|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   motoricki razvoj blizanaca
21.10.2009 21:27:11   
medigirl
ne znam da li je tema adekvatna, ako nije obrisite je, ali vjerujem da bi mogla biti zanimljiva mamama blizanaca, a slicne sam nalazila na drugim forumima.

moji djecaci imaju 8.5 mjeseci. jedan je rodjen normalnim porodom, a drugi na carski u prilicno teskom porodu i sa niskim apgarom. bio je na kosevu 7 dana. neuropedijatar nas je uputio kod fizijatra, propisali su nam vjezbe po vojti i bobatu, i evo vjezbamo nekih dva mjeseca.

stariji djecak sjedi i rotira se na podu u oba smjera, mladji se jos ne smije posjedati (preporuka dr) a i on se rotira. nema ni naznaka da bi mogli puzati.

neuropedijatar nam je rekao da bi uz intenzivne vjezbe mladji trebao prohodati sa oko 18 mj, mada se tolerise i do dvije godine.

vjezbe po vojti radimo redovno a bobata, koji bi se trebao raditi kroz igru, iskreno nekada ne stignem.

ne bih da izvodim bilo kakve zakljucke unaprijed, ali me zanima kada su vasi bebaci propuzali i prohodali i da li ste mozda imali nekih iskustava sa vjezbicama.

eto sorry ako sam ugnjavila:)

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: motoricki razvoj blizanaca
21.10.2009 23:38:58   
Suzana
medigirl, ti si mama dvojice blizanaca djecaka? Pa dobro nam dosla, vidim da si clan par mjeseci i tek sada se javljas... user posted image
Kao sto mozes vidjeti u mom potpisu, i ja imam dva deckica kojima ce za par dana 17 mjeseci...
Zao mi je sto je porod bio tako tezak... (mozda je ipak bolje da se blizanci radjaju CR user posted image ) Nemoj da brines, vidis i sama da to nije nista strasno i da za koji mjesec medju njima dvojicom nece biti nikakve razlike.
Ja sam rodila na CR na svoju inicijativu... decki su imali po 2900 i 2800, APGAR odlican hB a njih dvojica su hvala dragom Bogu napredni, nikada se nije primjetilo da su blizanci i da su manji ili manje napredni za svojim vrsnjacima, cak suprotno, prije su i prohodali i posjeli se nego neki njihovi vrsnjaci. Tako da to nije pravilo zaista. Tvoj decko se napatio na porodu i to je mozda razlog sto jos samostalno ne sjedi, ali ima raznih beba i ovdje na forumu, gdje je sve OK bilo, ali bebe lijene pa kasnije prohodaju i sl. Samo nek su oni zivi i zdravi, hodace cijeli zivot. user posted image

U petak, Palma 20:30 se sastaju trudnice koje nose blizance i nas dvije mame blizanaca, pa ce nam biti drago da nam se pridruzis.


< Poruku je uredio Suzana -- 21.10.2009 23:40:07 >


_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu medigirl)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: motoricki razvoj blizanaca
22.10.2009 9:06:35   
Lucina
Draga moja, za puzanje i hodanje nemoj se brinuti. Moja djevojcica nema ni brata ni sestru blizance, pa je prohodala sa 17 mjeseci user posted image i hvala dragom Bogu sve je u najboljem redu. Mi smo se vec bili poceli zabrinjavati, ali nam je doktorica rekla da dijete ima pravo da prohoda do dvije godine. Ali, zato kad je prohodala odmah je bila stabilna na nogama, uspjesno izbjegavala sve prepreke i nikada nije pala jer je bila toliko oprezna. Sve je to individualno od djeteta do djeteta. Ja sam je stavila da sjedne tek kad je skoro sama od sebe sjela, a to je bilo sa skoro osam mjeseci. Ne mogu da shvatim da roditelji smatraju da cim dijete napuni 8 mjeseci, odmah ga stavljaju da sjedne, a jos misici nisu ni razvijeni za taj polozaj i onda mu guraju jastuke kako ne bi palo. Nista se nemoj brinuti, sve ce to doci na svoje. Iako su blizanci, svaki od njih je individua i razvoj ide svojim tokom kod svakog od njih posebno. user posted image

(odgovor članu medigirl)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: motoricki razvoj blizanaca
22.10.2009 9:46:41   
medigirl
suzana hvala puno na podrsci, kamo srce da sam se na vrijeme odlucila na carski, ovako je ispalo kako je ispalo.
hvala na pozivu, kod mene je malo hekticno ovih dana, ali potrudicu se da vm se pridruzim ako ne ovaj put, onda nekom drugom prilikom;)

lucina, slazem se u potpunosti sto se posjedanja tice, najbolje je da sve ide prirodnim tokom:)

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: motoricki razvoj blizanaca
22.10.2009 10:02:04   
Lucina
Mislila sam na posijedanje sa 6 mjeseci kad roditelji djecu stavljaju, a ne 8 user posted image

(odgovor članu medigirl)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: motoricki razvoj blizanaca
22.10.2009 21:31:25   
Anoniman
Medigirl, nemam blizance ali imam curicu kojoj će skoro devet mjeseci, a još ne puže... jer i ona pokazuje zastoj u motoričkom razvoju (rođena je na CR, Apgar bio 9 i 10). Otvorila sam i temu "Zastoj u motoričkom razvoju" i tamo sam pisala svoje iskustvo. Moja kćerkica je pored toga i veoma mirna beba, ali i ljenguza kakve nadaleko nema (ljubi je mama : )). Išli smo tri sedmice na vježbe po Bobathu, a sada radimo kući. Ipak, moja curica nikako ne voli četveronožni položaj, a to je i sprječava da počne puzati. Danas smo išli na kontrolni pregled kod fizijatrice, dr. je rekla da moramo forsirati taj četveronožni položaj po svaku cijenu, a što se tiče hodanja, rekla je da ima fore do 18 mjeseci.
Moj savjet je da vježbaš maksimalno, što više možeš... napredak neće izostati. Nadam se da je bebač već pokazao napredak u odnosu na period prije početka vježbi... to puno znači.
Puse obojici mališana...

P.S. Da dodam: moj curetak samostalno sjedi već mjesec dana, nekad se prevrne (rijetko) a nekad se sama pričuva ručicom da ne padne... dakle onaj bočni refleks joj se razvio tokom vježbi.
Također, prije vježbi nikako nije htjela da odiže glavicu u potrbušnom položaju, a sada se fino oslanja dlanovima i skroz izvije leđa i podigne radoznalu glavicu. Prije vježbi nije ni hvatala predmete ispred sebe, a sada grabi i što treba i što ne treba...

< Poruku je uredio pingpong -- 22.10.2009 21:34:47 >

(odgovor članu medigirl)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: motoricki razvoj blizanaca
23.10.2009 13:05:21   
medigirl
pingpong, hvala ti sto si se javila! i mi smo osjetili veliki napredak poslije vjezbi. ranije, kada bi ga stavili potrbuske, samo place i zabije glavu u pod. sada se vec fino podize glavicu.

razvio je tzv prednju odbranu kada sjedi, ali bocnu jos nije, - to nam je rekao neuropedijatar. na zadnjoj kontroli kod fizijatra nam je dr rekla da ga ne posjedamo, sljedeca je iduce srijede, pa cemo vidjeti sta ce nam dr reci.

ni on ne voli cetvoronozni polozaj, stavljamo mu ispod njega zarolan peskir ili valjkasti jastuk pa se poceo kao malo odgurivati.

prije nekoliko dana smo bili kod neuropedijatra i on je rekao da sva djeca ne puzu, i nekako mi je bilo lakse vjeruj mi, mada fizijatri insistiraju na puzanju. negdje sam procitala da je puzanje vazno kod djece koja imaju zastoj u motorici, a da nije toliko kod ostale.

eto, mozda sam bila konfuzna, u svakom slucaju hvala sto si se javila, procitacu tvoj post svakako:) tvoja baby je sigurno mala ljenguza ha ha, brzo ce ona to sve prevazici! kod moje mivice su to nazalost objektivne okolnosti, dr nam je rekao da smo negdje dali veliki sadaku i da mozemo biti jako zadovoljni jer rijetko kada stvari imaju ovako pozitivan ishod.


 

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: motoricki razvoj blizanaca
23.10.2009 13:19:06   
medigirl
evo taman napisala poruku, i obrisa mi je, heh!
evo ispocetka!
pingpong hvala ti puno sto si se javila na ovu temu! i mi smo osjetili veliki napredak poslije vjezbi. prvo smo poceli sa vojom, pa onda sa bobatom. u pocetku mi je baby malo smrsao i dugo je spavao posto su vjezbe prilicno iscrpljujuce za bebe. sada se vec navikao. poceli smo sa 6 mjeseci. prije vjezbi, kada bi ga stavili potrbuske, samo bi zabio glavu u pod i plakao. sada vec dize glavu, rotira se. na posljednjem pregledu neuropedijatar nam je rekao da ima razvijenu prednju odbranu kod sjedenja ali ne i bocnu. mi ga jos ne posjedamo, cekamo sljedeci pregled kod fizijatra, naruceni smo sljedece sedmice.

neurop. nam je isto rekao da sva djeca ne puzu, pa mi je bilo nekako lakse, mada fizijatri insistiraju na puzanju. negdje sam procitala da je ono veoma vazno kod djece koja malo kaskaju sa motorikom.

hvala ti sto si podijelila svoje iskustvo sa mnom, sigurna sam da je tvoja baby samo malo lijena i da ce to sve brzo sustici, kod moje mrvice su to nazalost objektivne okolnosti i pravo je cudo da se ovako lijepo oporavio. sto se neuroloskog razvoja tice sve je hB ok, ultrazvuk mozga je uredan. motoriku ce aBd sustici sa odredjenim kasnjenjem.

iscitacu svakako tvoj post, jako me zanima.


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *