Blue rose RR -> RE: Koje crtiće dopustiti? (14.12.2010 9:35:59)
|
teacher od viška glava ne boli, mi smo ponosni na naše znanje, i vjerujem da je svakom roditelju ponos, kada mu dijete pokazuje napredak u bilo kojoj sferi. " Mnogi roditelji se pitaju kad bi njihova djeca trebala početi učiti strani jezik. Kao što pokazuju istraživanja, ako je dijete dobro govorno razvijeno, nema baš mnogo smisla čekati do osnovne škole da bi se uveo novi jezik. Već negdje početkom 7. godine djeteov mozak postupno slabi u svojoj sposobnosti usvajanja jezika. Učenje stranog jezika u predškolskoj dobi (između 3. i 7. godine) može biti kao dodatno sredstvo stimuliranja mozga, odnosno promišljenog obogaćivanja vašeg predškolca, a poznavanje jednog ili nekoliko stranih jezika će mu kasnije u životu dati ogromnu prednost. Naravno, edukativni materijal za učenje stranog jezika treba biti prilagođen predškolskoj dobi. Danas je na tržištu dostupno obilje edukativnih kompleta (slikovnice na stranim jezicima, ilustrirani rječnici, audio i video kazete za djecu). Ima i kvalitetnih dječjih softvera, poput "Tell me more" za učenje engleskog jezika za predškolarce. U mnogim vrtićima su uvedeni tečajevi nekog stranog jezika. Evo jednog zanimljivog istraživanja koje pokazuje važnost ranog početka učenja stranog jezika. Psihologinja Elissa Newport s univerziteta u Rochesteru i njena kolegica Jacqueline Johnson s univerziteta u Charlottesvilleu, Virginija (SAD) su izučavale korejske i kineske imigrante u Sjedinjene Države koji su počeli učiti engleski u različitoj dobi između 3. i 39. godine. Imigranti su ispunjavali test iz engleske gramatike i istraživači su otkrili da bodovi nisu ovisili o tome kako su dugo ispitanici govorili engleski, već o tome koliko su rano u životu stigli u Ameriku: oni koji su počeli usvajati jezik u dobi između 3. i 7. godine, konačno su govorili poput domaćih, s dobrom uporabom gramatike i bez razaznatljivog akcenta. Ako su stigli u dobi između 11. i 15., imigranti su postigli samo pola te vještine. Ako su počeli učiti engleski nakon 17. godine, postizali su samo trećinu efikasnosti. Bilo da se radi o prvom ili drugom jeziku, očito je da s početkom usvajanja u predškolskoj dobi možemo samo dobiti. Ako ne počnemo, gubimo podlogu propuštajući izlaganje jeziku u vrijeme kada je otovren taj prozor mogućnosti." Izvor: http://razvojdjeteta.bloger.hr/ Mnogi koji me poznaju, znaju da nisam pobornik današnjih ispitivanja, ali onima koji se povode kvazi-naučnicima našeg doba, možda će voljeti pročitati ovaj tekst. Mada vjerujem da ima i onih koji negiraju gore citirano, što dovodi do toga da roditelji ne znaju više kome da vjeruju, osim svom instiktu (kojem dijelu populacije i ja pripadam).
|
|
|
|