cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Leukemija

  
clock-img

16.09.2010, 15:42

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

Šta je to leukemija? Koje vrste imaju? Može li se liječiti? Kako? Sve ovo su pitanja koja me zadnjih dana guše. Naš radni kolegtiv je u šoku i nevjerici...kolega nam je u bolnici u Sarajevu, čeka nalaz koštane srži. Mlad, veseo, vrijedan,  uvijek spreman pomoći...još u nedjelju je bio na poslu, a sad...

clock-img

16.09.2010, 15:44

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20533

evo pročitaj, jako mi je žao user posted image user posted image user posted image

ŠTO JE LEUKEMIJA?
Leukemija je vrsta raka. Pod rakom podrazumijevamo više od 100 oboljenja koja imaju 2 bitne zajedničke stvari. Prva je da određene stanice u tijelu postanu abnormalne, a druga da organizam nastavlja proizvoditi velik broj ovakvih stanica.
Leukemija je karcinom krvnih stanica. Za razumijevanje je od pomoći znati o normalnim krvnim stanicama i što se s njima događa kad se razvije leukemija.

NORMALNE KRVNE STANICE
Krv je građena od tekućine- plazme, i tri vrste stanica od kojih svaka ima posebne funkcije.
Bijele krvne stanice- leukociti, pomažu u obrani organizma od infekcija i drugih bolesti
Crvene krvne stanice- eritrociti, prenose kisik od pluća do tkiva, a ugljični dioksid iz tkiva do pluća. Daju boju krvi.
Krvne pločice- trombociti, imaju ulogu u zgrušavanju krvi i kontroliranju krvarenja
Krvne stanice nastaju u koštanoj srži. Nezrele stanice nazivaju se blastima. Neki od njih sazrijevaju u koštanoj srži, dok drugi putuju i sazrijevaju drugdje u tijelu.
Normalno, krvne stanice nastaju kontrolirano, ovisno o tome koliko ih organizam treba. Ovaj proces pomaže u održavanju zdravlja.

STANICE KOD LEUKEMIJE
Kada se razvije leukemija tijelo proizvodi velik broj abnormalnih krvnih stanica. Kod većine leukemija radi se o bijelim krvnim stanicama, koje izgledaju drukčije od normalnih i ne funkcioniraju ispravno.

TIPOVI LEUKEMIJA
Postoji nekoliko tipova leukemija. Dijele se na dva načina. Prvi je ovisno o tome kako brzo se bolest razvija i stanje pogoršava. Drugi je prema tipu krvnih stanica koje su zahvaćene.
Leukemija je ili akutna ili kronična. Kod akutne leukemije abnormalne krvne stanice su blasti koji su nezreli i ne mogu obavljati svoje normalne funkcije. Njihov broj se brzo povećava, a stanje brzo pogoršava. Kod kronične leukemije prisutni su blasti, ali u globalu su ove stanice zrelije i mogu obavljati neke od svojih normalnih funkcija. Njihov broj se sporije povećava nego od akutne leukemije, tako da se i stanje pogoršava postepeno.
Leukemija može nastati od dvije glavne vrste bijelih krvnih stanica- limfoidnih i mijeloidnih. Kada zahvati limfoidne stanice, naziva se limfocitna leukemija, a kada zahvati mijeloidne stanice, naziva se mijeloidna leukemija.
Ovo su najučestaliji tipovi leukemija
Akutna limfocitna leukemija- najučestalija kod male djece. Pogađa i odrasle, pogotovo one iznad 65 godina.
Akutna mijeloidna leukemija- zahvaća i odrasle i djecu.
Kronična limfocitna leukemija- djeca rijetko obolijevaju, zahvaća odrasle iznad 55 godina.
Kronična mijeloidna leukemija- uglavnom kod odraslih

SIMPTOMI
Zbog oštećene funkcije stanice, oboljeli su skloni infekcijama, vrućicama. Imaju smanjen broj zdravih crvenih krvnih stanica i pločica. Dakle, smanjen je broj stanica koje prenose kisik tijelom. Kod ovog stanja- anemije- pacijenti mogu biti blijedi i osjećati slabost i umor. Kada je smanjen broj krvnih pločica pacijenti su skloni krvarenju i ozljedama.
Kod akutne leukemije simptomi se pojavljuju i pogoršavaju brzo, dok se kod kronične ne moraju pojaviti dugo vremena, a kada se pojave, uglavnom su slabi u početku i postepeno se pogoršavaju.
Ovo su neki od uobičajenih simptoma:
Vrućica, zimica i drugi gripi nalik simptomi
Slabost i zamor
Ceste infekcije
Gubitak apetita i/ili težine
Otečeni ili osjetljivi limfni čvorovi, jetra ili slezena
Sklonost krvarenju i ozljedama
Sitne crvene točke (petehije) ispod koze
Otečeni desni skloni krvarenju
Znojenje, posebno noću i/ili
Bol u kostima i zglobovima
Kod akutne leukemije, abnormalne stanice mogu se nakupiti u mozgu i leđnoj moždini. Posljedice mogu biti glavobolje, povraćanje, zbunjenost, gubitak mišićne koordinacije i napadi. Takve stanice se također mogu nakupljati u testisima i uzrokovati oticanje. Također neki pacijenti infekcije oka i koze. Leukemija može utjecati na probavni sustav, bubrege, pluća ili druge dijelove tijela.
Kod kronične leukemije abnormalne krvne stanice mogu se postepeno nakupljati u raznim dijelovima tijela. Može utjecati na kožu, CNS, probavni sustav, bubrege i testise.

DIJAGNOZA
Da bi pronašao uzrok simptoma, liječnik pita o dosadašnjim bolestima pacijenta i obavlja fizički pregled, palpira jetra, slezenu, limfne čvorove pazušne jame, prepona i vrata.
Pretrage krvi pomažu kod dijagnoze. Iako pretraga može otkriti leukemiju, ne mora pokazati o kojem tipu se radi. Dalje hematolog, onkolog ili patolog pregledava uzorak koštane srži pod mikroskopom da bi odredio vrstu leukemije. Pokušava se odrediti proširenost bolesti i cerebrospinalni likvor.


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

16.09.2010, 15:45

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20533

evo još malo

LIJEČENJE
Liječenje je kompleksno. Ovisi o tipu leukemije i nije jednako za sve pacijente. Ovisi i o osobinama stanica, proširenosti bolesti i da li je ranije provođeno liječenje ove bolesti, te o dobi pacijenta, simptomima i općem stanju.
Akutne leukemije potrebno je odmah liječiti. Cilj je dovesti bolest do remisije, a zatim se može provoditi terapija da se spriječi relaps. Mnogi mogu biti izliječeni.
Oboljeli od kronične leukemije bez simptoma ne zahtijevaju brzo liječenje. Treba ih se često provjeravati, a kada je potrebno liječenje, moguće je kontrolirati bolest i simptome. Izlječenje je rijetko.

METODE LIJEČENJA
Većina oboljelih liječi se kemoterapijom. Također se može provesti radioterapija i/ili transplantacija koštane srži ili biološka terapija. U nekim slučajevima splenektomija(uklanjanje slezene) može biti dio liječenja.
Kemoterapija je upotreba lijekova sa ciljem uništenja zloćudnih stanica. Ovisno o tipu leukemije može se raditi o jednom lijeku ili o kombinaciji. Većina ih se daje injekcijom ili kateterom, a neki i oralno. Lijekovi često ne uspijevaju doprijeti do središnjeg živčanog sustava, jer ne mogu prijeći krvno-moždanu barijeru, pa se ovdje primjenjuje intratekalna kemoterapija- lijekovi se injiciraju direktno u cerebrospinalni likvor. Kemoterapija se daje u ciklusima- period terapije praćen je periodom oporavka.
Radioterapija koristi se zajedno s kemoterapijom kod nekih tipova leukemije. Koriste se zrake visoke energije s ciljem uništenja zloćudnih stanica. Kod nekih pacijenata liječnik usmjeri zračenje na jedno specifično područje gdje se nalazi nakupina leukemičnih stanica, poput slezene ili testisa. Kod drugih se zrači cijelo tijelo i to obično prije transplantacije koštane srži.
Transplantacija koštane srži- kod oboljelih od leukemije koštana srž je uništena visokim dozama lijekova i zračenja, i zamjenjuje se zdravom, koja može poticati od donora ili može biti vlastita koja je uklonjena i sačuvana prije terapije. Iz vlastite se mora izvan tijela ukloniti leukemične stanice. Pacijente je potrebno čuvati od infekcije sve dok srž ne počne proizvoditi dovoljno krvnih stanica.


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

16.09.2010, 15:48

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15020

najiskrenije se nadam da ce mu nalazi biti dobri... i da ce uspjeti pobjediti tu bolest dok je na pocetku...
a u stvari bih voljela da je pogresna dijagnoza...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

16.09.2010, 15:58

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

Vesela hvala na informacijama...sad mi je jasnije zašto su ga boljela leđa zadnja dva mjeseca.
Visnja nadam se da će javiti da je pogrešna dijagnoza. Mi, na poslu, svako se zabio u svoj računar i surfa po internetu i informise se. Reko, ja idem sa svojim drugama na RR one će sigurne nešto znati

clock-img

16.09.2010, 21:50

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20533

IZVORNA PORUKA: Nedi

Vesela hvala na informacijama...sad mi je jasnije zašto su ga boljela leđa zadnja dva mjeseca.
Visnja nadam se da će javiti da je pogrešna dijagnoza. Mi, na poslu, svako se zabio u svoj računar i surfa po internetu i informise se. Reko, ja idem sa svojim drugama na RR one će sigurne nešto znatidraga jako mi je žao


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

17.09.2010, 08:49

clock-img

Majčica

pencil-img

379

ja sam cula da se ta akutna leukemija danas uspjesno lijeci.
Znam mladi bracni par cija curica se bori s leukemijom trenutno i kazu da ljekari imaju dobre prognoze, haj sad znajuser posted image
Ne daj Boze nikome, iskreno se nadam da ce dijagnoza pokazati nesto drugo.


_____________________________

T. 2008.
H. 2012.

clock-img

17.09.2010, 14:15

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

Dobra i loša vijest...leukemija je, još uvijek se rade testovi da bi se utvrdilo koliko je bolest napredovala i koja je vrsta.
Dobra vijest je da su svi vitalni organi u redu i abd mi se nadamo najboljem.

Ne daj Bože nikome i podari njegovoj porodici i njemu snage i sabura da to prevaziđu.

clock-img

17.09.2010, 14:17

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20533

IZVORNA PORUKA: Nedi

Dobra i loša vijest...leukemija je, još uvijek se rade testovi da bi se utvrdilo koliko je bolest napredovala i koja je vrsta.
Dobra vijest je da su svi vitalni organi u redu i abd mi se nadamo najboljem.

Ne daj Bože nikome i podari njegovoj porodici i njemu snage i sabura da to prevaziđu.draga držim fige da tvoj prijatelj bude dobro

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

01.10.2010, 17:25

clock-img

Mamica24

pencil-img

1090

Jooj ja sam jedno vrijeme dok sam studirala bila uplašena pravo i stalno sam gledala ima li mi na tijelu nekih modrica ili flekica.. i često sam išla vadila krv!! Hvala Bogu uvijek je sve bilo u redu sa željezom i mojm crvenim krv.zr.

Otac moje prijateljice se već 15 godina bori sa leukemijom tj. drži je pod kontrolom lijekovima. Sad ne znam koliko to ima veze ali on je jaaako često donirao krv user posted image user posted image user posted image user posted image  da li je trebao ili ne ne znam...

Ja sam čula da Leukemija rano otkrivena uspiješno se može liječiti obzirom da je medicina danas jako napredovala i lijekovi su bolji nego prije..

Moja preporuka je, obzirom da leukemija napada imunitet, redovni sistematski pregledi tj. ukupna krvna slika, zdrava prehrana, fizička aktivnost i relaksacija... znači smanjiti stres a više uživati.. 

_____________________________

Živi dobar i častan život, tako da kad ostariš i pogledaš unazad moći ćeš da uživaš po drugi put. (L. i B. - naše neprocjenjivo blago)

clock-img

17.07.2011, 15:46

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Naša forumašica sa nickom mamajednogdječaka upravo mi je poslala poruku sljedećeg sadržaja

''''Obracam se vama jer mi je potrebna pomoc,a ne znam na kojoj temi mogu da pitam.Otac mog druga je bolestan,ima leukemiju.Trenutno lezi u bolnici,nije dobar.potrebne su mu COLISTIN ampule za skidanje tempereture.Kod nas ih nema nabaviti,pa Vas molim ako znate nekoga ko drzi apoteku,ili imate neku vezu da nam pomogne da to nabavimo.Nije problem sa novcem,samo je problem sto ih nema gdje nabaviti.Hajte molim Vas vidite to da ili da objavite temu na forumu,ili nekoga da zovnete pa da to zajednickim snagama rijesimo.Jako bih Vam bila zahvalna jer je moj otac preselio prije 2 mj,i zao mi je gledati nekoga kome se moze pomoci,a da to ne zeli.Hvala Vam od srca.

kako sama nisma u mogućnosti odgovoriti ovome porbelmu iskreno s enadama neko do naših forumašica ima rješenja brže i efikasnije...

Ako neka naša forumašica koja vani živi može pomoći molim vas da se javite.user posted image

< Poruku je uredio Hanady RR -- 17.7.2011 15:47:48 >


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.07.2011, 15:51

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Treba nazvati apoteku Dina, na Č. Vili i ako ne maju nabave za dva-tri dana. Iz vlastitog iskustva znam jer su meni lijek koji se kupuje samo u Švici nabavili za 2 dana.

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

17.07.2011, 15:51

clock-img

HanaBana

pencil-img

1182

Hanady bilo bi dobro saznati ko proizvodu taj lijek i vidjeti koja je generika pa onda traziti. Mozda postoji generika drugog dobavljaca. Za ovaj lijek nisam culauser posted image

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

clock-img

17.07.2011, 15:53

clock-img

mamajednogdjecaka

pencil-img

91

Hvala sto ste otvorili temu,jer sam se ja izgubila.Drug mi evo javlja da sutra ide u Hrvatsku da naruci ampule,jer se kod nas u Sarajevu ceka 20 dana da stignu.Pita ako ima neko kod sebe te ampule,da on to kupi sada,danas,jer ne zna kada ce stici ta narudzba.Ne znam kako da mu pomognem,a toliku zelju imam.Hvala vam svima

clock-img

17.07.2011, 16:00

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

evo ja sma kontaktirala našu forumašicu Hanabanu ona ima iskustav sa faramcijom i dobavljanjem lijekova...
predlažem d aposlušate njen savjet,.....ppitajte imaju li te ampule od nekih drugih porizvođača pod drugim nazviom možda s emože prije rješiti...


i da sutra da s enazove apoteka Dina na Č.vili...evo imamo iskustvo brze nabave nema se šta izgubiti da s eporba

< Poruku je uredio Hanady RR -- 17.7.2011 16:02:54 >


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.07.2011, 19:05

clock-img

mamajednogdjecaka

pencil-img

91

Samo da vas obavjestim da je umro otac od mog druga.Tako mi je tesko,sve mi se u zivotu sastavilo lose.Zasto samo dobri ljudi umiru?

clock-img

17.07.2011, 19:45

clock-img

mo girl

pencil-img

976

draga uvjek je to tako user posted image moj otac je prosle god obolio od non-hodking limfoma to je slicno leukemiji imaju iste simpome tako da znam sve o tome i sve moguce alternative itd.kad sve pretrazite jedini je ljek podizati imunitet da bi se nočest drzala pod kontrolom a koliko dugo to samo Bog zna.moj otac je primio 12 kempoterapija i poslje druge se temperatura prestala pojavljivat,sad je kao dobro ide i na more i na selo sve nomalno nikad nebi reko da je bolestan,al sve ce znati kad se ponovo uradi biopsija kosti a nebi vjerovali vec mjesecima ceka na to kazu u bolnici:zvacemo te!!!!! koda je u kafani pa ceka na njih boze sacuvaj.a sto se tice leukemije mislim makar koliko sam ja citala visi je postotak izljecenja nego u limfoma tako da postoji mogucnost da tvoj prijatelj bude bolje i dobro jos dugo godina samo netreba se ponasati kao da ce sutra umrijeti jer je takvim ljudima psiha sve vjeruj mi.moj otac je na pocetku bio psihicki pao skroz jedva smo ga natjerali da ide u bolnicu i tamo je stalno bio na leksilijumima al valjda covjek navikne na sve pa i on sad je poravnio.kad ga prodje pocetni sok i kad se smiri ti prijatelj nek pocne pretrazivati malo ove narodne ljekove za imunitet.

clock-img

17.07.2011, 20:18

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: mamajednogdjecaka

Samo da vas obavjestim da je umro otac od mog druga.Tako mi je tesko,sve mi se u zivotu sastavilo lose.Zasto samo dobri ljudi umiru?a joj žao mi je milauser posted image

user posted image
Našao je svoj miruser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.07.2011, 22:33

clock-img

mamajednogdjecaka

pencil-img

91

Jeste nasao svoj mir,ne pati se vise.A imali smo  vjere i nade da ce se izlijeciti,ali eto,ne dade mu se.U mjesec dana je saznao da je bolestan,i preselio.Hvala Bogu da se nije predugo patio.Hvala vam svima na podrsci

clock-img

02.11.2012, 19:06

clock-img

Mjeseceva Pratilja

pencil-img

975

Jako mi je zao zbog preseljenja..Mada malo kasnim..user posted image

Trazila sam ovu temu na RR jer je ovih dana sin moje tetke u Sarajevu. Dijagnoza: leukemija.
Pratila sam vase postove.
Da bolesni uz Boziju pomoc, pomoc ljekara ozdrave.

_____________________________

A 30.7.2010.

My Ovulation Chart

clock-img

25.06.2013, 11:53

clock-img

Aldina24

pencil-img

2

Pozdrav,

Zovem se Aldina imam 24godine i bolujem od akutne leukemije tacnije AML-a. Pocetkom januara mi je otkriveno sve,imala sam jaku upalu zelca i kroz 7 dana razvila mi se leukemija. Trenutno sam u remisiji od prvog ciklusa hemoterapije do danas sam primila 4 visoke doze citozara gdje se postigao jako dobar rezultat povrhsvega trebala sam na transplataciju u Njemacku ali medjutim nije mi pronadje adekvatan donor user posted image trenutno se nalasim na UKC-u u Tuzli i primam odrzavajucu terapiju,dokotri imaju dobre prognoze smatraju me "izlijecenom" u cijeloj ovoj situaciji doktori imaju samo 30 % udjela u mom izljecenju a 80% je moje tj.moja pozitivnost,borba i zelja za zivotom. user posted image Trebala sam se udati ove godine ovakva vjest je donekle odgodila sve to ,ali i dalje sam pozitivna i vjerujem da ce uskoro sve ovo na lijep nacin da se zavrsi ja i moj zarucnik zajedno se borimo user posted image . Tako da tvoj kolega nek ostane pozitivan i dalje to je najbitnije i kao vasa podrska ... Zivot je nepredvidljiv,od srca mu zelim sve najbolje ..

clock-img

25.06.2013, 12:09

clock-img

Lady26

pencil-img

9177

Aldina zao mi je user posted image , nadam se da ces uspjeti u svojoj borbi i da cete ti i tvoj zarucnik, aBd muz, biti sretni puno puno godina user posted image user posted image user posted image

_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

clock-img

25.06.2013, 12:13

clock-img

Lulu_08

pencil-img

350

Aldina, studentica vjerena trebala se udati, ako se ne varam? Jako mi je drago da si tako pozitivna i da hB ide na bolje, i najiskrenije se nadam da ce ti se svi planovi i snovi ostvariti uz Boziju pomoc!

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

clock-img

25.06.2013, 12:26

clock-img

Aldina24

pencil-img

2

Cinjenica da imas takvu bolest sama po sebi baca te u depresiju,ali ako neces sam sebi reci "ja to mogu,ja to zelim imam razlog" tesko da ces se izvuci ono na psihickoj strani. Citav zivot se boris za nesto tako da i bolest treba smatrati jednom preprekom koju mozes prevazici s lakocom user posted image Hocu da kazem,treba imati vjere :D

Lulu_08 - da to sam ja, ali ako Bogda uskoro ce biti i svadba kao sto smo rekli hehe samo da zavrsim sa terapijama ima da se veselimouser posted image user posted image

clock-img

25.06.2013, 14:25

clock-img

EEDITH

pencil-img

1217

draga Aldina,želim ti puno sreće i snage da istraješ u svojoj borbi,
takođe sretno i u braku , da što skorije bude svadba aBd,user posted image
ja imam druga koji se "izliječio" od leukemije

_____________________________

U životu ti je najvažnije biti živ,sve ostalo je lahko .........