Zna li neko kako da napravim slatko od višanja da bude kao ono što dođe u lisnatom tjestu iz pekara? Ono da zadrži boju i miris višnje...ako znate na šta mislim. Pravila sam neki džem što se dugo kuha ali je dosta potamnio,žestok je.
Ja pravila sa dzemfixom, isto bude kao kupovni, a brzo gotov i ukusan. Boja predivna kao i okus.
09.07.2015, 23:46
Hanady RR
18727
ja staltko od višanja radim godinama na isti način i ne mjenjam jer niko ne smatra da trebam a sve se pojede... kod mene dodouše manje u štrudlama koliko na sladoledu al opet dobro je i u štrudle...
elem ispučiš višnje ( što znači košpice skloniš ) u veliku šerpu staviš višnje ispučene i izvagane, koliko višanja koligramima toliko šećera u kilama znači 1:1 i promješaš...ostaviš da prenoći a mješaša par puta između da se šećer otopi, sok puste...
onda sutradan u šerpu staviš i kuhaš...
ja uglavnom kuham po 3 kg ...u onoj šerpi 5 litara... ''baca'' puno prska pa je ovako bolje... kad prokuha kuhaš 15-tak minuta... onda procjediš...pa višnje vratiš opet sa još jedno pola kile šećera do 800 gr najviše na ove 3 kile... kuhaš da otopi i kad prokuha još 10-tak minuta skuhaš.. pa fino u vruće tegle vruće višnje slažeš, poklopiš i okreneš naopako da ohladi...
a onaj sok... na šporet opet, u njega možeš a i ne moraš jedna limuntos na dva litra otprilike staviti...ja bez limuntosa radim... dodoam još kilo šećera na ove tri kile, kuham oko 20 -25 minuta pa u vruće flaše, vruć sok sipam i ohladim... ovaj sok se sa vodom razblažuje, moji ga vole jako...
i da znaš od 10 kg višanja 4 do 5 tegli onih od 750 grama slatka imaš a soka i do 10 litara ako ti je višnja sočna...a sočen su one krupne velike tamnije :)
10.07.2015, 23:58
enči80
123
Hanady,kada pošećeriš višnje da li ih držiš u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Ja sam evo svoje upravo pošećerila,ali mi je šerpa prevelika za frižider i da li je neophodno ponovo dodavati tih 800gr šećera?
11.07.2015, 16:58
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: enči80
Hanady,kada pošećeriš višnje da li ih držiš u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Ja sam evo svoje upravo pošećerila,ali mi je šerpa prevelika za frižider i da li je neophodno ponovo dodavati tih 800gr šećera?
Na u frizider...van njega nek noci..., A ovo dodoavanje nije neophodnono onda ne znam za stajanje koliko dugo mogu...jer realno meni zna slatko stajati i vise godina secer mu je konzervans
11.07.2015, 23:16
enči80
123
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: enči80
Na u frizider...van njega nek noci..., A ovo dodoavanje nije neophodnono onda ne znam za stajanje koliko dugo mogu...jer realno meni zna slatko stajati i vise godina secer mu je konzervans
Hvala Ma,ja to sve iako sterilišem tegle,naknadno pasterizujem a nešto sumnjam da će i dočekati zimu Uglavnom,ukus za 10