Antibiotici- kada ih uzeti, savjeti (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba



Poruka


Sulty -> Antibiotici- kada ih uzeti, savjeti (2.8.2011 15:47:46)

Nadam se da ce mi iskusne mame moci pomoci. Sve znate da je kod nas potpuno normalno kad odete doktoru zato sto vam beba ima povisenu temperaturu da daju djetetu antibiotik. Ja se borim protiv toga koliko god mogu. Natjeram ih da urade nalaz krvi. Medjutim onaj nalaz krvi koji oni rade u domovima zdravlja ukazuje samo na povisene leukocite i eritrocite i daje CRP, sto moze ukazivati na bakteriju, ali ne mora znaciti. To sve moze skociti i od virusa. Meni prijateljica koja zivi u Svedskoj kaze da kod njih rade sedimentaciju i da je to jedini pokazatelj da li ima bakterije ili ne. Kad sam ja to spomenula doktorici ona kaze to je poseban test, vadi se iz vene, ceka se tri dana. Meni ova prijatljica kaze da se ne vadi iz vene, vec noramla, krv se vadi iz prsta. Sad isto znam kad mi kcerka bude malo bolesna da cu joj prvo uraditi bris grla i nosa, ali opet to je jedino pokazatelj neke infekcije u grlu i nosu. Da li vi znate da li je ovaj test sedimentacije pravi test krvi koji ce mi pokazati da li mi dijete ima bakterijsku infekciju i da li treba da joj dam antibiotik, da li se on negdj emoze izvaditi iz prsta i gdje. Sve informacije na ovu temu su bas dobrodosle, jer ovi nasi doktori su vise ludi. Umjesto da te posavjetuju, samo te zbunjuju i bojim se da nam od djece prave slabice koji nece biti otporni ni na sta. Hvala svima.




bebacha -> RE: Antibiotici (2.8.2011 15:52:50)

Sulty sedimentacija se moze raditi i iz prsta,pete ili vene.ceka se par sati.povecana ukazuju na  upalu a povecan crp ukazuju na bakterijsku upalu.kod vas to mozes radit i privatno.
ja vise nedam djeci antibiotik bez nalaza.a bris je ko nas problem jer se ceka 7-14 dana[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]




Sulty -> RE: Antibiotici (2.8.2011 15:58:56)

Bebacha, hvala lijepa draga. Sad jos moram saznati gdje mogu izvaditi tu sedimentaciju. Koliko povecan CRP? Ja stvarno vise Vegi ne zelim da dajem te antibiotike. Popila ih je tri ture do sad i prosto me strah, ali kazem ti, ne znam jos dovoljno o svemu ovome, pa mi je tesko i suprotstavljat se doktorima. A kod Vege temperatura prosli put trajala punih 7 dana. Slomi nas svaki put. Ali kontam bolje joj ne davati antibiotik ako ne moram, nek se sama bori, pa mozda ako bog da sljedeci put onda nece biti 7 dana, vec tri.




bebacha -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:08:36)

napisi poruku na temi bebe 1-2 godine i javit ce ti se mame koje znaju gdje se to privatno radi i bude brzo a nije skupo.
ja mislim da donja granica crp-a 6.
ma ja vise imam fobiju od antibiotika.koliko god im put odes uvjek antibiotik i negledaju u karton koliko je vec djete ispilo antibiotika.




Sulty -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:12:15)

Ma upravo, bebacha, bas me nesto strah. A neznanje je najgore. Na zalost, u nasoj drzavi ne mozes se osloniti ni na kog, pa ni na doktore, vec sve ti moras izuciti. Boze sacuvaj.




Emica_sa -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:22:19)

Mozes odmah raditi crp,ne treba ti sedimentacija,sedimentacija ti ne znaci puno,osim da ima upale,a moze biti 1000000 razloga za upalu,ne mora uopce biti bakterija ili virus




Emica_sa -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:24:08)

A crp mozes raditi privatno u ordinaciji suncokret i kosta 10 maraka




Sulty -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:28:54)

Emice, ja sam uradila prosli put kcerki CRP i on je bio 26.19. Sta to znaci? Mislim da CRP moze biti povisen i kad je rijec o virusnoj upali. A cak i ako je bakterijska, ne kaze mi koja bakterija, tako da opet to mogu tretirati pogresnim antibiotikom. Koje testove da radim da znam koja je bakterija u pitanju, mislim na testove krvi. Jasno mi je da ce bris glra i nosa pokazati bakteriju u grlu i nosu. Ali sta ako bakterija nije tu, vec negdje drugo. Onda moram uraditi nalaze krvi, ali jos mi nije jasno koje nalaze tacno.




Sulty -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:31:23)

Evo sad sam ovo nasla na wikipediji:

CRP od 10-40mg/L (1,0 - 4,0 mg/dL) ukazuju na uglavnom na blagu upalu, virusnu infekciju, a mogu se naći i kod npr. trudnih žena, pušača, u naporu; vrijednosti od 40-200mg/L ukazuju najčešće na akutnu upalu uzrokovanu bakterijama, dok se vrijednosti veće od 200mg/L nalaze najčešće kod teških bakterijskih infekcija i opeklina.

Posto je moja Vega imala 26.19 Crp, to izgleda ukazuje na virus a ne na bakteriju, a mene je doktorica ubijedila da je to znak da je bakterija i opet uvalila antibiotik!!!!!!




Emica_sa -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:31:42)

crp je nizak kada je virus,a visok kada je bakterija normalan je 8




Emica_sa -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:32:28)

8 za bebe




Emica_sa -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:35:33)

da bi otkrila koja je bakterija i koja terapija onda ostaje samo antibiogram,a to traje par dana i tesko je to uganjati,svaki put kada se radi o nekoj bakterijskoj upali




Sulty -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:38:52)

A kako se radi taj antibiogram i gdje???




Emica_sa -> RE: Antibiotici (2.8.2011 16:51:52)

Ja mislim da se radi na ilidzi i ovdje kod zgrade hayata,ali bez uputnice pedijatra ne moze,a oni su strasno skrti za te uputnice,smatraju da nema potrebe




balasgirl -> RE: Antibiotici (2.8.2011 18:55:32)

Kad je bakterijska upala normalan crp je do 5, znam jer smo skoro pa friško iz bolnice. Moj maleni je imao skoro mrsu i crp je bio 120. Pri otpustu je hB spao na 11.




Hanady RR -> RE: Antibiotici (2.8.2011 19:10:54)

od 1 do 5 CRP je normanlan...od 5 do 18 virus...a sve preko 18 je bakterija...
brisevi grla, nosa, urnikultura će pokazati gdje je bakterija...
a antibiogram koji se radi gdje i brisevi će pokazati koja je u pitanju...

u svakom slučaju CRP s ene čaka dnaima kao brisevi i antibiogram...
u tom slučaju da se nebi čekalo dlajnje razmonažavnje balterija kojima pogudeje temperatura ako s ejavi uključuje s enatibiotik širega spektra...jer čekati briseve i antibiograme po 4-5 dana je suludo u slučaju postojanja bakterije.

Uglavnom čitaj šta piše na antibiotiku...šta koji pokriva...pancef, zinat i ospen su antibiotici širega spektra...pokrivaju i grlo i pluća i urinarne infekcije zato ih najčešće i daju.
Kod mene ospen ubija pateti djeci, zinat nam je najbolji a pancef mi starijoj nikko ne pomaže dok mlađoj je super...
uglavnom ja kad odem u rjetkim trenutcima po antibitoik molim da mi daju ono što sam skontala sama da je bolje[sm=zmeden.gif]

eto toliko sam ja naučila do sada[sm=zmeden.gif]




taurus -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (2.8.2011 23:55:06)

IZVORNA PORUKA: Sulty

A kako se radi taj antibiogram i gdje???



antibiogram se radi u sklopu analize brisa ili druge mikrobiološke analize

ako se pronađe bakterija vrši se njeno zasijavanje na podlozi sa različitim antibioticima i prati reakcija bakterije, na osnovu čega se tačno može tvrditi na koji antibiotik je bakterija rezistentna a na koji ne pa se može provesti ciljana terapija




Anoniman -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (6.11.2011 20:01:11)

I sama sam veliki protivnik uzimanja tj. davanja antibiotika barem na nacin na koji kod nas dr. rade. Evo sad je mali moje rodice bio bolestan...oni su mu odmah dali antibiotik...danas se osuo...da bi danas dr. utvrdila da se ipak radi o trodnevnom virusu. Moju rodicu nesto pretjerano to ne sekira...a ja poludila...kad sam ascare luda...evo malo teksta o antibioticima...mozda bi ga bilo dobro isprintati pa odnjeti nasim ljekarima da obnove gradivo

Istina o antibioticima Zdravlje dr Jovan Raičević [image]http://www.menshealth.rs/themes/menshealth/img/image_scroller_next.gif[/image] [image]http://www.menshealth.rs/themes/menshealth/img/image_scroller_back.gif[/image] 1 of 1 Bakterijske infekcije koje danas smatramo banalnim, nekada su bile smrtonosne. Penicilin i njegovi naslednici su sve to promenili.
Od kada je Aleksandar Fleming 1928. godine otkrio antibakterijska svojstva penicilina, nastala je prava revolucija u medicini i svet je ušao u tzv. „antibiotsku eru“. Istini za volju, Fleming nije bio prvi naučnik koji je opisao antibakterijsko dejstvo gljivica iz roda Penicillium. Pre njega je francuski vojni lekar Ernest Dišen primetio 1897. godine da su arapski konjušari čuvali sedla u tamnim i vlažnim prostorijama, da bi se na njih naselile buđi. Kad ih je upitao zbog čega to čine, odgovorili su da buđ ubrzava zarastanje rana od sedla na konjima. To ga je navelo da sam uzgaja čistu kulturu buđi koja je identifikovana kao vrsta Penicillium glaucum i da je ubrizgava zamorcima inficiranim patogenim bakterijama. Svi zamorci su preživeli inače smrtonosne infekcije. Međutim, ovaj rad nije prihvaćen od strane Pasterovog instituta. Godinama kasnije, Aleksandar Fleming je primetio da oko buđi koja je slučajno kontaminirala kulturu bakterija koje je proučavao, ove bakterije ne rastu. On je zaključio da buđ proizvodi neke materije koje blokiraju rast, ili ubijaju druge mikroorganizme. Uzgojio je čistu kulturu ove buđi i otkrio da pripada rodu Penicillium (tačnije, vrsti Penicillium notatum), pa je misterioznu supstancu koja ubija bakterije nazvao penicilin. Put od ovog otkrića do kliničke upotrebe leka je bio dug, a najveća zasluga za njegovu uspešnost pripada australijskom naučniku Hauardu Floriju. Tek u martu 1942. penicilin je uspešno upotrebljen u lečenju pacijenta obolelog od teške streptokokne infekcije (na ovu terapi­ju potrošena je polovina tadašnje američke proizvodnje penicilina). Od tog trenutka, sudbina penicilina i njegovih naslednika ide uzlaznom linijom. Do sada je proizvedeno preko 200 različitih antibiotika, od kojih je nešto manje od polovine odobreno za ljudsku upotrebu. Antibiotici se danas klasifikuju u različite grupe, prema hemijskom sastavu, meha­nizmu dejstva i vrsti bakterija na koje deluju. Navešćemo samo one najvažnije:

1. PENICILINI
Već na početku upotebe penicilina, bilo je jasno da ovaj lek deluje samo na Gram-pozitivne mikroorganizme, pre svega na sledeće bakterije: Streptococcus pyogenes (uzročnik infekcija ždrela i kože), Neisseria meningitidis (uzročnik gnojnog meningitisa), Neisseria gonorrheae (samo joj ime kaže), Treponema pallidum (uzročnik sifilisa). Mnoge druge bakterije su već u startu bile otporne, zbog čega se javila potreba da se spektar dejstva penicilina proširi. To je učinjeno hemijskom modifikacijom osnovnog molekula i proizvodnjom tzv. polusintetskih penicilina. Penicilini su i danas najšire korišćeni antibiotici i upotrebljavaju se za lečenje bakterijskih infekcija ždrela, korena zuba, uva, sinusa, pluća, kože, zatim sifilisa, gonoreje, meningitisa... Najozbiljniji neželjeni efekat penicilina je pojava alergije na njih, koje se kreću od blage koprivnjače pa do smrtonosnog anafilaktičkog šoka.

2. CEFALOSPORINI
Ovo su najbliži „rođaci“ penicilina, jer imaju veoma sličnu hemijsku strukturu. Prema antimikrobnim svojstvima, uobičajeno se dele u „generacije“. Cefalosporini prve gene­racije su efikasni pre svega protiv Gram-pozitivnih mikroorganizama i koriste se u terapiji infekcija kože, uva, sinusa, ždrela, mokraćnih puteva, creva. Lekovi druge ge­ne­racije imaju bolje dejstvo na Gram-negativne bakterije, a prilično su efikasni i protiv Gram-pozitivnih mikroorganizama. Cefalosporini treće generacije spadaju u grupu tzv. antibiotika širokog spektra i veoma su efikasni protiv Gram-negativnih bakterija. Neki od njih deluju i na veoma opasan bolnički soj bakterije Pseudomonas aeruginosa. Cefalosporini treće generacije su posebno korisni kod veoma teških i smrtonosnih infekcija kao što su sepsa, meningitis, teš­ke bolničke upale pluća i sl. Četvrta generacija ovih antibiotika ima još širi spektar, obuhvatajući podjednako i Gram.pozitivne i Gram-negativne mikroorganizme. Najčešća neželjena dejstva cefalosporina su vezana za nepodnošenje leka od strane digestivnog trakta (mučnina, povraćanje, proliv). Alergijske reakcije su ređe nego kod penicilina, ali je moguća i tzv. unakrsna re­ak­tivnost između ove dve grupe lekova.

3. AMINOGLIKOZIDI
Ovi antibiotici se pre svega koriste za le­če­nje infekcija izazvanih Gram-negativnim bakterijama kao što su Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus mirabi­lis, Pseudomonas aeruginosa i druge. Prvi otkriveni lek iz ove grupe, streptomicin (1943.godine) bio je ujedno i prvi antibiotik koji je mogao da leči tuberkulozu. Streptomicin više nije u upotrebi u medicini, ali je izrodio mnoge značajne naslednike. Mana ovih antibiotika je što se moraju primenjivati putem injekcija budući da se ne apsorbuju iz creva u krvotok. Osim toga, aminoglikozidi imaju i veoma teške neželjene efekte, pre svega oštećenje bub­rega i nepovratni gubitak sluha. Srećom, ova dejstva su dozno zavisna, pa se dava­njem manjih doza leka uglavnom mogu izbeći.

4. MAKROLIDI
Njihov antibakterijski spektar se uglavnom poklapa sa penicilinima, pa predstavljaju uobičajenu zamenu kod pacijenata koji su alergični na penicilin. Međutim, makrolidi deluju i na neke mikroorganizme protiv kojih su penicilini neefikasni kao što su mikobakterije, mikoplazme, rikecije i hlamidije. Najčešći neželjeni efekat je gastrointestinalna nepodnošljivost (mučnina, povraćanje, bol u trbuhu), a kod izvesnih osoba može izazvati srčanu aritmiju. Osim toga treba biti oprezan kod kombinovanja makrolida sa drugim lekovima zato što blokiraju enzime u jetri koji razgrađuju lekove, što može povećati njihovu toksičnost (npr. aminofilin), a kombinacija sa statinima (lekovi koji se koriste za snižavanje holesterola) može izazvati teško progresivno oštećenje mišića.

5. HINOLONI
Antibiotici ove grupe imaju širok antibak­terijski spektar. Dele se u četiri genera­ci­je, a novije imaju sve širi spektar dejstva. Koriste se za lečenje različitih vrsta infek­cija (infekcije mokraćnih puteva, prostate, pluća itd.). Najveća mana im je brz razvoj rezistencije bakterija na njih. Prilično su bezbedni, mada su neželjena dejstva, iako retka, nekada ozbiljna (oštećenje perifernih živaca, pucanje tetiva, srčane aritmije).

6. SULFONAMIDI
Za razliku od većine drugih vrsta antimikrobnih lekova, koji su, makar u početku, dobijeni iz gljivica ili drugih mikroorga­ni­zama, sulfonamidi su u potpunosti sin­te­tički dobijeni lekovi. Njihovo dejstvo na bakterije otkriveno je već početkom tridesetih godina dvadesetog veka, tako da su se prvi lekovi na tržištu pojavili već 1935, dakle sedam godina pre prvog penici­li­na. Njihova upotreba u modernoj medicini je prilično ograničena, pre svega zbog ozbiljnih neželjenih efekata, kao što su ote­ža­no mokrenje, poremećaji u krvnoj slici, a pre svega teške alergijske reakcije (za­nim­ljivo je da su neki od prvobitnih sulfo­na­mi­da imali neobičan efekat da pacijenta privremeno oboje u narandžasto ili crveno, budući da su bili derivati azo-boja). Danas se uglavnom koriste samo za lečenje akni i mokraćnih infekcija.

7. TETRACIKLINI
Lekovi iz ove grupe su nekad bili u znatno široj upotrebi nego danas, najviše zbog razvoja bakterijske rezistencije na njih. Danas se najšire upotrebljavaju u terapiji akni, a lek su izbora za infekcije izazvane hlamidijama, rikecijama i brucelama. Osobe koje boluju od hroničnih bolesti jetre i bubrega ne smeju ih koristiti. Zabranjeni su i u trud­noći i kod dece jer se talože u kosti i zube u razvoju i izazivaju poremećaj njihovog rasta, kao trajnu promenu boje zuba (tamnožuto-mrka prebojenost sa tamnijom horizontalnom linijom preko gornjih i do­njih zuba).
Naravno, postoje i druge grupe antibiotika (linkozamini, karbapenemi, monobaktami, glikopeptidi, hloramfenikol itd.), ali smo ovde nešto više rekli samo o onima koji su u najširoj upotreb

Danas su antibiotici nešto što uzimamo zdravo za gotovo, moćno oružje koje nam pomaže u borbi protiv infekcija. Međutim, da li će tako biti i u budućnosti, zavisi od nas samih i od naših lekara. Nažalost, više ne živimo u „antibiotskoj eri“ već u „eri zloupotrebe antibiotika“. U narodu postoji uvreženo mišljenje da je u redu uzeti antibiotik kod svake prehlade, jer će „tako brže da prođe“ i skoro nema doma u našoj zemlji koji nema zalihu antibiotika. Da ne svalimo svu krivicu na pacijente, ima i lekara koji suviše lako propisuju antibiotike, ili brzo popuštaju pod pritiskom bolesnika koji je uveren da mu je taj lek neophodan („znam ja doktore da ste vi učili školu, ali još bolje znam sebe, neće to meni bez antibiotika da prođe“).
Antibiotici su ozbiljni lekovi koji se daju samo kada je to indikovano, tj. kad lekar proceni da su zaista neophodni. Oni leče bakterijske infekcije, a protiv virusnih (prehlada, grip) su potpuno beskorisni, ako ne i štetni. Kada ih lekar propiše, potrebno ih je uzimati u odgovarajućoj dozi, strogo poštujući odgovarajući vremenski razmak između doza i dovoljno dugo. Pacijenti su skloni da, čim osete poboljšanje, samoinicijativno prekinu uzimanje leka. Prečesto posezanje za antibioticima, uzimanje suviše male doze, ili suviše kratko, izaziva veoma ozbiljne posledice, pre svega tzv. rezistenciju bakterija na antibiotike.
Antibiotska rezistencija je otpornost koju bakterije razvijaju na antibiotik kojem su izložene, ako koncentracija antibiotika nije dovoljna da ih ubije. U borbi za opstanak, one izlučuju različite supstance koje blokiraju delovanje leka i tu osobinu prenose na potomstvo i tako stvaraju tzv. rezistentne sojeve. Zbog ove pojave, mnogi ranije veoma korisni antibiotici, danas su gotovo beskorisni i ako se zloupotreba antibiotika nastavi, brzina pojave rezistentnih sojeva će prevazići brzinu razvoja novih lekova. Tako nam se u budućnosti može desiti da upala pluća, ili gnojna upala korena zuba ponovo postanu smrtonosne bolesti.
Druga značajna posledica zloupotrebe antibiotika je pojava alergije na njih. Alergija se može pojaviti bilo kada, kod bilo koga i nemoguće je predvideti ko će je i kada dobiti. Ona je ozbiljan problem za osobu koja je ima, jer u slučaju teške infekcije, koja zahteva primenu određenog leka, on ne može biti upotrebljen. Situacija je još teža ako postoji unakrsna alergija, tj. preosetljivost jedne osobe na više srodnih antibiotika zbog čega se izbor mogućih lekova sužava. Svaka upotreba antibiotika povećava rizik od pojave alergije na njega.
Treća opasnost od preterane upotrebe antibiotika potiče od zapažanja da su osobe koje su suviše često koristile antibiotike, u povećanom riziku da obole od nekih veoma teških oboljenja kao što su autoimune bolesti (reumatoidni artritis, lupus i sl.) i maligne bolesti. Istraživanja pokazuju da je ovo posledica toga što antibiotici ubijaju, ne samo štetne bakterije koje izazivaju oboljenje, već i mikroorganizme koji čine tzv. normalnu mikrofloru našeg organizma. Različite vrste bakterija naseljavaju našu kožu i sluzokože koje su u kontaktu sa spoljnom sredinom (usna i nosna duplja, ždrelo, jednjak, creva, naročito debelo crevo, spoljašnje genitalije). Njihovo prisustvo nije nimalo slučajno i od velikog je značaja za naše zdravlje. Te tzv. „dobre“ bakterije luče različite supstance koje sprečavaju naseljavanje opasnih bakterija koje mogu izazvati bolest. Osim toga, one stalno deluju na naš imuni sistem, jačajući ga i tako nas čine otpornijim na infekcije i maligne bolesti.
Najčešći problem predstavlja zloupotreba antibiotika u respiratornim infekcijama. Obič­na prehlada je bolest izazvana viru­sima, bez obzira da li je praće­na povišenom temperaturom ili ne (najdrastičniji primer je grip koji ide sa temperaturama i do 40°C, a ipak je virusna bolest). Simptomi (povišena temperatura, kašalj, kijanje, zapušen nos itd.) su najjači prvih dana, a zatim se kroz 3-4 dana smanjuju. Primena antibiotika u ovoj fazi bolesti nema nikakvog uticaja na njen tok (jer, kao sto smo rekli, antibiotici ne deluju na viruse), ali ima uticaja na bakterije koje čine normalnu floru disajnih puteva. Narušavanjem normalne flore, stvara se „životni prostor“ za loše bakterije čime se oporavak od infekcije može produžiti. Ako se tada javi bakterijska komplikacija (upala uva, sinusa, pluća i sl.) biće izazvana otpornijim bakterijama, jer je antibiotik pobio one „blaže“ bakterije koje su na njega osetljive i samim tim, dobijamo mnogo težu bolest, koja zaista zahteva lečenje antibioticima, ali sada ne blagim, već antibioticima širokog spektra (tzv „jakim“ antibioticima) koji su efikasni protiv bakterija, ali veoma skupi, a često i sa značajnim neželjenim efektima.
Zdrava odrasla osoba retko ima potrebu da uzima antibiotik (ne češće od jednom do dva puta godišnje). Ove lekove treba piti samo kod bakterijskih infekcija (što treba da proceni lekar), a kada se već koriste, treba poštovati propisanu dozu, razmak između doza (ako se uzima na 8 sati, to treba da je tačno 8 sati), a naročito dužinu primene. Tako se infekcija uspešno leči, a rizik od pojave alergije i bakterijske rezi­sten­cije se smanjuje. Da bi se smanjilo ošte­ćenje „dobrih“ bakterija, dok pijete antibiotik, obavezno uzimajte i neki preparat sa probioticima (neki lek ili jogurt koji sadrži „dobre“ bakterije u visokoj koncentraciji). Što se tiče neželjenih efekata kao što je bol u želucu, oni zavise od samog leka (neki lekovi teže, a neki lakše „padnu“) i od osetljivo­sti pacijenta. Ovaj se efekat može ublažiti uzimanjem leka posle obroka, osim ako nije striktno propisano da se uzima na prazan želudac. Da zaključimo, antibiotike izbe­ga­vaj­te uvek kada možete (naročito kod obič­ne prehlade koja je uvek uzrokovana viru­si­ma), uzimajte ih samo kada treba i onako kako treba i dodaćete sebi barem jednu, ali zna­čaj­nu kockicu u mozaik zdravog života.

Ljubičasto je opasno
Korisno je znati kako se identifikuju mikroorganizmi

Bojenje bakterija po Gramu predstavlja način identifikacije mikroorganizama koji je razvio danski naučnik Hans Kristian Gram davne 1884. godine. Bakterije koje se ovom metodom boje ljubičasto, nazivaju se Gram-pozitivne, a one koje se boje svetloroze ili se uopšte ne boje su Gram-negativne. Ova podela je od velikog kliničkog značaja budući da ove dve grupe bakterija imaju različito biološko ponašanje (npr. luče različite toksine), naseljavaju različite delove tela (Gram pozitivne čine veći deo mikroflore kože i respiratornih organa, dok Gram-negativne uglavnom žive u digestivnom traktu), uglavnom izazivaju različite infekcije i osetljive su na različite antibiotike.




Majčica -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (12.11.2011 23:18:45)

Jedno pitanje - ako je crp 3,4 a dijete ima temperaturu, je li to znaci da je to sto posto virus? Vodili smo dijete doktoru, kad je vidjela crp nalaz koji smo prethodno privatno uradili, doktorica je rekla da je viroza. Kaze da ima malo crveno grlo, ali nista strasno i da samo skidamo turu. 




La Alma -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (14.11.2011 10:27:55)

Prvi mi je put da se beba prehladi, malo kasljuca, vec 2 noci joj skidam temperaturu paracetamolom i nosic joj pravo zacepljen dok je u lezecem polozaju a ovako dok sjedi normalno dise. Kasnije je trebam voditi doktoru ali sad kad citam ovo o antibioticima (koje ce joj vjerovatno propisati) ne znam sta da trazim od nje? Da radim nalaze ili sta?




Anoniman -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (14.11.2011 22:32:57)

majcice...vidim da je vec dva dana proslo...nadam se da ti je dijete vec ozdravilo...i da, nizak crp znaci da je virus u pitanju

la alma...ja bih trazila nalaz krvi, pa onda po tome uz dogovor sa pedijatrom vidjela da li je potrebna terapija i svakako kupila babyvac (moguce da kaslje jer joj se sline slijevaju)




Majčica -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (15.11.2011 9:23:35)

dadada, hvala ti - baš je tako kako i reče - temperatura trajala 2 dana, drugu noć se poceo znojiti u pola noći iz čista mira i tad je spala i nije se više ni vraćala, hvala Bogu. Danas je u vrtiću opet - doktor mi je rekao da treba da prođe 24h da nema temperaturu i onda može u vrtić.
Ovako sam radila zadnja 2 puta i izbjegli smo antibiotik - on se razboli, ja ga odvedem da izvadimo crp i tek  s tim idemo doktoru. I sve je do sad trajalo najduže 3 dana. Do sad je bilo odmah doktoru, oni pogeldaju, kažu grlo je crveno i dobijemo antbiotik, onda se kući heklam s njim sedmicu dana jer neće da ga pije, a i ne mogu ga s antibiotikom slati u vrtić, pored toga mu imunitet oslabi i u začaranom smo krugu.
La Alma, beba sigurno plače od slina, treba nos održavati prohodnim i pošto je manje dijete odvesti doktoru i tražiti nalaze, pogotovo ako je temperatura visoka.




La Alma -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (15.11.2011 12:11:16)

Sinoc nije imala temperaturu hvala Bogu, jucer joj je propisala neki Cefaklor sirup, jos s premisljam da li da joj dam... Stavljala sam joj one kapi Sunce moje malo, i nesto mi je doktorica govorila o sljezu, ali mi nije dala nikakve upute, nista konkretno...?




Majčica -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (15.11.2011 12:46:09)

Ja joj ne bi davala sirup kad vam je već spala temperatura, to je bio neki virus ili je tura bila od prehlade i začepljenog nosa. Ako se vrati tura, onda možeš razmisliti o sirupu ili eventualnom vađenju nalaza prije toga.
Sljez potopiš da stoji malo duže i onda to ukapavas u nos (tako ja radim, u manju kolicinu vode), prirodno je i nama je ORL doktor rekao da možemo i do 5 puta na dan. Propuse nosić, samo je moj dječak znao često povratiti nakon njega, jer je baš jako - najbolje davati prije jela ali s druge strane pošto ona ima šlajma nije ni loše da povrati da ga izbaci.




La Alma -> RE: Antibiotici-kada ih uzeti, savjeti (15.11.2011 13:01:52)

Da li ce ona sa 8 mjeseci znati to izbaciti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Taj se sljez uzima u apoteci? 




Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>