Tuta i kako naučiti!? (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> DjecaPoruka


Lejla K -> Tuta i kako naučiti!? (2.2.2007 15:00:36)

Voljela bih znati kakva su vaša iskustva. Čini mi se, u kontaktu sa drugim roditeljima, da današnja djeca sve kasnije uče koristiti tutu i biti čista. Čini mi se i da je to posljedica ovih savremenih tehnologija koje se koriste pri izradi pelena, a koje djetetu ne pružaju nikakav osjećaj neugode. Mi smo svoju djevojčicu počeli na tutu stavljati kad je napunila godinu dana, a "trening" smo malo intenzivirali u posljednjih nekoliko mjeseci. Sada u glavnom traži tutu kad mora obaviti veliku nuždu, ali sa malom nuždom još nismo daleko stigli.
Dida -> RE: Tuta i kako naučiti!? (18.4.2007 10:29:03)

Moja Z hoće samo piškiti u tutu, al neće da kaki. I to želi samo kad je žena čuva,
a MM i meni samo izvodi nešto sa tutom. Tako da ni mi nismo baš daleko dogurali,
al ni ja je ne želim forsirati, već polako postepeno, korak po korak!
Suncica* -> RE: Tuta i kako naučiti!? (18.4.2007 12:03:07)

Nasu Lorenu smo poceli da stavljamo na tutu kada je pocela da sedi, znaci sa sest meseci..i prva reci koje je rekla su tuta i mama[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]..sto se tice dnevnih nuzdi dodje do mene, tuzno cvili i govori "tuta"..inace ima jako cvrst san, tako da ja moram da ustanem par puta u toku noci da je stavim na tuticu, ali ponekad se zanesem tako da piski u pelenicu..
Savet svakog pedijatra je da se dete uci na tutu cim pocne da sedi..i verujte da jeste tako..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
hanabanana -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 14:55:27)

Današnja medicinska saznanja kažu da se refleks kontrole mokraće počinje razvijati tek od 18 mjeseca. Ja sam se time vodila, i Hanu sam počela stavljati na tutu tek kada je napunila 18 mjeseci. U početku sam je stavljala ujutro nakon budjenja i naveće prije spavanja.

Pelenu smo definitivno skinule kada je napunila dvije godine.

Najočitiji znak po kojem ćete znati da je dijete spremno za skidanje pelena jeste budjenje deset dana za redom sa suhom pelenom.

I moj savjet, kada je skinete, nema vraćanja. Mi smo u isto vrijeme skinuli noćnu i dnevnu pelenu. U početku nije tražila tutu, nego sam je ja pitala: hoćeš li na tutu, ili bih je stavila. Par mjeseci sam nosila razervnu robu gdje god bi išli, ali nikada se nije upiškila u gaće.

Moj savjet: nemojte siliti djete, i nemojte od toga praviti bauk.
Suncica* -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 14:59:02)

Moja Lorena dok je bila mala obavljala je nuzdu u tutu, ali nismo skinuli pelene iz prostog razloga sto je sa istim aktivnostima pocela vec tri meseca nakon toga. Dosadilo joj je sedeti na tuti, nema strpljenja uopste. Pocecemo ponovo sa ucenjem za jedno mesec dana, nadam se iskreno da cemo se osloboditi pelenica.
hanabanana -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:04:30)

Možda je bolje da sačekate do proljeća ili ljeta, i onda joj skini pelenu skroz. Nama je trebalo 10 dana da se oslobodimo pelena, prvih dana sam mislila da će nositi pelene do puberteta, ali onda je jednostavno sve krenulo kako treba.

Jest da sam je tih deset dana morala često presvlaćiti, ili brisati parket, ali je prošlo. Mislim da djecu zbunjuje ako u kući nemaju pelenu, a ako krenete u šetnju stavite pelenu. Možda griješim ali to je moje mišljenje. Mi kada smo je skinule, onda smo je skinule.
Suncica* -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:06:23)

Jako tesko, ja se taman bila ponadala evo moje pametnice kada ono nista. Vratile smo se starim navikama. Ali niko nije ostao sa pelenom, pa valjda necemo ni mi..
Blue rose RR -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:09:51)

Ma pitam ti ja nju: kikice hoćemo li kakiti i piškiti?
Kaže: nece mama - i onako nakrivi glavu, ko veli: pa bona reći ću ti jesi dosadna.
Nije prošllo ni 2 minuta, o ono miomiris se širi iza nje..
-Kiko, jesi li se ukakila?
-Nicam....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Aha šta ima, puna pelena.

Zna ona i gdje se piški i da piški kada joj dosadim, ali sama neće da me upozori da joj donesem tutu.
Ma kada bude ljeto, skinuti joj pelenu, i onda će sama, kada osjeti nekoliko puta mokre i uprljane gaćice,  da traži tutu.
hanabanana -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:36:08)

Sunčice, prati malenu....pa ona tek ima godinu i pol, ja sam mislila da ćemo pelene nositi do puberteta. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Mayram, koliko je malena stara?
Blue rose RR -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:38:47)

Valjda misliš na mene...
Ne, ne..ja sam Sana, a Maryam Amina je moja kikica... uzdravlje 2 godine i sutra će biti 2 mjeseca.

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
hanabanana -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:51:37)

Ma da, na tebe sam mislila...jel se malena budi suha? Ako ne, onda još malo sačekaj. Sretno. I iz mog iskustva ću vam reći da je to veće trauma za nas nego za djecu.
Blue rose RR -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:53:17)

Ma jok, pelena bude mokra. Doduše nekada više, nekada manje.
Ne brinem se još uvijek pretjerano, čekamo ljeto, i onda u akciju.
Suncica* -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 15:55:57)

Sto kaze moj Dragan jos da skinemo pelene i naucimo pricati mozemo i udaju spremati..Salim se naravno.
Mislim da niko srecniji od mene nece biti kada ona nauci na tutu. Inace i zna sta se radi u nju, ali nece, pa nece..
laracroft -> RE: Tuta i kako naučiti!? (26.12.2007 17:00:46)

Mi jos ni ne mislimo o tuti,a pedijatri kazu NE prije 18.mjeseci,tako da cemo cekati.Citala sam nedavno o jednom istrazivanju provedenom u jednom plemenu u Africi kako majke motre signale koje im djeca salju kada trebaju vrsiti nuzdu.Prate govor tijela i zato su im djeca cista.
mančica -> RE: Tuta i kako naučiti!? (27.12.2007 12:56:48)

zdravo,ja sam nova na forumu!Moram Vam se pohvaliti da imam djevojčicu od dvije godine koja već od svoje prve godine traži tutu, a počela je da kaki u tutu sa osam mjeseci.To sam uspjela jer sam je sa sedam mjeseci stavljala svako jutro kad se probudi odmah na tutu i stvorila joj naviku.Znači s godinu dana je tražila tutu samo je pelenu imala po noći čisto da ja budem sigurnija,a već sa 15mj.nije imala pelenu ni po noći i ne ustaje po noći u WC.To obavi prije spavanja i do ustajanja u jutro ne piški.To je pravo mamino zlato!!!!!
Blue rose RR -> RE: Tuta i kako naučiti!? (27.12.2007 13:02:48)

SVAKA ČAST.
E da mi je onu moju čuti da kaže: mama tuta.

Aha šta ima.
ammarma -> RE: Tuta i kako naučiti!? (27.12.2007 13:41:49)

Kada se odlucite da dijete naviknete na tutu, nemojte to raditi svako malo i odustati nakon nekoliko dana. Samo hrabro i aktivno u akciju i biti uporan a topliji dani su svakako povoljniji jer tada je manja mogucnost da se dijete prehladi itd.
Sretno svima
Ja licno sam Ammara navikla na tutu sa 15 mjeseci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
hanabanana -> RE: Tuta i kako naučiti!? (28.12.2007 16:27:51)

jos jedan savjet: ne dižite dijete u toku noći da piški, onako iza sna. Nema potrebe.

mamidji -> RE: Tuta i kako naučiti!? (29.12.2007 1:17:10)

Mi se isto ne mozemo pohvaliti da idemo na tutu. Moj Dario doslovno histerise kad ga stavim na tutu, pokusavala sam i ujutro i navece ali ne ide. Tako da sam odustala, nadamo se na proljece da cemo se rijesiti pelene...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]
hanabanana -> RE: Tuta i kako naučiti!? (31.12.2007 9:49:39)

Pa Dariu je tek nešto više od godinu dana. Nemoj ga tjerati ako histeriše. Na proljeće uradi to poput igre....recimo, poredaj dvije tri tute po stanu. Ili kupi neku tutu za koju smatraš da će mu biti zanimljiva. Sretno. 
Nemirna -> RE: Tuta i kako naučiti!? (12.2.2008 14:58:37)

ja sve neke stare teme izvlačim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Moj Tin će 17.05 napuniti 3 godine... od nove godine danju nemamo pelenu niti se ikada upiškio... nama je problem noć [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Čitala sam da dijete nije dobro buditi i stavljati da piški.. ukoliko se samo probudi i zatraži tutu to je druga stvar. No on to nikad ne uradi a ujutro pelena bude mokra...
to me malo brine... pogotovu jer se on nekad razbudi ali kad ga upitam da li hoće piškiti on kaže: nemoj me otkjivat (nemoj me otkrivat) i meni ga bude žao skinuti jer ipak su noci jos uvijek hladne...

Dok malo otopli, bit će po mome pa cemo vidjeti ima li kakve koristi... :D
M kao Mama -> RE: Tuta i kako naučiti!? (12.2.2008 15:07:58)

Poucena iskustvom iz novog komšiluka gdje djecu u školu salju sa pelenama, živa istina, Lajlu sam počela stavljati na tutu od 8 mjesci. Tutu koja je u obliku patke, znači kao igračka kupila sam joj kada joj je bilo pola godine i ubacila među igračke. Znači sa osam mjeseci svako juto je stavim na tutu, djete obavi svoje, operem je i idemo dalje. Sada zna šta je svako jutro čeka i redovno izvršava svoje obaveze. Preko dana je jo po jedan ili dav puta stavim na tutu i nekada bude rezultata, nekada ne. Ima već nekoliko dana kada hoće da kaka, Lajla sama ode kod tute i na taj način da nam da do znanja šta hoće, nekada stignemo na vrijeme nekada ne, ali ja sam prezadovoljna, jer je Lajla 1. februara napunila godinu dana
hanabanana -> RE: Tuta i kako naučiti!? (12.2.2008 15:08:53)

da li se dijete ispiša prije spavanja?
da li pije tokom noći?

Nemirna -> RE: Tuta i kako naučiti!? (12.2.2008 15:35:47)

Da, neće staviti pelenu dok ne ode piškiti. A noću ne pje nista... doduse, pije prije spavanja.

I nikad nije bio ljubitelj sokićima.. s vremena na vrijeme zatrazi "cini cokic" (onaj tamni frutekov). Jedino piće koje on priznaje je voda. Nju pijucka stalno... Pred spavanje popije mlijeko.

Već sam o tome pricala s pedijatrom ali on kaze da nema razloga za brigu. Mene ipak brine jer po defaultu većina djece se u ranoj dobi budi suha.. kod nas obrnuto [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

amdi -> RE: Tuta i kako naučiti!? (20.2.2008 16:41:51)

IZVORNA PORUKA: Nemirna

Moj Tin će 17.05 napuniti 3 godine... od nove godine danju nemamo pelenu niti se ikada upiškio... nama je problem noć [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Čitala sam da dijete nije dobro buditi i stavljati da piški.. ukoliko se samo probudi i zatraži tutu to je druga stvar. No on to nikad ne uradi a ujutro pelena bude mokra...
to me malo brine... pogotovu jer se on nekad razbudi ali kad ga upitam da li hoće piškiti on kaže: nemoj me otkjivat (nemoj me otkrivat) i meni ga bude žao skinuti jer ipak su noci jos uvijek hladne...


Imam isti problem sa Amarom, a znam da mu pelena bude suha tokom noci i upiski se ujutro kad se probudi. Kad ga pitam hoce li u vc, on kaze "necu piskiti"
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>