leli§ -> RE: Štedite li i kako? (6.9.2009 14:42:16)
|
bila je slicna tema... "kako razumno rasporediti novac"... ali se nismo bas toliko dotalki stednje :) ja nekad imam osjecaj da sto vise pokusavam ustediti manje ustedim[sm=zmeden.gif]nije mi zao dati novac ni za sta sto na treba ali kad dam novac za neku glupost sama bih sebe pojela samo zato sto znam da sam sa tim novcem mogla nekoga nahraniti... i hoce mi nesto biti... ponekad otvorim ormar i kontam kako "nemam" sta obuci i onda se skontam kako sam sa jednom policom u mom ormaru mogla jednom osnovcu platiti citavu godinu pribora, knjiga, uzine, zimskih cipela itd i dusa me zaboli... i onda izvadim prvu majicu koj mi dodje pod ruku, i sad sam prestala da kupujem. rekla sam da do kraja ove godine sebi ne smijem nista kupiti "osim ako mi nuzno ne treba[sm=zmeden.gif]" ja isto ovako kao Ilhana planiram kod kuce. jos napravim meni za cijelu sedmicu i tacno znam sta mi treba...a sem toga svaki dan znam sta cu rucku, pa se ne moram misliti na poslu sta cu kuhati. i ja pisem na sta sam novac potrosila koji mjesec, na izlaske, na ruckove vani, na namirnice kuci (i to odvojim hranu i higijenske potrepstine), odrzavanje auta, odjeca, i onako jedna svastara. tu pisem ako je nekome bio rodjendan, ako je bila neka godisnjica, ako smo kupili nesto lijevo npr. set posudja, lampu, album za slike ...ma eto ono sto se ne svrstava nigdje. jednostavno mi pomogne da se orijentisem i da znam na sta sma novac potrosila. nama je u (nevjerovatno visoku) cijenu kirije stana uracunata struja,voda, tel, internet tako da na tome nei mogu ustediti...ali o vodi vodim racuna pravo...nekako me Boga strah da prosipam vodu. ne znam mozda je cudno, ali se sve sjetim onog prokletog rata i kanistera vode[sm=smiley13.gif] a u Bosni, ja se svakome divim ko uspije ustadjeti ista... ja gledam po svojim roditeljima, sto moja mama kaze ovo ti je sine da radis za cekera, i da ne trosis ustedjevinu, a da ustedis nemas od cega... neko je rekao da placa oko 45-50 km struje...za dvoje ljudi je to malo puno... dobro to ytreba provjeriti...a neko je pitao za klimu i struju---klima trosi jakooo puno struje (dodus zavisi od modela, jacine, koliko cesto koristis itd) meni je moja mama uvijek govorila "stedi se kad se najvise ima. kad se nema, nemas ti od cega ustedjeti" i bila debelo upravu.
|
|
|
|