|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Grčevi u trudnoći
27.8.2008 8:11:43   
ewica
NAjbolje uzimati ili po preporuci ljekara, ili prema uputstvu. No medjutim, cak i ako se desi da preteramo sa kolicinom uzetog Mg-jedina neprijatnost  ce biti proliv...Mg djeluje laksativno.

< Poruku je uredio Dina RR -- 9.7.2009 11:22:18 >

(odgovor članu Nina_sa)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Grčevi u trudnoći (u nogama)
27.8.2008 10:49:30   
emma.L
Eh, ne znam, kao laksativ bas i ne pomaze, mozda zbog dodatka zeljeza koji moram uzimati user posted image .
Ali mene je ljekar upozorio i na druge nuspojave, kao sto su usporeni refleksi, pospanost i opustanje misica.
Dakle, sad kad sam gore procitala, logicno mi je da moze bolove uciniti laksima... a to ne bih htjela, sad pred kraj. E hajde sad budi pametan? Pitat cu sutra na pregledu.

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Grčevi u trudnoći (u nogama)
28.8.2008 14:43:19   
emma.L
Eh evo me s pregleda i pitala sam za Mg tablete i ublazavanje bolova. Dr. kaze da je to toliko mali postotak Mg-a da nikako ne moze zamazati kontrakcije, a moze znacajno pomoci. Tako da mi je rekao da zbog grceva i pojacanog znojenja nastavim uzimati po 1 sumecu dnevno.

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Grčevi u trudnoći (u nogama)
29.5.2009 12:42:49   
mamin_zivot
meni pomaze MG sumeci, trazila sam ga sama od ginekologa.

_____________________________

16.06.2009.-14:55 rodio se nas sin, najljepsa i najveca radost nasa!!!
01.01.2011.-15:45 rodila se princeza mamina.
Druga radost jeste, ali ne i manje vrijedna od prve. :**

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Grčevi u trudnoći (u nogama)
29.5.2009 13:08:13   
poetesa
Meni je isto preporučen Mg, i nekako mi odgovara osjećam se "vitalnije" kad pijem po jednu šumeću dnevno . A od glupih ampula željeza imam po tri dana zatvor  kad ih popijem, zato pijem 1 svaka tri četiri dana mada bi trebala svaki dan

(odgovor članu mamin_zivot)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Grčevi u trudnoći (u nogama)
29.5.2009 21:35:30   
biloko
Pored Mg, pomaze i redovno raditi user posted image  vjezbice za cirkulaciju, a mozete primjeniti i tusiranje sa naizmjenicno toplom i hladnom vodom . Tako bar rekose u skolici user posted image .

_____________________________

Jedna mala zabica uskoro dolazi da se upoznamo :)
15.06.09

(odgovor članu poetesa)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Grčevi u trudnoći
14.6.2009 10:32:24   
amarilis
Eh, imam i ja te užasne grčeve u listovima nogu, češće u lijevoj... Danima me poslije noga boli, a pijem i Mg od 9 tjedna, prvo šumeće a sada sam uzela film tablete. Još nemam otoke na nogama a u  urinu imam 1-2 leukocita i malo fosfata, rekao mi dr samo malo brusnice i to će se riješiti... 

< Poruku je uredio Dina RR -- 9.7.2009 11:22:32 >

(odgovor članu biloko)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Grčevi u trudnoći
30.9.2009 15:04:18   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: D_K

Trudna sam po drugi put (18 sedmica) i poceli su mi se javljati bolni grcevi u misicima. Sjetila sam se da mi je tako bilo i u prvoj trudnoci ali ovo je prerano i prebolno u poredjenju sa onim.
Procitala sam da je jedna mama pila magnezij za misice ali nista vise nisam nasla pa ako je neka od vas imala ovakvo iskustvo i ako ga je uspjela rjesiti voljela bih znati kako..
Puno pozdrava i hvala unaprijed




IZVORNA PORUKA: travnicanka

ja sam imala u drugoj trudnoci iste probleme.Meni je pomagao bazen isla sam plivati svaki drugi dan,kao i masaza nogu,jadni moj muz dodje s posla a ja vec noge diglauser posted image user posted image user posted image user posted image .....da ih izmasira samo nije to sto ste mislili!!!!!user posted image user posted image user posted image user posted image




IZVORNA PORUKA: D_K

ha, ha - e dobro je da se noge dizu - to pomaze kod mnogih problema.
Hvala ti na odgovoru - moze biti da moram malo vise da 'upotrebljavam' noge - (da pojasnim) citav dan sam u sjedecem polozaju tako da se moram vise kretati a navece mi noge otrne.. Samo se nadam da necu poceti oticati - to me ubijalo sa prvom trudnocom..




IZVORNA PORUKA: SMIRI

Ja sam to isto imala u obe trudnoce i meni je magnezij dosto pomogao!

Najgore bude kad uhvati u po noci pa nit znas gdje si nit kud ces...

Meni je to doktor prepisao i pila sam do kraja trudnoce po jednu kesicu (prah)...






IZVORNA PORUKA: D_K

Hvala ti na odgovoru,
mene bas po noci uhvati pa me torpedira iz kreveta. Sreca - moj muz ima rjesenje za to - zategne mi nogu i savije prste pa mi to pomogne.
Znaci - ipak je magnezij za to lijek - super - probacu ga piti.
Jos jednom hvala i pozdrav.




IZVORNA PORUKA: edita83

joj i ja imam probleme sa grcevima,
i mene je pocelo da "hfata" od 18 sedmice a sada sam 24 sedmica i mogu ti reci da su mi bolovi dosta jaci i cak se od bolova preznojim,
al sam primjetila kad pijem mlijeko barem svaki treci dan da me ne spopadaju grcevi a recimo jel 5 dana nepijem mlijeko odmah i to navece imam grceve .
i ja takodje samo sjedim na poslu nista se ne krecem. pa mozda i od toga zavisi....




IZVORNA PORUKA: SMIRI

Pa i ja po cjeli dan sjedila za kompjuterom... i poslovno a onda i privatno kod kuce i malo se krecala, Mozda zbog toga vise dodju grcevi!

Hehe ma ja svog covjeka nebi u po noca uspjela probuditi kad bi skakala po njemu hehehe a kamoli da on primjeti da se patim grcevima ;-)




IZVORNA PORUKA: edita83

ponovo mi se javljaju grcevi i kada pijem mlijeko, ocito ni mlijeko nije dovoljno..
jel mi moze ko reci, koji magnezijum da kupim, dal sumece tablete il?
koje je preporucljivo trudnicama ?

hvala




IZVORNA PORUKA: SMIRI

Ja sam dobila od ljekara
Ne znam sad kako je to u bosni! Ali najbolje da pitas svog doktora!




IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Magnezij 300 (Dietpharm) ... pije se jedna dnevno - sumeca tableta rastvorena u 1 dl vode.. pijem ga od pocetka trudnoce pa evo do sad ( 19 nedelja)...




IZVORNA PORUKA: Nana_Ze

Pojedite po jednu bananu svaki drugi dan i grčevi nestaju. Meni je to pomoglo u prvoj trudnoći. Sad sam na početku druge trudnoće i očekujem ponovo  probleme te vrste.




IZVORNA PORUKA: *sunce*

joj drage moje ja sam na početku cunjala ovdje i zapamtila da ima tema o grčevima, i baš mi je drago zbog toga ali vidim da je malo pisano....mene su počeli fatati grčevi svaku drugu ili treću noć sinoć mi je eto bilo treći put, u petom sam mjesecu user posted image  muko moja kad ne poludi, sreća pa haman u tom afektu imam neku snagu od zorta pa kad ščepam mužića za šta stignem on se hudnik probudi izgubljen, a ja već počela da cmizdrim pa to on meni fino pritisne masne savije prstiće povuče ih i za dvije minute gotovo. vidim da preporučujete magnezij u petak idem na pregled pa ću pitati dr.da mi preporuči, a što se tiče mlijeka meni očito ne pomaže jer ga pijem skoro svaki dan što u kapučinu što onako samo uz krišku đemića user posted image  a banane ma njih nisam neki ljubitelj da bi ih jela svaki dan user posted image




IZVORNA PORUKA: ame_la

user posted image drago sunce

ja pijem mlijeko

jedem non stop banane to mi je omiljeno voće

i pijem magnezij šumeće

al ništa ne pomaže

grčevi me hvataju po noći
i strašni su
ali nisu česti

pa preživjet ću valjda




IZVORNA PORUKA: mynxlee

i mene hvataju grcevi za poludit. jadnica ne smijem se protegnuti, ma ni i sanjati o tome. doduse, ja i ne radim nista po tom pitanju. mislim ne trosim magnezij, ne jedem banane a mlijeko jos manje pijem. moracu poraditi nesto na tome. svidja mi se da mi mm masira noge. hehe




IZVORNA PORUKA: Daja_sa

Meni se grcevi pojavili evo u 9 mjesecu (37 sedmica)...najgore je sto je po noci...a onda me sutradan jako bole misici da jedva hodam. Pijem Prenatal pa me nesto strah uzeti dodatne vitamine jer u njemu ima apsolutno sve...pa sve kontam da ne pretjeram u necemu...




IZVORNA PORUKA: mynxlee

e, i mene danima poslije hvatanja grca boli noga. sad kad budem isla ponovo doktoru, reci cu kakav problem imam, pa ce mi valjda dati nesto da pijem. sto se lijekova tice bilo to u pitanju neki vitamin ili nesto drugo, na svoju ruku ne pijem. samo uz saglasnost doktora.

(odgovor članu amarilis)
  Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Grčevi u trudnoći
30.9.2009 15:15:57   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: senoenamine

Drage moje dame prije svega vas lijepo pozdravljam i nadam se da ste mi dobro!Evo trazila sam po stranici bilo sta vezano za grceve kod trudnica i nisam pronasla,nadam se da cete oratiti pozornost i bar malo mi prenijeti znanja ili pak vlastitog iskustva.Od danas sam usla u 31 sedmicu,to je vec punih 7 mj.Ali proteklih par dana desilo se da me pocinju hvatati grcevi i to samo u dojnjem djelu nogu tj.misicima.Uglavnom je to vrijeme ujutro kad se probudim pa hocu malo da protegnem noge a ono bum!Dva dana sam se osjecala kao da imam kamenje tako me je poboljavalo.Neznam prave razloge zbog cega se to desava ali se nadam da ce neka od vas da mi razbije sumnje,bar dok ne odem svom doktoru na kontrolu tamo 11 ovog mjeseca.Toliko za sad pa bujrum,navalite!!!Lijep pozdrav i lijepe zelje cao cao .....



IZVORNA PORUKA: mirnac

cao senoenamine,
ja sam u 17 toj sedmici, i nemam iskustva, ali evo taman jutros me je probudio grc u nozi. Nisam ni pomislila da ima ikakve veze sa trudnocom. Ne znam je li ti to neka utjeha, ali ja stvarno mislim da je to bezazleno i da bi ti se desavalo i da nisi trudna.
Znam da boli, sta ces.
pozdrav
m.





IZVORNA PORUKA: ame_la

I mene to draga muči
grčevi su strašni ćak me znaju probuditi u po noći
a toliko su bolni da ne znam šta bih vjeruj mi da se probudim vrišteči
a muž skoči pa me štipa
a to se zna desiti i u jutro kada se protežem baš kao i tebi
PS: ja sam 8 mjesec

To ti je nedostatak nekog vitamina
ja popijem po litar mlijeka dnevno
a dr. mi je propisao magnezij šumeče tablete
baš zbog grčeva
one su super za trudnice i pomažu u otklanjanju grčeve

kada redovno koristim ove dvije stavke grčevi su rjedi

nadam se da sam ti bar malo pomogla



IZVORNA PORUKA: mančica

Dobro jutro trudnice svaki dan po jedna banana smanjuje grčeve bolje je nego magnezijum šumeće.Probajte isplati se.



IZVORNA PORUKA: ame_la

Draga mančice ja pojedem
dnevne ne jednu nego najmanje 3 banane
pa i više
al i pored toga imam grčeveuser posted image

mislim da banane ne pomažuuser posted image



IZVORNA PORUKA: jupajdi

IZVORNA PORUKA: buduca mama

pozdrav trudniceuser posted image
ja sam 29-ta sedmica i zadnjih par dana, ujutro kada se probudim i protezem mi se znalo desiti da me uhvate grcevi u listovima (isto kao i vas...)
pricala sam sa dr i ona kaze da je to normalno u ovom periodu trudnoce (ustvari normalno u trudnoci, neke trudnice ih osjete ranije, neke kasnije, neke nikakouser posted image ) i da pijem sumeci Mg i Ca po potrebi.
Dakle nije nista alarmantno, samo pijte ove tabletice ili pojacajte isranu hranom bogatom Mg i Ca.


I kod mene je ovako.
Ja sam 33 sedmica i jutros sam "skočila" iz kreveta kako me je grč uhvatio.
To je sve normalno i tako treba biti.
Samo pijte Mg i biće manje.



IZVORNA PORUKA: idana_85

Meni doktor kad je propisao magnezij i rekao mi da je to zbog grceva. Ja rekla da nemam, kaze on bolje je, al sve trudnice imaju. Da pijem jedan dnevno,a po potrebi mogu i vise. Pa eto, ko ima ceste grceve neka pije dva ili tri puta dnevno.



IZVORNA PORUKA: senoenamine

E bas vam hvala puno ste mi pomogle,mada mi jeovo druga trudnoca malo sam se zabrinula jer sam negdje procitala da cesti grcevi mogu izazvati i raniji porodjaj.Kupicu te tablete pa se nadam da ce bit bolje a vi mi uzivajte i budite sto vise u hladu jer sunce je pakleno.Puno vas pozdravlja vasa senoenamine(irena)caaaaaaaoooooooooooooouser posted image



IZVORNA PORUKA: Ines

Ja sam isto pila magnezij ako ne pomaze jedna vrecica slobodno uzmi dvije,i pomoglo je zaista



IZVORNA PORUKA: ringeraja

Hmm...ja hvala Bogu nemam grceve ove vrste, ali zato osecam grceve povremeno u donjem delu stomaka. Negde sam procitala da to ima veze sa pocetkom trudnoce ( u kojem sam jauser posted image ), kao da se materica polako siri i sl. pa me interesuju vasa iskustva, moje drage mame.user posted image user posted image



IZVORNA PORUKA: idana_85

Evo da se i ja tuspasim. Danas sam napunila pet mjeseci, ulazim u sesti user posted image Jutros sam imala svoj prvi grc. U 06:01h me probudio bol u listu lijeve noge, skocila sam izasna, vrisnula i uhvatila se za nogu. Prepala i sebe i mm. Pila sam jucer magnezij i cak tri banane pojela, a jutros....Kaze svekrva i njoj se to desavalo kad je duze hodala,a nas dvije jucer citav dan lutale po gradu. Uh valjda se nece ponoviti, jos me noga boli. Odoh ja piti magnezij i jesti banane, ako jos neko zna neku preventivu neka javi



IZVORNA PORUKA: Visnja RR

ja sam imala pred kraj trudnoce jako malo grceva al samo desne noge...
pila sam redovno svo vrijeme magnezij300...
Banane nisam jela jer nepotrebno debljaju a nemaju bas mnogo toga sto je potrebno trudnici... to je bio savjet i moje doktorice



IZVORNA PORUKA: saso

I jos nesto  pored magnezijuma i banana sto sigurno ublazava grceve je mlijeko.user posted image
Nisam vidjela da ga je iko spomenuo ali sigurno djeluje,negdje sam procitala da bi svaku noc pred spavanje trebalo popiti po solju mlijeka da ne dodje do grceva.A znam i iz licnog iskustva.Mada kazu i da mlijeko deblja al sad o tom potom...
Ja sam u 26 sedmici i nisam imala grceve,bar ne jos...user posted image




IZVORNA PORUKA: Nana_Ze

Pozdrav svima,
i ja sam juce rujutro dobila svoj prvi grc u listu desne noge kada sam se pokusala protegnuti. U prvoj su mi trudnoći banane zaista pomogle, a nisam se udebljala.
Sinoc sam se požalila tati, koji je inače ljekar, na jutarne grčeve i rekao mi je da prije spavanja popijem malo slane vode. Pokusat cu veceras.



IZVORNA PORUKA: Romali

Možda je neko već spomenuo, ali nije na odmet- ako ne pijete šumeće tablete magnezija, možete popiti i Donat Mg. Kažu da super pomaže.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Grčevi u trudnoći
2.7.2011 11:23:41   
ja92
Grcvevi me ubijajuuser posted image  Jutros je bilo bas kriticno i ruke i noge... Do sada su bile samo ruke.
Jedva tipkamuser posted image
Mg pijem konstantno i ne pomaze.
Ima li ko jos kakvih ideja sta uraditi, jer dr. kaze samo Mg i masaza, a meni ne pomazeuser posted image

(odgovor članu amarilis)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Grčevi u trudnoći
2.7.2011 11:27:37   
palachinken
Pij i kalcij uz magnezij, topla kupka ili tuš, možda apaurin - on opušta mišiće, pazi da ne spavaš na leđima. Ako mi šta naumpadne, napisaću user posted image

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu ja92)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Grčevi u trudnoći
2.7.2011 11:33:30   
ja92
Nisam pila kalcij , sad cu mm poslati do apoteke... Ma ovo bas ubija, kao da mrave imam ispod koze...
Nadam se da ce proci s porodom, a nije jos puno ostalouser posted image

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Grčevi u trudnoći
2.7.2011 11:40:02   
palachinken
Vjerujem. Mene su hvatali kad zaspim na kauču pred tv-om i još se izvrnem na leđa u snu. Onda me samo bol probudi pa ne znam, onako iz sna, šta je-ko je, samo vrištim. A magnezij nemoj više piti, jer on zatvara, a nama treba otvaranje grlića trenutno user posted image Ili kako meni reče jedna forumašica, pij ga ako želiš porod u 42. sedmici user posted image
Šumeći kalcij prije spavanja i masaže tokom dana. Mene je poslije grčeva danima poslije znao da boli taj mišić, pa prođe sam od sebe.
Hajd ženo, jpoš tri sedmice user posted image

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu ja92)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Grčevi u trudnoći
2.7.2011 16:14:12   
ja92
Dobro mi rece za ovaj Mg....Ma izdrzat cu jos ovih par sedmica, pa makar morala dubiti....Samo da bebac isfura vani, stomak mi je ogroman i bas mi ga tesko nosati vise.
Ja ocekujem svaki dan, jer ovaj moj maleni je pravi nemirkouser posted image
Sretno nam objemauser posted image

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Grčevi u trudnoći
2.7.2011 16:18:28   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: ja92

Dobro mi rece za ovaj Mg....Ma izdrzat cu jos ovih par sedmica, pa makar morala dubiti....Samo da bebac isfura vani, stomak mi je ogroman i bas mi ga tesko nosati vise.
Ja ocekujem svaki dan, jer ovaj moj maleni je pravi nemirkouser posted image
Sretno nam objemauser posted image
proce grcevi nebrini . Ja sam ih imala znala sam u neka doba noci skakat iz kreveta nemogu doc sebi kako me ulovi u nozi cak sam mm istraumirala iskakanjemuser posted image user posted image
Strpi se jos malo .
Smijes isto jednu dnevno popiti casu donata mg i ja sam pila.

(odgovor članu ja92)
  Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Grčevi u trudnoći
2.7.2011 16:25:18   
ja92
I moj mm ima slicno iskustvouser posted image
Jutros je bila vriska, ne znam sta mi se desava, ukocile mi se i ruke i noge....Sad je bolje, ali mravi i dalje hodaju.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Grčevi u trudnoći
30.10.2019 16:23:15   
Amela89
Bila na kontrolu i ginekolog mi kaze da mi fali Mg i da mi maternica grci se da trebam malo vise unosit da bih popustila. Koristim Mg direct i bananu svaki dan pojedem. 

Sta bih jos smjela unositi gdje ima jos magnezija ??

_____________________________

Ismar 27.02.2017 ??????

(odgovor članu ja92)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Grčevi u trudnoći
30.10.2019 17:06:15   
Visnja RR
Amelice evo ovdje imas još komentara šta su žene pile

http://www.ringeraja.ba/forum/Mg/m_165815/tm.htm

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Amela89)
Neposredna veza do poruke: 43
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Idi na:








Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *