Krofne (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Lorna -> Krofne (18.2.2009 5:15:27)

Izvinjavam se ako ima negdje vec tema, ali trebao bi mi recept za krofne, pa kome nije mrsko da tipka, bila bih mu zahvalna.




Adana -> RE: Krofne (18.2.2009 12:16:37)

1/2 kg brasna, 5 zumanaca, 5dkg kvasca, 2dl mlijeka, 10dkg putera, 10djg secera, 2 kasike ruma(po zelji), kora od limuna, 8dcl ulja za przenje (:)), malo soli i vanilin secer

Brasno prosijes, i stavis na toplo mjesto. Kvasac umuti sa malo mlakog mlijeka, kasikom secera i brasna i ostavi da nadodje. Zumanca umuti sa secerom i puterom, dodas malo mlijeka, rum, koricu od limuna, kvasac i malo soli. Ovome postepeno dodajes brasno stalno mjesajuci, i lupas varjacom dok se ne pocne tijesto odvajati od zdjele i varjace. Zatim to pokrijes krpom/stolnjakom i ostavis na toplo mjesto da nadodje. Kada je tijesto dvostruko naraslo pospes radnu povrsinu brasnom, razvaljas ga da bude debelo 1cm. Casom vadis krofne, pokijes krpom/stolnjakom i ostavis jedno pola sata da opet nadodju na toplom mjestu.
nakon toga u serpi zagrijes ulje/maslo i to da ti bude najmanje 2-3 prsta od dna serpe, i stavljas krofne da se peku. Kada porumene s obje strane vadis supljikavom kasikom, ostavis da se ocijede i jos vruce ih posipas secerom u prahu pomjesanim sa vanilin secerom.
Mozes ih nadjenuti i pekmezom/marmeladom/eurokremom.... Mozes onim spricem kuharskim a mozes i jedan dio tijesta staviti pekmeza pa poklopiti drugim, slijepiti prstima i ostaviti da nadodje, pa onad peci.
Prijatno!!!




Lorna -> RE: Krofne (18.2.2009 15:20:18)

Hvala hvala puno![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




andji -> RE: Krofne (18.2.2009 15:28:12)

eh Lorna divna ideja,ja imam toliku želju da ih pravim,ali kod mene bi bile krofne koje pravio Sergej uz mamu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ma nema šanse da bi ja to mogla praviti dok je on oko mene....jedino jednom kad m bude kući paa da ga čuva...ali napravit ih moram...evo sad mi se jedu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lorna -> RE: Krofne (18.2.2009 20:35:59)

Ma jedu se i meni, i ovdje ih ima kupiti na svakom cosku, ali nije to to sto ja zelim - ja hocu one prave nase, doamce.
Nego andji, sprmei ti sergejka i tatu negdje u hodanje, a ti zavrni rukave i pravi.
Javicu kakve su mi bile




Anoniman -> RE: Krofne (18.2.2009 22:09:16)

imaš recepte za krofne na coolinarika stranici,ja sam nedavno uzela recept i pravila,extra su,ima dosta vrsta krofni i recepata.




tea lana -> RE: Krofne (24.2.2009 16:51:50)

Adana hvala na receptu za krofne ja ih danas pravila i savrsene su,mada sam izostavila limunovu koricu.Aanajbitnije Lana se davi sa njima.




Stranica: [1]