RE: zacini (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Miracle*3 -> RE: zacini (3.12.2012 14:55:23)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ovo se zove mrtva tema [sm=smiley36.gif]

Dakle, treba mi savjet. Da li je iko probao kombinaciju puretina i kim? Imam neku ideju za jelo, bit će punjenje za jufke od krompira i purećeg mesa, i interesuje me kako bi išao kim sa svim tim? Da dodam malo u fil i da pospem na pitice odzgo.


Hoces li puretinu termicki obradjivati prije nego sto je stavis u pitu? Ako hoces, prvo na ulju proprzi malo kima pa onda dodaj puretinu, jer je zacin intezivniji kad ulje poprimi taj miris zacina i na tome przis nesto. Ja u zadnje vrijeme tako radim. Nisam kim probala ali cesto koristim curry pa s njim tako. I super je,  sad ukusi su razliciti. A ovaj fazon sam nekad davno cula i nisam probala, ali su me podsjetili ovi sa Masterchefa i stvarno je superiska




Skvo RR -> RE: zacini (3.12.2012 14:55:55)

Ja sam je jela sa đumbirom..mislim stvarno mi nesto kim nije za puretinu...




djoisa -> RE: zacini (3.12.2012 14:59:01)

evo mozda ovo pomogne

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=425063974214449&set=a.239411126113069.64826.237412546312927&type=1&theater




Lejla Ka -> RE: zacini (3.12.2012 15:05:41)


IZVORNA PORUKA: djoisa

evo mozda ovo pomogne

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=425063974214449&set=a.239411126113069.64826.237412546312927&type=1&theater

Hvala, ovo je super za pomoć.




ninuska -> RE: zacini (3.12.2012 15:19:57)

ja puretinu cesto pravim i to sa muskantnim orascicem i meni je odlicna.




ninuska -> RE: zacini (3.12.2012 15:26:18)

gledam ovu tabelu sto ste stavili i vidim da po njoj piletina i kopar ne ide.A, naprotiv, bataci bez kosti ili pil. krila marinirani kombinacijom senfa, maslinovog ulja i kopra. MMMMMMMMMMmm, da samo znate kako je to dobro[sm=smiley1.gif]




Visnja RR -> RE: zacini (3.12.2012 15:30:48)

kod mene je curry zakon [sm=smiley36.gif]




leona81 -> RE: zacini (3.12.2012 15:32:29)

ovdje nije stavljena tabela zbog ukusa nego zbog zdravlja i slaganja namirnica...ukusno je mijesati razne namirnice ali nisu zdrave, kao npr 2 masnoce, 2 kiseline, 3 skroba i sl...




djoisa -> RE: zacini (3.12.2012 15:46:09)

ja sam tabelu svatila vise kao prijedlog..sve je bolje od vegete..pa tako i piletina s koprom




Visnja RR -> RE: zacini (3.12.2012 15:48:32)

e da i vegeta mi je zakon [sm=smiley36.gif]




djoisa -> RE: zacini (3.12.2012 15:50:33)

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

e da i vegeta mi je zakon [sm=smiley36.gif]


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  

ja sam je izbacila iz kuhinje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




koka i po -> RE: zacini (3.12.2012 15:53:22)

bijeli luk iz nanine baste je najbolji[sm=bravo.gif]
za one malo profinjenije ni onaj u granulama nije los[sm=smiley1.gif]
vegeta je dobra...nekad u ratu smo je pravili sami...jos malo pa cemo opet poceti kakva su vremena dosla




mirnah -> RE: zacini (3.12.2012 16:00:13)

a Boga mi koko kakva su vremena dosla dobro pa i ako budemo imali i sastojaka za domacu vegetu...nazalost. Mene zanima djumbir? u zadnje vrijeme cesto ga spominju u smislu da je jako zdrav ali ne znam gdje ga staviti kad kuham...na koji ga nacin spremiti i uvrstiti?




Skvo RR -> RE: zacini (3.12.2012 16:07:13)

evo na net-u

Da bi se mogao koristiti u ishrani, đumbir prije svega treba oguliti, pa potom sjeckati, ribati i sl. Ukoliko želite da vaše jelo ima jači okus, dodajte đumbir u završnoj fazi kuhanja jela, a blaži miris i okus ćete postići ako na samom početku kuhanja stavite đumbir.
Đumbir se može iskoristiti kao začin pirjanom povrću, supama, dodatak filu za pečene jabuke, a u kombinaciji sa susamom i kao dekorativno sredstvo za rižu.
Napravit ćete odličan sok ako pomiješate svjež, nariban đumbir sa sokom od limuna i medom, a ukoliko ne preferirate limun, pomiješajte đumbir i med s vodom.
Pri kupovini đumbira, uvijek se odlučite za onaj sa glatkom površinom, jer ćete na ovaj način znati da je svjež i upotrebljiv.
Svježi, neoguljeni đumbir se u frižideru može čuvati do 3 sedmice, a u zamrzivaču do 6 mjeseci. Sušeni đumbir treba čuvati u čvrsto zatvorenim, staklenim posudama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Možete ga također čuvati i u frižideru, te mu produžiti rok trajanja na godinu dana.


A vezano za upotrebu ja koristim kotanyi suseni dzumbir...riza, ubacujem u variva..eto...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ja ga jos nisam mixala sa slatkim varijantama.




leona81 -> RE: zacini (3.12.2012 16:07:40)

ja djumbir stavljam u sve...ne osjeti se toliko, najcesce u supu ga stavljam...odlican je(mislim na onaj u prahu) za svjezi to ce ti bolje objasniti jamie oliver:)




canim -> RE: zacini (3.12.2012 16:34:27)

Lejla_Ka ja sam sebi napravila kombinaciju, curokot, susam, lan i kim i to stavljam skoro po svim pecivima, pitama, cak i po przenim jajima, ja volim sjemenke i meni svako jelo dobije super smek uz njih, ali ja skoro nikad ne stavljam u fil nekog jela vec uglavnom kao sto sam i rekla samo pospem preko.




mirnah -> RE: zacini (3.12.2012 16:37:28)

jao super, vec ste mi pomogli! hvala...




M kao Mama -> RE: zacini (3.12.2012 16:38:00)

meni je kurkuma hit totalni, stavljam je haman u sve kuhao, u so za tjesteninu, baš mi je odlična, a baška što kažu da je jako zdrava




Visnja RR -> RE: zacini (3.12.2012 17:04:01)

ja korisitim ukiseljeni djumbir kad pravim azisjku platu ili varijacije na temu... kombinaciju : soja sos (kikamon), djumbir , vasabi pasta pomjesane otkrih kad sam pravila sushi...od tada obozavam tu kombinaciju ...stavljam je preko azije ...




Lejla Ka -> RE: zacini (4.12.2012 10:59:25)

Ima li se wasabi nabaviti negdje kod nas?

http://www.coolinarika.com/recept/caj-s-dumbirom/

Ja često kad imam korijen đumbira napravim ovaj čaj, zasladim ga medom, a neizostavno kad sam prehlađena.

Kad sam nedavno imala gripu radila sam ovo: sok od jednog limuna, velikodušna supena kašika meda, ravna kašićica cimeta i na vrh noža đumbira u prahu. To sam strpljivo mješala da se ujednaći, a onda dodala samo malo vode, cca jednu supenu kašiku da malo razrijedim. Jednom dnevno ovo i super mi je pomagalo.

Đumbir je meni malo citrusan, miriše svježe, a malo pali po ustima. Ja ga najčešće kombinujem sa piletinom u čorbama, u čorbi sa lećom.




Galicia -> RE: zacini (4.12.2012 11:37:24)

Ako se djumbir koristi kao lijek, onda on mora biti svjez inace nema nikakvog ucinka. A u hrani, kao zacin moze i u prahu.




Targus -> RE: zacini (26.12.2012 10:37:42)

Ja volim kombinaciju bosiljka sa mozzarelom ;) narocito na pizzi :) A zanima me da li se kod nas ima kupiti onaj macadamia nuts..koriste ih u nekim kolacima, al ne znam gdje ga ima?
http://www.macnutswa.com.au/about-nuts.htm




canim -> RE: zacini (26.12.2012 11:35:19)

Makadami imaš u bademu na carsiji.




MicoTico -> RE: zacini (26.12.2012 11:39:31)


IZVORNA PORUKA: canim

Makadami imaš u bademu na carsiji.

Pravo sam ljubomorna na taj vaš Badem [sm=smiley26.gif]




canim -> RE: zacini (26.12.2012 14:09:56)


IZVORNA PORUKA: MicoTico


IZVORNA PORUKA: canim

Makadami imaš u bademu na carsiji.

Pravo sam ljubomorna na taj vaš Badem [sm=smiley26.gif]

[sm=jezicek.gif] pa dodji ponekad do naseg Badema, ima svega [sm=love.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4] 5   Sljedeća stranica >   >>