| 
	   
	    | 
		    
			  | Hanady RR ->  RE: Recepti za najmladje...  (2.3.2011 11:46:02) |  
			  | prenešeni postovi
 
 
 IZVORNA PORUKA:  felix 
 
 IZVORNA PORUKA:  rose 87 evo ti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] nisam skrta nemoj pricati hahahhahrecepti
 jojjj i ja ti nasla na muku pristajati,ma ova felix jucer dobila recepte skrtica i neda ih [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  ,ma neznam neke supice i corbice od povrca bilo kakvog,jer mi to ne jedemo pa sam slaba oko ideja za njega
 i ja se nadam da je od boce reakcija,mm panicar kaze da ga vodimo po ovom snijegu ma ne pada mi na pamet pa bar do sutra,nadam se da ce proci
 
 
 
 evo ti par recepata, a ja sam ovo skidala sa web str www.mojabeba
 imas svega kod njih pa pogledaj
 Voćni poridž
 - od  sedmog meseca
 
 Potrebno je:
 
 150 ml  adaptiranog mleka
 
 20 gr zobenih/raženih pahuljica
 
 6 krupnih suvih kajsija, istno iseckanih
 
 1 velika, zrela kruška, oljuštena i iseckana
 na kockice
 
 Priprema:
 
 Stavite u
 šerpicu mleko, pustite ga da provri, a zatim smanjite vatru. Umešajte u mleko
 zobene/ražene pahuljice i suve kajsije. Poklopite i ostavite da blago vri
 minut-dva. Promešajte. Sklonite sa vatre, ostavite da seprohladi, a zatim
 izmiksajte u blenderu zajedno sa oljuštenom i isečenom kruškom (umesto kruške,
 možete koristiti jabuku ili neko drugo sezonsko voće koje ne spada u kategoriju
 alergena).
 
 
 Brokoli sa sirom
 - od osmog mesecaPotrebno je:
 
 20 malih cvetića brokolija
 
 kašika putera
 
 šoljica integralne testenine u obliku
 školjkica ili zvezdica
 
 1 šargarepa
 
 kašika pavlake
 
 kašika krem ili švapskog sira
 
 Priprema:
 Rastopite
 puter u šerpici, pa na njemu izdinstajte oprane i oceđene cvetiće brokolija
 (jedan veliki cvet iscepkajte na manje). Kada brokoli omekša, dodajte izrendanu
 šargarepu. Dodajte malo vode, poklopite i ostavite da se krčka 5 minuta na
 umerenoj vatri. U međuvremenu, skuvajte testeninu u blago posoljenoj vodi kojoj
 ste dodali kap-dve maslinovog ulja. Skuvanu testeninu ocedite od vode i
 umešajte u masu od brokolija i šargarepe. Sklonite sa vatre, pa u vruće jelo
 umešajte pavlaku i sir. Ohladite i nahranite bebu.
 Popajeva kašica- od devetog meseca
 Potrebno vam je:
 
 1 beli krompir, oljušten i isečen na kockice
 
 2 kašičice maslinovo g ulja
 
 1 glavica crvenog luka, sitno iseckana
 
 100 gr belog ćurećeg mlevenog mesa (sami ga
 semljite na mašini za meso)
 
 2 šake opranog  spanaća
 
 Priprema:
 
 Krompir
 skuvajte na pari. Ocedite ga i ostavite po strani. U međuvremenu, zagrejte
 maslinovo ulje u šerpi ili u voku, pa na njemu izdinstajte crni luk da postanre
 kašast i staklast. Dodajte mlevenu ćuretinu, dobro promešajte i dinstajte
 nekoliko minuta, neprestano mešajući (da meso ne ostane slepljeno). Dodajte
 spanać, nalijte sa malo vode , poklopite i krčkajte pet-deset_ minuta. Sada
 umešajte krompir, po potrebi dodajte još malo vode. Poklopite i kuvajte još 5
 minuta. Izručite sadržaj u blender i miksajte dok ne dobite finu kašu.
 Prijatno!
 
 
 Mešano povrće s mesom (od devetog meseca)
 Potrebno je:
 1 krompir
 1 paradajz
 1 šargarepa
 šaka graška
 100 gr nemasne junetine (još bolje teletine)
 kašičica putera
 peršunovo lišće
 
 Priprema:
 Meso skuvajte u blago posoljenoj vodi dok ne omekša. Sitno ga iseckajte. Povrće
 očistite, iseckajte i skuvajte u posoljenoj vodi. Paradajz nakon kuvanja
 oljuštite. Ocedite od vode, izmiksajte ga, a zatim u masu od povrća umešajte
 iseckano meso. Začinite istopljenim puterom (može i pavlaka) i sitno iseckenim
 peršunom.
 
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 - od sedmog meseca
 
 Potrebno je:
 
 šoljica (za kafu) integralnog okruglog
 pirinča
 
 1 manji patlidžan
 
 1 šargarepa
 
 1 manji praziluk
 
 kašičica putera
 
 peršunovo lišće
 
 Priprema:
 
 Rastopite puter u šerpici, pa na njemu
 izdinstajte sitno isečen praziluk (i beli i zeleni deo). Dodajte pola šoljice
 vode, pa mešajte sve dok praziluk ne postane kašast. Sada dodajte izrendanu
 šargarepu i nastavite da dinstate. Opran pirinač skuvajte u 3 šoljice osoljene
 vode. Kuvan pirinač procedite i umešajte u masu od praziluka i šargarepe.
 Ostavite da se prohladi. Umešajte u masu i sitno isečeno peršunovo lišće
 (količinu odredite sami). Dok se jelo hladi, zagrejte rernu na 180 stepeni,
 umiotajte patlidžan u aluminijumsku foliju (prethodno je premažite sa malo
 ulja), pa ga stavite da se peče deset_ak minuta. Pečen patlidža otvorite, pa
 kašičicom izvadite sredinu i umešajte je u masu od pirinča, praziluka i
 šargarepe. Sve dobro promešajte i bakin pirinač je gotov. Uz ovu kašicu,
 starijim bebama možete ponuditi i dinstanu pileću džigericu ili belo pileće
 meso.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Pečena jabuka
 Pečena jabuka je odlična i zdrava
 poslastica za celu porodicu, a naročito za njene najmlađe članove – starije od
 godinu dana. Potrebno
 je: 4 krupne jabuke (zlatni delišes ili ajdared) 4 kašike suvog grožđa
 2 kašike mešanog sušenog voća (kajsije, ananas i sl.) 3 kašike smeđeg šećera
 pola kašičice cimeta plus prstohvat mlevenog đumbira (nije obavezan) kašika
 putera Karamel preliv: 2 kašike smeđeg šećera 2 kašike
 meda kašika putera 2 kašike slatke pavlake pola kašičice ekstrata od vanile Priprema:
 Jabuke operite i izdubite im sredinu (to najbolje možete učiniti oštrim nožićem
 ili spravicom za dubljenje paprika). Pomešajte grožđice i iseckano suvo voće sa
 šećerom, cimetom i (đumbirom), pa tom masom napunite jabuke. Premažite puterom
 vatrostalnu posudu, pa u nju poređajte napunjene jabuke. Na svaku jabuku odgore
 stavite komadić putera, a zatim sipajte toliko vode da ispuni oko 2 cm posude
 (do trećine visine jabuka). Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni,
 otprilike 35 minuta. Na svakih 10 minuta pečenja, prelijte jabuke vodom u kojoj
 se peku. Ukoliko tečnost ispari, dodajte još malo vode. Karamel sos:
 Šećer, med i puter rastopite u šerpici stalno mešajući dok se svi sastojci ne
 sjedine i rastope. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu.
 Sklonite posudu sa ringle, a zatim u mlaku masu umešajte slatku pavlaku i
 ekstrat od vanile. Ohladite i prelijte preko pečenih i ohlađenih jabuka.
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Grilovani štapići od piletine
 Štapići od piletine odlična su hrana za
 mališane starije od 10 meseci i mogu da ih jedu prstićima, bez maminog učešća.
 Uz ove štapiće lepo se slaže sos od sira (recep je u  rubrici bebi kuvar)…
 
 Potrebno je:
 1 pileće belo meso, isečeno na šnicle i istucano tučkom za meso
 
 malo maslinovog ulja
 
 Marinada:
 
 1 čen belog luka,  sitno iseckan
 
 1 kašičica sveže iseckanog bosiljka (može i
 sušeni)
 
 1 kašika maslinovog ulja
 
 1 kašika limunovog soka
 
 pola kašičice smeđeg šećera (ili industrijski
 prerađenog meda)
 
 prstohvat morske soli
 
 Priprema:
 
 Belo meso prekrijte celofanom ili providnom
 folijom, pa ga izlupajte tučkom za meso. Isecite meso na rezance. Pomešajte u
 činiji sve sastojke za marinadu, a zatim “rezance” od piletine uvaljajte u
 marinadu. Ostavite ih da odstoje najmanje pola sata.
 
 Zagrejte električni roštilj, pa ga premažite
 s malo maslinovog ulja.  Pecite mariniranu piletinu, okrećući je da se
 ravnomerno ispeče sa svih strana. Nabodite meso na štapiće i servirajte ih uz
 kuvanu šargarepu ili brokoli – odnosno neko drugo povrće koje bebac može da
 uzima prstićima.
 --------------------------------------------------------------------------------
 Pita od ribe
 
 - od godinu dana
 
 Potrebno je:
 
 3 velika krompira, oljuštena i isečena
 na kockice
 
 1,5 kašike mleka
 
 2 pune kašike putera
 
 prstohvat morske soli
 
 kašike putera
 
 y
 
 1 veći vrni luk, sitno iseckan
 
 1 kašika integralnog brašna
 
 150 gr fileta oslića, isečenog na kockice
 
 150 gr fileta pastrmke ili pangasijusa
 (“vijetnamski som”), isečenog na kockice
 
 1 kašika sveže iseckanog peršunovog lišća
 
 1 lovorov list
 
 50 ml mleka
 50 ml puleće supe
 3 kašike smrznutog graška
 
 50 gr naribanog trapista
 
 1 ulupano jaje
 
 Priprema:
 
 Zagrejte rernu na 180 stepeni. Krompir
 skuvajte u blago posoljenoj vodi. Procedite krompir, izgnječite ga presom,
 dodajte mu mleko i puter, pa napravite gladak pire.
 
 Ostatak putera ratopite u šerpi pa na njemu
 izdinstajte luk. dodajte brašno i uz neprestano mešanje, kuvajte minu. Polako
 uspite mleko, mešajte da dobijete gust sos, a zatim dodajte pileću supu.
 Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu. Dodajte ribu, promešajte,
 začinite peršunovim lišćem i lovorom. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim
 umešajte grašak. Nastavite da dinstate još nekoliko minuta. Uklonite lovorov
 list, i u masu umešajte narobani trapist. Mešajte dok se sir ne ratopi.
 Začinite prstohvatom morske soli.
 
 Dno vatrostalne posude premažite puterom, pa
 stavite polovinu pire krompire. Preko ovog sloja sipajte masu od ribe, a zatim
 odgore stavite drugu polovinu pire krompira. Pomoću kuvarske četke premažite
 površinu pite umućenim jajetom, a zatim stavite jelo da se peče petnaestak
 minuta, dok jelo ne porumeni.
 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Za
 jacanje imuniteta
 
 Potrebno:
 1kg
 limuna
 6 jaja
 0,5 kg
 meda
 staklena
 tegla od 3 kg
 sterilna
 gaza
 
 Limun
 izrezati na kriske sa korom, na dno tegle redati limun, zatim jaja koja su
 potpuno oblozena kriskama limuna, na vrh staviti ponovo red limuna...zatvoriti
 teglu i drzati 8 dana na hladnom i mracnom mjestu. Deveti dan, drvenom kasikom
 dobro izmijesati smjesu, procijediti kroz sterilnu gazu i dobivenu sok
 izmijesati sa pola kg meda...staviti u manju staklenu teglu i cuvati u
 frizideru...piti 3 puta na dan po (drvenu ili plasticnu) kasikicu...
 Vazno je
 da su jaja friska, domaca kao i med.
 
 
 
 
 Kacamak (od 1.god)
 
 Potrebno je:
 
 200 ml mleka
 
 šoljica (za kafu) kukuruznog griza
 
 pola poljice pirinčanih pahuljica
 
 malo soli
 
 100 gr mrvljenog, belog sira
 
 kašika kajmaka
 
 kašika pavlake
 
 Priprema:
 
 Stavite mleko da zavri, smanjite vatru, pa polako
 uspite kukuruzni griz. Mešajte sve dok se masa ne zgusne. Skonite sa vatre,
 umešajte pirinčane pahuljice, sir, pavlaku i kajmak, sve dobro promešajte,
 ostavite da se jelo prohladi i nahranite bebu.
 Uz ovo jelo odlično
 “ide” jogurt (najbolje sa dodatkom probiotika)
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Popara sa sirom
 Ukusan i zdrav doručak ili večera
 
 - za mališane starije od godinu dana
 
 Potrebno je:
 
 3 parčeta starog, integralnog hleba
 
 kašičica putera
 
 150 ml vode
 
 zrnce soli
 
 100 gr švapskog ili nekog drugog belog sira
 
 kašika pavlake
 
 Priprema:
 
 Hleb isecite na kockice. Vodu stavite na vatru, a
 kada proključa, stavite u nju puter i malo posolite morskom solju. Sada
 izručite kockice od hleba i mešajte sve dok hleb ne upije svu vodu i ne
 raspadne se u kašu. Sklonite sa vatre, umešajte pavlaku i sir, još jednom sve
 promešajte i – obrok je gotov.
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------
 Vitaminska bomba
 - od osmog meseca
 
 Ovaj napitak odličan je za “otvaranje” apetita i
 jačanje imuniteta.
 
 Potrebno je:
 
 150 ml adaptiranog
 mleka
 
 1 banana
 
 pola avokadoa
 
 50 ml soka od maline
 (organski proizveden, bez šećera)
 
 1 manja jabuka
 
 Priprema:
 
 Jabuku oljuštite, isecite na
 komadiće i skuvajte u malo vode. Ocedite je od vode i ubacite u blender.
 Dodajte bananu i avokado, pa sve zajedno izmiksajte u kašu. Sada dodajte sok od
 maline i mleko i sve još jednom kratko izmiksajte. Napitak za bebu je gotov.
 
 Ukusni karfiol
 - od devetog meseca
 
 Potrebno je:
 
 - šolja opranih cvetova karfiola
 
 -beli deo praziluka
 
 - 1 šargarepa
 
 - kašika maslinovog ulja
 
 - kašika pavlake
 
 Priprema:
 
 Zagrejte ulje u šerpi, pa na njemu izdinstajte sitno
 iseckani praziluk. Kada povrće omekša, dolijte 100 ml vode, pustite da
 proključa, a zatim smanjite vatru. Sada ubacite karfiol i na kolutove isečenu
 šargarepu. Poklopite i dinstajte dok povrće ne bude potpuno meko.
 
 Izdinstano povrće izgnječite viljuškom, začinite
 sitno iseckanom mirodjijom,  i na kraju umešajte kašiku pavlake. Ovako
 pripremljeni karfiol poslužite bebi sa sitni seckanom kuvanim pilećim ili
 junećim mesom
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Pileći faširi
 - Zdrav obrok za mališane starije od godinu dana
 
 Potrebno je:
 
 3 kriške starog integralnog hleba (samo sredina, bez
 kore)
 
 4 supene kašike mleka
 
 1 kašika maslinovog ulja
 
 1 glavica sitno iseckanog crvenog luka
 
 1 čen belog luka, zgnječen u presi za beli luk
 
 100 gr belog pilećeg mesa
 
 1 kašičice soja sosa
 
 3 kašike mlevenog pelata (paradajza)
 
 1 kašika pirea od paradajza
 
 2 kašike suncokretovog ulja
 
 Priprema:
 
 Sredinu hleba natopiti mlekom, a zatim ga pretvoriti
 u kašu. U međuvremenu, izdinstati luk na zagrejanom maslinovom ulju. Dodati
 beli luk i sve zajedno dinstati nekoliko minuta.
 
 Belo meso samleti, a zatim ga sjediniti sa masom od
 luka. Umešati hleb, soja sos, pelat, pire od paradajza, pa od ove mase
 formirati fašire. Začiniti po ukusu s malo morske soli i sitno iseckanim peršunovim
 lišćem.
 
 Pržiti fašire na suncokretovom ulju u teflonskom
 tiganju. Gotove fašire iseckajte i poslužite detetu s varivom od svežeg povrća
 i šoljom punomasnog jogurta.
 Minestrone za bebu
 Bebe vole čorbice, a ovu posebno. Ova čorba je puna vitamina i veoma
 ju je jednostavno pripremiti. Ukoliko želite, možete je dodatno “pojačati”
 ribanim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom.
 
 
 
 
 
 
 - od devetog meseca
 
 Potrebno je:
 
 1 manja glavica crnog luka, sitno naseckana
 
 1 čen belog luka, zgnječen
 
 1 supena maslinovog ulja
 
 1 šargarepa, oljuštena i naseckana na kockice
 
 pola celera, oljuštenog i sitno nasecklanog
 
 3-4 kašike mlevenog paradajza (pelat)
 
 1 supena kašika soka od paradajza
 
 500 ml pileće supe
 50 gr testenine u obliku slova
 
 pola smrvljenog lovorovog lista
 
 prstohvat sušenog bosiljka
 
 2 supene kašike smrznutog graška
 
 kašika-dve sveže naribanog tvrdog sira (ili parmezana)
 Priprema:
 
 Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa na njemu izdinstajte crni i beli luk,
 dok ne omekša i postane staklast. Dodajte šargarepu i celer, pa dinstajte sve
 zajedno još 5 minuta. Sada dodajte mleveni paradajz, sok od paradajza, pileću
 supu, lovorov list i bosiljak, pa pustite da proključa. Snizite temperaturu, kuvajte
 još nekoliko minuta, a zatim ubacite grašak. Kuvajte još 5 minuta. Dodajte
 testeninu, pa ostavite da kuva 5 minuta dok se testenina ne skuva. Izvadite
 lovorov list. U prohlađenu čorbicu (po želji) dodajte naribani sir.
 
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Spanać sa šargarepom
 - od osmog meseca
 
 Potrebno je:
 
 300 gr spanaća
 
 pola šoljice pirinča
 
 2 šargarepe
 
 100 ml adaptiranog mleka
 
 kašika putera
 
 Priprema:
 
 Pirinač očistite, operite i skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite i ostavite
 sa strane. Spanać operite u nekoliko voda, skuvajte u posoljenoj vodi (spanać
 spustite u vodu tek kada proključa), ocedite i sitno iseckajte. Šargarepu
 skuvajte u vodi u kojoj se kuvao pirinač, pa je izgnječite.
 
 Rastopite puter u šerpi, izdinstajte na njemu spanać, dodajte šargarepu,
 pirinač i mleko, sve dobro promešajte i poslužite bebi. Po želji, začinite jelo
 sitno iseckanim belim lukom.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Zeleni miks
 - od navršenih osam meseci
 
 Potrebno je:
 
 200 g spanaća
 
 pola šolje graška
 
 3 cveta brokolija
 
 1 mladi krompir
 
 malo putera
 
 šoljica adaptiranog ili majčinog mleka
 
 Priprema:
 
 Spanać operite, pa ga kratko obarite u posoljenoj, ključaloj vodi. Izvadite
 ga i ocedite, a zatim u istoj vodi obarite grašak, brokoli i krompir. Sve
 zajedno izmiksajte.  Otopite puter u šerpici, pa na njemu kratko propržite
 izmiksano povrće, dolijte mleko, promešajte i zeleni miks je gotov. Ova kašica
 izuzetno je bogata gvožđem, pa je treba što češće davati bebi.
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Pire od zeleniša
 - od osmog meseca
 
 Potrebno je:
 
 200 gr očišćenog spanaća
 
 veza blitve
 
 1 stručak brokolija
 
 2 šargarape
 
 150 ml adaptiranog mleka
 
 kašika pavlake
 
 kašičica integralnog brašna
 
 malo belog luka
 
 Priprema:
 
 Brokoli, spanać i blitvu dobro operite, pa prelijte ključalom vodom i
 ostavite da vri minu-dva. Procedite povrće i ubacite ga u blender. Šargarepu
 isecite na kolutiće, pa je skuvatje u vodi u kojoj se kuvalo zeleno povrće.
 Kuvanu šargarepu takođe ubacite u blender i sve zajedno kratko izmiksajte. U
 šerpici rastopite malo putera, pa na njemu kratko propržite kašičicu brašna
 (pazite da vas se ne zgruša!). Sada umešajte izmikasno povrće, kratko
 promešajte, dodajte pavlaku, mleko i beli luk, još malo promešajte i ukusan i
 zdrav obrok za bebu je gotov.
 
 
 
 
 [Briši]
 
 
 
 |   
	          | 
 |  |  |