Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
eh super...meni treba 50 komada najmanje ok 28 a ovaj drugi 22 prije da je ...al idem na visinu u obe... baš na tortama konat o bingo torti...sa još jednom korom gore mogla bi bit ludilo visoka u ova slučaja
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
16.06.2012, 22:28
ElmaB
4568
Jednom sam negdje to napisala, ali sada ne mogu da nadjem pa evo ponovo. Kako ces izracunati koji kalup koristis u ovisnosti za koliko ti ljudi treba. Koristiš formulu 2rP. Tj. 2puta prečnik(ako je kalup 26 cm, onda je r=13)13 puta 3,14(pi03,14). Iznops koji dobiješ dijeliš sa 2,5 to ti je otprilike sirina komada torte. Ono sto dobijes je bbroj komada iz datog kalupa. Nadam se da sam ti pomogla.
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
16.06.2012, 22:33
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: ElmaB
Jednom sam negdje to napisala, ali sada ne mogu da nadjem pa evo ponovo. Kako ces izracunati koji kalup koristis u ovisnosti za koliko ti ljudi treba. Koristiš formulu 2rP. Tj. 2puta prečnik(ako je kalup 26 cm, onda je r=13)13 puta 3,14(pi03,14). Iznops koji dobiješ dijeliš sa 2,5 to ti je otprilike sirina komada torte. Ono sto dobijes je bbroj komada iz datog kalupa. Nadam se da sam ti pomogla.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
18.06.2012, 08:47
cinceza
86
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
cineza ... ja nisma fondat majstor da se zna...al sma napravila količinski dosta torti...možeš vdijeti na temama fondant i fondant 2... ovakvu još ne...a i ne bih se usudila još...
postupak je zaista lijepo opisan...nisma prije nalazila ovaj link... sad s aovim opisom i ja bih pokušala... al kako je rođendanska ja bih jednu probnu ipak uradila ( mislim d aje moj dvorac jednostavniji )
zinanina je radila divnu kiti tortu...http://www4.slikomat.com/11/1231/tir-tajra-.jpg
hanady torte su ti super, ja cu biti sretna ako moja bude licila na kitty :). bas mi je velika zelja da je obradujem. A ja se prepala tvog dvorca :), rekoh to tek ne znam kako bih. kako je rodjendan necu bas toliko rizikovati, ovu cu ostaviti da probam nakon sto se neka od vas usudi pa da smijem pitati sa pomc :)), ovako ne smijem. sad sam se sjetila da joj napravim i jednog jeza (to mi je lagano oblikovati a svakako mi trebaju dvije torte), pa trazim recept za neku "keks" tortu. ja sam ih pravila nekoliko i sve su u cokoladnoj varijanti ali sad bih rado nesto voca ubacila, pa imate li savjeta? U glavi vrtim, malina-cokolada-keks...ili varijanta sa kajsijama. maline si mozda bolje mogu se ukihati sa gustinom da masa ne bude pervise tecna...ali nemam neki recept, pa ako je neko pravio nesto slicno...bila bih zahvalna na savjetima :)
18.06.2012, 11:25
Hanady RR
18727
cineza... ja nisma nikada radila s avježim voće za oblikovanje tortu... al imam recept torte ambasador koja jeste sa svježim voćem krema...onako u pravljenju mi je uvijek bila čvrsta dodoavanjem keksa u nju sigurno će se dobiti masa koja će biti za oblikovanje...
a imama varijantu , keks, čokolada, oarsi i suho voće koja se ne peče...ona je baš pogodna za oblikovanje ...samo možda suho voće zamjeniti svježim sa jačim dodatkom keksa...jer svježe će pustiti sok sigurno
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
18.06.2012, 11:38
cinceza
86
Hanady ako stignes napisi mi taj recep sa suhim vocem (varijanta bez pecenja). ja sam juce pravila neki kolac sa onim sto imam u kuci. Kolac je onak lagan , sa sirom i ja kontala da iskoristim maline i stavim ih u serpicu i jos jedno 3 kasike marmelade od kupina (ostalo pri dnu tegle) i to onako prokuham sa 3 kasike gustina i dobijem finu masu...nije vodenasta a osvjzava, pa sam mislila mozda to kombinovati sa ostatkom tvog recepta. Ili mozda pomjesam malo svjezih i suhih marelica.... To mislim jer ce jedna torta biti onako cokoladna, pa da je druga "laksa" (laksa zbog voca i ne pece se :) ). Voca ce biti svakako minimalno, samo da ima nesto da kisi malo :) strah me fondan da stavljam na vocnu tortu sa korama jer je mislim praviti dan-dva prije pa da voce ne omeksa kore skroz.
18.06.2012, 12:09
Hannan
135
Ja sam pravila sultaniju i ispod zadnje kore ubacila visnje, doduse one iz tegle i sa gustinom sam onu vodu uvezala, nije mi iscurilo, ali sam pazila da ne dodje na sami kraj vec u sredini a okolo sam malo deblje stavila kremu( mislim da slika te torte ima na fondant 1) a poslije sam i buetr kremom dodatno sredila.
_____________________________
»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«
30.1.2007 23.06.2013
18.06.2012, 12:15
Hanady RR
18727
hananh ta se isto peče imama ja s višnjama pravos super za pod fondat...baš sma je pravila često...a lagana a baš ukusna ova http://www.coolinarika.com/recept/725986/
a cineza... moja ledena torta recept ( koja veze sa ledom nema ) ide ovako Ledena torta za zimske dane
potrebno 4 žumanceta 250 grama margarina 250 grama šećera u prahu 250 grama sjeckanih oraha 250 grama grožćica 250 grama žele bombona 400 grama petit keksa malo mlijea vanilija šećer ili ekstrat vanilije 200 gr čokolade za kuhanje
margarin izraditi sa šećerom i dodati žumanca koja si malo na pari skuhala ( ovo nije u orginalnom receptu al ja sve termički obrađujem), pa orahe, pa nasjeckane žele bombone, pa grožđice ( prije nego ih stavite potopite ih u mlaku vodu da odstoje jedno 20 min sa ekstratom vanilije ili vanilija šećerom), kad se ovo umuti dodati petit keks koji se rukama mrvi u smjesu na manje komadiće, i na kraju dodati istopljenju čokoladu. Dobro umutiti, voditi računa da vam je zdjela u kojoj ovo radite velika jer je malo teže mutiti ovu smjesu, po potrebi od zavisnosti od gustoće za sjedinjavanje dodati malo mlijeka ( pola fildžana otpirlike). staviti u torten pleh, dekorisati po želji, sa vrhnjem ili čokoladom i žele bombonama kao ja, ostaviti da prenoći i to je to.
eh ja sma modificirala četo pa sma stavljala umjesto žele bombona suhe smokve, šljive i marečlodce...malo ih potopim u toplu vodu da nadođu pa ih izrežem...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
18.06.2012, 12:50
cinceza
86
Hvala na receptima i idejama. nesto cu od toga iskombinovati. Mislim da ce jezic biti ledena torta (sa blagim modifikacijama u smislu voca ) . Za ovu kitty svekrva hoce da pripremi kore , pa kad vidim koje su smislicu fil, mozda opet neka kombinacija ova zuta krema sa visnjama mi super zvuci. prosle godine sam maloj za rodjendan pravila ovu sa malinama: http://www.coolinarika.com/recept/betty-boop/ samo bez alkohola i ovih egzoticnih sastojaka . Torta je ukusna i izdasna, ali me je njeno ukrasavanje slomilo. Nisam imala iskustva sa fondanom. pa sam je premazala slagom. jedan dio oblikovala kao talase, more i obojila onako plavo. Drugi dio torte je predstavljalo ostrvo sa peskiricima. peskirisi su bili napravljeni od bijele cokolade i onih sarenih mrvica. Imali smo i twittyja na surferskoj dasci i sncobrane, ali ne bih ponovila taj eksperiment sa figurama od cokolade i sa slagom, previse se brzo cokolada topi i ok je za recimo neke ruzice...ali ostalo je prekomplikovano i ostavljam to profesionalcima . Ovoh puta fondan ako Bog da
18.06.2012, 12:56
Hanady RR
18727
joj što je ova dobra sa linka
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Calahoe, pitanje! Da li si baš pravila ovu kremu iz recepta? koliko je čvrsta? Ja kontam da je zamijenim bijelim ganacheom?
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
20.06.2012, 08:56
palachinken
5397
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
joj što je ova dobra sa linka
Uh Hanady, jašta je! Ovo je baš maksuzija Javi kako ti je ispala, jer ne sumnjam da samo čekaš priliku da je napraviš
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
20.06.2012, 09:08
Mya_81 RR
5531
Ako red velvet pod fondant stavlja i cake boss onda je čvrsta. A baš mi zanimljivo zvuči ova kombinacija i mislim da nije to to ako se pravi neka druga krema koja nije od sira, mada sam nasla nedavno jedan recept u kojem pise zamjena za taj sir.
_____________________________
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
Ljubav, 25.06.2009.
20.06.2012, 09:19
calahoe
207
Jesam ,pravila sam tu kremu.Kad se tek napravi i nije bog zna cvrsta , al se u frizideru stegne fino.Ganaz je cvrsci ,sto jest jest.Kore ove su fantasticne.ukusne,socne ,bile bi odlicne i u kombinaciji sa ganazom.Ja sutra pravim veeeliku red velvet za rođendan jednoj klinki.
20.06.2012, 09:21
calahoe
207
IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR
Ako red velvet pod fondant stavlja i cake boss onda je čvrsta. A baš mi zanimljivo zvuči ova kombinacija i mislim da nije to to ako se pravi neka druga krema koja nije od sira, mada sam nasla nedavno jedan recept u kojem pise zamjena za taj sir.
Eh da,to mi je i bilo na pameti stalno,pa cake boss bas cesto radi red velevet sa fondanom.
hananh ta se isto peče imama ja s višnjama pravos super za pod fondat...baš sma je pravila često...a lagana a baš ukusna ova http://www.coolinarika.com/recept/725986/
ovo mi se svidja, jel preko cokoladne kreme ide fondan ili umjesto cokolade ide buter krema? i da, ElmaB sve pohale za Jurica izgleda kao prava igracka i kad sam se vec javila, one svadbene tortice su super ideja
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.