Ovako, zanima me kakvo je stanje s porodicama koje imaju više djece, da li ih država potpomaže, da li se dobiva kakva pomoć za treće i više djece kao u Hrvatskoj ili ne? Ima li takvih ovdje na forumu koji znaju nešto više o tome?
22.03.2011, 14:26
mama75
2257
Mislim da imaju onaj djeciji doplatak ali samo ako su roditelji nezaposleni ili imaju skroz niska primanja. Takodje ono sto znam sigurno je da imaju olaksicu ako djeca idu u vrtic JU, tako sto 1. dijete placa punu cijenu (140KM), 2. dijete 100KM, a za 3. je besplatno. I imaju one pomoci kada se tek dijete rodi, ali mislim da to nema veze sa brojem djece, to svako dobije ko ne radi i sl.
22.03.2011, 14:33
Lejla Ka
5544
Jel ovo 1. 140KM, 2. 100KM vazda ili samo za trojne? Ja imam dvoje, u istom vrtiću i nikad mi nije naumpalo da pitam imam li olakšicu?
22.03.2011, 14:33
veeseelaa
20552
neznam kako je to regilirano u državnim vrtićima al u privatnim uvijek umanjuju cijenu za dvoje djece
22.03.2011, 14:34
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Jel ovo 1. 140KM, 2. 100KM vazda ili samo za trojne? Ja imam dvoje, u istom vrtiću i nikad mi nije naumpalo da pitam imam li olakšicu?
joj ja sad čitam i kontam kako ja ovo ne znam...ja ću obe u rvtić...niko mi ovo ne reče
sad me baš zanima...taman pošla d aih zovem...da se ne ofiram beze
22.03.2011, 14:34
bebacha
1170
i kod nas je vrtic jeftinij kad je dvoje i vise djece.
22.03.2011, 14:42
Lejla Ka
5544
Hanady, hajde se ti izofiraj, ti si prodornija :) A i tek upisuješ. Moji idu već tri mjeseca, sramota me kako sam glupa.
22.03.2011, 14:44
Malenaoduvijek
5237
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
moja je sestra uvijek placala manje za drugo dijete u djeca sarajeva joj ja sad čitam i kontam kako ja ovo ne znam...ja ću obe u rvtić...niko mi ovo ne reče
sad me baš zanima...taman pošla d aih zovem...da se ne ofiram beze
22.03.2011, 15:14
ziki
1815
Za plaćanje obdaništa ako imaju opciju da se smanjuje cijena za više djece to odmah kažu. Kod nas ima moja koleginica kad je bila na razgovoru za blizance odmah su joj rekli da za dvoje djece plaća 240 km.
< Poruku je uredio ziki -- 22.3.2011 15:23:57 >
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
22.03.2011, 15:47
Mala Selma
779
U vrticima JU Djeca Sarajeva, za jedno djete se placa 140KM, a za drugo 100KM ( znaci za dvoje djece ukupno 24oKM). U vrijeme koristenja godisnjeg odmora roditelja, potrebno je najaviti termin odmora, i za taj mjesec ( tj. da dijete ne boravi u vrticu najmanje dvije sedmice u kontinuitetu) ostvaruje se popust za u iznosu od 50% ( ovo pravo se moze korisiti 1 godisnje). Takoder, ukoliko je dijete bolesno vise od 5 dana uzastopno, troskovi za taj period bit ce umanjeni u iznosu od 30%, a roditelkj je duzan priloziti ljekarske doznake. ZA VRIJEME ODSUSTVA DJETATA BEZ NAJAVE I PRAVDANJA, IZNOS MJESECNE CIJENE SE NE UMANJUJE. p.s. prepisala sam iz Ugovora kojeg sam danas potpisala
22.03.2011, 21:10
Hanady RR
18727
drage moje pošto ja svoje piliće aBd dajem u vrtić ''iskricu'' koji pripada Ju djece sarajeva da vam kažem što sma ja dobial kao info kod njih pa i u direkciji danas....
Ovaj popust za drugo dijete se ostavruje putem službe za rad i socijalnu politiku opštine u kojoj živite u vidu subvencije. A subevnicju u tim službama ostavruju oni gje je jedno nezaposleno, gdje ima RVI najmanje 80% al u oba slučaja ne smije imati na sebi prijavljeno posjedovanje automobila od dtrane jednog od ukućana na kućnoj listi. Mislim cirjus... elem ko ima pravo na dječiji doplatak ima i na ovo, kratko rečeno... Ja nemam pa nemama ni ovaj pospust...znala sam ja, nema šanse da mene strafi kakav popust
23.03.2011, 01:02
mama75
2257
Bas beza ovo sto citam. Bila sam sigurna da daju svima popust za 2 djece. U privatnim vrticima daju, ali oni su svakako skuplji od Djece Sa. Ma mene samo tuga uhvati kada malo procackam o ovim stvarima. Cudi me da se vise iko odlucuje da radja djecu!
23.03.2011, 09:45
Yuna
236
Znači ništa od pronatalitetne politike u BiH? A onda moramo seliti .
23.03.2011, 09:49
Yuna
236
A besplatni školski udžbenici itd? Jel ima toga? Stvarno me zanima kako preživljavaju roditelji koji imaju 4 i više djece? Pogotovo jer u tom slučaju majke najčešće ne rade. Jel uopće moguće održati neki normalan standard?
23.03.2011, 11:26
R&T@
5982
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
drage moje pošto ja svoje piliće aBd dajem u vrtić ''iskricu'' koji pripada Ju djece sarajeva da vam kažem što sma ja dobial kao info kod njih pa i u direkciji danas....
Ovaj popust za drugo dijete se ostavruje putem službe za rad i socijalnu politiku opštine u kojoj živite u vidu subvencije. A subevnicju u tim službama ostavruju oni gje je jedno nezaposleno, gdje ima RVI najmanje 80% al u oba slučaja ne smije imati na sebi prijavljeno posjedovanje automobila od dtrane jednog od ukućana na kućnoj listi. Mislim cirjus... elem ko ima pravo na dječiji doplatak ima i na ovo, kratko rečeno... Ja nemam pa nemama ni ovaj pospust...znala sam ja, nema šanse da mene strafi kakav popust
Sto mene ne pitaste sinoc... odmah bi vam rekla: NeJma popusta
Hanady, na ovaj iznos 2x140 dodaj i 20 KM za casove plesa i engleskog jezika
Taman da zaokruzis na 300 KM
23.03.2011, 11:36
Lejla Ka
5544
IZVORNA PORUKA: mama75
Bas beza ovo sto citam. Bila sam sigurna da daju svima popust za 2 djece. U privatnim vrticima daju, ali oni su svakako skuplji od Djece Sa. Ma mene samo tuga uhvati kada malo procackam o ovim stvarima. Cudi me da se vise iko odlucuje da radja djecu!
Sve je to OK, ali ako smo realni i saberemo realne troškove, 140KM je stvarno povoljno, da povoljnije ne može biti.
23.03.2011, 11:42
R&T@
5982
Slazem se da cijena od 140 Km nije mnogo... Ali to je iznos koji placaju roditelji. Kanton vrticima uplacuje razliku do pune cijene boravka...