Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjemPoruka


bahçeci -> Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (20.8.2014 11:05:23)

Postovani,

Na osnovu vasih zahtjeva i cestih upita odlucili smo da otvorimo zasebnu temu koja ce vam omoguciti nesmetanu razmjenu informacija i iskustava. Nas cilj je da vam pruzimo adekvatnu informaciju i pomoc ukoliko je zelite kako bi sto jednostavnije prosli kroz postupak lijecenja.
Vise informcija o Bahçeci BiH IVF Centru Sarajevo mozete dobiti na http://www.bahceci.com/sb/bosna-hersek-tup-bebek-merkezi kao i na nasoj Facebook stranici https://bs-ba.facebook.com/bahceci.bh.ivf.centar

S postovanjem,
Vas Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (3.9.2014 14:08:56)

U augustu je u Bahçeci IVF Centaru napravljen prvi ERA- test. Prema našim saznanjima ovo je prvi napravljeni test te vrste na području BiH. Više o ERA- testu možete pročitati u slijedećem PR članku na portalu ringeraja.ba
riba78 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (3.9.2014 14:46:55)

Dobro nam doši na forum ,rado vas pratim i na FB [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]i naravno čestitke na odličnom radu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
araj -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (3.9.2014 15:12:55)

Koja je cijena ERA testa?

Hvala
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (5.9.2014 13:36:06)

Postovana araj,
Cijena ERA testa iznosi 1750 KM.
Nema na čemu i nemojte se ustručavati da postavite bilo kakvo pitanje [sm=smiley1.gif]
ljiljo -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (5.9.2014 16:19:54)

Postovani,

htjela bih pitati Vas kolike su mi sanse za uspjesnu VTO, nakon vec jedne uredne trudnoce, prirodnim putem ostvarene i nije 4 godine dolazilo do oplodnje sve do novembra prosle god. kad sam imala vanmatericnu i odstranjen mi je desni jajovod. Nadam se da odgovarate na ovu vrstu pitanja, htjela bih se informisati jer planiram raditi VTO, zbog straha od ponovne vanmatericne trud. naravno za detalja bih dosla i licno se kod Vas informisala.

Unaprijed hvala,
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (8.9.2014 12:14:53)

Draga ljiljo,

S obzirom da ste imali dvije prirodne spontane trudnoće, jednu uspješnu a drugu na žalost ne, postoje jako dobre šanse za uspješan IVF postupak. Puno toga naravno ovisi od Vašeg trenutnog stanja organizma što možemo sa sigurnošću utvrditi jedino za vrijeme pregleda. Jedan od jako bitnih faktora su i vase godine starosti. S obzirom da je u pitanju sekundarni sterilitet bilo bi dobro da sto prije počnete sa pripremama za IVF. Na konsultacije možete doći bez najave bilo koji radni dan u periodu od 10-16h. Nasi ljekari ce vam detaljno objasniti na koji nacin se moyete pripremiti i povecati sanse za uspjesan IVF.
leli80 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (8.9.2014 21:44:49)

    Poštovani

Molim vas za iskren i stručan odgovor na moje pitanje, u kojem ćete računati na vašu statistiku sa ovakvim problemom.

Imam 31 god, 7 god braka, kod mog muža je spermiogram uredan, a kod mene je pcos sa skroz izostavljenim menstruacijama i ovulacijama...dakle, menstruaciju nemam ukoliko nisam popila hormonsku terapiju kao što su Dabroston, Primolut isl.

Dakle, kod mene je problem što nisam imala niti jednu trudnoću, i niti jednu ovulaciju nismo ustvrdili pomoću uz.

Moje konkretno pitanje je, da li ja i uz kakvu vašu stručnu pomoć mogu ostati u drugom stanju?
Da li je ovo moje stanje već menopauza, da li da se nadam ičemu?

Došla bih kod vas na konsultacije i bilo kakav postupak, ukoliko postoji šansa za mene i trudnoću.
Molim vas samo da budete iskreni.

Hvala unaprijed i veliki pozdrav za vaš tim!
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (9.9.2014 10:29:28)

Draga leli80,

Sindrom policisticnih jajnika je uistinu kompleksna situacija kada se radi na tome da dodje do prirodnog zaceca. Brojni mehanizmi koju su odgovorni za ovulaciju su poremeceni a kao vrhunac svega toga dolazi do hormonskog disbalansa. Zene sa PCOS su plodne, ali njihova plodnost "ne moze doci do izrazaja" jer nije hormonski podrzana. Međutim, metodom IVF-a ili Inseminacije, stimulacijom jajnika sa hormonima vrlo brzo i jednostavno se dobiju jajne stanice, tako da u praksi lijecenja infertiliteta primjenom podpomognute oplodnje kod pacijentica sa PCOS imamo jako puno uspjeha. Protokol koji se provodi je minimalna doza hormona u duzem periodu stimulacije. Ono sto je bitno napomenuti da su pacijentice sa ovom dijagnozom sklonije hiperstimulaciji jajnika, pa je za tretman potreban iskusan tim ljekara.
Sto se nase klinike tice, mi bismo voljeli da dodjete da porazgovarate sa nasim ljekarima. Oni ce Vam detaljno objasniti sta znaci imati sindrom policisticnih jajnika i da to nije nikako u vezi sa menopauzom te da zene sa ovom dijagnozom mogu zatrudnjeti i iznjeti trudnocu do kraja kao i druge zene.

pcelica 23 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (10.9.2014 16:20:50)

Pozdrav,evo javljam se i ovdje,zeljela bih Vas pitati da li je moguce da ja i mm prirodnim putem dodjemo do zeljene trudnoce,do sada nam ljekari nisu ni spominjali vantjelesnu,a voljela bih znai na cemu smo .Molim za pomoc,dijagnoza je:
St.genitalis,incpijentna varikokela lijev (samo naznacene vene)
Dijagnoza : infertilitas.OAS (11 M/ml;prog.pkr. 3,O ; Ikc 1. Bakt.dosta) Varicocele gr II.sin
Hvala Vam
malena27 RR -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 8:01:18)

Postoji li mogucnost da se embriji koji su pohranjeni u nekoj drugoj klinici transportuju do Vase klinike i radite li u tom slucaju radite FET?
Konkretno, u mom slucaju radi se o 2 trodnevna embriona pohranjena u Klinickom centru Ljubljana, pohranjeni su u decembru 2010. godine.
Vrijedi li raditi FET sa embrionima koji su stari skoro 4 godine?
ljiljo -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 8:10:03)
IZVORNA PORUKA: bahçeci

Draga ljiljo,

S obzirom da ste imali dvije prirodne spontane trudnoće, jednu uspješnu a drugu na žalost ne, postoje jako dobre šanse za uspješan IVF postupak. Puno toga naravno ovisi od Vašeg trenutnog stanja organizma što možemo sa sigurnošću utvrditi jedino za vrijeme pregleda. Jedan od jako bitnih faktora su i vase godine starosti. S obzirom da je u pitanju sekundarni sterilitet bilo bi dobro da sto prije počnete sa pripremama za IVF. Na konsultacije možete doći bez najave bilo koji radni dan u periodu od 10-16h. Nasi ljekari ce vam detaljno objasniti na koji nacin se moyete pripremiti i povecati sanse za uspjesan IVF.Puno Vam hvala na odgovoru, uskoro se vidimo na konsultacijama :)
perlica55 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 8:21:27)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]  super da imamo nekog strucnog na RR..
Ako moze odgovor [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Koliko najmanje treba biti progresivnih spermija u ejakulatu
kako bi par mogao ici na inseminaciju?
Nakon ispiranja (centrifugiranja) ejakulata, dal se broj
progresivnih spermija poveca ili smanji, tj. dal centrifuga moe
malo ubrzati spermije koji su pokretni u mjestu???
Hvala unaprijed na odgovoru [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 9:20:38)

Draga pćelice,
Mogucnost za prirodno zacece u svakom slucaju postoji, medjutim vjerovatnoca da ce doci do zaceca ovisi od vise faktora. Prije svega mora spermiogram biti uredan ( broj - min. 10mil, pokretljivost min 50% (+4;+3) i morfologija min 5%. Pored spermiograma i jajnici moraju biti funkcionalni (UZ pregled i hormonalni status), jajovodi moraju biti prohodni (HSG) i uredna supljina materice (HSG ili hysteroskopija). Ukoliko su ovi uvjeti ispunjeni postoje sanse za prirodno zacece. U 10-15% parova svi ovi uvjeti su uredni ali ne dolazi do zaceca, te je u tom slucaju u pitanju neobjasnjivi ili idiopatski infertilitet. Nas savjet je da dodjete na konsultacije sa nasim ljekarima i porazgovarate o svom problemu.
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 9:26:26)

Draga Perlice55,

Centrifugiranje ne povećava broj pokretljivih spermatozoida, nego se ovim postupkom spermatozoidi odvajaju od ostalih sastojaka uzorka sjemene tekucine. Za inseminaciju je potrebno min. 8-10 mil. spermatozoida, i min. pokretljivost od 35 % (kategorije +4).
perlica55 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 9:44:07)

IZVORNA PORUKA: bahçeci

Draga Perlice55,

Centrifugiranje ne povećava broj pokretljivih spermatozoida, nego se ovim postupkom spermatozoidi odvajaju od ostalih sastojaka uzorka sjemene tekucine. Za inseminaciju je potrebno min. 8-10 mil. spermatozoida, i min. pokretljivost od 35 % (kategorije +4).


Hvala vam na odgovoru..
Molim iskreno,
MM ima 80 milijona spermija ukupno, od toga pokretljivost
a+b 10%, c 27%, d 63% dijagnoza asthenozoospermija gr I,
dal ići na HSG, pa pokušati nekoliko inseminacija, ili preskočiti
HSG i AIH, pa ići odmah na IVF/ICSI??
djudrdjica -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 10:02:07)

Postovani, znam da se primarno bavite vantjelesnom oplodnjom i lijecenjem neplodnosti, ali me zanima da li su vase pacijentice i zene sa ponavljanim spontanim pobacajima nakon prirodno ostvarenih trudnoca - imate li neke procedure u takvim slucajevima, u smislu dodatne dijagnostike, savjeta, preporuka...
Naime, imala sam tri (do 12. sedmice) spontana pobacaja, jedan od doktora mi je preporucio da razmislim o vantjelesnoj oplodnji, sto je za mene bilo iznenadjenje s obzirom na ostvarene trudnoce. Kakav je vas stav o tome (naravno, ne ocekujem precizan i detaljan odgovor bez pregleda i konsultacija, ali me zanima vasa praksa)?
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 11:11:18)

Draga perlica55.

Kada je u pitanju inseminacija u idealnim okolnostima, kad su svi potrebni uvjeti zadovoljeni (spermiogram, prohodnost jajovoda, funkcionalnost jajnika i materice), uspjesnost se krece do max.17%. U Vasem slucaju shodno dijagnozi asthenozoospermije koju suprug ima da bi uspjesnost teoretski bila manja (oko 10% po postupku). Naravno, prije nego se upustite u postupak inseminacije potrebno je uraditi i dodatne nalaze (hormone i HSG). Bitno pitanje je i koliko je Vama godina, koliko ste dugo u braku, i da li je bilo trudnoca do sada. Sa ovim nalazom spermiograma i ukoliko imate funkcionalne jajnike (a pri tome ste mladji od 35 godina) uspjesnost IVF-a se krece i do 60%. Međutim taj procenat moze biti i manji (ukoliko ste stariji i ukoliko ste imali nekih operacija na jajnicima kao npr.
endometrioticna cista i sl). Za sve dodatne informacije Vam stojimo na raspolaganju kako na portalu RR tako i u vidu konsultacija sa nasim IVF specijalistima.
bahçeci -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 11:16:41)

Draga Djurdjica,

Najcesci uzrok spontanih pobacaja do 12. sedmice trudnoce je neadekvatna (patoloska) genetska struktura embrija, koji zbog hromozomski anomalija ne moze da prezivi organogenezu (tj. prvih 12 sedmica trudnoce). U 95% slucajeva kada dodje do ovakvih pobacaja u pitanju je genetski problem vec stvorenog embrija. Vas ljekar vam je preporucio vantjelesnu oplodnju iz jednog jedinog razloga, ne zato sto vi imate problema da zatrudnite, vec zato sto imate problema da odrzite trudnocu. Kod ovakvih pacijentica prilikom samog postupka VTO, kada se dobiju embriji radi se PGD analiza (preimplantacijska genetska dijagnoza) svakog embrija, a onda se uradi transfer genetski ispravnih embrija. PGD analiza je visoko sofisticirana metoda humane reprodukcije, koju i BiH radi samo BAHCECI IVF centar, i zahtjeva tehnicku podrsku genetskih laboratorija. Nasa centralna genetska laboratorija uradi prosjecno 1000 PGD-a na godisnjem nivou a same rezultate testa dobijamo u roku od 36h. Shodno svemu napisanom, najbolje bi bilo da razmislite o vantjelesnoj oplodnji sa PGD analizom, te ukoliko ste u mogucnosti da dodjete da se dogovorimo o svim daljnjim koracima.
djudrdjica -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 11:53:14)

Hvala vam puno na odgovoru.
perlica55 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (11.9.2014 13:11:47)

IZVORNA PORUKA: bahçeci

Draga perlica55.

Kada je u pitanju inseminacija u idealnim okolnostima, kad su svi potrebni uvjeti zadovoljeni (spermiogram, prohodnost jajovoda, funkcionalnost jajnika i materice), uspjesnost se krece do max.17%. U Vasem slucaju shodno dijagnozi asthenozoospermije koju suprug ima da bi uspjesnost teoretski bila manja (oko 10% po postupku). Naravno, prije nego se upustite u postupak inseminacije potrebno je uraditi i dodatne nalaze (hormone i HSG). Bitno pitanje je i koliko je Vama godina, koliko ste dugo u braku, i da li je bilo trudnoca do sada. Sa ovim nalazom spermiograma i ukoliko imate funkcionalne jajnike (a pri tome ste mladji od 35 godina) uspjesnost IVF-a se krece i do 60%. Međutim taj procenat moze biti i manji (ukoliko ste stariji i ukoliko ste imali nekih operacija na jajnicima kao npr.
endometrioticna cista i sl). Za sve dodatne informacije Vam stojimo na raspolaganju kako na portalu RR tako i u vidu konsultacija sa nasim IVF specijalistima.Hvala puno na savjetu..
Imam manje od 35 god, uredne spolne hormone, uredan UZV, ovulaciju,
nikad nikakav zahvat/operaciju nisam imala..
Svakako bi prije IVF-a (bezobzira na uspjesnost),
pokusala manje agresivan postupak, HSG, pa AIH..
Svejedno, hvala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
jana78 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (12.9.2014 16:29:03)

Poštovani,

zanima nas uspješnost postupka micro tese u Vašoj klinici i postupka vantjelesne oplodnje ukoliko se micro tesom nađu spermiji.

Muževa dijagnoza je azoospermija sa visokim fsh i niskim inhibinom, moji su nalazi svi uredni.

Također Vas molimo mišljenje da li prije postupka micro tese postoji nekakva terapija koja se pripisuje u ovakvim slučajevima ili neka preporuka o promjeni životnih navika, prehrani ili kakvi biljni pripravci.

Zahvaljujemo na odgovoru.
pcelica 23 -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (14.9.2014 18:28:21)

Pozdrav za vas! Interesu je me kada se treba odlučiti na tretman vantjelesne oplodnje ili inseminacije? Moj muz ima Oligoasthenospermiju...Nama urolog nikada nije spominjao neki potpomognuti vid oplodnje,ja sam svjesna da je nase stanje komplikovano,mislim da je bolje na vrijeme da reagujemo,dok smo mladji (ja imam 28 mm 30 godina).Kako to funkcionise,ko nas upucuje na taj tretman,kolike su cijene,sve me interesuje? Ako Vam nije problem da mi detaljno napisete o tome? Unaprijed hvala
mionab -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (15.9.2014 22:39:29)

Poštovani,

Da li u vašoj klinici može da se odradi dijagnostička histeroskopija?Ako može koja je procedura, šta treba od nalaza i cijena.

Hvala
zeks -> RE: Bahçeci BiH IVF Centar Sarajevo (19.9.2014 12:16:53)

Postovani, iza sebe imam dvije neuspjele vto kod mm su nalazi uredni problem je kod mene neprohodni jajovodi.Radila sam laparaskopiju gdje mi je odstranjen desni jajovod a lijevo hydrosalpinx.Planiram na trecu vto i interesuje me uspjeh u vasoj klinici kod ovog problema i da li ovaj jajovod treba odstraniti prije treceg postupka?Unaprijed hvala
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>