RE: Autizam (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca s posebnim potrebama



Poruka


ena23 -> RE: Autizam (7.12.2014 23:05:10)

IZVORNA PORUKA: dipl.defektolog

Postovana ena23,
Saljem Vam link na kojem mozete pronaci savjete logopeda sto se tice dvojezicnoszi u ranom razvoju, te Vas molim da malo procitate informacije koje postoje na tim stranicama, a nakon toga se ponovo javite pa mozemo malo prodiskutovati [sm=smiley1.gif]
http://www.ringeraja.ba/forum/Rana_stimulacija/m_1342896/tm.htm
Saljem Vam topli pozdrav...

Procitala sam temu od- do i iskreno ne znam zasto ste mi je preporucili? Nigdje se ne prica o programu Gemiini (koji NIJE crtic za djecu nego je program fokusiran n aautisticnu djecu, zato sam vas i pitala znate li nesto o tome?) Niti nadjoh informaciju o djetetu u dvojezicnoj sredini, savjet elogopeda sam nasla i procitala ali iskreno toliko je povrsno napisano i to za djecu koja nemaju razvojne poteskoce, a mi ovdje pricamo o autisticnoj djeci...
svakako hvala na odgovoru, lijep ppzdrav




ena23 -> RE: Autizam (7.12.2014 23:08:00)


IZVORNA PORUKA: Angelica

U toj dobi je to normalno, nije zabrinjavajuće jedino ako to toliko često radi da ne želi raditi druge aktivnosti (igra i sl.)
On je još mali da mu se može objasniti ali može se zdravo kanalisati, nemojte obraćati pažnju u smislu da je to loše a ni smijati se kao da je zanimljivo jer to mu je stimulacija. Zaokupirajte ga nekom aktivnošću a kako bude rastao objasnjavat ce te mu.

Imaju faze seksualnog razvoja gdje se bas fino opisuje sta i kako treba postupiti, proguglaj malo ove faze...

[sm=smiley20.gif]
HVALA, odoh citati

(znam da ti nije do ovoga jos i na forumu [sm=smiley1.gif])




Angelica -> RE: Autizam (7.12.2014 23:19:27)

Ena ja za ovaj program Gemiini prvi put čujem, pošalji mi da vidim o čemu se radi
Najefikasnija ti je ABA, ja sam koristila ABA program za dijete od 12 godina i dobili smo napredak u govoru a i u ponasanju





ena23 -> RE: Autizam (7.12.2014 23:21:27)

Evo link:

ovo prica zena koja je izumila program, primjenila ga na svojoj djeci. koliko sam shvatila jos uvjek je pod ispitivanjem na raznim univerzitetima.

https://www.youtube.com/watch?v=C2wBv5MMUTM

ovo je oficijelna stranica: https://gemiini.org/




Angelica -> RE: Autizam (7.12.2014 23:54:39)

Brzo sam preletila da vidim o čemu se radi sutra cu to detaljnije
kao sto vidim zasniva se na imitaciji pokreta, nije loše

Svi ti programi floortime, PECS, ABA, son rise pa eto i sad ovaj najnoviji Gemiini ne mogu škoditi, samo je bitno dobro odraditi djetetetovu opservaciju i procjenu te odrediti sta njemu najbolje odgovara spram njegovih mogućnosti i sposobnosti.

Ja imam djecu koja ne mogu uraditi imitaciju pokreta, ne razumiju nalog dođi, sjedi, idi, potpuno su u svom svijetu... tako da meni tu ne pomaže ni jedan program nego fizičko vođenje dok dijete bukvalno ne istreniram.

I ono sto je najbitnije treba sve zapisivati, slikati, snimati, pomaci su mali da bi ih mi vidjeli ali kada to dokumentujemo vidi se i te kako.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 4 [5]