Fondant 2 (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Ilhana RR -> Fondant 2 (4.1.2012 11:52:51)

Fondant 2

Radi lakseg otvaranja rijesili smo da napravimo novu temu za fondant. Prva tema Fondant ce ostati ali je zakljucana.

Prema americkom receptu sa stranice Joe''s Pastry

35 grama zelantina
1/5 dl hladne vode
1 1/2 dl glukoza
1 kasika glicerina
1 kasika margarina
1 kaskica vanilinog extrakta
25 dl secera u prahu (ili dok nenapravis tvrdo tijesto)

Upute:

Pomjesati zelantin sa vodom.

[img]http://www.joepastry.com/pics/rolledfondant1.jpg[/img]

Pustiti da ostoji i onda na pari istopiti (ili u mikrotalasnoj 2 puta po 15 sekundi).

[img]http://www.joepastry.com/pics/rolledfondant2.jpg[/img]

Dodati margarin i pustiti da se istopi, ako postoji potreba staviti jos koju sekundu u mikrotalasnu.

[img]http://www.joepastry.com/pics/rolledfondant3.jpg[/img]

Dodati zelantin u posudu gdje je nasut secer u prahu.

[img]http://www.joepastry.com/pics/rolledfondant4.jpg[/img]

Mjesati dok ne postane "tjesto" (za lakse mjesanje namazite ruke uljem malkice)

[img]http://www.joepastry.com/pics/rolledfondant5.jpg[/img]

Mjesite dok ne bude smjesa postala glatka i elasticna.

[img]http://www.joepastry.com/pics/rolledfondant6.jpg[/img]

I zapocnite sa farbanjem fondanta.

[img]http://www.joepastry.com/pics/rolledfondant7.jpg[/img]

Tortu za podlogu ispod fondanta mozete praviti koju zelite, bitno je da je cvrsta.

Fil po torti koji se nalazi ispod fondanta kazu da je najprakticniji buttercream.

Recept:

125 gr putera
200 gr šećera u prahu
3 kašike mlijeka

Butter krem : Umutite puter sa šećerom u prahu, a onda dodajte mlijeko.


Na tema Fondant imate mnogo lijepi i dobri savijeta cak i inspiracija za fondantiranje. Pogledajte kako je to sve pocelo: Fondant




Mya_81 RR -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 11:59:37)

Meni nije jasno šta bi bio slatki sirup za peciva [sm=zmeden.gif]




Ilhana RR -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 12:01:00)


IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR

Meni nije jasno šta bi bio slatki sirup za peciva [sm=zmeden.gif]


Ne znam ni ja al primjetila sam da mi nekako bolje se razvija kad imam taj sirup u fondantu nego bez.... :/




Ilhana RR -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 12:04:32)

Sorry dok ponovo prevedo recept skonta da je to glukoza ;)




ElmaB -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 12:05:05)

Pa jesi li ti Ilhana kupovala taj sirup? Koji je sastav na deklaraciji?




Ilhana RR -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 12:08:49)


IZVORNA PORUKA: ElmaB

Pa jesi li ti Ilhana kupovala taj sirup? Koji je sastav na deklaraciji?


tekuca glukoza, ja to uvijek imam kod kuce i stavljam u slatka peciva... postoji to i dole, znam da je od mm tetak koji je radio u pekari Klasovoj rekao da to oni koriste u nekim hljebovima i pecivima...




ElmaB -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 12:27:05)

Evo recept za gum masu:

Potrebno je:
1 puna kasika glukoze
3 vece kasike mlake vode
1 kasika tragacenth gum (gum-tex)
452 grama secera u prahu koje prethodno malo prosijemo

Upute:
Zagrijati glukozu i vodu dok nebude mlako.Izmjesati Gum-tex sa jednom casom punom secera i dodati smjesu glukoze. Sve jako dobro izmjesati.Lagano rukama dodavati i mjesati ostatak secera dok neupotrebite jednu trecinu od citave kolicnu.Sa gum paste je mnogo lakse raditi kada malo odstoji.Prema tome uzmite plasticnu vrecicu i ostavite preko noci . Sutradan uzmite komad i dodajite ostatak secera dok nebude lagana za motanje izradu itd tj dok nebude vise ljepljiva za ruke.Gum paste moze da stoji zatvorena dobro i do par mjeseci u plasticnoj vrecici koja je ubacena u plasticnu posudu sa poklopcem.


Gumi tex se ima kupiti od Wiltona.




Monaa -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 17:02:42)

Zna li neko ima li se igdje jos u Sarajevu osim u onom Alperu kupiti gotov fondan?




Rabi -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 18:11:52)

mislim da ElmaB po narudjbi pravi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
evo tu je nasa vrijedna mama Elma pa  nek potvrdi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ElmaB -> RE: Fondant 2 (4.1.2012 18:47:13)

Hvala Rabi na lijepim riječima![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ali da me ne sankcionišu zbog reklamiranja, poslala sam Monaa PP.




madam x -> RE: Fondant 2 (5.1.2012 17:51:12)



Evo je, prva u novoj temi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

[image]http://www4.slikomat.com/11/0105/vda-emira.jpg[/image]


Moje prve ružice

[img]http://www4.slikomat.com/11/0105/k6u-za-4-a.jpg[/img]




bebacha -> RE: Fondant 2 (5.1.2012 19:53:09)

ja cu da se rojnem.et samo da se pozalim.sutra moram pravit crnu tortu a nema crnu boju,nema je nigdje.sta da radim.pravim bumbu i hello kitty.znaci treba mi za konture i za bumbine noge




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (5.1.2012 22:36:55)


IZVORNA PORUKA: bebacha

ja cu da se rojnem.et samo da se pozalim.sutra moram pravit crnu tortu a nema crnu boju,nema je nigdje.sta da radim.pravim bumbu i hello kitty.znaci treba mi za konture i za bumbine noge


joj bebača a što prije ne reče mogli smo ti poslat odavde[sm=smiley13.gif]

a da sa smeđom radiš[sm=zmeden.gif]




Ilhana RR -> RE: Fondant 2 (5.1.2012 23:03:22)

Bebacha, evo ovdje imas par solucija kako da napravis crnu boju...

http://www.wikihow.com/Make-Black-Food-Coloring

Metoda 3 haman ispadne ko prava crna ;)




madam x -> RE: Fondant 2 (6.1.2012 20:14:50)

Da li postoji neka krema kao alternativa za butter-cream, rado bih probala nešto drugo?




Ilhana RR -> RE: Fondant 2 (6.1.2012 20:38:37)

zinanina ima ona krema sto se koristi za oblandu...

6 zumancadi umutiti sa 250 gr secera u prahu sa 250 gr margarina i vanilin secer...

ja kad sam ga nedavno pravila ispo mi je isto cvrst kao buttercream =)




madam x -> RE: Fondant 2 (6.1.2012 22:26:07)

Ilhana , ja ne volim ovakve kreme gdje idu samo žumanjci ili samo bjelanjci, šta da radim sa ostatkom?
I kako obrađuješ žumanjke?




bebacha -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 8:19:10)

evo jos jedna moja

[img]http://www4.slikomat.com/11/0107/hf2-SAM-18.jpg[/img]




bebacha -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 14:30:38)

[img]http://www4.slikomat.com/11/0107/3q-SAM-18.jpg[/img]




ElmaB -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 15:10:03)

Bebacha[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




gvendolina -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 15:27:17)

bebacha pa i ti fondant majsto,svaka cast[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ja bi tako voljela da se okusam sa ovim dekoracijama ,ali ne bi smjela sama praviti fondant radije bi uzela gotov...ElmaB nisam znala za ovo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]kad se odlucim znam kome se obratiti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ananas_ze -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 17:07:34)

bebacha torte su divne gledam ih i razmisljam o strpljivosti pri radu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
mene zanima kako napraviti tortu na torti a da se ova donja ne stuši od tezine gornje, ako me razumijete[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




ElmaB -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 17:16:48)

Gvendolina, nije problem, kada zatreba tu sam.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Ananas_Ze, ima čirtav postupak kao se prave na sprat: 1. Gornja ne smije biti teža od donje, 2. Sve torte prvo pojedinačno završiš, znači obložiš fondatom i onda redaš. 3. U donju tortu zabodeš štapiće (drvene ili plastične, a mogu i one velike debele slamke), recimo četiri  i neka vire jedan cm. Onda stavljaš drugu tortu i tako redom. I... neće se srušiti.




bebacha -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 17:19:10)

a kako prenijet zavrsenu tortu na drugu odnosno prvu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 
ja sam kontala drugu slagat direktno na prvoj torti




ananas_ze -> RE: Fondant 2 (7.1.2012 17:25:46)

ElmaB hvala na uputi ja sam pravila i nisam tako pa mi je donja bila malo udubljena, stavila sam sliku na proslu temu a mogu opet i na ovu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>