IZVORNA PORUKA: amra_sa
Moje mišljenje, iskustvo i razgovor sa doktorima mi je razjasnio neke stvari oko dojenja, tako da ne lupam napamet.
Slažem se da svi potiču dojenje itd. iz više razloga i to je ok. Ali pojedinih pravila se ne treba slijepo držati, pa ni dojenja.
Šta ako supruga zaista nema dovoljnu količinu mlijeka ? Dijete plače non stop, jel treba čekati da nadođe mlijeko i pustiti dijete da reve ?
Pročitala sam ja i slažem se da bebe uvijek ne plaču samo zbog toga što su gladne, a uostalom nisam ni rekla , ni naglasila, da plaču samo zbog toga što su gladne.
Znaš amra, postotak žena koje iz realnih razloga ne mogu dojiti je tako malen, i ne mogu dojiti iz tako očitih, i reči ću, teških medicinskih razloga da se može slobodno reći da svaka zdrava žena može dojiti svoje dijete.
Ne lupam ni ja bezveze, ja sam prošla više obuke o dojenju od većine naših ljekara.
Uvesti formulu bilo kad, a naročito na samom početku je pogrešno. Jednostavno, to nije put kojim se rješava problem.
Da, kod nekih majki "kasni" famozno nadolaženje mlijeka, no kolostruma i prelaznog mlijeka ima sasvim dovoljno dok se ne desi to famozno buknuće.
Da, neke bebe plaču više, traže više kontakta, traže da gotovo stalno budu na dojci, čak i odbijaju dojku od silnog nemira i nervoze, no to se i dalje ne rješava jednostavnim natankavanjem formulom. Jeste to jednostavan postupak ali je pogrešan. To vam je kao kad smo mi nasekirani zbog nečeg i pojedemo šampitu da se smirimo. Nit smo riješili problem, niti će olakšanje potrajati, a štetni šećeri i višak kalorija su definitivno tu.
Znači, kod zdrave majke i zdravog novorođenčeta uvesti formulu bez medicinske potrebe je jednostavno greška. Velika greška.
A naš ćale se nije ni žalio da dijete plače, već se pitao postupaju li on i supruga ispravno, i imao je neke nedoumice o ponašanju djeteta. Tako da je ova naša interna rasprava otišla sa primarne teme.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja