IZVORNA PORUKA: anđelo
a fondant pokrivku radiš onaj dan kad i tortu ili kad i figure.?
kontam ako pokrivku radiš kad i tortu da ja ipak onda cekam sutra.
a šta poravnaš?buter krem na torti jel..... znači pokrivka ide kad se stegne buter krem na torti...a jel držiš tortu u frižideru da se stegne ili staviš na sobnoj temp?
hjoj čuj me ,pitanja majko moja
hajd polako...
najprije komletnu mjeru fondata možeš uraditi isti dan....
znači onaj kada radiš figure...
pola iskoristiš odnosno koliko ti treba za figure a ostatak ostaviš u kesu najonsku pa još jednu da ne dolazi zrak do njega i neka čeka na sobnoj temperaturi kad kreneš prekrivati tortu...
ja sma sada uradila pola mjere za figure koje mi se suše...
a u subotu ujutro ću još pola mjere da prekrijem tortu...
tortu naparvim obavezno noć prije...da mi s elijepo stsisne...onda je premažem butter cremom poravnam njime ako ima grbica, neravnina kamufliram

i ostavim još 2 sata najamnje da mi se stisne...pa preko toga uradim pokrivaku na tortu...
ako tebi treba u subotu torta...u mojoj glavi ja bih večeras uardila fondant komlet mjeru...uradila figurice da mi se suše...
sutra navečer uardila tortu i ostavila u frižider...
u subotu ujutro premazala butter kremom sačekala 2 sata pa razvila pokrivku i stavila na tortu pa poredala figure..
eto...i boje su kod mame već...možeš i sad i sutra u toku dana po njih :)
jer nije tebi kasno da sutra uradiš figurice da se osuše u toku dana, a anvečer tortu da za suvotu sve bude tip-top
i da držim tortu u fižideru da se stegne, samo kad krenem razvijati pokrivku izvadim je..ona malo otpusti na sobnoj d ami se pokrivka od fondata zaljepi..
a figure sušim na sobnoj temeperaturi u ovo lijepo vrijeme koje nije pretoplo..ljetos sam morala u frižider naravano...
komletnu zavšrenu tortu sa fondatom čuvam u frižideru do korištenja