Evo kako sam ja to odradila
Ja sam svog malca počela odvilkavati od pelena kada je imao 19 mjeseci,a tome je pridonijelo i to jer sam čekala ljeto,jer je manje odjeće na njemu.
Prvi dan kada smo počeli sa odvikavanjem obukla sam mu gaćice,ostavila nošu na vidno mjesto, pokazala mu da je tu i rekla kada osjeti potrebu da piški da sjedne na nju....Bilo je nezgoda
ali nisam burno reagovala na njih,već sam mu skidala gaćice i stavljala ga na tutu ako bi želio još piškiti....Kada bi to uradio i u maloj količini hvalila sam ga,čak sa prvom prilikom nazvala bližnje (mamu,svekrvu i tetke i hvalila ga pred njim,a on je sav ozaren gledao u mene) .
Gledala sam svaki sat,dva da ga napomenem ili ga pitam hoće li "ćuna" piškiti,ali kao u šali da nebi to bilo za njega kao "teror" ili konstantno kvocanje...
I tih dana sam gledala da budemo u kući ili u dvorištu,ali svaki put prije izlazka bih ga pitala hoće li da piški ili ako bih išla negdje malo dalje oblačila sam mu pelene-gaćice ali sam mu objasnila da iako je pelena tu da traži nošu ako želi u wc.
I bilo je povremeni nezgoda,ali im tako reći nisam pridvala "puno" značaja i kada bi se desile ja bi mu obično rekla: Nije važno,naredni put ćeš piškiti u nošu.
Moj savjet svim majkama jeste da ne požuruju i ne forsiraju djecu.Dovoljno je da ostavite nošu na mjestu na kojem će je djete uvijek vidjeti i podstaknite ga da je i upotrebi... Sretno
)
A kada je bi kakio u pelenicu ja bih ga odvela do tute istresla sadržaj u tutu (koliko je to bilo moguće) i onda mu davala tutu da zajedno je istresemo u wc šolju i dopuštala mu da pusti vodu..I bio je sav sretan...Kasnije bi počeo malo kakiti u pelenicu i onda bi se sjeti i trčao bi na tutu skidao gaćice-pelene i sjedao na tutu,nekada bi malo kakio-nekada je to već bilo obavljeno u pelenu ali je se trudio
Eh ovo je bilo nekada prije 2 godine,a sada nam je problem odvikavanje sa tute

.....,alac neće na šolju boji se da ne propadne ili šta već,kupila sam i onaj dodatak što se stavi na wc-šolju za dijecu ali jok,on tutu i lagano na sred sobe i gleda crtani

....Imali vas koje imate starije dijete kada je krenulo na wc-šolju i kako ste ih uspjeli nagovoriti....Moj malac već ima 4 ipo godine i lijepo se smjesti na šolju kada ga trebam oprati,ali da obavlja nuždu tu neće....