IZVORNA PORUKA: ZuZuM
Molim vas za savjet, imam bebu od 9 dana, iskljucivo je dojenje od prvog dana zivota.
Medjutim on bi stalno bio na dojki i kad ne jede aktivno. Pokusavala sam s tim da ga drzim na grudima, ali da ne doji, tj. da samo slusa otkucaje mog srca i da se mazimo. Medjutim cini mi se da je "izjelica" prava, pa stalno trazi dojku. Stavim ga par minuta i onda sam pusti, ali opet kroz neko vrijeme trazi i ista stvar. Zbog toga sam mu ubacila cuclu/dudu, cisto da me ne mrcvari, jer su se bile i ragade na grudima stvorile zbog toga.
E sad molim vas, bojim se da ce mozda manje sisati/vuci pri podoju ako nastavimo i dalje sa cuclom. Kakva su vasa iskustva, Lejla Ka imate li molim vas kakvu preporuku?
Beba od 9 dana normalno želi dojku stalno u ustima jer: je došla na novu planetu prije devet dana, sve joj je nepoznato osim mirisa majke, zvuka njenog tijela, sisanje je umiruje, mlijeko je hrani. Dojenje je novorođenčetu kao apaurin a svjet oko njega kao da je vas neko bacio na Mars.č Ono želi majku i želi sisati. To je normalno za novorođenče i treba mu to omogućiti. Neka djeca imaju manju neka veću potrebu da sisaju.
U čemu vas može zeznuti cucla:
Kao prvo zbunjuje bebu u tehnici hvatanja bradavice. Dijete će pokušavati bradavicu držati kao cuclu, a time će ranjavati bradavicu dok doji i trebat će mu više napora da dođe do mlijeka. Može se desiti da dojete povremeno zavara osjećaj gladi sisanjem cucle ali će se onda desiti da kad bude toliko gladno da ni cucla ne pomaže bude toliko nervozno da ne može da doji. Ovo će majci stvoriti dodatni sres pa joj to može uticati na brzinu refleksa otpuštanja koji se uspori, kasni pa se beba još više nervozi i tako u krug.
Nije bš dokazano da cucla uzrokuje "fatalne" posljedice za dojenje, ali je dokazano da stvara probleme koje onda treba rješavati. Zbog tog su savremene preporuke da se bebi cucla ne nudi prije nekih 1,5 mjesec života dok se ne nauči pravilan hvat dojke. Cucla se ne preporučuje kod majki sa ravnim bradavicama, a u slučaju ragada (rana na bradavicama) koje nastaju kao posljedica nepravilnog hvatanja dojke preporučava se makar izbaciti cuclu dok se problem ne riješi.
S obzirom da se ti žališ na ranice koje nisu nastale od čestog sisanja već od toga što beba ne zna još dovoljno dobro uhvatiti bradavicu ja bih ti preporučila da cuclu izbaciš do daljnjeg, pogledaš na youtubeu videa koja pojašnjavaju kako pravilno bebu staviti na dojku kao npr:
http://www.youtube.com/watch?v=nzd_s3jO4_U i kod svakog podoja se trudiš postići što bolji položaj dojke u ustima djeteta. Nemoj se obeshrabriti ako ne ide odmah, samo strpljivo i bit će bolje.
Što se tiče ranica zrači dojke kad god možeš, a možeš ih namazati i lanolinskom kremom koju ne treba ispirati prije podoja.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja