|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Temperatura!!!
20.10.2009 1:30:23   
Visnja RR
 
Kad se temperatura, mjerena pod pazuhom popne na 38.5 celzija, dakle to je 39 mjereno u uhu ili guzi tada se skida temperatur. 
Ali slijedite I svoj instikt!!!
 
Najprije svakako treba pokušati s paracetamolom (Lupocet, Panadon, Plicet, Citripan) Od navedenih lijekova on ima najmanje nuspojava. Daje se u pojedinačnoj dozi od 10 (Do max.20) miligrama po kilogramu tjelesne težine (kgtt), ali nemojte razbijati glavu s računanjem, pročitajte upute, do četiri doze dnevno, dakle svakih 6 (do 8) sati. Svakako preporučuje se sirup, prije nego čepići, jer se lakše dozira i aplicira. Naravno, djetetu koje povraća ili odbija sirup lakše je staviti čepić. Treba ga izbjegavati kod oštećenja jetre.
 
Ibuprofen  (Ibuprofen, Dalsy)  je lijek drugog izbora, barem za početak. Osim što je izvrstan antipiretik, jako dobro djeluje i protiv bolova, te je dobar recimo kod upala grla. Daje se u dozi od 5 mg/kgtt (do 10 mg/kg max.) tri puta dnevno, izuzetno do četiri puta. Može se kombinovati s paracetamolom - ako bebici ne padne temperatura nakon paracetamola, ili se brzo povrati, nemojte mu dati ponovo istu stvar, nego mu nakon 4 sata dajte ibuprofen.

Diklofenak , odnosno Voltaren (u obliku čepića) bi trbao biti lijek zadnjeg izbora. To je lijek s najviše nuspojava od navedenih, i može se primjenjivati isključivo rektalno, u ovoj dobi. Dati ga djeci 2 (najviše 3) puta dnevno. Voltaren od 12, 5 miligrama... (ja dajem pola -prerezem po duzini )...
 
NI ZA ŽIVU GLAVU djeci se ne smije davati preparate na osnovi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin). Mogu kod djece uzrokovati tzv. Reyov sindrom, teško oštećenje jetre i mozga s visokom smrtnošću.
 
Pokazalo se da nema nikakve prednosti u korištenju lakohlapljivih tekućina (alkohola) u odnosu na običnu prokuhanu i ohlađenu vodu. Također, vinski, jabučni ocati nemaju nikakvih prednosti nad vodom. Voda se prokuhava kako bi se iz nje odstranio klor koji bi mogao nadražiti osjetljivu dječju kožu. Primjenjuju se tako da se na prsa i stomak djeteta stavi tkanina (najbolje pelena ili čista kuhinjska krpa) namočena u mlakoj vodi i lagano iscijeđena. Preko nje se stavlja suh peskir. Oblog se mijenja svakih 15 minuta do pola sata, kada se potpuno ugrije, ovisno o situaciji. Stavljanje obloga na male površine - šake, stopala, čelo- nema značajnijeg efekta na skidanje temperature.
 
Dijete se potpuno golo tušira 5-10 minuta mlakom (nikako hladnom!) vodom  u zagrijanoj prostoriji, zatim dobro posuši i obuče u čistu i suhu odjeću. Ova je metoda manje neugodna od obloga  i jednostavnija za primjenu… Ne kvasiti glavu!!!
 
Pomaze ribani krompir na nogama, I senf na tabanima
 
Bitno je u vezi temperature napomenuti ako su rukice i nogice hladne, a glava i tijelo vreli, da treba jako masirat dlanove i stopala da tu krene krv i tako ce brze spast temperatura. Tad se na noge mogu staviti obloge i djeluje brze. Dakle na nogice obloge stavljati samo kad su tople a ne hladne.


 
 
Ovo je ukratko a sad iscitajte pojedinacne savjete majki na postojecoj  temi!
 
Skidanje temperature ...kada i cime!

Sto manje vrelih bebica user posted image

< Poruku je uredio Visnja RR -- 20.10.2009 23:38:11 >


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08
Neposredna veza do poruke: 1
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *