Federacija dobiva zakon o umjetnoj oplodnji (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


Amelaa RR -> Federacija dobiva zakon o umjetnoj oplodnji (4.9.2011 19:40:44)

Subota, 20 Kolovoz 2011 09:57 - Dnevni list
[image]http://www.dnevni-list.ba/images/stories/slikaaaa/7-8-2011/10-1-foto1.gif[/image]

Federalno ministarstvo zdravstva planira krajem
ove godine prema Vladi Federacije BiH uputiti prednacrt Zakona o medicinski potpomognutoj prokreaciji (MPO).
Kako su nam kazali u Federalnom ministarstvu zdravstva, po odredbama novog zakona regulirat će se način i postupak obavljanja medicinski potpomognute prokreacije u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, a obzirom da se radi o osjetljivom pitanju, zakon će biti rađen interdisciplinarno.
“Donošenjem separatnog zakona namjeravamo zakonski urediti ovu oblast, ali i stvoriti preduvjete za njezin daljnji razvoj te na taj način pomoći i bračnim partnerima koji imaju potrebu za ovom vrstom zdravstvene usluge”, rečeno nam je u ministarstvu.

Negativan prirodni prirast


Dobra je to vijest za sve parove, njih oko 100 tisuća koji zbog financijske situacije do sada nisu imali priliku postati roditelji. Naime, do sada je nepostojanje zakona o MPO-u u našoj zemlji mnoge bračne parove tjeralo na očaj budući da nisu mogli snositi ogromne troškove u nekim drugim zemljama, u kojima im se nudila mogućnost liječenja od neplodnosti.
Inače, BiH je jedna od rijetkih zemalja u Europi u kojoj Zakon o MPO-u nije zakonski reguliran. U zemljama u okruženju, primjerice, u Hrvatskoj, iako je riječ o zakonu koji je naišao na kritike, pacijentima se omogućava 6 besplatnih postupaka. U Sloveniji i Češkoj imaju najliberalnije zakone i samim tim najbolje rezultate, dok, recimo, u Francuskoj par mora dokazati postojanje dvogodišnje izvanbračne zajednice. U Norveškoj MPO je omogućen paru u stabilnoj izvanbračnoj zajednici koja mora postojati posljednje dvije godine, dok se na Islandu uvjetuje trogodišnja izvanbračna zajednica.
U BiH, ovisno o kojem je dijelu riječ, u RS-u se plaća jedan pokušaj MPO-a isto kao i u Distriktu Brčko, dok FBiH zbog nepostojanja Zakona o MPO-u ne snosi troškove za lijekove niti postupke.
Potreba za uvođenjem  Zakona o MPO-u pokazala se i više nego potrebnom budući da bi se time i poboljšala demografska struktura u BiH, koja je posljednjih godina prijetila životnom standardu i socijalnoj koheziji.
Naime, prema statistikama, zabilježen je negativan prirodni prirast, pa je, primjerice, broj rođenih u 2010. godini manji za 1041 osobu u odnosu na broj rođenih 2009. godine.
Osim toga, ništa manje nije bitna činjenica da je nepostojanje Zakona o MPO-u u FBiH štetilo i proračunu FBiH, budući da neplodni parovi koji idu u zemlje u okruženju na liječenje pune proračune istih u prosjeku za 5000 do 6000 maraka po postupku, a malo koji par je bio samo jedan put.
Pored svega, osim što parovi koji se odluče za postupak MPO-a u drugim zemljama imaju problem financijske prirode, problem se pojavljuje i kod neminovnog izostanka s posla zbog odlaska u inozemstvo, odnosno učestalog bolovanja koje većina poslodavaca ne tolerira, pa su žene prisiljene birati između potomstva i posla, posebice one zaposlene kod privatnih poduzetnika.

Ispovijest obitelji Skoko


O nužnosti uvođenja Zakona o MPO-u govorio nam je i bračni par Skoko, Ivana i Milan, koji su se, nakon godina borbe, prije tri godine podvrgnuli medicinski potpomognutoj oplodnji. Njihova kćerkica Lu danas je njihova najveća radost, a ovih dana ovaj bračni par kreće ponovno na neizvjestan put na kojem će pokušati dobiti svoje drugo dijete.
“Kad su nam rekli da ne možemo začeti dijete prirodnim putem, bili smo tužni i razočarani, međutim, uskoro nam se MPO nametnuo kao jedino rješenje. No, nismo znali gdje se obratiti u državi koja nema zakon o MPO-u. Ipak, ništa nas nije spriječilo krenuti dalje, pa ni ogromni troškovi zbog kojih smo bili prisiljeni zadužiti se. Danas smo sretni sa svojom malom Lu, a nadamo se da će biti i još djece”, kazala nam je Ivana, koja je pozvala federalne i županijske vlasti da neplodnost kao bolest više ne guraju pod tepih. Prema njezinim riječima, u okviru udruge DjeCa-Dječje carstvo pokrenut je projekt kojim se nastoji pomoći neplodnim parovima u BiH.
“Tek smo počeli s radom, a ciljevi su nam senzibilizacija javnosti za samu problematiku, donošenje zakona kao i isticanje važnosti postojanja istog. Sve to sada ide malim bebi koracima, ali je, po meni, bitno da se priča zakotrljala”, izjavila je Ivana.

Pokušaj za drugo dijete


Bračni par Skoko proces MPO-a prošao je u Klinici “Vuk Vrhovec” u Zagrebu. Mala Lu svijet je ugledala 24. srpnja 2009. “Njezino ime je zapravo Mariana Lu, a svoje neobično drugo ime dobila je kao zahvalu  dr. Draženu Lučingeru koji mi je pomogao da je dobijemo”, otkrivaju nam Ivana i Milan, kojima je malena Lu danas najveća radost. Ovih dana ovaj bračni par kreće ponovno na neizvjestan put na kojem će pokušati dobiti svoje drugo dijete.

Piše: Mirela Tučić




kokouli -> RE: Federacija dobiva zakon o umjetnoj oplodnji (4.6.2014 9:20:47)

Federacija nikad nece dobiti Zakon o MPO ,u to smo se juce uvjerili kada politicari nisu izglasali usvajanje istog .Sta ciniti dalje ,zanima li zapravo ovo ikoga pitam se .




Stranica: [1]