Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Drage moje, mozete li mi napisati u Hercegovini koliki vam je iznos porodiljske naknade.... Informacije su mi potrebne radi izmjene zakona koji je nama porodiljama u institucijama BiH ukinuo mjesecna primanja..... Jos mi je ostala Hercegovina.....nemam info o iznosima, pa pomozite... Pozz
04.02.2009, 13:59
nikita
1945
Moja prijateljica koja je rodila prosle godine u 4 mj.(Mostar) dobila je 400 KM jednokratno!
04.02.2009, 14:04
marinči
138
žene koje rade dobiju 300 maraka jednokratno,a one koje ne rade 500 maraka,s tim da one koje ne rade ako su prijavljene na biro dobivaju 6 mjeseci po 100 maraka mjesečno..to je situacija u zapadno -hercegovačkoj županiji
04.02.2009, 14:40
Skvo RR
4542
Hvala vam na odgovorima mile moje....
04.02.2009, 14:50
Blue rose RR
4361
Skvo, to nešto radite po tom pitanju (da ne kažem sramotnom činu) ?
04.02.2009, 14:57
Skvo RR
4542
Da., krenuli smo.....Ima li ovde jos mama da su zaposlene u institucijama?
04.02.2009, 15:08
Blue rose RR
4361
Svaka čast-nadam se povoljnom i normalnom ishodu. Ja sam sa Federalnog nivoa, nas sreća nisu zakačili.
04.02.2009, 15:17
mamy Sabina
1553
400 KM je iznos jednokratne pomoći koju su dobile sve mame(i zaposlene i one na biro-u) koje su rodile u 2008 godini Da li se još uvijek isplaćuje neznam. Znam da u prosvjeti imaju punu platu ,sem toplog obroka Ma javiće se Romali ili Treselle ,obje rade u prosvjeti,bolje znaju kako ide Ima još mama iz ovog kantona koje rade ,valjda ćeš dobiti dovoljno podataka Sretno
< Poruku je uredio mamy2 -- 4.2.2009 15:31:21 >
04.02.2009, 15:45
Mara
175
U HNK samo jednokratna pomoć od 400,00 KM. Rodilje koje su kako mi gospođa u socijalnom reče "na državnim jaslama" imaju pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od plate u zadnjih 6 mjeseci ( minus naravno topli obrok i prijevoz) . Inače ja radim u drugoj županiji i bez obzira što se moji doprinosi uplaćuju u punom iznosu u HNK , ja nemam pravo na porodiljnu naknadu Ne kužim , stvarno je to tužno bez obzira na to što je sve po PS-u od naknade ništa , i još mi se gospođa smije u lice na socijalnom : Čuj gospoja bi naknadu, što ne radiš u državnoj firmi pa bi imala?! Pa kad je nisam stolicom odvalila!
04.02.2009, 17:02
tweety
1407
Ja ne radim ali sam dobila 400km jednokratne pomoći.
04.02.2009, 17:22
mamyca
1657
IZVORNA PORUKA: tweety
Ja ne radim ali sam dobila 400km jednokratne pomoći.
Ista stvar i kod mene.
04.02.2009, 17:59
Romali
2753
IZVORNA PORUKA: skvo
Drage moje, mozete li mi napisati u Hercegovini koliki vam je iznos porodiljske naknade....
Radim u školi, rodila sam u aprilu 2008. Imam pravo na godinu dana porodiljskog dopusta uz puni iznos plate, samo bez toplog obroka. Dobila sam 400 KM, to dobiju svi bez obzira rade li ili ne.
05.02.2009, 09:59
Skvo RR
4542
IZVORNA PORUKA: Romali
IZVORNA PORUKA: skvo
Drage moje, mozete li mi napisati u Hercegovini koliki vam je iznos porodiljske naknade....
Radim u školi, rodila sam u aprilu 2008. Imam pravo na godinu dana porodiljskog dopusta uz puni iznos plate, samo bez toplog obroka. Dobila sam 400 KM, to dobiju svi bez obzira rade li ili ne.
A da li ti to placa skola ili Kanton? Mene interesuje...koliko ima npr. mama koje rade, ciji poslodavac ne placa nista za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva...kao sto je npr. slucaj kod mene....ja radim u institucijama BiH....ranije smo imali isto kao i vi platu bez toplog obroka i prevoza...ali sada nam poslodavac vise nista ne placa. Mi koje smo u Kantonu Sarajevo imamo mjesecno porodiljsku naknadu od Kantona oko 400 KM....
05.02.2009, 17:09
emsica
16
U HNK poslodavac nema obavezu da isplacuje naknadu, a kanton je u 2008. davao jednokratnu pomoc za rodilje u iznosu od 400 KM. Za 2009. to nije potvrdjeno. Nadam se da se te izmjene nece odnositi samo na mame koje rade u institucijama. Ostale mame bi isto trebale imati pravo na naknadu. Ja imam 6 godina staza s redovnim uplatama doprinosa na punu placu i u 2009 trebam roditi drugo dijete. S prvim sam imala srecu da je tadasnji poslodavac svojim internim pravilnikom predvidio naknadu za zene na porodiljnom. Sada to nije slucaj i ja sam prepustena na nemilost kantona. Nije posteno da su od kantona do kantona drugacija pravila. Negdje ide naknada na prosjek osobnog dohodka u zadnjih nekoliko mjeseci, negdje na prosjek na federalnom ili nekom drugom nivou, a kod nas je nema nikako. Da ne spominjem one jadne mame koje ne rade ili rade kod privatnika gdje dobiju otkaz cim zatrudne. Ako imate priliku reci nesto o ovoj nepravdi i uciniti nesto pozitivno po tom pitanju, neka to bude izto za sve. Krajnje je vrijeme da se izjednace prava majki u cijeloj drzavi.
05.02.2009, 19:55
Anoniman
Ja se također trebam poroditi početkom Juna. Radim u privatnoj firmi i čisto sumnjam da ću išta dobijati od poslodavca. Do sada nije bilo priče o tome, osim što me pitao do kada imam namjeru raditi i da mi firma daje 6 mjeseci porodiljskog odsustva te da se nakon toga vratim na posao . Prošle god. moja kolegica, a sestra od direktora, je primala platu od firme (sve osim toplog obroka i prevoza) al ja čisto sumnjam da ću i ja, pa ona je ipak njegova sestra..... ironično al je tako. Doduše ona se isto vratila ranije, nakon 7 mjeseci. Kako bi bilo lijepo primati makar pola plate i ovo od Kantina, ma to bi super bilo. Ovako sam već počela dobijati ćireve iz dana u dan razmišljajući o finansijama (kredit, režije, hrana, školarac u kući, beba mala....uh, nek nam je svima Bog na pomoći!!).
06.02.2009, 11:34
luna77
462
ŽZH 70% od plaće i jednokratna pomoć 500 kM .NN ŽZH 06/08 ima naputak socijalno neplaća doprinose NN ŽZH 04/04 izmjena člana 182 Zakonu o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom tj dodan taj 5 član gdje isto piše
09.02.2009, 15:23
mzmarija
60
Sto se tice HNŽ-a neuplacuje nista osim jednokratne pomoci,zaposlena sam u drzavnoj instituciji koja je na podrucju FBIH,tako da ulicno receno sada kako stvari stoje Federacija prebaciva obaveze na kantone,a kantoni na Federaciju. A buduci da HNZ neisplaciva nikakve dugorocne naknade,nakraju to ti je nista dok se oni nedogovore sto sumnjam da ce biti tako brzo.
04.03.2009, 13:45
mzmarija
60
Zamolila bih mame iz HNŽ-a da me upute kome se ovdje uopce treba javiti glede porodiljnog ja sljedeci tjedan otvaram,zaposlena sam u drzavnoj firmi kojoj je centrala u sarajevu i oni govore da bi mi kanton trebao isplacivati kao minimialac od jedno 300 km,ima li netko upuceniji...Igre bez granica
04.03.2009, 16:24
luna77
462
ovisno koja drzavna institucija kod nas ako županija neuplačuje onda uplaćuje firma a isto je drzavna .raspitaj se ima li koji interni akt.jeli firma samo na teritoriju FBiH ili ej bas na području cijele BIH?Carina,Granična policija ,Sipa ili zajedničke institucije
04.03.2009, 19:38
mzmarija
60
to je isto korisna informacija raspitat cu se na osnovu toga kako ide a rodit cu dok to sve uvezem...