IZVORNA PORUKA: tinchita
Pozdrav
Imala bih pitanje(ili par njih) za Lejlu Ka ili nekoga ko bi mi znao odgovoriti...
Naime, bebi je osam dana. Odmah prvi dan smo krenuli s dojenjem i sve je išlo svojim redosljedom. Kolostrum pa prelazno mlijeko...beba je sisala, čini mi se, neprestalno do četvrtog dana kada se i količina povećala. Pošto je bebač bio malo uspavan od novorođenačke žutice ja sam nastavila forsirati što češće dojenje kako bismo izbjegli odlazak na sunčanje u bolnicu.
Sada mi se dešava da mi mlijeko curi između podoja (a to je nekada 2, nekada 3 h). Kada beba krene dojiti jednu siku iz druge obavezno curi, ponekad i mlaz mlijeka. Mene zanima da li je to uredu? Može li iscuriti previše mlijeka pa da beba nema dovoljno i zbog toga češće i dulje doji? Ponekad se desi da želi biti na dojci i po 2h i onda malo doji, a malo, samo onako "žvače" siku. Molim savjet ili ideju što se događa i da li je uredu?
Sorry na gomili pitanja i pozdrav!
tinchita kod tebe sve po PS

Svaka čast, kad bi se sve majke tako spremile za dojenje u trudnoći sve bi bebe dojile
To što mlijeko curi između podoja i tokom podoja je sasvim normalna pojava, a sad u početku kad je mlijeka previše i beba doji često to je i jako korisna pojava da se spriječe zastoji i blokade u kanalićima. Ne brini, neće bebi zafaliti, to što izađe to je zaista višak. Ne bih ti preporučila da pritiskaš bradavicu ili na bilo koji način sprječavaš izlazak mlijeka iz dojke, ako ti nije ugodno, stavi platnenu pelenu neka pokupi to što curi, jer moglo bi se desiti da se zbog viška koji kanalić zablokira i eto ti problema.
Što se tiče boravka bebe na dojci, kao što je rekla Mamica24, tvojoj bebi je tvoja dojka sad sve što zna, ono što je umiruje i što joj daje osjećaj sigurnosti. Novorođenčetu dojku treba ponuditi kad god je budno, kad god kmekne, kad god pokaže neku neugodnost. Novorođenče se neće prejesti, ne može mu biti viška dojenja. Jer dojenje nije samo hrana za tijelo, to je jedina hrana i za dušu.
Novorođenče u prvih 4-6 sedmica života ne bi trebalo imati puno dugačkih pauza u hranjenju, od 3+ sati. Može se tolerisati jedna duga pauza, pogotovo nakon kupanja. Ostatak dana (u toku 24h) trebalo bi animirati bebu da doji min na svaka 2 sata.
Novorođenčad se također lako zamore, i nakon prvog otpusta mlijeka zadrijemaju. Tad bi ih trebalo animirati da aktivnije sisaju da bi pokrenuli bar još jedan tefleks otpuštanja, i aktivno se najeli. Možeš bebu odvojiti od dojke (ako drži vakuum, ubaciš mali prst u ugao bebinih usta da vakuum otpusti; nemoj vući dojku da ne oštetiš bradavice), možaš je poškakiljati, ali nekako je najefikasnije sredstvo da ti pomogneš mlijeku da poteče u bebina usta na šta će beba oreagovati nastavkom siasanja. To radiš tako da dojku obuhvatiš slobodnom rukom između palca i ostaloh prstiju blizu rebara, tako da je palac gore, onda stisneš i polako palcem prelaziš prema bradavici, kao da cijediš mlijeko. Posmatraš bebu, pa kad beba krene da sisa otpustiš pritisak. Ako opet zadrijema ti ponoviš stisak.
Na ovaj način pomažeš bebi da pojede efikasno dovoljno mlijeka.
Nemoj brinuti, radiš sve kako treba i samo nastavite dalje
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja