RE: Kalendar nadohrane (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Uvođenje guste hrane



Poruka


dana3 -> RE: Kalendar nadohrane (15.10.2008 16:12:35)

hm kao sto rece jos 5 sedmica do poroda ali trckarim po forumima i citam unaprijed[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].to za ishranu beba ok je to sve ali ima i toga da je obicaj kod nas krajisnika da se malim bebama (1,2)mjeseca da malo corbe od graha.kao ono tri puta kad se pocne (tri kaskice)do sad nijedna beba nije umrla ili joj sta  bilo.tetak koji zivi u SA svom unuku sa nepuna dva mjeseca drzao zrna grozdja a on sisao.mi svi vristali na njega a dans mali je treci razred i ko od brda odvaljen,nista mu ne fali i drugo kako ja odraste a mama nije imala nikakve knjige i prirucnike.ono sto je danas jako vazno je da se izbjegavaju te modificirane ili kako se vec zovu vrste hrane koje su i dovele do razvoja raznih alergija.na to upozorava svaki doktor a vec ima proizvoda koji su cisto ekoloski.svi oni koji imajuuslova za uzgoj domace hrane bilo bi najbolje da to i urade.prirodno djubrivo i ostalo na takav uzgoj ne daje perfektan izgled ali je okus originalan i zdrav.ja kupujem proizvode samo sa tom oznakom.dijabeticar sam i moram da mislim na sve




mišur -> RE: Kalendar nadohrane (15.10.2008 17:21:20)

Tako maloj bebi dati graha....Zamisli samo taj mali želudac koji to mora da provari...
Mislim da je to jako jakooo rano...
Hvala vam na odgovorima, svima...
Probaću puru da napravim u ovim kombinacijama što ste napisale.Da budem iskrena, stvarno nisam znala da se može kombinovati sa voćem i povrćem...




hanabanana -> RE: Kalendar nadohrane (16.10.2008 11:23:58)

PUru možeš kombinovati sa svim, samo si pusti mašti na volju. Možda mi to nikada ne bi pojeli, ali dijete koje tek započinje nadohranu pojest će sigurno.
Umjesto pure možeš nekada dodati rižine pahuljice, proso. Čisto da promijeniš.




Amrino -> RE: Kalendar nadohrane (16.10.2008 11:27:40)

Možda mi to nikada ne bi pojeli...


Ne znam za vas- ali ja spucam sve sto iza njega ostane...a najdraza mi je pura sa bananom ili kruskom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image].
Naravno- te kombinacije mi prije ne bi ni u ludilu pale na pamet...ali sad sam se navukla.




mišur -> RE: Kalendar nadohrane (17.10.2008 9:48:48)

I ja sam ista, Amrino!
Sve što ostane iza njega, ja smažem...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]





Aminad -> RE: Kalendar nadohrane (17.10.2008 10:14:15)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]i ja isto sve, ponekad ne moram cijeli dan ništa drugo jesti, troje ih je dok iza svakog pomalo...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ElmaB -> RE: Kalendar nadohrane (21.10.2008 9:47:45)

Jucer kada smo bili na vakcini ponijela sam doktorici ovaj kalendar nadohrane i razgovarala s njom o uvodjenju hrane za blizance. Rekla mi je sljedece: na posljednje seminaru koje organiziralo udruzenje pedijatara Evrope, receno je da su posljednja istrazivanja i studija pokazala da se hrana koja sadrzi gluten moze davati bebama sa nepunih sest mjeseci. Zatim su istrazivali reakciju na proteine iz kravljeg mlijeka i rezultati su ponistili ona prethodna istrazivanja. Naime, sa 6 mjeseci se vec mogu uvoditi postepeno i mlijecni proizvodi. Jedino su se slozili da se zumace daje sa deset, a bjelance sa 12 mjeseci. Takodjer, ona kaze da junetinu i fasirano meso tek nakog godinu dana, kao i masnoce i sve vrste brasna.
Ovo su pokazala nova istrazivanja i ona kaze da je ovaj kalendar nadohrane, zastario! E, sada da li treba pratiti novitete koje oni otkriju, pa da svaka nova generacija se drugacije hrani ili jednostavno poslusati svoj instikt, prosudite sami!!!
Jedino treba oprezno uvoditi hranu kod djece u cijim porodicama su zabiljezeni slucajevi alergije na neku vrstu hrane!

P.S. U pitanju je doktorica Gordana u domu zdravlja Omer Maslic. Znam da pojedine mame svoju djecu upravo vode kod ove doktorice, pa sljedeci put kada odete upitajte je za ovo sto je meni ispricala!




Aminad -> RE: Kalendar nadohrane (21.10.2008 10:28:15)

Elmab to je upravo ono što sam ja nekad i negdje na ovom forumu pisala. Sve su generacije pokusni kunići za nešto što će možda koristiti generacijam poslije i nikako ne možeš biti pametan u moru informacija ali meni se ipak čini da je bolje biti oprezan, barem ja tako radim.
Bilo koje dijete uvijek može dobiti alergiju iako niko u porodici nema ali od nekog počne.

MM je kao dijete imao jak osip oko usta svekrva kaže da nema pojma šta je bilo i da su zbog toga bili jedno vrijeme u bolnici i da ni doktori nisu znali od čega je, sad kontam vjerovatno je bila neka alergijska reakcija, ali kod moje svekrve se inače nikad ništa ne zna, neko je bolestan i to je činjenica a od čega i zašto nema veze nije ni važno.

MM povremeno ima alerg. reakcije, hunjavicu kihanje ... ja sam kao dijete bila alergična na ubod insekta, znalo je doći do gušenja. Merjema nije imala nikakve alerg. reakcije do sada. Imran nam je preživio staršne alergijske krize.

Sad bih ja bila totalno glupa da Burhana hranim na svoju ruku i po onom daaaaaj mu ba nek dijete jede neće mu ništa biti. 

Ali mislim da isto tako trebaju biti oprezne i one majke kod kojih nema niko alergičan jer ni kod MMniko nije bio alergičan ali on eto jeste.  
Ne kažem da treba slijepo pratiti tabelu, ali neke osnovne smjernice su jako dobro date u ovim tabelama.







Amrino -> RE: Kalendar nadohrane (21.10.2008 10:31:17)

Mnogim forumasicama a i mnogim mamama nije jasno sta je ustvari "tablica dohrane", pa cu ja evo pokusati objasniti.
Govorit cu konkretno o ovoj tablici koju je postavila hanabanana- a po kojoj sam se i sama vodila (uz manja ili veca odstupanja).
Ovu tablicu dohrane su sastavile mame (mame koje se dugo time bave) sa portala Roda.hr nakon dugotrajnog istrazivanja, konsultacija sa pedijatrima, nutricionistima, dermaolozima...itd. Vodile su se njihovim savjetima ali i svojim i iskustvima mnogih majki...Tablica dohrane je samo vodic i pomagalo i nikako nije konacna- sto znaci da se stalno nadopunjuje...sticu se nova znanja, stizu novi rezultati istrazivanja (kao sto spominje ElmaB)...mnoge stvri se mijenjaju...
I nase mame su se vodile "tablicama dohrane" samo iz tog vremena- a od tada se dosta toga promijenilo...I one su se vodile savjetima pedijatara samo sto su se ti savjeti znatno razlikovali od ovih danas.
Niko ne kaze da je ova tablica TACNA- jer nije to matematicki zadatak...to je samo vodic.

Sto se glutena tice- koliko sam upoznata (a vjerujem da jesam) nije isto za dojene i nedojene bebe. Ne znam ElmaB jeli to pedijatrica spominjala- ali dojene bebe imaju znatno veci imunitet na stetne uticaje glutena- zbog toga se dojenim bebema predlaze uvodjenje glutena u periodu kada je dojenje najintenzivnije (to je otprilike oko 6. mjeseca) a bebama na AD- nesto kasnije.

Zato- ponavljam ovo je samo vodic...najbolje bi bilo kada bi s vremena na vrijeme ovu tablicu same mi korigovale...uvodile i ostale namirnice (kojih na tablici nema) pa zajednicki napravile novu tablicu (na osnovu nasih iskustava) kako bi olaksali mnogim majkama i bebama.
Ne zelim da ovo preraste u jos jednu bespotrebnu prepirku pa bih unaprijed molila da se svi pridrzavamo zadate teme.
Hvala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




ElmaB -> RE: Kalendar nadohrane (21.10.2008 10:38:17)

Ne vidim zasto bi se ovo smatralo prepirkom, ako samo iznosimo svoje misljene u okviru zadate teme? Cak, sta vise, ja sam napisala ono sto mi je rekao ljekar.
A, pedijatrica zna da moje bebe nisu dojene, pa mi je rekla da slobodno mogu davati hranu koja sadrzi gluten!




Amrino -> RE: Kalendar nadohrane (21.10.2008 10:46:21)

IZVORNA PORUKA: ElmaB

Ne vidim zasto bi se ovo smatralo prepirkom, ako samo iznosimo svoje misljene u okviru zadate teme? Cak, sta vise, ja sam napisala ono sto mi je rekao ljekar.
A, pedijatrica zna da moje bebe nisu dojene, pa mi je rekla da slobodno mogu davati hranu koja sadrzi gluten!



Ma nije ovo prepirka ElmaB [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]- nego da ovi nasi postovi ne proizvedu neku prepirku...Ma ja pisem unaprijed [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]...valjda me paranoje pucaju (nije ni cudo jer se na svakoj temi brzo zakuha u zadnje vrijeme).
Halalite [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Ma mozes (sto se glutena tice) samo eto obrati paznju hoce li biti kakvih reakcija u sedam dana nakon toga (osip, hunjavica, kasalj i sl.) a ako bude sacekaj onda jos malo.




rozi -> RE: Kalendar nadohrane (2.11.2008 20:26:34)

Trebam savjete u vezi nadohrane, malom je 4,5 mjeseca i kontam iskljucivo dojiti do 6 mjeseci. Sada mi nije jasno da li da cekam punih 6 , pa da pocnem , jer znam da prvih dana ide po 1-2 kasicice, pa pa uvodjenje nove namirnice svaka 2-3 dana.  Sta ako odmah ne bude htio prihvatiti, hoce li mu stetiti ako se budemo ucili neko vrijeme? Prva 3mjeseca je super dobivao na tezini, a zadnjih 1,5  je dobio samo pola kilograma, pa sam se malcice prepala.
Malo sam citala vase postove , pa sam vise puta procitala nesto kao: ''Bebi je 6 mj. i jedemo jabuku , mrkvu, krusku, .... ''  Eeee , a valja doci do toga da se naucimo jesti.

Unaprijed hvala na savjetima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Aminad -> RE: Kalendar nadohrane (2.11.2008 21:47:55)

Draga rozi da ti ne nabrajam mame koje će ti sad odmah reci da ne počenješ do punih 6 s dohranom ali isto tako nemoj ni da ti nabrajam one koje će ti reći počni sad odmah to sama odluči, štagod ti mi rekle odluka je tvoja.

Ono u čemu ćemo se sve složiti, sigurna sam, je da se počinje sa par kašikica, da beba može odbijati hranu a onda treba ponovo pokušavati. Prvi mjesec kad se uvodi dohrana ta dohrana bebi ne zamjenjuje obrok nego se beba navikava na nove okuse zato nemoj da te to opterećuje.

Polahko, lagano, zalogaj po zalogaj bez opterećenja. Nije to ništa strašno.

To što beba manje dobija je normalno i naši su tako ne brini se.

Da ti sad dalje ne pametujem imaš jako puno informacija i savjeta o tome s čim početi, neko s voćem, neko s povrćem a neko sa žitaricama i po meni sve s čim počneš je uredu. Napravi neki svoj plan, šta se tebi čini najboljim.


Sretno malom a i tebi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Amrino -> RE: Kalendar nadohrane (3.11.2008 12:37:34)

Mi smo poceli lagano sa nadoranom kada je napunio 6 i po.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Naravno da sama ti trebas odluciti- ali moj ogovor na tvoje pitanje i bio- beba doji i NE, ne moze joj naskoditi. Ukoliko tvoj bebac na pocetku bude odbijao hranu- to znaci da jednostavno za nju jos uvijek nije spreman. Probas ponovo za par dana i to je to. Ne sikiraj se...nigdje necete zakasniti ni ti ni on. Samo opusteno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




rozi -> RE: Kalendar nadohrane (4.11.2008 10:04:06)

Hvala vam na odgovorima, pokusacu sacekati punih 6 a do tada se informisati i napraviti plan. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




hanabanana -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 12:32:41)

Mi smo  počeli sa 5 mjeseci i koji dan, sada će nam sedam mjeseci i još uvijek imamo samo jedan pravi obrok. Samo polako. 




hanabanana -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 12:36:30)

IZVORNA PORUKA: ElmaB

ona kaze da junetinu i fasirano meso tek nakog godinu dana, kao i masnoce i sve vrste brasna.


Ja ne razumijem jedno....ne treba davati brašno, ali se može dati gluten?!

Šta se misli od tim da se na daje  brašno??

Da se ne daju pojedine žitarice, da se ne daje kruh ( od pojedinih žitarica ), da se ne daje smoki, da se ne daje keks....




ElmaB -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 15:15:29)

IZVORNA PORUKA: hanabanana


Šta se misli od tim da se na daje  brašno??

Da se ne daju pojedine žitarice, da se ne daje kruh ( od pojedinih žitarica ), da se ne daje smoki, da se ne daje keks....



Ne znam Hanabanana, ja sam samo prenijela ono sto mi je dr rekla. Ako te bas zanima, pitaj nju, dr Gordana Vukovic Dom zdravlja Omer Maslic! Pretpostavljam da je mislila, recimo na kukuruzno brasno, puru koju vi toliko forsirate, a ja svojoj Tei to nikada nisam pravila, niti cu blizancima! I nisam primjetila da joj nesto fali jer kao beba nije jela puru!!!
A, cisto sumnjam da ces ti svom djetetu davati da jede smoki prije napunjene godine dana, jer ti veoma vodis racuna o prehrani djeteta!!!






Emina* -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 15:59:42)

Palenta nije isto sto i psenicno brasno....
Po meni je jako puno zdravo, prije svega sadrzi folnu kiselinu i puna je beta karotenom....
Mislim da bi je i odrastao covjek trebao imati u svojoj prehrani, a ne samo bebe....




hanabanana -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 16:09:47)

Ne znam čemu ovi uzvičnici. Ja sam pitala jer sam zbunjena. Ako se može davati gluten, kako se onda ne smije davati brašno. To je kontradiktorno.





ElmaB -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 16:31:09)

Pretpostavljam da ti ne moram objasnjavati zasto uzvicnici, a da li je kontradiktorno ili ne obrati se doktorici, a ne meni. Ponavljam, ja sam samo prenijela njeni rijeci!!!
Emina, za palentu je stvar ukusa. Ja je isto rijetko pravim i nama jer nismo bas ljubitelji, ali da sada svaki dan svoje djete kljukam time, necu. Koliko sam primjetila, vi u skoro svako jelo dodate palentu ili sta li vec drugo!




hanabanana -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 16:42:04)

Ma pusti sada palentu, ni ja je ne stavljam u jelo bebi, Hani je pravim kada i sebi.
Ne znam u čemu je problem, ti kao da misliš da te napadam. Ali iskreno, čudno mi je da je nisi pitala kako može gluten a ne može brašno.
Pa jel to znači da dijetetu ne smijemo dati ni kiflu sa pavlakom, Hani sam to davala kada je imala 11 mjeseci?

Što se tiče palente, vjerujem da je većina stavlja da bi zgusnula smjesu. Ja nekada radi istoga stavljam babyrise, nekada kukuruzne pahuljice, nekada proso pahuljice, nekada ništa.




nesanica -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 16:46:13)

Koliko sam primjetila, vi u skoro svako jelo dodate palentu ili sta li vec drugo!


Ja dodajem uvijek u voce puru ili neke zitarice i mislim da je to ipak zdravije nego  kupovati one vocne kutije od Milupe, Hippa i sl.
Napominjem ovo je moje licno misljenje!!!!




treselle -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 17:07:14)

Sta mislite kada bi trebalo poceti sa cvrstom hranom kod beba koje ne doje??? Da li je bolje poceti pomalo sa 4 mjeseca ili ipak cekati malo duze?




hanabanana -> RE: Kalendar nadohrane (7.11.2008 17:10:18)

Moja Hana nije bila dojena beba, počeli smo kada je napunila 5 mjeseci. Sa 4,5 sam joj počela cijediti jabuku i mrkvu.

Isto sam uradila i sa mladjom koja je dojena ali njoj sam sokove cijedila tek sa punih pet, a nadohranu počeli sa 5 i pol.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>