aloa -> RE: vrtić i imunitet (31.12.2010 9:54:03)
|
Cao, Evo da i ja napisem svoje iskustvo sa bolestima i vrticima. Curica ide vec dvije godine u drzavni vrtic, sada su joj 4 godine, i ne mogu reci da je nesto pretjerano bila bolesna u ove dvije godine. Nikad je nisam slala bolesnu u vrtic, ali nisam ni mogla uzimati bolovanje za svaku prehladu, curenje iz nosa, kasalj i sl. Desavalo se da npr. tri dana bude kuci, pa iako je na antibiotiku, da pocne ici u vrtic. Ali ona je uvijek imala i neku varijanatu da se sama jako brzo oporavi. Ono jedan dan temperatura, ja taman mislim da je vodim doktoru, ona dobro. Od moje sestre mali je npr. krenuo u vrtic sa dvije godine a najvise je bio bolestan u cetvrtoj godini. Imao je sve moguce bolesti, prakticno nije ni isao u vrtic 5 mjeseci, uz svu mogucu paznju, kljukanje raznoraznim cajevima, ishrana, sokovi...Petero ljudi je svaki dan skakalo oko njega, de daj ovo popij, te daj ono pojedi. Nista...Zavrsi se upala pluca, prodje 15 dana, onda upala grla, pa pljuskavice, pa laringitis, pa gripa...Ne znam kako je moja malena prosle godine bila zdrava cijelu godinu, a nije nista htjela ni da jede, ma imala je jedan mali obrok dnevno, od voca samo banana. Cudo...Ali je bila zdrava. Sin ide u drzavne jaslice evo 4 mjeseca (sad ima 2 godine), bio je jednom bolestan, nista strasno, malo kasalj i grlo. Ja svoju djecu stvarno nemam kome ostaviti kad su bolesni. Radimo i muz i ja i moja mama. Ja mogu uzeti bolovanje, ali npr. kad su obadvoje imali pljuskavice, ne mogu ja sad biti dva mjeseca na bolovanju. Pa onda opet kad su na antibiotiku 15 dana, pa da im se poboljsa imunitet opet 7 dana. Bila sam onoliko koliko je potrebno da nisu vise zarazni za druge. Kaze pedijatrica, znate nakon pljuskavica im je los imunitet, pa ne bi bilo lose da ostanu jos sedmicu dvije kuci. Nisu ostali. I nista se nije desilo. Mislim to je neka moja zlatna sredina, koliko mogu da izbalansiram. Maticnu mlijec od medexa u ampulama, toplo preporucujem, mojoj djeci vec drugu godinu pred zimu dajem uzastopice tri mjeseca, svaki dan po pola ampule. Mozda je to carobna formula.
|
|
|
|