
Teddy Bear
Mi jedva skontasmo da je nonet avion, ćapuće su carape, ćuića su naocale, ima toga jossss user posted image

(odgovor članu MicoTico)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: učimo da govorimo
16.10.2013 23:01:16   
bebaa
kako divna tema........user posted image user posted image mi imamo 1 god. i 16 dana.....
mi znamo reći mama (i to ako mu šta treba) user posted image
tata.....
kuko (cuko) i još nešto kao avavavavaav...valjda laje,ko će ga znat.....user posted image

_____________________________

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu Teddy Bear)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: učimo da govorimo
16.10.2013 23:03:02   
bebaa
zaboravih napomenuti ...niti tepamo niti dozvoljavamo da mu se tako obraća...automatski ispravljamo i ponavljamo kako je ispravno...i ja uvijek govorim pred njim šta radim...šta jedemo,pijemo.....user posted image

_____________________________

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: učimo da govorimo
17.10.2013 14:01:44   
Crnkica
Moja maza uskoro puni 17 mjeseci,ima 10 zuba..zna reći mama,baba(misleći na oca),apolje-napolje,pipilje-cipele,neće-neću to najviše voli da govori,nana,ded-djed,đajđa-dajdža,hoću ćiće-hoću sise,i ja mislim da sasvim dovoljno zna za svoj uzrast,s tim što jako dobro razumije šta joj se kaže...

Kad joj kažem da zatvori vrata,ona se vrati i lagano ih gurne do kraja,ostavi cipele,ona ih odmah odnese na stalažu i ostavi,kad uđemo u stan i ne izujem je,obavezno diže nogu i pokazuje da joj ih skinem..isto kad kažem idemo napolje,ona pokazuje na jaknu i donosi cipele da joj ih obujem.......i mnogo drugih stvari,što me jako raduje..user posted image

< Poruku je uredio Crnkica -- 17.10.2013 14:02:50 >

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: učimo da govorimo
12.11.2013 6:27:59   
almondray

IZVORNA PORUKA: bebaa

zaboravih napomenuti ...niti tepamo niti dozvoljavamo da mu se tako obraća...automatski ispravljamo i ponavljamo kako je ispravno...i ja uvijek govorim pred njim šta radim...šta jedemo,pijemo.....user posted image

Ni mi ne tepamo.Nismo ni starijem , prve riječi su bile smiješne kao: drvo-don-don, traktor tan-tan, jabuka bam-bam itako par mjeseci i onda je počeo da govori kao i mi.Kad je krenuo u predškolsku stalno je ispitivao zasto neka djeca hoće na tu-tu , nije mu bilo jasno s obzirom da su vršnjaci.
I sa mlađim ne dozvoljavam tepanje, mislim da je to pravilnije .Sad je na par riječi mama, tata , dede , baba ali je jaje i dalje glavna i najdraža riječ.Ponekad mrmlja sebi nesto u bradu vjerovatno će se oslobodit uskoro user posted image .Uglavnom me razumije kad mu kažem da mi upali tv a nažalost ne razumije kad kažem da je rerna pec-pec.Jeli i pec-pec tepanje?

_____________________________

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *