Spermiogram? (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjemPoruka


delfin -> Spermiogram? (20.11.2007 10:07:38)

Drage moje, ja imam hipotireozui hiperprolaktinemiju i uvjek sam mislila da je to uzrok zašto još nemam bebu 8u braku sam 2 godine, pokušav zatdrudniti 7-8 mjeseci) Svoje hormone sam uspjela dovesti u normalu i čekam. I onda sam napokon uspjela nagovoriti mm da uradi spermiogram, i kad sam videjla nalaz noge su mis odsjekla, možda prebrzo zaključijem.
slaba pokretljivost spermija! Vitalitet manji od 50%! leukociti i erytrociti pozitivni.
Šta sad???
Je li neko od vas imao sličan problem? da li se ovo može "lako" izliječiti? ove sedmice ću pokušati otići do mog ginekologa sa svim nalazima, pa da vidim šta će on reći. Ali pošiziću do tada.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]
vaga -> RE: Spermiogram??? (20.11.2007 10:33:34)

Draga moja i ja sam dugo u braku 9 godina, ali prve dvije godine smo se pazili, međutim poslije ništa svih ovih godina. Tada je mm uradio spermiogram kad totalna kriza: nema ih dovoljno i to što ih ima slabo su pokretljivi, viskozitet povećan itd, dakle astenozoospermija. Nakon toga mmje posjetio urogloga koji mu je rekao da se radio o varicoceli, te mu preporucijo operaciju (nista strasno, uporedjuju je sa operacijom slijepog crijeva-7 dana u bolnici). Mm je to operisao prije cetiri godine i zaista nalaz popravio. U to vrijeme smo "povukli rucnu" da se sve malo slegne.
Prošle godine mm je radio ponovo spermiogram i zbog neke upale uslijed prehlade (priroda posla) preporucio da pije antibiotike i da poslije toga uradi spermiogram koji je bio uredan s nesto slabijom pokretljivošću, te mu je preporucio da pije Padutin 6 mjeseci. I zaista nalaz je sada potpuno uredan i sada smo se bacili na posao ponovo. 

Da me ne bi pogrešno razumjela ja sam zelim da naglasim da je poslije uzimanja Padutina zaista vidljiva razlika. Kvalitet sperme se vidljivo poboljšao. Pitaj jos sta te zanima rado cu podijeliti svoje iskustvo.

          
ismihana -> RE: Spermiogram??? (20.11.2007 10:56:23)

Ne paniči unaprijed, pod broj 1! Dok god ih ima, i dok god ima pokretnih, ima i nade... Ginekolog će mu sigurno prepisati terapiju za poboljšanje nalaza, a vi sami možete uticati na kvalitet ishranom, fizičkim (ne)aktivnsotima i sl. (npr. nije preporučljivo voziti biciklo, ali jeste šetati). Potraži po internetu, naći ćeš dosta savjeta oko ishrane, ne može biti viška da ih primijenite...
U svakom slučaju, imaš postupke potpomognute oplodnje, kao što su inseminacija i vantjelesna oplodnja, i tada se laboratorijski obradi sperma, tj. izdvoje se samo dobri spermiji (jako pokretni) koliko god da ih ima i ubace se u jajovode (inseminacija) ili spoje sa jajnom ćelijom u laboratorijskim uslovima (vantjelesna oplodnja).
Dakle, ništa strašno, samo glavu gore, optimizam, slušaj ljekare...
delfin -> RE: Spermiogram??? (20.11.2007 14:49:50)

Hvala Vam na moralnoj podršci. Prošla me ona prva nervoza. Zakazala sam za sutra tremin kod dr. Hadžiomerovića, pa ću vidjeti šta će on reći.
Ni ja nisam prve godine htjela djecu, zbog posla, sebe.... I tek onda kad mi je izostala m i ustanovljeno da imam hipofunkciju štitne i hipoprolaktinemiju, e onda sam željela bebu. Valjda je to uvjek tako, nemož imati sve u životu odjednom. A mm sam jedva natjerala da uradi spermiogram, tipično Bosanac. A to smo uradili u laboratoriji na Ilidži. Ali vidjeću šta će dr. preporučiti...

A tebi Ismihana želim sve najbolje i držim ti fige da uspiješ [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] i da sve prođe dobro.
Amelaa RR -> RE: Spermiogram??? (20.11.2007 23:15:02)

Draga moja i kod mog muza je slican problema ali njemu je propisan Proxid koji je preskup
ali nema veze,koliko kosta taj Padutina i kako se pije???
Ja sam u braku 5godina,i iskreno se nadamo...i vama zelim od srca
da nas Bog obraduje sviju.
Mi smo bili kod dr.Zulfe a vi???I jel ti muz radio samo jedan spermiogram??

vaga -> RE: Spermiogram? (21.11.2007 11:44:11)

Cijena Padutina je oko 130 KM, zavisno od apoteke, ali mala je razlika. Uglavnom ga ima kupiti u apotekama Sarajevo. Jedna boca je dovoljna za otprilike mjesec dana, u zavisnosti od kolicine koja je preporucena. Mm je u pocetku pio 3 dnevno, a poslije je povecao dozu. U uputstvu piše da se može piti i do 6 tableta dnevno. Zaista bih svima preporucila Padutin jer je mm je vec od prve doze imao znacajno poboljšanje. Svakako uz to je stalno grickao košpice te uzimao vitamine magnezija, cinka i selena, koji su jako vazni za morfologiju spermića.
Pored toga zelim da naglasim da dva puta sedmicno cijedimo jabuke, cveklu i mrkvu i to pijemo uglavnom uvece kad smo oboje u kuci. 

Također je važno da mm ne nosi veš koji steže, preporucljive su samo bokserice, niti pantalone koje stežu taj dio, da nikada ne tušira svoj "alat" vrućom vodom jer to usporava pokretljivost malih plivajućih, da po mogućnosti spava bez donjeg dijela pidžame, sjedi na wc školjiki dok urinira...  

Neka testira sam, ako je sperma dobra, ona je gusta i nece skliznuti s ruke kad je okrenete... Nekima će ovo biti smiješno, ali kada se ovoliko boris kao mi sve ces probati samo da dodjes do zeljenog cilja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] . Vjerujte mi da mi cesto u društvu svojih prijatelja među kojima su i oni sa istim problemom razgovaramo o tome i na jedan šaljiv način što nam koliko toliko pomaže da se malo opustimo.

Molim dragog Boga da nam pomogne i obraduje nas sve. Ja imam toliko puno ljubavi u svom srcu koju zelim još nekome dati.  
   
delfin -> RE: Spermiogram? (21.11.2007 13:40:44)

Ja sam danas bila kod dr. urađena mi je kompletna analiza i prema mojim sadašnjim nalazima kod mene je sve ok. Tsh mije u normali. A što se mm tiče dr. je rekao da ga pošaljem urologu zbog njegovih sporih spremića. da vide uzrok. Imate li koga za prepotučiti?
I rekao je da trebamo oboje smršati, ali ja znam puno debljih ljudi od nas dvoje pa imaju bebice.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Mislim trudim se da smršam ali to sporo ide, upisala sam se i na fitnes.
Moj dragi je već počeo uzimazi med i polen sa matičnom mliječi, i možda bi trebao uraditi još 1 spermiogram, ili možda odmah otići urologu?
Što se tiče sperme, uvjek je gusta. Da li se spermiogram može još negdje raditi, jer bih voljela nalaz iz još 1 laboratorija?
vaga -> RE: Spermiogram? (21.11.2007 14:12:19)

Mm je radio spermiogram na kilinici za sterilitet na Koševu kod gđe. Radmile, koja je biolog (divna žena) jer smo se i liječili tu, ali je i poslije mm zakazivao putem telefona. E sad ne znam je da li je to još moguće ali pokušaj pozvati jer je zaista gđa. Radmila divna puna razumijevanja i želi da pomogne.  
Inace čula sam da se spermiogram mozes uraditi i u privatnim ordinacijama gdje je puno skuplje. Moj savjet da prvo probas nazvati kliniku za sterilitet. Šro se tiče urologa mm je isao kod dr. Prcića koji ga je i operisao super dr. ima razumijevanja. Mislim da on pored urologije radi i privatno u nekoj ordinaciji na Cigalanam.

Iskreno mislim da ce tvom mm biti dovoljno jedna boca Padutina kao i mom bratu koji sadaa imam bebanu.
AMYY -> RE: Spermiogram? (21.11.2007 19:12:19)

Draga moja vago mozes li mi reci kolko kosta nalaz spermiogram,i jel on raden u drzavnoj bolnici ili negdje privatno?i koliko je vremena potrebno da nalaz bude gotov,jel bude isti dan ili? Unaprijed hvala!      Ps.i zelim ti da sto prije rodis  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image]sretno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Amelaa RR -> RE: Spermiogram? (21.11.2007 19:26:57)

Hej draga spermatogram ti dode oko 50KM,imas li mail da te stavim na msn da mozemo nekad
pricat na msn o problemu i kako kod tebe ide lijecenje
AMYY -> RE: Spermiogram? (22.11.2007 17:37:24)

amelaa,moj meil je alma1205@gmail.com javi se bice mi drago pozdrav[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
vaga -> RE: Spermiogram? (23.11.2007 11:14:33)

Draga moja Amyy i sve ostale,

Moj mm je radio spermiogram na Klinici za sterilitet na Koševu (zgrada ispod porodilišta)plaća se simbolično ako si osiguran u Kantonu Sarajevo, u svakom slučaju nazovi Klinički centar i traži Kliniku za sterilitet gđu. Radmilu Mujkić biolog, te se probaj naručiti. Nalaz bude gotov isti dan, biolog ti kaze kad da dodjes. Već sam napisala divna žena samo se njoj javi. Što se tiče privatnika mi smo platili 100 KM kod Mehmedbašića na početku naše borbe.

I ja tebi i ostalim curama želim da što prije dobijete [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image] pa da se onda preselimo na onaj "drugi" forum
AMYY -> RE: Spermiogram? (23.11.2007 17:08:15)

OK hvala ti na informacijama,I JA SE ISKRENO NADAM DA CE MO SE UBRZO PRESELIT NA ONAJ DRUGI FORUM. SRETNO NAM SVIMA ! POZDRAV[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
delfin -> RE: Spermiogram? (24.11.2007 8:50:42)

Mi smo, milim mm je radio spermiogram u lbiohem. laboratoriji na Ilidži (Lužani) i koštao je 40 KM.  Ja predala u 4.30 a bilo gotovo u 4.50. Mali mi to prebrzo, jer sam čitalada se pokretljivost mjeri 60 minuta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Kod nas je spermiogram bio loš pokretljivost 20%, Vitalnost ispod 50%. Pa sam mislila još jednom provjeriti u nekom drugom labor. za mjesec.
maslačak82 -> RE: Spermiogram? (11.9.2008 14:54:36)

Što se radi poslije spermiograma?
Pitanje je sljedeće, mislim na to ako pokaže loš, koje dalje nalaze trba raditi?
Koje uputnice da mi mužić traži?
Urolog, androlog...
prevareni -> RE: Spermiogram? (11.9.2008 18:35:36)

Koliko znam trebao bi Urologu da sprijeci upalu ili Infekciju
vjestica -> RE: Spermiogram? (11.9.2008 22:45:23)

ako se sumnja na upalu, treba uraditi urinokulturu, spermokulturu i bris uretre
takođe UZV prostate i testisa
sve to radi kod urologa
mozda -> RE: Spermiogram? (29.9.2008 23:12:36)

kvalitet sperme se mijenja svaka 3 mjeseca, tako ako je los spermiogram treba ga ponoviti nakon tri mjeseca. MM je radio spermiogram u Ceskoj, nismo nista platili iako on nema njihovo zdravstveno osiguranje, a radio ga je u klinici gdje cemo raditi umjetnu. Nalaz je bio gotov za 30 min i rekli su nam da ima 170miliona i pokretljivost 74% tako da se sada spremamo za proces IVF sa PGD i nadamo se uspijehu.
Svima vama zelim srecu i da postanete roditelji
prevareni -> RE: Spermiogram? (1.10.2008 21:03:45)

Pozdrav i da nesto dodam,ako muz ima bakterije onda ih i zena mora imati i onda nema nista od zaceca jedino neke slabije bakterije nesmetaju,ali vidi ovo ja nikada kada sam vadio Spermogram u Zenici i Sarajevu nije nađena nijedna bakterija,a u Tuzli mi nađu svega(koga interesuje moze na PP),ali kako mi DR kazu da najveci problem kod svakoga ko nema djece su bakterije ali kod zene jer mogu da nikada nista ne primjete i da misle da je muz uzrocnik,ali svako trebao da izvadi briseve,i jos znam par slucajeva koji su imali ovakve probleme i uzrocnik im bio Bakterije,i ko je friško u braku a prije braka je haman svaki muskarac hodao gdje netreba i primi Bakteriju (Trihomonas)i nijedna supuga nemoze zatrudniti,a kamoli neke druge bakterije,to mi doktori kazu a mozete i sami provjeriti.sretno


Ja 35 Supruga 31,u Braku 12 God.
tikica_69 -> RE: Spermiogram? (1.10.2008 21:05:41)

Evo jedna dobra vijest u svim mojih crnjacima ....od oligoasthenozoospermije, dogurali na asthenoteratozoospermiju. Eto, bar smo kolicinu pojacali kad vec nismo pokretljivost i morfologiju [image]http://roda.hr/forum/images/smiles/sivi_smajlici/rotfl.gif[/image]
Ajme...pa ocajna sam vec od svega [image]http://roda.hr/forum/images/smiles/sivi_smajlici/rotfl.gif[/image]
Kad smo izlazili iz auta tu pred zgradom kaze MM:"Sto, sad se mogu hvaliti pred svima koliko ih imam"...a kao nije mu to do sad bilo tak bed [image]http://roda.hr/forum/images/smiles/sivi_smajlici/rotfl.gif[/image]
prevareni -> RE: Spermiogram? (1.10.2008 21:40:02)

Stvarno nam je zao sto nisi uspjela,ali da te ohrabrimo,znamo slucaj prije par dana je se porodila 1 djete a 67 godiste.i nesjecam se dali si pisala da si radila Mikrobilolske pretrage,jer nama kazu da je to uzrok,i nema kakvih nema bakterija i dali si radila TORCH nalaz na imunitet i jos neke stvari.
tikica_69 -> RE: Spermiogram? (2.10.2008 9:50:44)

Jesam...sve sam radila, svi nalazi nam super osim tog spermiograma [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Vedica -> RE: Spermiogram? (2.10.2008 11:50:49)

prepis posta s druge teme

IZVORNA PORUKA: futuremam

pozdrav svima!!!
ja se nekako uvijek javim akd mi treba kakva pomoć, ali vas redovno čitam i pratim šta se dešava,...
ovako hajd pomozite mi gdje je najbolje da se uradi spermogram, i ima te li broj tel., i kakva je procedura, hajd please!
hvala puno!!!delfin -> RE: Spermiogram? (2.10.2008 15:00:31)

A ko vas je uputio da radite te briseve, ja kontam da to nije možda i kods, a niko nam to nije predlagao. Može li se to raditi privatno, i je li skupo? kako se to radi i mora li baš ujutro?
prevareni -> RE: Spermiogram? (2.10.2008 18:05:32)

sada sam opsiran tekst napisao i nije mogao da prođe.ali ako vas bilo sta zanima pitajte me na moj e-mail sve cu vam opsirno odgovoriti i ako mogu sta pomoci,posto ovdje nemogu da iznesem svoje misljenje,stvarno mi je zao.
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>