Meksicka kuhinja (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Ilhana RR -> Meksicka kuhinja (4.3.2010 21:29:14)

Jako kao sunce, sareno kao duga.
Savrseno se slaze s hladnim pivom, Njeno velicanstvo Meksicka kuhinja.

Jelo "Tacos" je postalo sastavni dio u kuhinji skoro svake domacice, no Texmex hrana nije ni priblizno Meksickim specijalitetima.

Meksiko je jedna kulturno bogata kulinarksa salsa. Indijanci su ostavili svoje duboke tragove u ovoj spanskoj koloniji, ali meksikanci su stvorili svoju veselu kombinaciju bojama hrane.

Postoje dvije bitne regionalne razlike u hrani, prema klimi i geografiji.
Sjeveno meksicka kuhinja je poznata po svojjim jelima od teletine, jaretine itd. dok u istocno meksickoj kuhinji preovladavaju ljuta jela sa puno povrca i piletine. Uz to, u ovoj kuhinji postoji dosta karibijske inspiracije i okusa za zaljubit se.
Medjutim, iako regionalnim razlikama postoje tri glavna sastojka koja su obavezna u obije navedene kuhinje. To su:

Kukuruz - zlatni dodatak svakom jelu.
Grah i Chilipepar - Ljuti dodatak svakom jelu (paprikaa, tabasko, jalapeno...)

Paradajz, tikva, slatki krompir, avokado, koks i ananas su takoðer uobicajni sastojci koji se pojavljuju u bezbroj varijanti. Zacini su cimet, anis, kim, timjam, mejram i da ne zaboravimo korijander.

[img]http://www4.slikomat.com/10/0304/9bv-meksik.jpg[/img]


(pisac teksta, vjerovali ili ne ja :P)




Leva -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 21:32:37)

Volim meksičku kuhinju imam čak i meksički kuhar [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U njemu sam pronašla fantastičan recept za tortilje koji ću vam napisati kada budem imala malo više vremena.




Anoniman -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 21:37:38)

Ma ja volim sve kuhinje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]...a mm pravi pravo dobre tacose...mmmmmmmmm






Anoniman -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 21:39:40)

da obogatim temu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley4.gif[/image]
[image]http://www.ultimate-brands.co.uk/images/tres_sombreros_tequila_small.jpg[/image]




Amelaa RR -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 21:45:03)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Ja i mm jako volimo meksicku hranu...ali ne znam puno recepata pa Leva deder nam sta pritefteri ovdje iz te tvoje knjige.




Husic10 -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 21:48:59)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Juce sam pravila "quesadile".
Mnjammmmm jednostavno i brzo a tako fiiiinnnnnnnnnnoooo.
U Americi ima puuunnooo Meksicki restorana, ali uvijek nesto novo mozes probati, i zato mi se svidja Mexican!!

Ne svidjaju mi se jela koja su puno ljuta, ne volim chilipeper, izjede mi g*****.[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Amelaa RR -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 21:51:56)

Husic10 hocemo receptttt[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 22:06:54)

Tacosi ala mm (za 4 tacosa)

- 0,5 kg fasiranog
- jedan veliki crveni luk (najbolje s onim "ljubicastim)
- 1 mrkva
- svjeza crvena paprika
- svjeza zelena paprika
- mala konzerva kukuruza secerca
- srednja konzerva crvenog graha
- mala konzerva pelata
- sol, biber,persin,koriander
- tacosi

isjeckati luk na kockice i prodinstati, dodati meso te dinstati dok neispari voda iz mesa cca.10-12 min., isjeckati pelat i dodati u meso...dodati sol, biber, persun i koriander...prodinstati 5-7 min.

u drugoj tavi paprike isjeckane na kockice kratko proprziti 2-3 min. dodati mrkvu...proprziti jos 2-3 min. dodati kukuruz i grah (dobro ocjedjen)...sve zajedno jos 2-3 min. dinstati (paprika mora ostati malo "al dente")

ugrijati tacose kratko u rerni na 100 C oko 1 min.

na tacos staviti sloj mesa pa sloj povrca pa ga zarolati

(ko voli ljuto prije rolanja posuti cilijem)

Tako srolane tacose staviti u tepsiju, posuti sirom i staviti u vrelu rernu tek toliko da se sir istopi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley4.gif[/image]




Amelaa RR -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 22:10:18)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Sutra na meniu. Mi bas volimo ljuto...cak sam jucer kupila i onaj Tacos sos ljutoo brate mili..al volimmm to...Hvala dadaaaa




Ilhana RR -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 22:14:00)

Ovo neznam dal je meksicko ili ne ali sam malo eksperimentisala davno.

400 gr fasiranog mesa, 2 jaja, 1 kesica taco praha, bijelog luka, bibera i chilipaprike i sol naravno.

sve to smjesati i onda dodati kockice feta sira i napraviti kao pljeskavice. Ispeci i servirati sa kukuruznim zemickama... uz to naravno salsasos, sir kackavalj i kukuruz :D




Leva -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 22:17:03)

            Tortilje
  • 3 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 3/4 šolje margarina, masla ili putera
  • 3/4 šolje vruće vode

Pomiješati brašno, prašak za pecivo i so. Nasjeckati margarin i umiješati sa brašnom tako da dobijete tijesto koje se mrvi. Dodati 3/4 šolje vruće vode ili više ako bude potrebno da se napravi glatko tijesto koje se odvaja od ivice posude. Gotovo tijesto ostaviti da odstoji 1h.
Od ove količine tijesta napraviti 10 do 12 loptica koje ćete razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini. Debljina tijesta treba da bude oko 4 mm.
Tortilje pečete u tavi sa obje strane 1-2 min. Nije potrebno stavljati ulje.

Od svih recepata po kojima sam pravila tortilje ovaj mi je najbolji [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




lilith -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 22:18:40)

ja pravim slicno,samo sto ne dodajem prasak za pecivo a u obicno brasno dodam i malo kukuruznog




veeseelaa -> RE: Meksicka kuhinja (4.3.2010 22:35:38)

naziv jela neznam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Fifi ne zaboravi me je zaboravila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

sastojci potrebni za četiri osobe

- 8 većih crvenih paprika
- 0,5 kg mljevenog mesa
- kukuruz iz konzerve po želji
- jedna glavica crnog luka
- bijeli luk (po želji)
- sir trapist
- sir parmezan
- začin čili

paprike isjeći na pola, očistiti, peći na ulju u tavi dok ne omekšaju, dodati soli naravno
u drugoj tavi staviti da se peče mljeveno meso, isjeckani bijeli i crni luk, dodati čili i vegetu, na kraju dodati kukuruz
Ispečene paprike puniti smjesom, poredati u tepsiju, narendati preko sira trapista i posuti po želji parmezan, staviti u rernu da zapeče na jakoj temp
Extra je, probajte!




taurus -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 22:36:39)


IZVORNA PORUKA: dadada

Tacosi ala mm (za 4 tacosa)

- 0,5 kg fasiranog
- jedan veliki crveni luk (najbolje s onim "ljubicastim)
- 1 mrkva
- svjeza crvena paprika
- svjeza zelena paprika
- mala konzerva kukuruza secerca
- srednja konzerva crvenog graha
- mala konzerva pelata
- sol, biber,persin,koriander
- tacosi

isjeckati luk na kockice i prodinstati, dodati meso te dinstati dok neispari voda iz mesa cca.10-12 min., isjeckati pelat i dodati u meso...dodati sol, biber, persun i koriander...prodinstati 5-7 min.

u drugoj tavi paprike isjeckane na kockice kratko proprziti 2-3 min. dodati mrkvu...proprziti jos 2-3 min. dodati kukuruz i grah (dobro ocjedjen)...sve zajedno jos 2-3 min. dinstati (paprika mora ostati malo "al dente")

ugrijati tacose kratko u rerni na 100 C oko 1 min.

na tacos staviti sloj mesa pa sloj povrca pa ga zarolati

(ko voli ljuto prije rolanja posuti cilijem)

Tako srolane tacose staviti u tepsiju, posuti sirom i staviti u vrelu rernu tek toliko da se sir istopi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley4.gif[/image]


Ja ovo sve isto pravim ali sa tunjevinom i umjesto u rerni ugrijem u mikrovalnoj i super je.




mamine oci -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 22:45:39)


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

naziv jela neznam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Fifi ne zaboravi me je zaboravila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

sastojci potrebni za četiri osobe

- 8 većih crvenih paprika
- 0,5 kg mljevenog mesa
- kukuruz iz konzerve po želji
- jedna glavica crnog luka
- bijeli luk (po želji)
- sir trapist
- sir parmezan
- začin čili

paprike isjeći na pola, očistiti, peći na ulju u tavi dok ne omekšaju, dodati soli naravno
u drugoj tavi staviti da se peče mljeveno meso, isjeckani bijeli i crni luk, dodati čili i vegetu, na kraju dodati kukuruz
Ispečene paprike puniti smjesom, poredati u tepsiju, narendati preko sira trapista i posuti po želji parmezan, staviti u rernu da zapeče na jakoj temp
Extra je, probajte!

[sm=bravo.gif]
ilhana bravo za ideju probam napravit al bez pive[sm=smiley36.gif]picemo koka kolu[sm=smiley36.gif]




Ilhana RR -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 22:48:46)


IZVORNA PORUKA: mamine oci


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

naziv jela neznam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Fifi ne zaboravi me je zaboravila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

sastojci potrebni za četiri osobe

- 8 većih crvenih paprika
- 0,5 kg mljevenog mesa
- kukuruz iz konzerve po želji
- jedna glavica crnog luka
- bijeli luk (po želji)
- sir trapist
- sir parmezan
- začin čili

paprike isjeći na pola, očistiti, peći na ulju u tavi dok ne omekšaju, dodati soli naravno
u drugoj tavi staviti da se peče mljeveno meso, isjeckani bijeli i crni luk, dodati čili i vegetu, na kraju dodati kukuruz
Ispečene paprike puniti smjesom, poredati u tepsiju, narendati preko sira trapista i posuti po želji parmezan, staviti u rernu da zapeče na jakoj temp
Extra je, probajte!

[sm=bravo.gif]
ilhana bravo za ideju probam napravit al bez pive[sm=smiley36.gif]picemo koka kolu[sm=smiley36.gif]


Ma ni mi nepijemo pivu, kod nas je ili cola ili sprite ;)




jasmina_mm -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 22:55:35)

ima negdje tema tortilje pa sam po receptu nase forumasice Juni pravila tortiljei ispale su mi fantasticne.
Za nadjev sam stavila junetinu, papriku, grah, kukuruz, paradajz i to sve izdinstala a onda na tortilje prvo stavila topljeni sir a zatim nadjev. Bile su fantasticne, naravno zacini po zelji




jasmina_mm -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 22:56:38)

imam negdje i recept za guacamole sos pa cu ga napisati cim ga nadjem





Ilhana RR -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 23:01:06)


IZVORNA PORUKA: jasmina_mm

ima negdje tema tortilje pa sam po receptu nase forumasice Juni pravila tortiljei ispale su mi fantasticne.
Za nadjev sam stavila junetinu, papriku, grah, kukuruz, paradajz i to sve izdinstala a onda na tortilje prvo stavila topljeni sir a zatim nadjev. Bile su fantasticne, naravno zacini po zelji



Dobro me napomenu, imam veceras vremena pa cu prebaciti temu ovde ;)




Ilhana RR -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 23:08:46)

Prebacit cu samo recepte sa teme tortilje


IZVORNA PORUKA: juni

Ovako ja pravim, vrlo jednostavo: u obicno bijelo brasno tip 500 (iako se izvorno prave od kukuruznog brasna ali meni ne ispadnu dobro) stavim malo soli i pola praska za pecivo, zamutim sa vodom (toplom) i sacekam jedno 15-20 minuta.

Zatim napravim male kuglice i razvaljam ih velicine tave u kojoj ces ih praviti. Na tavi ih ispecem i budu bas fine. Jednom sam probala u pekari ali su bile suhe.

Savjet: tijesto napravi malo rijedje.




IZVORNA PORUKA: juni

Ima raznih nacina ali meni je najdrazi ovaj:

pilece filete  isjeckam na kockice, zutu, crvenu i zelenu papruku isjeckam na trakice, luk isto, zatim piletinu zacinim sa: sol, biber, crvena paprika i chilli, te piletinu proprzim u wok tavi na maslinovom ulju.

Kad se zapece piletina u nju dodam sve paprike i luk i cekam da omeksaju i da voda iz njih ispari (posoli pa ce ti prije voda ispariti)

Na kraju dodam nasjeckan bijeli luk (saransak), kukuruz i mexicki grah iz konzerve, te stavim 2 ljute papricice i dodam jos chillija, sve pomijesam.

Serviranje:

jednu tortillu stavim na tanjir pa na nju dodam ovaj sastav gore [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], izrendam po tome zutog sira i poklopim sa drugom tortiljom odozgo (da ti cuva toplotu).

Ja bih ovo mogla jesti svaki dan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




IZVORNA PORUKA: najjda

ev ja nasla jedan recept za

Sastojci za 5 osoba




500 g
mljevenog mijesanog mesa

1
zelena paprika

1 manja limenka
crvenog graha

1 manja limenka
kukuruza

2
luka

1 pakovanje
tortilja (8 kom)


zacini, malo curry paste, mix meksickih zacina, vegeta, biber, malo chili sosa


trapista za ribanje

Preljev

1 manja staklenka
gotovog hot chili umaka

2,5 dcl
paradajza za kuhanje


malo secera


malo vode

1
kiselo vrhnje



IZVORNA PORUKA: najjda

o ko ce samo recept za tjesto
Sastojci za 4 osobe




300 gr
glatkog brašna

1 žličica
soli

1 žličica
vegete

2-3 žlice
ulja ili 60 gr maslaca

1/2 vrećice
praška za pecivo

2 dl
mlijeka ili vode (bolje mlijeka





Ilhana RR -> RE: Meksicka kuhinja (5.3.2010 23:41:05)

Meksicka supa (idealna za hanumice koje su na dijeti)

1 luk
1 bijeli luk
1 crvena paprika
300 grama fasiranog mesa, bez masnoce
1 kasika maslinovog ulja
1 kasika tacomix pulvera
500 ml paradajiza isjeckanog iz konzerve
800 ml vode
1 kocka za juhe sa okusom mesa
3 kasike kukuruza iz konzerve
200 ml kuhanog graha, naprimer cannelini

Servirati sa
150 ml kisele vrhnje
kukuruzov cips


Priprema:
Isjeckati luk i bijeli luk. Isjeci papriku u kocke.

Propeci meso na maslinovom ulju, dodati luk pa bijeli luk nakon malo vremena. Ubaciti tacomixpulver, prebaciti u jednu serpu i dodati ostatak sastojaka osim kukuruz i grah. Pustiti da se kuha 15 minuta i onda dodati kukuruz i grah, dopustiti da se da se to ugrije.

Staviti kasiku vrhnje i par cipsova po porciji.

[img]http://static.tasteline.com/picprod/ImageGallery/Thumbnails/55/77155/38500_107971.jpg[/img]




Lejla Ka -> RE: Meksicka kuhinja (6.3.2010 20:19:10)

Moj prilog temi:

Burritos od junetine

Autor recepta sam ja :)




Hanady RR -> RE: Meksicka kuhinja (6.3.2010 23:55:39)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Moj prilog temi:

Burritos od junetine

Autor recepta sam ja :)



[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




milenium -> RE: Meksicka kuhinja (7.3.2010 0:03:46)

obožavam žestoku hranu,morat ću ovo sve isprobat.
dajte još recepata ako znate.
što žešće -to bolje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
ja sam kao onaj miš što je jeo biber u nekom vicu,suze liju al jedem li ga jedem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




rokoko -> RE: Meksicka kuhinja (8.3.2010 22:28:25)

Jucerasnji rucak[image]http://img37.imagefra.me/img/img37/2/3/8/rokoko/f_bq9domge7ttm_65acec6.jpg[/image]




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>