kuhanje kurbana (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


mama2009 -> kuhanje kurbana (28.11.2009 11:57:12)

Zanima me kako vi spremate (kuhate) kurban, ja stvarno ne mogu miris skuhanog kurbana, dal neko ima neki dobar recept kako to radi.......




ena0002 -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 12:00:21)

Probaj da ih prvo prokuhas, pa tu vodu prosuti, onda opet nasuti drugu, cistu vodu narezati par glavica crvenog luka i par mrkvi i kuhati.
Da i ja kuham u pretisu ali nekih 40-50 min. Ali mm ih ne voli da jede bas zbog tog mirisa tako da ja to skuham jednom radi sebe  i to je to.




bebacha -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 12:01:44)

meni je njegov miris isto kao i drugog mesa.ja najcesce stavim u pretis lonac,stavim i mrkve,puno luka,zocina i kuham oko 2-3 sata.o to tako stoji po 2-3 dana i jedemo svakako.danas ce biti prilog pire krompir




mama2009 -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 12:07:07)

ma i mm ih ne voli al sam juce dobila jedno 20 tak kurbana i zao mi da propadne sve to....da mi je naci neki dobar recept da se nekako zakamuflira miris




manuela RR -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 12:29:33)

Dan prije nego ćeš praviti meso od kurbana,natopi ga u mlijeko i dodaj začine po želji,sutradan izvadi iz mlijeka i pripremaj kao i obično meso...
100% neće imati nikakav miris a biće super ukusno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




veeseelaa -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 12:54:25)

IZVORNA PORUKA: mama2009

Zanima me kako vi spremate (kuhate) kurban, ja stvarno ne mogu miris skuhanog kurbana, dal neko ima neki dobar recept kako to radi.......


kuhati u vodi u kojoj si prethodno dodala peršuna, mrkve i luka
Nakon toga procijediti i isprati kurbansko meso
Začiniti meso i staviti u rernu, vidjećeš miris bravetine se ne osjeti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




acudesa -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 13:09:04)

IZVORNA PORUKA: mama2009

Zanima me kako vi spremate (kuhate) kurban, ja stvarno ne mogu miris skuhanog kurbana, dal neko ima neki dobar recept kako to radi.......

imam odličan recept-dodaj Origana..probala, miris OK




acudesa -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 13:10:50)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: mama2009

Zanima me kako vi spremate (kuhate) kurban, ja stvarno ne mogu miris skuhanog kurbana, dal neko ima neki dobar recept kako to radi.......


kuhati u vodi u kojoj si prethodno dodala peršuna, mrkve i luka
Nakon toga procijediti i isprati kurbansko meso
Začiniti meso i staviti u rernu, vidjećeš miris bravetine se ne osjeti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

prekomlikovano je, lakše joj je samo sa origanom...inače, koristite začine za aromu




mama2009 -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 13:21:59)

hvala mnogo, imam ga pa cu isprobati svaki recept.....javim sta je najbolje




DM -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 16:36:48)

Prokuhaj u pretisu 10-15 min, izvadi (vodu prospi) i stavi u rernu zapeći , a začin ruzmarin-i za bilo koje drugo jače meso- ma extra je! Tako uvijek oravim i jedino tako ih i mogu, a za prilog zapečem krompir, mljac, mljac!




lely -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 22:24:36)

Stavi curokota kada budes kuhala meso,meni su bar tako rekli pa cu sutra isprobati,naravno poslije kuhanja zapeci u rerni.




Hanady RR -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 22:37:52)

Moj mm nije volio jesti kurbansko meso prije brak...no ja ga volim a i svoju sam djevojčicu navikla na isto.

Ja naravno spremam u pretisu i obavezno stavim ćurokot, neko nam čak donese kurban sa ćurokotom no dok ga ja operem to spadne pa tako ja uvijek stavim malu kašiku ćurokota u pretis. e sad prvi put kuham oko 20 min i onda procjedim za drugo kuhanje stavim hladnu vodu ( ponekad čak i u frižderu pripremim flašu vode koja je za kurbansko meso) kuham dalje još 20 min i nakon toga ga izvadim i procjedim.

Mi ga jedemo toplo kad zapečem u pećnici a često ga narežem na komade pa ohladimo i jedemo kao prilog toplim prilozima uz ručak.





almai -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 22:41:43)

Ja sam meso pokisalila u mlijeko pa vam sutra javim kako je ispalo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Samo neznam koliko dugo da ga kuham u pretisu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




veeseelaa -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 22:57:00)

oko 30 minuta




Skvo RR -> RE: kuhanje kurbana (28.11.2009 23:39:08)

Eh, ovako ja pravim od kurbanskog mesa - Slatki cevap!
Prvo u seceru i vodi skuham suhe sljive i smokve, ostavim d malo odstoje, dok se u pretisu kuha kurbansko meso, isitnjeno na male zalogaje! U pretis sa mesom stavim persun, luk, majcinu dusicu, lovor!
Nakon kuhanja ga dobro isperem i opet ga vratim na kuhanje oko 20 minuta! Poslije kuhanja sjedinim ga sa sljivama i smokvama i bude za 5!
Recept je od moje rahmetli nene, pa rekoh da ga podijelim sa vama![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamma mumi -> RE: kuhanje kurbana (29.11.2009 21:31:25)

Cula sam da se kurbansko meso treba kuhati sa kiselim jabukama, koje poprime miris kubrana, pa se onda nesojeti kad se jede, ja cu probati pa javim.




Doraa -> RE: kuhanje kurbana (29.11.2009 22:16:57)

šta je ovo svi će javit ali niko ništa ne javlja..pa dobro i rano je još je Bajram ali ne zaboravite javiti se na ovu temu.Interesantno je iako nemam ove godine bravetine sve je junetina ali meni se nekako i junetina-pogotovo malo starija ili govedina ne znam šta je-"čuje" u varivu nekako jedino mi teletina miriše a baš da nju stavljam ne može izići[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Amelaa RR -> RE: kuhanje kurbana (30.11.2009 8:36:05)

...
Tema: Kuhanje kurbana

Ja obicno meso u pretisu kuham u dvije ili tri vode, ne predugo da se miris ne bi sirio. A onda ga premazem uljem i pospem svakojakim zacinima...organo, ruzmarin i sl ...i kasnije kad ce ispece pokrijem ga folijom i onda upije sve one okuse od zacina tako da se ne osjeti jaki miris koji bravetina ima. Jedemo ga uz razne priloge za rucak i sl. S kurbanima od junetine nema problema.




Dinkica -> RE: kuhanje kurbana (30.11.2009 16:57:31)

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

...

Tema: Kuhanje kurbana

Ja obicno meso u pretisu kuham u dvije ili tri vode, ne predugo da se miris ne bi sirio. A onda ga premazem uljem i pospem svakojakim zacinima...organo, ruzmarin i sl ...i kasnije kad ce ispece pokrijem ga folijom i onda upije sve one okuse od zacina tako da se ne osjeti jaki miris koji bravetina ima. Jedemo ga uz razne priloge za rucak i sl. S kurbanima od junetine nema problema.



I ja pravim isto ovako, samo sto pokrijem folijom na pocetku da se ispece pod parom i odkrijem pred kraj da porumeni.




remzy -> RE: kuhanje kurbana (30.11.2009 20:33:44)

"Miris kubarna??!!"
Ja kurbansko meso spravljam kao i obično što radim sa mesom! Ako je kurban govedina ili junetina, pravim isto kao kad odem u mesnicu i kupim govedinu ili junetinu. Isto tako radim i sa ovčetinom, mada ja nikad ne kupujem ovčetinu ili jagnjetinu u mesnici. Iako svake godine primimo puno kurbana, nikad ne pravim "pun lonac" 3-4 kg mesa, pa da se to kuha u loncu, pa da traje heftu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] I stvarno ne vidim kakva je razlika kad staviš u lonac 1kg junećeg mesa kupljenog u mesnici i 1 kg junećeg mesa koje je kurbansko! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




leona81 -> RE: kuhanje kurbana (30.11.2009 22:11:05)

mislim da se ovdje misli na ovcetinu a ne na junetinu i govedinu jer bas ovcetina ima specifican miris a ne ostalo meso




dinaa -> RE: kuhanje kurbana (30.11.2009 22:49:10)

Ja sam danas kuhala meso i stavila origano kako je acudesa rekla,i super je.
Acudesa hvala!




mamine oci -> RE: kuhanje kurbana (30.11.2009 22:51:36)


IZVORNA PORUKA: dinaa

Ja sam danas kuhala meso i stavila origano kako je acudesa rekla,i super je.
Acudesa hvala!

i ja i vjeruj najlaksa varijanta a uspjesna[sm=smiley36.gif]




acudesa -> RE: kuhanje kurbana (2.12.2009 0:01:45)

nema na čemu, meni pomoglo, pa kontam da i vama olakšam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mala mu -> RE: kuhanje kurbana (2.12.2009 9:04:31)

mi smo sve meso što nije bilo na kostima(a bilo ga podosta)odnijeli u mesnicu i samljeli...sada ima za bureka u narednih godinu dana...naravno probrali smo ono od kravljeg mesa a ovčije je trenutno zaleđeno...nešto što je bilo na kostima poslali nani da osuši pa može u grah i kupus...ma riješili ga se začas[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>