IZVORNA PORUKA: Dalia92
1. Kako cu znati da je beba zavrsila podoj? Nakon sto popije ono mlijeko sto samo curi on se pocne igrati, pa me grize (ima 2 zubica
) pa opet malo kasnije doji par sekundi i tako. A onda odjednom nece vise tu dojku pa ga moram prebaciti na drugu, i tu podoji jos, nekad malo a nekad i duze doji. (napominjem da ovo "duze" znaci 5 min.) I on ne doji skoro nikad duze od 10 min. i to je u redu, ali ponekad doji samo 5 min, obe dojke. Je li to dosta?
2. Je li u redu da doji obe dojke na svakom podoju? On kad prestane sa prvom dojkom u njoj jos ima mlijeka (ne puno) al on nece vise, hoce drugu.
mom je za nekoliko dana punih 8 mjeseci. znači nije velika razlika. ja uvijek dajem jednu dojku po podoju (jer mi se desilo da povrati kad mu dam obje a halapljiv je pa pojede a očito mu ne može stati). što se tiče dužine dojenja mojih oboje djece su brzo dojili. samo jedno otpuštanje mlijeka u 98% slučajeva i kad to popije završava podoj. nisma odavno gledala na sat ali to dosta krato traje. uglavnom do 5 minuta. meni to i odgovara, beba dobro hB napreduje pa ga ne nutkam da duže doji.
3. Koliki razmak da pravim izmedju podoja? Do sad sam pravila 3 sata razmaka, ali se navece desi da prespava 4-5 sati i onda puno bolje doji. Da li da napravim veci razmak, da bolje doji?
ne znam šta ti znači da doji na 3 sata razmaka. ja dojim na zahtjev. to se svede na to da doji obično 2 do 2,5 sata nakon posljednjeg obroka. tokom noći ustaje 2-3 puta obično i tada pravi duži razmak. navečer doji oko 9 i zaspi, a sljedeće dojenje mu je oko 2-3-4 zavisi kako koju noć.
beba navečer čvršće spava tako da zato pravi duže razmake. tokom dana bebi treba više energije tako da zato doji češće. ja ne bih povećavala vrijeme između podoja. to će ti se vremenom samo desiti kako budete napredovali u dohrani. poješće veću količinu, biće duže sit, neće tražiti da doji.
Ja njemu dajem jednom ili dva puta na dan nekd kasicu a nekad i nesto drugo. Poslije podoja skoro nikad ne moze pojesti to malo sto mu napravim sto bi trebalo znaciti da nije gladan. Ali ako mu dam malo keksica ili bilo sta da pije to moze. npr. sokic ili vodu ili mu namocim malo keksica u kamilicu, to jede. Da ga neko vidi kako vuce to prema sebi da pojede, rekao bi da citav dan nije jeo. I ja pomislim da se nije najeo. Ili je on samo "pohlepan"
imaš nekoliko sistema za davanje dohrane bebi. ima sistema koji odmah savjetuju izbacivanje podoja i zamjenu obrokom. znači kad mu je vrijeme da doji ti daješ hranu. kako je beba gladna pojede dosta dohrane.
meni se ovaj pristup ne sviđa jer mi je prenaglo tako dati bebi veliku količinu nepoznate hrane.
ja se držim onoga da na početku dohrane dajem nakon podoja. tada se beba upoznaje s okusima i jede po par kašikica svakako. kako vrijeme odmiče povećavam razmak od podoja do obroka i količinu obroka zajedno. mi smo sada na nekih sat i po do dva razmaka od posljednjeg podoja do obroka, a počela sam mu dohranu da 5 mjeseci.
eh sad imaš bebe kao ovaj moj koji uvijek može nešto grickati ako mu dam. valjda i desni češkaju a bolje grickati keks od riže nego gumenu igračku pa rado uzme ša god mu nudim. to je obilčno kada mi jedemo nešto da se on zabavi a da i ja mogu smirom jesti. samo nemoj davati slatke kekse i tako nešto jer je još mali za veliku količinu šećera.