A joj Tajra hvala i izvini :) Hanady hvala... Thanx girls, sad se rumenim
25.07.2012, 13:06
tajra26
670
e ovako malo sam gledala ova vasa remek djela i stvarno sam odusevljena kako pravite ovo... ja bih isto pokusala napraviti neku torticu sa fondantom i htjela bih vas zamoliti da mi napisete sta mi treba za pocetak....narucila bih od elme ali ja stvarno ne znam sta mi treba... gledam vec sat i pola ne znam ni za sta sluzi
_____________________________
Ljubav se zove imenom tvojim 12.10.2011
25.07.2012, 13:08
Hanady RR
18727
šta tebe konkretno zanima... kako napraviti fondant... šta za to trebaš i kako raditi sa njim...jel...
de kaži jel hoćeš da ga praviš il samo d aznaš kako sa njim gotovim raditi...pa da ti pomognemo
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.07.2012, 13:13
tajra26
670
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
šta tebe konkretno zanima... kako napraviti fondant... šta za to trebaš i kako raditi sa njim...jel...
de kaži jel hoćeš da ga praviš il samo d aznaš kako sa njim gotovim raditi...pa da ti pomognemo
ja bi za pocetak kupila onaj gotovi posto me strah ovih vrucina da mi se sve ne istopi i neku aparaturu one modlice ili neke kistove ili sta ja znam sta si ti prvo kupila
_____________________________
Ljubav se zove imenom tvojim 12.10.2011
25.07.2012, 13:22
Hanady RR
18727
ovako... ha gotovi ha napravljeni on će se isto ponašati pri pravljenju...
što se tiče rada s anjim...rebaš imati gustina kojeg ćeš vrlo malo koristiti da razviješ oklagijom i prekriješ tortu njime... tortu moraš namazati butter creamom...to je smjesa umućena ...koliko putera toliko šećera u praku i malo mlijeka ( kašika- dvije) dobro umutiš namažeš komlet tortu da ti se fondant zaljepi... znači treba ti oklagija ja imam drvenu malu okgaiju za peksimete pa mi je poslužila za ovo
a ovo za pravljenje figurica, rezanja listića itd... imam model koje sam kupila do medića slatkoga za 2 Km za suhe kolače...njima s epomažem za leptiriće, srcad itd... a ostalo imama cvjetiće iz plastičnih modli taparwera odavno za sitne kolače...
dobar dio figura nađeš na youtube fondant i naziv istoga pa ti pokaže kako se to radi...
a za početak možeš rukama raditi i listće i scvjetiće i svašta...
ja nemam ništa do porefionalnih skalamerija za fodnat... imam nož i ruke i youtube... recimo do kartona sma rezala bodiće pa na razvijeni fondat stavim i nožeš izrežem okolo i tako dobijem oblik...
ti možeš svašta kupiti... imaš ponudu i kod eleme... samo za poečtnika koji će to koristiti il neće...ne znam dal ti odmah treba...sem oklagije, gustina i šećera u prahu
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.07.2012, 13:29
tajra26
670
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
ovako... ha gotovi ha napravljeni on će se isto ponašati pri pravljenju...
što se tiče rada s anjim...rebaš imati gustina kojeg ćeš vrlo malo koristiti da razviješ oklagijom i prekriješ tortu njime... tortu moraš namazati butter creamom...to je smjesa umućena ...koliko putera toliko šećera u praku i malo mlijeka ( kašika- dvije) dobro umutiš namažeš komlet tortu da ti se fondant zaljepi... znači treba ti oklagija ja imam drvenu malu okgaiju za peksimete pa mi je poslužila za ovo
a ovo za pravljenje figurica, rezanja listića itd... imam model koje sam kupila do medića slatkoga za 2 Km za suhe kolače...njima s epomažem za leptiriće, srcad itd... a ostalo imama cvjetiće iz plastičnih modli taparwera odavno za sitne kolače...
dobar dio figura nađeš na youtube fondant i naziv istoga pa ti pokaže kako se to radi...
a za početak možeš rukama raditi i listće i scvjetiće i svašta...
ja nemam ništa do porefionalnih skalamerija za fodnat... imam nož i ruke i youtube... recimo do kartona sma rezala bodiće pa na razvijeni fondat stavim i nožeš izrežem okolo i tako dobijem oblik...
ti možeš svašta kupiti... imaš ponudu i kod eleme... samo za poečtnika koji će to koristiti il neće...ne znam dal ti odmah treba...sem oklagije, gustina i šećera u prahu
ma ti si jedno velikooooo vidjet cu da se dogovorimo jedan dan da naletim da mi ti to pokazes pa cemo vidjeti kako ce mi ici..... kad stignes napisi mi u pp sta mi treba za smjesu i gdje to mogu kupiti pa me eto jedan dan na kafu :)
_____________________________
Ljubav se zove imenom tvojim 12.10.2011
25.07.2012, 13:33
Hanady RR
18727
pametno :)
ovakop za početak da ne lunjaš...samo kupi 1000 gr šećera u prahu :) ja sve ostalo imam u zalihama ...pa ti pokažem kako, fino zajedno napravimo...pa onda ti napišem gdje šta do toga najpovoljnije kupuješ :)
čujemo s esa vikednom...pa nađemo jedno popodne il dan:)
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.07.2012, 13:35
tajra26
670
vazi mila hvala ti
_____________________________
Ljubav se zove imenom tvojim 12.10.2011
25.07.2012, 13:36
Anoniman
drage zene , ja kada sam radila svoju prvu fondasicu bio je fondant sladji , bas sladji od torte ispod
hocel to kod prvih torti ili i treba biti sladji doduse meni nikako da mi se potrefi pa dodavala secrea u prahu i dodavala
kako je kod vas osetil se razlika velika, ili su ukusi izjednaceni ?!
od tada , od prosle god u oktombru nikako vise da se nakanim a ovih da na se razmisljam cisto da se uspraksam jos jednu da napravim
25.07.2012, 13:39
anđelo
266
i ja sam mislila praviti svom I tortu fondat za 7-mi rođendan...
on želi onu tortu sa autićima,cestom..pa kad stigneš Hanady i meni na pp napiši šta mi treba i uputstvo kako napraviti
kad si već tako široke ruke
_____________________________
Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012
25.07.2012, 13:45
Hanady RR
18727
triputmama...osnova fondata je šećer u prahu...sasvim je logično da je slatko i preslatko... na svakoj toti on će sladak biti.... a za pravljenje fondanta ja potošim šećera tmana kako recept kaže... to je skoro pa 1 kg...i ne bilo slatko...u komlet tortu ne stavim ni pola kile šećera...
anđelo... evo dok sastavim informativno odakle početi pustim ti postić...najadlje večeras
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.07.2012, 14:12
anđelo
266
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
triputmama...osnova fondata je šećer u prahu...sasvim je logično da je slatko i preslatko... na svakoj toti on će sladak biti.... a za pravljenje fondanta ja potošim šećera tmana kako recept kaže... to je skoro pa 1 kg...i ne bilo slatko...u komlet tortu ne stavim ni pola kile šećera...
anđelo... evo dok sastavim informativno odakle početi pustim ti postić...najadlje večeras
_____________________________
Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012
25.07.2012, 14:23
Hanady RR
18727
eh ovako...pišem kao da si iz sarajeva, valjda jesi
1.želatina u prahu ako ne koristiš svinjetinu kupiš od dr.oetger od 20 gr kesicu na kojoj piše goveđa... tu kesicu omjeriš kašikama i pola iste je mjera za jednu turu fondata 2. ja koristim smao fruktorz..istu kupujem u DM-u na dojeljenju zdrave prehrane ...500 gr oko 3 km 3. GLICERNI MOŽEŠ KUPITI U EUROFAR APOTEKAMA, U NEKIMA JE POVUČEN AL ZASIGURNO GA IMA U OMJERU 100 ML PO CIJENI OD 2,70 kM u apoteci Anis koja se nalazi na alipašinu iza zgrade pink televizije... 4. šečer u prahu ...ima ih rzanih al meni se ajbolji pokazao onja iz konzuma plava kesa BONY ili frankov ( mada frank je skuplji)
Uglavnom... fondant praviš tačno po uputama.... dobiješ bijeli...
onda podjeliš i radiš u bojama koja ti treba...
ja boje uzimam u merkatoru i bingu...one u prahu oko 35 pfeninga kesica... malo boje razmutiš sa malo vode...pa čačkalicom dodaješ na fondant i mjesiš... dodoaješ šećera u prahu po malo ako treba jer dodoavanje boje tj. vode ga smekša...
kad napraviš tortu moraš napraviti butter kremu pa preko nje namazati... da onda staviš razvijeni fondat... fondt razvijaj na gustinu, bolje je nego na šećeru u prahu da s ene ljepi... sve na tortu od fondat lijepiš kistom umočenim u malo vode sa šećerom u prahu...
eto osnovno...pitaj šta te još zanima
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.07.2012, 22:34
Amyla
246
Mozda sam OT, ali vjerujem da biste vi to mogle znati, pa zato pitam na ovoj temi :) naime, mom H je u nedjelju aBd prvi rodjendan, treba nam jos vatromet, ali ne znam gdje ima za kupiti , pa se nadam da biste me vi mogle uputiti
_____________________________
29.07.2011. Harun 30.10.2013. Rijad
“Život je plamen koji uvijek gori, ali se opet ponovo zapali svaki put kad se dijete rodi.”
25.07.2012, 22:57
DM
2408
Amyla-da li ima ua Alperu? Možda da nazoveš telefonom i pitaš?!
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
26.07.2012, 06:35
Amyla
246
IZVORNA PORUKA: doublemum
Amyla-da li ima ua Alperu? Možda da nazoveš telefonom i pitaš?!
Hvala ti mila moja, Alper mi je bas daleko, na drugom kraju grada, ja sam na bistriku, ako neko zna da li ima blize u gradu, a ako ne idemo u Alper
_____________________________
29.07.2011. Harun 30.10.2013. Rijad
“Život je plamen koji uvijek gori, ali se opet ponovo zapali svaki put kad se dijete rodi.”
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
01.08.2012, 02:04
Honey3
3035
Hanady bas je slatka i vesela
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
ja mahsuz dosla da vidim sta si prijateljicinoj gospodji svekrvi pripremila, pa bas je slatka, nadam se da zena umije cijeniti
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.