RE: Rana stimulacija (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> NedonoščadPoruka


dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (18.11.2012 18:50:16)

Rast i razvoj djeteta

Kada govorimo o rastu mislimo na povećanje određenih dimenzija (visina,obim glave i sl.) te mase tijela (mjereno u kg), a kad govorimo o razvoju mislimo na kvalitative promjene, sazrijevanje, funkciju, reaktivnost i prilagodbu organa i tkiva od začetka do kraja adolescencije.

Za ocjenu fizičkog napretka u praksi nam služi mjerenje tjelesne težine i visine, koje onda upoređujemo sa vrijednostima iz tablica ili krivulja (konstruisane su na osnovu statistički obrađenih podataka velikog broja zdrave djece).
Podaci se upisuju na grafikonima na kojima su upisane i normalne biološke varijacije težine i visine. Takve krivulje zovu se centilne krive i pogodne su za dugoročno praćenje rasta i razvoja djeteta.

Rast i razvoj u pojedinim razdobljima života

Novorođenče

90% novorođrnčadi je teško između 2,5 - 4,1 kg
Gubitak težine u prvih 2-4 dana je 7-10% (fiziološki pad težine)
Do kraja prvog mjeseca dobija 150-200 gr sedmično
90% novorđenčadi ima dužinu između 46-54 cm

Dojenče

Prvo tromjesečje dobija prosječno 175 gr sedmično ili 750 gr mjesečno
Drugo tromjesečje 140 gr sedmično ili 600gr mjesečno
Treće tromjesečje 105 gr sedmično ili 450 gr mjesečno
Cetvrto tromjesečje 75 gr sedmično ili 300 gr mjesečno

Sa 5 mjeseci dojenče je udvostručilo porođajnu težinu, u dobi od 12 mjeseci je utrostručilo
U toku prve godine naraste oko 25 cm, tako da je prosječna visina sa 12 mjeseci oko 75 cm
Velika fontanela se zatvori između 9-18 mjeseci.

Mlađe predškolsko dijete (druga godina života)

U toku cijele druge godine težina poraste do 2,5 kg
Rast u visinu do 12 cm (od oko 75 naraste do 87 cm)

Predškolsko dijete ( 3-5 godina)

Rast je ravnomjeran 2 kg godišnje (dijete od 6 godina ima prosječno oko 20 kg)
Visina se poveća 6-8 cm godišnje ( sa 6 godina visina je oko 115 cm)

Rana školska dob

Težina raste prosječno 3-3,5 kg na godinu
Visina raste oko 6 cm godišnjeDd -> RE: Rana stimulacija (21.11.2012 0:18:08)

Evo ja prselih post i ovdje. je li to ok?[sm=zmeden.gif]

Nas bebac ima devet mjeseci. Rodjen je u 39.-oj sedmici uredno vodjene trudnoce, spontano, sve ok. Apgar bio 9/9. I sve kasnije bilo ok. Nekako nismo ocekivali da odmah drzi glavicu, ali eto to je bio prvi znak. user posted image Vakcina koja se prima sa 2 mjeseca je odgodjena zbog "slabije motorike" i receno nam da dodjemo na kontrolu a 2 mjeseca user posted image user posted image user posted image user posted image , a da do tada vjezbamo podizuci dijete za rucice iz lezeceg u sjedeci polozaj (sto je kasnije receno da je strogo zabranjeno raditi jer doktori to samo na pregledima radeuser posted image ).r
Napominjem, nama je ovo drugo dijete, tj.imali smo iskustva! Ali smo slusali savjete pedijatrice koja je naglasavala princip individualnosti u razvoju, a i mi samo razumijemo taj princip kroz razlicite situacije.
I tako, cekajuci ta dva mjeseca do kontrole mi smo vjezbali na taj preporuceni nacin. Nije bilo napretka, a poceo je i sporije da dobija na tezini. (U prva dva mjeseca dobio je po 900g uz dojenje i samo dojenje, a kasnije je za 2 mjeseca dobio samo 450g user posted image ). Potrazili smo i privatno pedijatra koji je savjetovao da pored dojenja uvedemo adaptiranu formulu te da se javimo neuropedijatru i fizijatru. Kako nam za to trebaju uputnice (jer ne moze se bas sve privatno, na zalost), opet smo otisli u nas Dom zdravlja gdje nam je druga pedijatrica savjetovala da ne idemo dalje, da je on samo lijen, te da na isti nacin vjezbamo i da dodjemo na kontrolu za mjesec dana.
Boze, oni kao da se boje reci istinu!! A nama je u tom momrntu to odgovaralo jer bolje da je lijen nego....Mada, vjerujte da savjest nije bila mirna.
Nakon mjesec dana odemo do trece pedijatrice, koju sada smatramo NASOM pedijatricom i koja nam je rekla:"Ja ovo dijete vidim prvi put, pogledat cu ga, ali mislim da morate ici dalje!" To je dr. Meliha Kakrin-Cinjarevic user posted image !!!!
Tako pocinje nasa avantura na Jezeru....neuropedijatrija, fizijatrija, pa pored svega jos i pulmologija. Prim Jonuzi i prof. Ajsa pokazali su se kao pravi insani, ljekari profesionalci...Svaka cast!!! Neka im Bog podari zdravlje i da nam jos budu tu...
Bebac, kao sto negdje napisah (al sam se raspisalauser posted image , ima 9 mjeseci: ne drzi jos najbolje glavicu, ne sjedi, slabije prati pogledom, ne poseze za igrackama...Smije se, reaguje na glas, na golicanje, prati igracku pogledom ali kratko, nakon vjezbanja otvorio je saku, poceo se okretati na stranu (jos ne na stomak), poceo se oslanjati na rugice kada lezi na trbuscicu (ali uz pridrzavanje zbog slabijeg odrzavanja ravnoteze)...Vjezbanje je pomoglo hvala Bogu, od avgusta do sada ima promjena. Nisu to veeeelike promjene, ali su promjene za nas velike. Ne poredimo ga, ili se bar trudimo ne porediti ga sa vrsnjacima. Possmatram ga kao pojedinca koji ima teskoce, ali i koji pokazuje pomake u odnosu na svoje prethodno stanje.
Dd -> RE: Rana stimulacija (21.11.2012 0:23:51)

Opet ja...
Bebac je imao 8 i po mjeseci kada smo radili sistematski; TT-6600g, TD-75cm, OG-42cm i OGK-41,5cm. (po rodjenju je bilo TT-3650g, TD- 54cm, OG-34cm i OGK-33cm). Sicusan je, a jede. Doji kad god zatrazi, popije 3-4puta na dan po 150ml formule, ali slabo voli gustu/ cvrscu hranu.
Ma svega....da pisem citav dan..uhfff
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (21.11.2012 19:21:45)

Postovana,
Naravno da nije problem sto ste post prebacili na ovu temu. Iz Vaseg teksta sam zakljucila da ste od samog rodjenja bebice postavili se kao jedna brizna majka, koja je samo pratila upute strucnih lica. Zao mi je sto ste prozivjeli nekoliko razlicitih misljenja i kako kazete radili sve sto Vam se kaze. Na zalost, desava se, ali mislim da niste zakasnili sa ukljucivanjem bebe na tretman rane stimulacije. Kako sam procitala, sada idete kod dr. Ajse i jako mi je drago zbog toga. Mislim da biste se trebali drzati te doktorice jer ipak ona je jedini fizijatar razvojne dobi i po tome se razlikuje od ostalih fizijatara. Ono sto Vam ona kaze da radite, bez sumnje bit ce dobro i ako budete slijedili upute, bebica ce pokazati znacajan napredak. Ja koliko sam shvatila, podijelili ste sa nama Vase iskustvo i hvala na tome. Nisam pronasla neko konkretno pitanje, pa s toga i ne odgovaram. Ukoliko nisam nesto dobro shvatila, molit cu da ponovite pitanje, a ukoliko ste se javili da podijelite iskustvo sa nama, bit ce mi cast da se cesce javite pa da zajedno pratimo razvoj Vase bebice i mozda povremeno dodamo nesto iz naseg iskustva. Do tada, veliki pozdrav od Tima rane intervencije.
Odgovor od strane: dipl. defektolog-somatoped (motoricka ostecenja i hronicne bolesti)
Dd -> RE: Rana stimulacija (21.11.2012 19:51:26)

Hvala Vam mnogo...I da, dobro ste shvatili, zeljela sam podijeliti iskustvo i za sada nemam neko konkretno pitanje. Slusamo prof. Ajsu koju izuzetno cijenim jer daje mi nadu da ima izuzetnih lijecnika i kod nas u BiH. Izuzetnih lijecnika, ali i Ljudi, kao sto ste i vi.
Borimo se, ne predajemo se...znam da je put dug, pun prepreka, ali i prepun roditeljske ljubavi i ljubavi bliznjih.
Vjerujte da imamo podrsku ljudi od kojih to nisam ocekivala, a iskrena je podrska (osjetim to).
[sm=smiley27.gif][sm=smiley27.gif][sm=smiley27.gif][sm=smiley27.gif]
Hvala vam mnogo, a raduje me i sto sam postala aktivniji clan ovoga cijenjenog drustva. Na zalost, pvod mi je bio nezeljen, ali...
Hvala Vam na rijecima podrske
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (22.11.2012 11:53:22)

Drago mi je zbog vas a i bebice da ste pronasli adekvatnu ustanovu i strucnjake koje cete slijediti ubuduce. Za bilo kakva pitanja, stojimo na raspolaganju. Puno srece, uspjeha i istrajnosti u radu zelim...
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (25.11.2012 18:21:56)

Više nismo bebe


Najveći izazovi svakom roditelju u odnosu s djecom nastaju u vrijeme kada treba da uči o navikama i ponašanju. Pred vas, ali i pred njih, stavljaju se veliki zadaci - kako ih naučiti da koriste tutu, kako ih izbaciti iz vašeg kreveta, kao i mnogi drugi. Sve u svemu, posao roditelja nije jednostavan, ali je svejedno najljepši posao na svijetu.

Najbolji pokazatelj da je konačno vrijeme da zamijenite pelenu tutom, jeste činjenica da dijete ima redovnu stolicu, da može samostalno povući gaćice gore i dolje, da imitira kako se drugi ukućani ponašaju u kupatilu. Naravno, vaša beba bi trebala znati na neki način signalizirati da je vrijeme za tutu. Dakle, ne postoji idealno vrijeme, nego ono ovisi konkretno o djetetu. Dok su neke majke uspjele djecu naučiti s nepunih godinu, druge se s trogodišnjakom još muče.

Gaćice za "veliku" djecu

Prelazak s pelene na tutu može biti kompliciran. Neće biti lako, ali zajedno možete uspjeti. Ako ste odlučili da je došlo i vrijeme za to, donosimo vam nekoliko osnovnih koraka kojima se trebate rukovoditi.

1. Jedan od načina na koji možete provjeriti je li vaše dijete spremno jeste da "trenirate" jednu sedmicu. Ako dijete ne pokazuje znakove da je shvatilo "lekciju", znači da nije spremno. Vratite ih pelenama i pričekajte.

2. Dopustite im da sami biraju svoje donje rublje. Pokažite im gaćice u prodavnicama i objasnite da su to gaće za "veliku djecu", koja nuždu obavljaju na tuti. Kada izaberu svoje gaćice "za velike", bacite pelene u smeće. To će im pomoći shvatiti da sada sudjeluju u velikoj promjeni.

3. Dajte djetetu čašu tečnosti koju voli i uz to neki slani kreker ili štapiće. Nakon toga posjednite dijete na tutu, neka ne sjedi duže od 2 minute. Ponavljajte to svakih 15 minuta. Ako mu svejedno "pobjegne" u gaćice, a ne u tutu, nemojte se obeshrabriti ili naljutiti na dijete. Tek uči. U početku je uvijek teško, ali s vremenom će shvatiti bit. Obično se dijete prvih nekoliko puta pomokri u gaće, dok ne "sazna kakav je to osjećaj". Nakon toga se obično navikne na tutu.

4. Kada dijete uspješno obavi nuždu na tuti, napravite mu malu zabavu. Skačite, plešite, pustite muziku. Pozovite nanu, djeda, neka mu i oni čestitaju. Neophodno je da uspjesi budu popraćeni veseljem.

5. Hvalite svaki djetetov odlazak na tutu. Neka se osjeća zaslužno i "veliko". S druge strane, pripremite se i na "propuste". Dijete ne može preko noći promijeniti naviku. Tu i tamo će se upiškiti u gaćice, ali to nije razlog da se ljutite na njega ili ga grdite. Kad se dogodi takva nezgoda, samo potapšajte dijete i recite mu da će drugi put biti bolje. Budite strpljivi. Neka djeca se naviknu da koriste tutu u roku od nekoliko dana. Drugima treba više, nekoliko mjeseci. To nije razlog da se obeshrabrite, ljutite na dijete ili da mislite da nešto s njim nije uredu. Svako dijete je različito.


Uspavljivanje bez ljuljanja

Ako osjećate da je došlo vrijeme da dijete "istjerate" iz svog bračnog kreveta, da ga do bespomoći ljuljate, onda je vrijeme da poduzmete nešto u vezi toga. A evo i šta:
- Nakon večernjeg kupanja i pranja zubića, produžite direktno u spavaću sobu i smjestite dijete u krevetić. Prigušite svjetlo. Ispričajte nekoliko kraćih priča za "laku noć" i dok dijete ne nauči kako da se uspava samo, ista priča (ili uspavanka) neka bude posljednja. Nakon toga, izbegavajte razgovore. Budite nježni, smireni, ali odlučni. Poželite djetetu "laku noć", malo ga pomazite, poljubite i zatim izađite iz sobe.
- Ako vas dijete zove ili počne da plače (a vjerovatno hoće prvih nekoliko noći), vratite se. Djeluje li vam uplašeno, ostanite mirni i pokušajte da ga ohrabrite. Ako je veoma uznemireno, sjedite mirno uz njegov krevetić i nježno ga milujte po ruci ili kosi. Izbegavajte razgovor s njim i ne dižite ga iz krevetića. Kad se ponovo smiri, poželite mu "laku noć" i izađite iz sobe. Kažite mu da na trenutak idete u kupatilo i da ćete se vratiti za pet minuta. Održite obećanje i zaista se vratite. U međuvremenu će, vjerovatno, zaspati. Ako je dijete još budno, kada se vratite, pohvalite ga što je ostalo u krevetu i ponovo napustite sobu. Vratite se za nekoliko minuta i ponavljajte to sve dok dijete ne zaspi. Važno je da ne čekate u sobi da ono zaspi.
- Ako dijete izađe iz krevetića, nježno ga vratite natrag, i to ponavljajte dok ne zaspi. To se može ponavljati neko vrijeme, pa budite strpljivi. Ne zatvarajte vrata sobe u kojoj dijete spava, već ih samo pritvorite. Zatvaranjem vrata ne biste mogli kontrolirati šta radi u sobi, a ono bi se osjećalo isključeno ili čak kažnjeno.
- I vi sami lezite što ranije, nakon što dijete zaspi, kako biste uhvatili što više sna, jer ćete najvjerovatnije ustajati noću. Ako se probudi i zove vas ili vam dođe u krevet, nježno ga vratite u njegovu sobu/krevetac, onako kako ste to činili kada ste ga uspavljivali. Nemojte odustati i dopustiti mu da završi u vašem krevetu, jer će to usporiti i otežati proces učenja. Djeca koja redovno noću prelaze u krevet svojih roditelja, doživljavaju svoj krevet kao privremeno mjesto za spavanje. Koliko to smeta roditeljima, toliko šteti i djetetu, jer ometa njegovo kvalitetno i mirno spavanje.
- I na kraju, kada se ujutru probudite, pohvalite ga i ne zaboravite da mu dati nešto za nagradu.

Pohvala za uspjeh

Budite posebno nježni prema svom djetetu za vrijeme takvog učenja, pokazujte mu ljubav na razne načine, pohvaljujte ga i govorite mu da je već veoma veliko kada može samo da spava u svom krevetu i vrši nuždu u tutu. Svaku večer ponavljajte iste postupke i istim redoslijedom. Ne zaboravite da je u osnovi svega proces učenja koji traje neko vrijeme - dok dijete ne shvati i ne nauči.
Preuzeto sa: http://www.azramag.ba/stylissimo/djeca/4238-vise-nismo-bebe.html

vjera -> RE: Rana stimulacija (17.12.2012 18:01:46)

Pozzz,ja se javljam da se malo pohvalimo sa bebijem, posjedne se sam,podigne se na koljena kad hoce nesto da dohvati,uglavnom faza kad je mama bila zabrinuta da ne zna sam da se posjedne je prosla hB.Hvala vam na savjetima i sad dok ja kucam on se sam posjednu a mama place od srece...
aidana -> RE: Rana stimulacija (18.12.2012 12:34:37)

Vjera cestitam tebi i bebici [sm=bravo.gif]Znam kako se osjecas i koliku radost pruza svaki napredak.

Ja sam vec ranije pisala o svojoj bebi i dali ste mi savjete kako ga uz vjezbe mogu dodatno stimulisati. Meni su bili super prijedlozi da se beba stimulise i kada se presvlaci, podize i sl, jer to ne zahtjeva dodatno vjezbanje vec se samo stvari rade na drugi nacin, jer vjerujte vjezbica nam je preko glave. Jedino sto sam ja na vas prijedlog da bebu kod presvlacenja okrecem na trbuh i obratno to radila tako sto sam ga citavog gurala. [sm=smiley36.gif] Tek kada smo poceli sa bobathom sam shvatila da kod okretanja jedna noga bude ispruzena a druga se savije i gura se u tom smjeru, tako da ta moja stimulacija prije tog saznanja vjerovatno nije imala efekta.

Sada beba ima 7 mjeseci, okrece se sa ledja na stomak, kada je na stomaku hvata igracke u okolini i tako je u stanju okrenuti se za 360 stepeni, podize se na dlanove (mada ne cesto, najvise kad je ljut), iz polulezeceg polozaja se uspravlja i pokusava sjesti, moze drzati po jedan predmet u obe ruke, pljesce, koristi vec prstice kao pincetu i hvata male predmete. Sto se tice fine motorike i psihickog razvoja ne kasni sa razvojem cak sta vise je u nekim segmentima napredniji, medjutim kad se radi o gruboj motorici kasni.
Kao sto sam spomenula okrece se sa ledja na stomak, medjutim obrnuto se ne zna okrenuti. Mislim da ne pretjerujem kada kazem da smo okretanje vec na hiljade puta vjezbali, ali on to nikako usvojiti. Vec 2 mjeseca vjezbam s njim. Cak ni ne zauzme pravi polozaj, nekad moram staviti ruku pod glavu kad ga okrecem da ne bi udario o pod jer samo pusti da mu padne, ili mu moram ruku namjestati. Takodje, kada je na stomaku drzi noge kao zaba a ne spojeno. Rekli su mi da i to ne bi trebao vise raditi jer tako nece moci propuzati. Mozda bi trebala napomenuti da ima 11 kg, pa da mu je mozda i zbog tezine teze se pokrenuti.
Vjerovatno se mnoge mame ne bi brinule zbog tih stvari koje mene muce, ali kada idete sa bebom od rodjena od fiziatra do neuropedijatra, na UZ, na jedne vjezbice, na druge...onda svako i najmanje kasnjenje i odstupanje u razvoju donosi brige. Mene zanima da li bi mogla okretanje jos nekako vjezbati i kako da mu pomognem da spoji nogice kad je na stomaku. Sad za sad mu ih ja samo spojim i pustim, ali ni to ne daje neke efekte.

Jos jednom vam se za zahvaljujem na prijasnjim savjetima.
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (25.12.2012 19:39:59)

Prije svega, havala Vam na javljanju i sto ste tako divnu vijest podijelili sa nama. javite nam se ponekada i slobodno postavljajte pitanja, jer mi smo tu zbog Vas [sm=smiley1.gif]
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (25.12.2012 19:55:52)

Postovana,
puno stvari koje ste naveli, u odnosu na ranije javljanje, su za pohvalu. Primijetan je napredak i to me jako raduje. Razumijem Vas i kada kazete da ste jako zabrinuti jer vec odavno posjecujete strucnjake. Pokusajte sa rotacijama ali ne samo sa ledja na trbuh i obratno, nego da se igrate sa bebicom kao da je "kotrljate", znaci vise okretanja. Ovdje budite pazljivi i obratite paznju na polozaj ruku. Svako naredno prevrtanje dok bebicu rolate sa ledja na trbuh i obratno mora biti praceno pogledom, kako beba ne bi ostavila ruku u nezgodnom polozaju za rameni zglob. Vi ste vjerovato vec uvjezbani i znate da je najbolje kada se npr. beba prevrce preko desne ruke, da ta ista ruka najsigurnija je kada je ispruzena iznad glave. Dosta dobro je i ljuljati bebu u deci. Za to Vam treba pomoc jer necete moci sami. Ovim putem podsticete balans kod bebe, a i dok je ljuljate slobodno podignite blago jedan kraj deke, tako da cete vidjeti da bebica kao da ce se preokrenuti u deki, zatim druga strana. Bebe, kao i mala djeca ovu vjezbicu jako vole, zanimljiva je a ima pozitivan ucinak. Takodje, mozete dok radite rotacije, prilikom prevrtanja bebe sa ledja na trbuh, kratko zadrzite bebu na boku, par sekundi a istodobno u tom polozaju kao da je njisete desno-lijevo. Znaci, Vi je drzite da se ne prevrne na trbuh a niti na ledja, kratko jedna, zatim druga strana. I ovo je zanimljivo, pjevusite, igrate se sa bebicom, a istodobno radite stimulacije za rotaciju.
Sto se tice Vaseg pitanja za rasirene nozice u potrubusnom polozaju, dok beba lezi u tom polozaju, Vi je "opkoracite" na koljenima i na taj nacin kontrolisite sirenje njenih nozica. Pazite da sjedite na svojim koljenima, na taj nacin ne vrsite pritisak na bebicu a ujedno osjetite polozaj njenih nogu i Vasim ih kontrolisete. Kada beba lezi na ledjima, vjezbajte sa njenim nozicama "voznju bicikla". Vjezba se izvodi, bukvalno kako se i naziva. Beba je na ledjima, Vi uzmete njene nozice i radite pokrete kao da ona vozi bicikl. Na ovaj nacin podsticete muskulaturu na nogama, a ujedno radite pravilne pokrete nogu, odnosno usvajanje pravilnog polozaja nogu.
Pokusajte nesto od navedenog, pa se javite da znamo kao funkcionira.
Nadam se da cte uspjeti u navedenom, pa cujemo se uskoro i sretno [sm=smiley1.gif]
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (30.12.2012 12:53:24)

Dragi naši, Tim Centra za ranu intervenciju od srca Vama i Vašim mališanima želi sve najbolje u Novoj 2013. godini.
ajla86 -> RE: Rana stimulacija (31.12.2012 0:13:51)

sa koliko mjeseci beba pocinje sa uzimanje predmeta i guranje u usta? curici je 3 mjeseca,u trudnoci prebolovala pljuskavice,rodzena kao zdravo djete.sa 2 mjeseca imala je neki ispad mislili da je afebrilna konvulzija,neuroloski obradzena nista nisu nasli pripisali su jakim grcevima i problemom sa stolicom.bila sam na redovnoj kontroli,beba napreduje 7,300 kg ima ali neuzima predmete u ruku....dr mi kaze da ukoliko primjetim cudno ponasanje da idem odmah neuropedijatru....sta znaci cudno ponasanje?na sta da obratim paznju.....
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (31.12.2012 13:18:40)

Postovana,
Obzirom da je bebica imala febrilnu konvulziju, pretpostavljam da je zbog necega doslo do malo visocije temperaturice. Do toga mogu dovesti promjene u organizmu koje nam golim okom nisu upadljive, ali negdje neko zariste postoji.
Naveli ste da je bebici sada tri mjeseca, ubrzo cete moci ocekivati kada joj malu zveckicu stavite u ruku da je kratko posmatra prije nego joj padne iz ruke. Nakon toga slijedi faza zadrzavanja igracke u rucici, zatim prinosenje ustima, a nakon izvjesnog vremena i prebacivanje igracice iz jedne u drugu ruku.
Da biste pospjesili tu fazu, Vi slobodno mozete u neku zdjelu ubaciti neke igrackice, primjerene velicini bebine ruke i prilikom svakog presvlacenja, ta zdjela sa igrackama neka Vam je pri ruci. Tokom presvlacenja bebe su vecinom vesele i sretne sto su bar kratko golisave i vole da se tada igraju. Iskoristite taj momenat i stavljajte Vasom rukom igrackicu u bebinu ruku. Iako ona ispusti igracku, Vi je vratite i ako je potrebno svojom rukom drzite igracku u bebinoj ruci. Kako jednu, tako i drugu ruku vjezbajte. Poslije mozete isto to raditi, samo ubaciti i visi nivo, odnosno prebacivanje igracke iz jedne u drugu ruku.
Vjerujem da ce Vasa bebica ubrzo sve ovo poceti sama da radi ali za svaki slucaj stimulacija ce joj dobro doci.
Pitate na sto da obratite paznju, odnosno, sto je to cudno ponasanje?
Obzirom da majka najvise vremena provede sa svojom bebicom, prva bi trebala i primijetiti neobicna ponasanja kod bebe, kao st su:
mali sitni trzaji glavom, ili nekim drugim dijelom tijela, promjena boje koze kada spava, da li se beba cesto zagleda i ne reaguje na osobe koje su prisutne, da li cesto ima temperaturu, i slicno. Puno stvari ima koje se mogu nabrojati ali da Vas ne strasim, Vi obracajte paznju na pomenute i trudite se da ne dobije temperaturu. Ako su grcevi jos uvijek prisutni, molim Vas da se vratite na ovoj nasoj temi par stranica unazad, pronaci cete odgovor sta raditi kada beba ima grceve. Narocito budite oprezni kada krenu zubici rasti jer tada neke bebice cesto imaju temperaturu.
Nadam se da sam bar malo pomogla i odgovorila na Vase pitanje, ali Vas molim svakako da nam se javite, bilo da nas obavijestite o napredovanju bebice ili sa novim pitanjem, stojimo rado na raspolaganju [sm=smiley1.gif]
Odgovor od strane: dipl. defektolog-somatoped (motoricka ostecenja i hronicne bolesti)
smajli80 -> RE: Rana stimulacija (2.1.2013 11:54:00)

Sretna vam nova godina i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu[sm=smiley1.gif]

Trebala bih vašu pomoć tj prijedlog igara.
Djete 11.5mj urednog psihomotornog toka,puže od 8mj ,sad u fazi puštanja i pokušaja samostalnog hoda.Puzanje jako brzo,istraživački orjentisan ne zadržava se puno na jednom mjestu.Hodaljka nije korištena već je puštan da se samo kreće koliko mu odgovara.
Dosad rađene igre preslaženja manjih i većih prepreka tipa jastuka, samostalno penaje i silaženje na manje visine(tipa ugaone sećije), ulaženje u ladice,i provlačenje kroz improvizovane tunele-uzdužno poredane stolice.

Ostala sam bez ideja pa mi treba par prijedloga-hvala[sm=smiley1.gif]
smajli80 -> RE: Rana stimulacija (2.1.2013 12:13:42)

Da se nadovežem...
Jako dobro reaguje na muziku ,cupka na brže ritmove.Pored njega imam djevojčicu od nepunih 5 godina koju prati u nestašlucima tipa prevrtanaja i valjanja po podu.
Koristi par rječi tipa mama,tata,baba,nana i poznaje njihovo značenje.
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (11.1.2013 20:36:23)

Postovana,
Citajuci Vase ideje za rad sa Vasim malisanom, zaista sam pozitivno iznenadjena. Prije svega, svaka cast na odlicnim idejama. Obzirom da imate i djevojcicu a znamo da svaka generacija trazi svoju, tako ce i Vas malisan, najvise vremena provesti u igri sa sestrom, a ona ce sigurno izvoditi sa njim razne igre, kako pokretne, tako i one druge. On je sada u fazi istrazivanja, obzirom da do sada vec se sigurno dosta ohrabrio i pretpostavljam pusta se da hoda. Boravak na svjezem zimskom zraku zdravom djetetu jako prija, a odlicno poticanje motorike je kretanje. Ukoliko izvedete malisane kratko na sankanje, uzivat ce u zimskim carolijama, a izmoriti svoje misice kretnjom. Sto vise price sada je dosta bitno jer prije same faze govora, bitno je razumijevanje govora. Motorika je usko vezana sa razvojem govora, tako da sve sto radite sa njim, dobro je i za jedno a i za drugo podrucje. Obzirom na Vasu aktivnost sa njima, ne sumnjam da ce do proljeca biti pravi mali potrcko, tako da ce i ideja za igre u dvoristu sa njim biti mnostvo. Ponovo nam se tada mozete javiti pa da Vam damo ideje za pravljenje nakih zanimljivih a za motoriku jako korisnih igara. Do tada saljemo Vam veliki pozdrav [sm=smiley1.gif]
madame noire -> RE: Rana stimulacija (11.1.2013 21:38:12)

Nemam konkretno pitanje, zapravo nemam nikakvo pitanje...
Zelim samo da kazem da sam odusevljena Vasim radom i da Vam pozelim svako dobro [sm=angel.gif]
Drago mi je vidjeti toliko humanosti i dobrote u ljudima[sm=smiley1.gif]
Svako dobro Vam zelim od srca [sm=smiley31.gif]
smajli80 -> RE: Rana stimulacija (12.1.2013 9:05:11)

Hvala vam na javljanju,

Sve dosad što je rađeno sa njim,nije ništa specijalno,samo sam pratila svoje djete i radila ono šta njemu odgovara uz neke sitne preinake.
Jeste dosad se već pustio(korak dva) tj prebacuje se sa ugaone na stolić.I počeo se prebacivati preko prepreka cca 30cm.
Vani smo kad god stignemo i zaista uživa u svežem vazduhu.

A za govor,nadam se neće biti problema jer nam je seka veeelika pričalica i uz nju bi progovorilo i najstidljivije djete.

U svakom slučaju vam se javim na proljeće da mi date par prjedloga za igre u dvorištu.

Svako dobro vam želim[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (12.1.2013 16:54:07)

Hvala Vam najljepsa na tako lijepim rijecima. Na ovaj nacin smo svim zainteresiranim omogucili da postavljaju pitanja i besplatno dobiju odgovor. Mogu reci da su mnogi roditleji za svaku pohvalu i zaista su motivirani za rad, ali svakako njihovo dodatno pitanje, nikada nije na odmet jer sa malisanima opreza nikada dosta. Slobodno mozete se povremeno javiti, bilo da imate pitanje, savjet ili slicno...mi smo tu za sve opcije[sm=smiley1.gif]. Saljemo Vam veliki pozdrav...
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (12.1.2013 16:55:36)

Draga smalji80, lijepo ste to reklli...samo ste pratili svoje dijete. To i jeste najbitnije. Ne sumnjam u Vas i Vas trud oko Vasih malisana. Zelimo Vam ugodnu zimu a svakako se na proljece cujemo. Veliki pozdrav za Vas i slatke malisane [sm=smiley1.gif]
smajli80 -> RE: Rana stimulacija (12.1.2013 23:37:07)

Vjerujem da ste Vi i Vaš tim pogledali klip ili možda čak i učestvovali u ovim predavanjima i namjera mi je da to podjelim sa onima koji to možda nisu a trebali bi nešto više znati o tome.

Mene je zaista oduševio[sm=smiley1.gif]

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-E7GWiEjju4#!
dipl.defektolog -> RE: Rana stimulacija (13.1.2013 13:16:04)

Ja sam ranije objavljivala ovaj video klip upravo iz razloga da sto vise osoba pogleda koliki je znacaj motorike u cjelokupnom nasem razvoju. Drago mi je da ste pogledali i ponovo ga preporucili.
smajli80 -> RE: Rana stimulacija (13.1.2013 14:25:34)

Već neko vrjeme mi je poznat ovaj sistem rane stimulacije ali sam tek sinoć vidjela klip-tj predavanje.I zaista me je oduševilo-pogotovo ono slikovno pismo[sm=smiley1.gif].
I htjela sam da to podjelim sa ostalim roditeljima u nadi daće bar dio toga primjeniti na svojo djeci.

Hvala Vam što nemate ništa protiv i još jednom da Vam se zahvalim na vremenu i trudukojem nam posvećujete.Od srca vam Hvala[sm=smiley1.gif]
mamaibabo -> RE: Rana stimulacija (15.1.2013 8:33:54)

dobro jutro ,prije svega zelim vam zahvaliti sto ste tu za nas veliko hvala [sm=bravo.gif]
jedno pitanje me muci danima pa cu bit slobodna obratit se za pomoc ,sta znaci ubrzana motorika i koliko je stetna [sm=zmeden.gif]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>