kako pravite supice (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Uvođenje guste hrane



Poruka


žana o8 -> kako pravite supice (19.4.2009 20:20:47)

Možete li mi objasniti kako pravite supice? Kod mene nikada nije baš supa nego više kašica , jer izmiksam npr.piletinu i povrće i više mi liči na kupovne kašice-malo je gušće. Ne znam kako bi joj dala klasično rijetku supicu , jer bi više bilo svuda osim u ustima.Ako neko pravi supice onako baš rijetko , molim da mi objasnite kako je date bebi? Hvala mame.




Golubica -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 20:26:08)

Ja sam pocela da Asji dajem supe, kao sto pravim i nama, naravno ne one iz kesice. Izvadim joj u zdjelicu prije nego sto dodam zacine. Udrobim sredine hljeba, da bude gusce, i poguzijca se bas najede.





žana o8 -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 20:27:24)

Al ja Žani još nisam počela davati hljeb, ona ima 7 mjeseci.




Golubica -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 20:36:31)

Nece joj nista biti, slobodno joj udrobi hljeba u supu i nek se dijete najede. 




dana3 -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 20:40:26)

evo da se ukljucim u raspravu.sin mi puni 6 mj za par dana pa sad nisma davala nikakve supice ali ni meso.sve do sad bilo je povrce i to samo krompir,mrkva i pastrnjak(bijela mrkva),kruh sam drobila u AD mlijeko i jeo je.pije sokov ekoje ja miksam jabuka,mrkva,grozdje.
ne znam kako bih sad te supice da napravim




remzy -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 20:48:34)

jao drage moje evo i mene da se javim
evo citam i nesmijem ni da kazem sta su sve moja djeca jela a imala mozda svega 5 mjeseci
Lamija je sa pet mjeseci ,mozda i manje,jela pitu krompirusu sa jogurtom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
sa sedam mjeseci je jela batak!!!
Fatih on je isto sa cetiri mjeseca jeo meso i rizu!!!
a Amberi sam isto tako pocela rano da dajem hranu!!!
hvala Bogu nista im nije!!!zdravi ko dren!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

a supice pravim te sa povrcem ,ta onako sa njokama ,pa sa tarhanom...ali najslade mi pojedu kad im napravim bijelu tarhanu,a ona je i sita!!!

i da kazem da ni jedno od njih troje nije nikako imalo grcica!!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




dana3 -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 20:56:53)

znam remzy-tako mi govore i mama i svekrva ali moj mali to nece-joj da si mu vidjela facu kad sam trahanu skuhala na mlijeku.ko veli je sma li nirmalna sta mu dajem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].juce malo calabrknuo mesa iz bureka pa mu fino(ja ono tri put da proba)




haidy -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 21:00:51)

Zana, i ja mojoj curici dajem supe na isti nacin kao ti jer tako najvise voli i od toga se bas najede. probala sam joj davati rijetko, ali sto ti kazes bilo je svuda supe osim u ustima. ali juce sam nama iskuhavala piletinu i povrce, kad se skuhalo, povrce sam ispasirala i vratila u supu, dodala tjesteninu i kuhala jos 15 minuta. prije zacina sam izvadila bebi i dodala hljeb i bilo je super, sve je pojela. pa cu joj sad kad god pravim supe sa mesom davati tako, a kad je samo povrce onda cu joj na gusto, ispasirano.




lejlaze -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 21:19:11)

i ja Darisu pravim rijedju supicu i udrobim mu sredine hljeba.





MELLI -> RE: kako pravite supice (19.4.2009 21:52:39)

Ja to radim kao i Žana,supe mi više liče na kašice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].Nekako se vodim za tim da je bolje da gustinu dobijem većom količinom povrća nego hljebom(nikog ne prozivam,i ne želim da i ova tema preraste u svađu i raspravu).
Manje vode i više povrća,ja tako radim.Mada mislim da nećeš otrovati bebu,čak i ako tu i tamo pojede malo hljeba

Sad ne znam tačno gdje sam pročitala,ali neki pedijatar ,kaže da bebe/djeca nemaju potrebu jesti čorbe i supe,i da se na taj način samo dobija kvantitet,a gubi na kvalitetu unesene količine vitamina,minerala...(nešto kao dobiješ "razrijeđenu" hranu)[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ako se sjetim gdje sam čitala,postaviću link[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




stella -> RE: kako pravite supice (20.4.2009 1:26:06)

Ja pravim ovako:

1.Iskuham karabatak ili batak na vodi,izvadim i odvojim meso od kostiju i koze.Isjeckam sitno i opet vratim u vodu.Dodam tjesteninu i zacinim malo sa vegetom.

2.Iskuham povrce i meso za kasicu a u visak tekucine stavim komadic mesa i povrca malo i izmiksam,nekada i u to dodam tjesteninu ili hljeb a moze i malo proso pahuljica.ili ako ima tvrdu stolicu dadnem bez tjestenine i hljeba.




Okarica -> RE: kako pravite supice (20.4.2009 7:59:58)

IZVORNA PORUKA: žana o8

Kod mene nikada nije baš supa nego više kašica , jer izmiksam npr.piletinu i povrće i više mi liči na kupovne kašice-malo je gušće.


Ja pravim isto ovako.




Crvena -> RE: kako pravite supice (20.4.2009 8:40:57)

IZVORNA PORUKA: Okarica

IZVORNA PORUKA: žana o8

Kod mene nikada nije baš supa nego više kašica , jer izmiksam npr.piletinu i povrće i više mi liči na kupovne kašice-malo je gušće.


Ja pravim isto ovako.

I ja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: kako pravite supice (20.4.2009 8:58:46)

Slazem se s vama.
Svaka je supa rijetka, ima vodice, ali kad se izmiksa dobije se kasica.
Ja sam skoro citala o ucinku pilece supe, pogotovo kod prehlada i bolesti disajnog trakta. Preporucuju skuhati citavo pile ili samo krila od pileta, navodno u krilima ma nekog sastojka koji kad se iskuha super djeluje. Pa ja ako cu ubacit malo bijelog mesa, ubacim i jedno krilo, da se samo iskuha, pa u toj vodi skuham jos mesa i povrca.




Visnja RR -> RE: kako pravite supice (20.4.2009 21:50:17)

vec smo pisali u Ishrani beba od 6 do 12 mjeseci o supicama...
ja sam cesto kuhala cijelo pile sa povrcem (bez zacina)...a zatim odvojim npr jednu solju samo supe i uspem je u posudu za led...zamrznem...tako imam svaki dan kocku supe koju dodoam u razne kasice od povrca (domace ili kupovne)




žana o8 -> RE: kako pravite supice (20.4.2009 22:00:27)

Drago mi je da i vi ovako pravite supe. Već sam mislila  da ja ne pravim dobro,[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




žana o8 -> RE: kako pravite supice (20.4.2009 22:02:05)

Znam ja Višnja kako napraviti supu, ali me je interesovala gustoća supe. Jer zna se šta je supa, ovo moje je više kašica.




Anoniman -> RE: kako pravite supice (23.4.2009 12:42:59)

pa u mene je isto polu supa-polu kašica, ja joj tu nazovi supicu dajem kao radi stolice, a hapa bude gusta. A kad je hranim, ubacim joj kašikicu u usta, pola iscuri ali pola pojede.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mami ami -> RE: kako pravite supice (23.4.2009 13:25:39)

Drage mamice, sta ja sve necu nauciti od vas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Mojoj bebari je neki dan bilo punih 6 mjeseci. Nismo zurili sa uvodjenjem guste hrane jer je cijelo vrijeme dojila i fino napredovala (sa 3 mjeseca je imala 7kg i 200g a bila dugacka 66cm, masala). Do sada je probala svo sezonsko voce i povrce, poceli smo uvoditi i zitarice (za pocetak one bez glutena) ali supice mi nisu bile ni na kraj pameti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image]
Visnja, zaista dobra ideja o zamrznutoj supici! To cu svakako pokusati jer princeza bas i ne jede rado povrce [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley11.gif[/image]

Moja smizla i ja vam saljemo puno pozdrava i pojubaca iz Zenice!  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/sloncek.gif[/image]




dana3 -> RE: kako pravite supice (25.4.2009 11:54:49)

napravila sma supu sa brolkulima i moj gospodincic se budi ko gadi mu se.drugi dan sam skuhala na piletini i drobila kruh a nekad udrobim samo kruh u mlijeko toga puno pojede




andji -> RE: kako pravite supice (25.4.2009 12:50:26)

Ja često samo skuham carsku mješavinu(mrkvica,brokuli i karfiol)dodam malo ulja,malo vegete i malo bosiljka i u to mu udrobim sredine hljeba...Sergej to obožava...to mu nekad znam pravit i 3x sedmično,za ručak(ne zaredom,naravno)




Amrino -> RE: kako pravite supice (25.4.2009 13:12:46)

Ja nekada napravim obicnu supu i dam mu je iz solje da je popije. Mislim da je to mnogo jednostavnije nego je probati dati kasikicom . Ponekad u obicnu supu na kraju dodam malo vise prosa ili jaje pa se zgusne a ponekad je udrobim.
Onaj fol sa zamrznutom supom je super!
Ovaj jede supu prije gl. obroga ali malo- cisto par gutljaja da ga ne zasiti a ponekad ako je ova dr. varijanta to mu dojde kao glavno jelo.






MELLI -> RE: kako pravite supice (3.5.2009 0:41:31)

IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Ja nekada napravim obicnu supu i dam mu je iz solje da je popije. Mislim da je to mnogo jednostavnije nego je probati dati kasikicom . Ponekad u obicnu supu na kraju dodam malo vise prosa ili jaje pa se zgusne a ponekad je udrobim.
Onaj fol sa zamrznutom supom je super!
Ovaj jede supu prije gl. obroga ali malo- cisto par gutljaja da ga ne zasiti a ponekad ako je ova dr. varijanta to mu dojde kao glavno jelo.



Kako dodaješ jaje? Cijelo? Mutiš? Recept molim?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Nisam to do sada probala,mada mi još ne papamo cijelo jaje,ali eto za koji mjesec će i to doći na jelovnik,pa hajde napiši mi kako praviš tu supicu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




slono -> RE: kako pravite supice (15.6.2009 22:56:01)

Vidim ovdje spominjete vegetu u djecijim supicama, uhhhhh!!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
To treba izbaciti iz upotrebe odraslih, a kamoli bebica ciji se bubrezi tek razvijaju.
Osnovni sastojak vegete osim soli i susenog povrca je mononatrijev glutaminat i dinatrijev inozinat i to si cisti otrovi. Prijateljica koja mi je to pricala bila je na predavanju u skoli svoga sina, na temu u stilu Zdrava prehrana i sta ne treba jesti, a drzao je covjek kojem je to specijanost. Ono sto mi je rekla za vegetu bilo je dovoljno da je izbacim iz upotrebe, a uz to su isli i cips, coca cola za djecu i sve ono cime nas kljukaju na reklamama.
Znamo mi sta ne valja, ali ipak nam to sve djeca jedu. Naravno, pojest ce u zivotu puno toga navedenog, ali dok im mi kontrolisemo ishranu, bolje je sve to svesti na minimum.
U zamjenu koristite morsku sol i sitno sasuseni ili samljeveni persun koji je jako zdrav.
Moja topla preporuka!!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Amrino -> RE: kako pravite supice (15.6.2009 23:17:14)

IZVORNA PORUKA: MELLI

IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Ja nekada napravim obicnu supu i dam mu je iz solje da je popije. Mislim da je to mnogo jednostavnije nego je probati dati kasikicom . Ponekad u obicnu supu na kraju dodam malo vise prosa ili jaje pa se zgusne a ponekad je udrobim.
Onaj fol sa zamrznutom supom je super!
Ovaj jede supu prije gl. obroga ali malo- cisto par gutljaja da ga ne zasiti a ponekad ako je ova dr. varijanta to mu dojde kao glavno jelo.



Kako dodaješ jaje? Cijelo? Mutiš? Recept molim?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Nisam to do sada probala,mada mi još ne papamo cijelo jaje,ali eto za koji mjesec će i to doći na jelovnik,pa hajde napiši mi kako praviš tu supicu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Umutis jaje viljuskom...i dok supa (koja je gotova) kljuca ubacujes jaje konstantno mijesajuci. (ja i jaje i supu mijesam onom zeljeznom mutilicom) Pustis jos minuticu da kuha i gotovo!
Jaje mozes ubaciti u skoro svaku supu i ja to vrlo cesto pravim!




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>