IZVORNA PORUKA: ivannna
Draga Lejla Ka i druge forumasice,
imam bebu od nesto vise od mjesec dana, doji od pocetka i dobila je oko 800g za mjesec, ali se u zadnje vrijeme desava da doji 5-10 min, onda pusti dojku i kad hoce ponovo da uhvati, ne moze fino, onda pocne trzati glavom i nabijat se na dojku, sva se zacrveni, pocne plakati i cviliti, nekad joj uspijem nekako namjestiti da fino uzme, a nekad ne.
Ne znam sta je to, ali izluđuje me, sva mokra budem, zao mi je, i bojim se jel dovoljno pojela, jer nakon ovoga moramo prestati pa cesto jede samo 10-ak min. Ima jedna stvar a to je da preko noći i kad je jako gladna i smirena to ne radi, vec normalno posisa dok hoce.
Pomagajte izludit cemo obje
Hvala
10 minuta dojenja ako beba za to vrijeme intenzivno guta je sasvim dovoljno. Nervoze na dojci su normalne i dosta česte faze u razvoju bebe, nema razloga da se brineš. Probaj bebu umiriti nosanjem, ljuljuškanjem, nečim što joj godi pa probaj opet ponuditi dojku. Bebe ne gladuju svjesno, one kad su gladne traže jesti. Beba dobro napreduje. Normalno je da kako raste skraćuje podoje, jer je jača i može za kraće vrijeme popiti veću količinu mlijeka.
Predpostavljam da dojiš na bebin zahtjev.
Ovakve nervoze najčešće imaju neki drugi razlog, a ne glad. Beba možda bude umorna i nervozna pa joj se ne da dojiti kad najveći pritisak u dojkama splasne nakon početka podoja. Možda ju interesuje nešto iz okoline što bi radije pratila od dojenja. Sve je to normalno i znak da beba raste.
Pokušaj napraviti neku mirnu i stišanu atmosferu kod dojenja. Pošto znaš da te nervoze nisu nikakav problem, nemoj da te sekiraju već pokušaj biti smirena i pokušaj umiriti bebu. Kako se ti nervoziš beba dodatno postaje nervozna. Što si ti mirnija i samouvjerenija beba će osjetiti tvoju sigurnost i lakše će se smiriti.
Ne brini, to što se dešava neće naškoditi bebi, i beba nije gladna.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja